Защо Не емигрирахте?

• 33 489
  • 1 099
  •   7
Отговори
# 1 095
То и 20 минимум не е зле. Защото не се бориш за него, не се договаряш, а се дава по подразбиране. Да, немското е по-добре с цели 10 отгоре. Но САЩ с "каквото си договориш" са зад борда тотално. На практика това е един от минусите на живота в САЩ.

# 1 096
  • София
Изобщо не съм богопомазана.
Много хора са с големи отпуски и с допълнителни здравни застраховки от работодател.
Зависи какво работят, но за висока квалификация, ненормирано работно време, стаж, брой деца и допълнително натоварване, компенсацията е точно с допълнителна отпуска.
Зависи от фирмата, от позицията, дали има КТД и т.н.
Аз пък с малки отпуски (под 25-26 дни) не познавам хора. Единици с нискоквалифицирани професии само.
Племенникът ми започна първа работа преди половин година с 20 дни за длъжност + 5 дни за ненормирано работен ден + 1 ден за рожден ден + 1 ден от синдикатите. Инженер е в специфична област. След 5 години ще получи още 1 ден, а ако изкара 10 години във фирмата, ще получи още 2 дни.

# 1 097
  • До хладилника, който обичам
За отпуските и аз мисля, че трябва да се гледа най-неизгодните условия, законният минимум за страната, тоест какво ще получи по закон най-прост неквалифициран работник като база. В България това са 20 дни, плюс потенциално, но не гарантирано от КТ, средно 8 почивни дни за национални празници, малко на око ги броих. Вече какво е за стаж, специален труд, бонус за договорки и фирмена политика, е съвсем отделно.

# 1 098
Влезте в jobs например. Посочени са по фирми в много случаи.
Много фирми имат до 10 дена допълнително без причина със съгласие на ръководител.
Пил си не се чувстваш добре, звъниш и се разбираш,.че не отиваш.

Но не разбирам, защо броите отпуска.
Емигрирате за да не работите много ли?
Това ли е поантата?

# 1 099
  • София
Да, затова 20 дни, върху които да се надгражда, не са малко.
Да, 30 са още по-добре, но не съм сигурна дали в Германия е гарантиран минимум или зависи от дейността. Аз имам там наблюдения само върху конкретен отрасъл, с който работим. Надявам се някой запознат да каже.
Има страни (Корея се сещам веднага), където гарантираният минимум е 7 дни. Гледах влог, в който живееща в Корея дама го обясняваше. Стигат до 14-20, според местоработата. Отделно са националните празници. Но пък са 7 дни, което наистина звучи страшно.

Общи условия

Активация на акаунт