Висше образование и студенти в БЕЛГИЯ - тема 2

• 11 200
  • 232
  •   1
Отговори
# 120
  • Бургас
Здравейте отново, каква декларация от банка представихте в университета за средства за издръжка на студента? Трябва парите за 1г напред да ги има в сметката, или искат да видят просто доходите за 12м назад?
Благодаря предварително.

П.С. Всъщност май е необходимо за Общината, а не за университета. Но в момента не мога да погледна кой точно го изискваше.

П.С.2. Открих на сайта на общината една бланка, която се попълва от студента. Само с нея ли става регистрацията?

Последна редакция: пт, 29 авг 2025, 10:17 от moni74

# 121
  • софия
Общината иска - https://www.brussels.be/registration-student-eu-citizen

Не съм сигурна дали ще е достатъчна, няма как да взема документ, докато сме там и съм взела бележка от работата, в която е описано правоотношението ми и заплата. Преведох си я аз.

Намерих къде е декларацията - https://aanvragen.brugge.be/student-registration/en-US/student-registration

Последна редакция: пт, 29 авг 2025, 10:47 от zvаnchе

# 122
  • Sofia
Декларацията я дават в общината и е с подобен (или може би същия) текст като на снимката, но мисля, че беше на холандски (в Кортрейк). Не искат никакво доказателство, просто подпис на декларацията.

# 123
  • Бургас
Общината иска - https://www.brussels.be/registration-student-eu-citizen

Може ли да пуснеш линк към тази декларация?
Не съм сигурна дали ще е достатъчна, няма как да взема документ, докато сме там и съм взела бележка от работата, в която е описано правоотношението ми и заплата. Преведох си я аз.

https://aanvragen.brugge.be/student-registration/en-US/student-registration

В Брюж мисля, че е само онлайн регистрацията.

# 124
Здравейте, моят младеж ще е утре на Infodays  в Howest в Кортрейк. Ще е първа година 3D Анимация.Та се чудех дали има други родители като мен , свободни по това време да се срещнем на кафе?
А иначе успех на всички през започващата учебна година!

# 125
  • София
На нас в общината не са ни искали такъв документ, нито са ни давали бланка за подписване.  Иначе носехме бележки за доходите ни с мм.

# 126
  • софия
Взеха ли ви бележките? Трябва ли да го превеждам официално, че моите белЯжки са на бг.

# 127
  • София
Не. Изобщо нито ги поискаха, нищо. Гледаха му здравната карта, договора за наем, договора за обучение, личната му карта, носехме многоезичен акт за раждане, но и на него не обърнаха внимание ... мисля, че в предишнита тема съм писала. Но ги носехме за всеки случай. Не знаех точно за какво става въпрос. После мисля, че се разбра, че обикновено такива бележки за доходи се искат за децата които са извън ЕС, но не съм сигурна.

# 128
Сливке, договора за обучение на какъв етап го получихте? Още сме на етап записване и плащане на такса Simple Smile

# 129
обикновено такива бележки за доходи се искат за децата които са извън ЕС, но не съм сигурна.
Освен студенти извън ЕС, бележки за дохода искат на граждани на ЕС, живеещи в Белгия, но студенти в съседни държави, например Нидерландия. Но тогава се дава друг вид право на пребиваване, а не студентско.
Скрит текст:
В началото на Ковида знаех за подобен случай с българско дете. Но после почна локдауна, дистанционно обучение и детето се върна в БГ, без да дочака новия час за регистрация.

# 130
  • София
След като изпратихме дипломата, VUB изпратиха онлайн платформа в която Марто трябваше да попълни данни и т. н.
Когато им върна попълнено всичко и му направиха акаунт, му го изпратиха, то всъщност не е договор а удостоверение, че е записан да учи във VUB , на три езика. Таксата платихме на по- късен етап. Септември

# 131
А, добре, същата процедура и при нас - ще си носим писмото Simple Smile

# 132
  • Бургас

Това е изпратено от Howest за регистрацията в Община Брюж. Не мога да разбера дали може да стартираме регистрацията преди да пристигнем? Всичко става онлайн.

# 133
  • софия
Написали са да започнете веднага след пристигане. Не знам дали могат да разберат, ако е започнало преди това.

# 134
  • Бургас
Написали са да започнете веднага след пристигане. Не знам дали могат да разберат, ако е започнало преди това.

Да, така е. Притеснява ме единствено да не се свържат с него за проверка на адреса, а ние още да не сме пристигнали. Може би ще направим регистрацията в деня преди да тръгнем.

Общи условия

Активация на акаунт