Защо Не емигрирахте?

• 34 757
  • 1 149
  •   10
Отговори
# 1 125
  • някъде под слънцето...
На 20 -25 евро тристепенно меню,  не съм попадала пине  от 10+ години Може и да има . някъде .

Предястие, основно, десерт, вода и вино  без  гурме неща,   обикновено  за двама човека  плащаме около 90-100 евро.
С гурме и по хубави вина, повече

.
Примерно  за  по непретенциозна  италианска пицария ,    две пици с бира може и 600 .

,

# 1 126
Ти остави цените. Колежката се обажда началото на декември, за да резервират малко преди Коледа и казва: ми то сигурно е рано...а отсреща: как да е рано, всичко ни е резервирано от септември....
А как са ви цените на театрите? Аз довечера ще ходя на " Царицата на Чардаша", билетът е 9 евро ( най-евтиният вариант). Вижда ми се много достъпно.

# 1 127
При нас, все още се намират по- достъпни ресторанти(30-40-50/ човек),  макар да е скъпо вече да се пие вино = още един човек на масата.
Португалците нямат някакви особени спеьидични дейности през уикенда,  освен ако не се брои големият семеен обяд, обикновено неделя,  от 12 и нещо, до към 4 следобед може да се проточи. Или докато започне мача  на любимия  местен отбор- в 15ч в неделя са мачовете на 2ра дивизия.

# 1 128
Ако 50 евро ви е достъпен ресторант, то и тук би трябвало да е около 50 евро. Откакто сме с евро не съм ходила на ресторант, де, но така го изчислявам.

# 1 129
  • някъде под слънцето...
Театър 25-50
Опера  30-450
Koнцерт 80 -400
Атракционни  паркове oколо 20
Скейп рум  започва от 25 на човек, но може да стигне и 150мв нощта на Хелуин
Цирк пт 10-12 до 60-70 за Цирк дьо солей  , примерно.
Кино около 10-12
На ски  пистата в мола 25-50 на час без наема на екипоровка  и ски.
Пътувания из страната за уикеда  за с една нощ в хотел  дни започеаме  200 на човек , ако е съчетано с рафтинг или друго разлечени  в зависимост от атракцията
Ексукрзии извън страната , спотед зависи къде какво.
Храктерно е че няма абитуриентски балове.Само  дипломиране и после екскурзия за завършването, обикновено седмица  в чужина .
Екскурзии за края на учебната година се правят всяка година
Дъщеря ми обиколи Европа със съучениците.
Не мога да преценя кое е най характерното забавление за тукашния манталитет,.защото зависи от индиводуалните интереси
Последните години на всички навършващи 18 години се отписка "културен бонус" 450 евро, като са профилирани колко за книги, колко за концерти

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 12:07 от sl

# 1 130
Sl, как ски писта в мола, ти в Дубай ли си?

# 1 131
Sl, и на мен най- голямото ми щастие е,че има само  дипломиране и после екскурзия за завършването- седмица  в чужбина Joy
Ама е солена седмица- тукашните ходят в Испания,( Пунта, Гандиа...), с програма всяка нощ концерти, афтър партита...и всичко платено 1400 на човек. За тази сума 2ма -3 ма щяхме да идем за седмица  в Кабо Верде.

# 1 132
Тук куверт за бал : 300 лв., по -интересното е че се дава капаро две години по-рано, но поне е успокоително, че се предполага, че всички ще завършат.
Вече за другите разходи, костюми, ресторанти с родата, украси, прически и т.н. е индивидуално, според разбиранията на семейството. На екскурзии не се ходи, аз едно време преди 30 години ходих на Охридското езеро.

# 1 133
  • София
В някои училища ходят на екскурзии и сега, но след матурите, когато си вземат дипломите.

# 1 134
  • някъде под слънцето...
Sl, как ски писта в мола, ти в Дубай ли си?
Мадрид
https://www.esmadrid.com/informacion-turistica/madrid-snozone

Има и мол с пързлка на лед, но не сме ходили от преди Ковид , но там не сме ходили много отдавна и не бих могла да дам  цена на час.

https://saposyprincesas.elmundo.es/actividades-ninos/madrid/depo … /palacio-de-hielo

Lord, дъщеря ми беше в двуезично с английски,  от до 6  кшас ходеха на езиков лагер в страната след  6 ти клас тръгнаха , Амстердам, Дъблин, Лондон, Париж, Венеция,  Андора я канцелираха заради Ковид и пак Париж .Средна цена 700-800.
Най евтината елскурзи  беше зимна ваканция на  ски училището в Каталуня 500.
Сега пак продължава да ходи  насам натам с колеги от университета.Тази година пролетта на театър в Лондон и  скитосване тук  по морето и планините, наемат  къщи за гости ,

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 12:32 от sl

# 1 135
  • София
Предполагам, че зависи от училището това с езиковите лагери в чужбина.
В училището на моите деца имаше/има такива всяко лято за желаещите. 90% от децата се записват. Само през ковида ги бяха спрели. Цените бяха подобни на споменатите.

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 12:30 от Fever Ray

# 1 136
Абе, скитосването отделно.
Ама при условие,  че един фестивал с глампинг даже, е 120-140 евро на седмица, дори да добавиш 500 още за хотела, глави се режат с тия абитуриентски седмици!
Аз малко мрън, че ми е всичко по 2 Kissing Heart
Езиковите са много достъпни при нас- около 300, май имат някакви финансирания.Отделно имаме много еразмус.

# 1 137
  • Deutschland/HE
В 10ти клас ходят до Берлин и струва около 400-500евро за 5дни. Последната година есента всеки клас си организира пак седмица преди есенната ваканция. Дъщеря ми ходиха до Флоренция, с влак и излезе около 600евро. Много добре си бяха прекарали.

Куверта за бала беше 25евро, значи за 4мата сме платили 100евро общо. За много неща си събират пари като продават сладкиши на различни фестове в града или на деня на отворените врати в гимназията. Организира се и дискотека в някоя зала, обичайно в началото на март, та и от там събират пари. Намират си спонсори или фирми, които им дават напитки с големи отстъпки за дискотеката.

# 1 138
Не знаех, че има такава писта в Мадрид, но все пак това са 250 метра, не е точно ски. Но е вид забавление, да. Още един плюс за бг и зимните курорти, когато има сняг, разбира се.
А колко плащате за езикова школа, за тези които са преценили че имат нужда?. Ние тук около 2000 лв за година.

# 1 139
  • някъде под слънцето...
При нас няма бал.
Официално дипломиране  , след  него отидоха да се почерпят в квартален ресторант.В 10 вечерта си бяха по къщите , защото след няколко дни започваха.изпитите за селективидад(унивеситет) .След последния(датите са общи за цялата страна).Заминаха

И тук Еразмус е доста популярен, сега ме "подготвят" за  догодина  около 500-600  на месец, отделно университетските такси. Успокоинме, че дават стипендии за Еразмус, така, че явно няма да ми се размине.

За езикова школа плащахме от 3 до 10 клас ололо 30- 40 на месец,    
На финалния изпит  oрганизиран от училището си взе сертификат C2 , вярно малко на ръба, но се  справи.
За българско неделно сме плащали  по 20 на месец от първи  до  дванайсти  клас.И там .чрез училището се яви, но онлайн между другите изпити за  Взе скромното B2 ниво на бългатски за чужденци..
Също   такси и за плуване  15 години.
Децата са скъпо удоволствие

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 13:03 от sl

Общи условия

Активация на акаунт