Висше образование и студенти в БЕЛГИЯ - тема 2

• 25 102
  • 505
  •   1
Отговори
# 495
  • софия
Прав е младежът. Няма смисъл, ако е отговорен и си следи.

# 496
Синът ми е студент инж. технологии в KUL. Сам си подава и следи нещата. Няма нужда от фирма. Аз само питах/ досаждах/ дали следи срокове и мейла си😉

# 497
  • Varna
Ако някой се интересува от студио в Антверпен в центъра  

https://www.immoweb.be/en/classified/flat-studio/for-rent/antwerpen/2000/21669183
https://www.immoweb.be/en/classified/flat-studio/for-rent/antwerpen/2000/21612026
https://www.immoweb.be/en/classified/apartment/for-rent/antwerpen/2060/21424955

Последна редакция: пн, 06 юли 2026, 10:50 от Lilibeth 1

# 498
  • София
Припомнете ми моля, какъв беше проблемът с пътуването с ниско бюджетните авиокомпании до Брюксел? Помня, че четох нещо за по-тегава логистика. Ако е само това, някак ще се оправим, но да не се окаже, че именно по тези връзки са редовните стачки и има опасност да се замръкне някъде по трасето?

# 499
И Завентем , и Шарлероа стачкуват през годината. Просто се следи кога. Нискотарифните повечето са на Шарлероа. И от двете летища си има транспорт до Брюксел и обратно дори в стачни дни /влаковете са разредени, флибко не спират/.

# 500
  • софия
Пу-пу, за цяла година не се случи да има стачка, когато пътува (почти всеки месец) - Шарлероа. Изисква допълнителни средства (извън Флибко/влак) за много ранни, късни полети за такси до Флибко/влак.

Последна редакция: ср, 15 юли 2026, 18:01 от zvаnchе

# 501
  • София
Горгонзола, от Шарлероа трябва да се хване шатъл Флибко, за да се придвижиш до Брюксел или някой от другите градчета.
Стачката си е стачка, полети няма тогава от нито едно белгийско летище.

# 502
# 503
  • Varna
Момичета, започвам да подготвям документи и неща, които ще са ни необходими в началото, тъй като покрай отпуските няма да остане много време преди пътуването. Вече имаме билети за Септември и не искам последните дни да се занимавам с бумащини, а да обърна внимание на децата и да прекараме заедно повече време.
Останаха ми някои въпроси, на които ще се радвам, ако може да споделите вашия опит:
- Необходим ли е многоезичен акт за раждане че вече се обърках за къде го искат
- Задължително ли е да си прави белгийска банкова сметка и какви са плюсовете пред това да остане с българската
- Колко снимки трябват и с какъв размер /може би на различни места ще трябват.../
- Изискват ли някакви документи за доходи на родители и ако някой знае какви и за какъв период ще се радвам да сподели. И ако трябват документи преведени ли трябва да са на английски?
- Какви документи като цяло носихте от България. От личния лекар или нещо специфично дали трябва да се носи. Поне я накарах да пуснем пълни изследвания че тя докато не умира не иска да ходи на лекар...

С квартирата всичко е попълнено и подписано, така че за там не й трябват... остава регистрацията в общината като отидем.
Станаха доста въпроси, за което се извинявам предварително, но се притеснявам, че буквално имаме 15 дни заедно преди да замине.

# 504
  • София
И на мен ще ми е полезно да разбера отговорите на тези въпроси. За многоезичния акт за раждане мисля да го има, бяхме вадили преди 10 г., но едва ли ще го намеря, та мисля да извадим от общината.

Аз съм на вълна задравна застраховка. Днес си е пуснал за Европейска здравна карта, но тя е за спешни случаи само, доколкото знам. Търся сега в старите теми какво сте споделяли по този въпрос, но ако все пак някой иска да сподели опит и знание, ще съм адски благодарна.

И аз ще го карам август да отиде при личната, да си направи профилактичен преглед и да му пусне кръвни изследвания. Вече мина през зъболекаря.

Трябва да си направя някакъв списък, че иначе ще забравя нещо важно.

# 505
Езок ни осигури безплатно обслужване в спешното - общ преглед и дребна манипулация. Белгийската джипи при която ходи си таксува преглед, изследвания и прочее. После  си ги предявявате към българската ЗК - има някаква процедура, не сме я ползвали още. Със зъболекарите е сложно и се чака доста - минете си профилактика тук, а ако е нещо спешно после - направо прибирайте децата тук да ги лекуват. Или пък си правите местна здравна застраховка- има няколко здравни каси и различни покрития. Така прегледа и символичен и лекарствата се покриват в някаква степен. Зъболекарите всичко се плаща на място  В унито може да ви посъветват за здравната грижа - още на първите срещи дават инфо.
За документите - зависи от уни, специалност, настаняване, лична ситуация и какво ли още не. Та ако нещо някой вече не ви е поискал, вероятно няма да ви трябва. На много места приемат и електронни документи, та може да изкарвате вие тук оригинал и да пращате по електронен път. Бих посъветвала да си направите пълномощно за инсттитуциите + децата да имат ел подпис или поне пикове на нап и нои. Нотариус може да ви изготви според личната ситуация и нуждите къде да ги представлявате. Банките в България искат отделно пълномощно пак нотариално заверено и си имат техни изисквания за текст, плюс че се завежда предварително и се одобрява в рамките на няколко дни. Запишете си час за регистрация в общината в Брюксел от сега или август, че има срок 3 месеца от пристигавето да се регистрират децата на адреса, а за центъра например доста напред бяха свободните часове.

Общи условия

Активация на акаунт