Висше образование и студенти в БЕЛГИЯ - тема 2

• 13 616
  • 265
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Привет, моята дъщеря ще бъде на обмен в KDG, Antwerpen - от февруари. Ако не е късно, ще споделя впечатления към март - април. За сега само квартира сме намерили Blush.

Всеки отзив ще ми е полезен. Благодаря предварително. А какво означава на обмен - от кой университет идва и колко продължава този обмен?

# 256
  • София
От Аванс, Нидерландия идва на exchange по Еразъм за 5 месеца (пролетен семестър).

# 257
А какво означава на обмен - от кой университет идва и колко продължава този обмен?
Обмен - два университетита си разменят студенти. Обикновено са по 1 семестър (половин година) и са през последната година на бакалавъра и магистъра. Плаща се такса в твоя университет. Около 20% от студентите в Европа ходят поне на 1 обмен.
Много от обмените са по Еразъм, това е програма на ЕС за образование. Освен страните от ЕС влизат и околни страни, като Турция например. По Ерзаъм почти винаги има стипендия за студента, нещо като 200-300 евро на месец.
Много европейски университети имат обмени със САЩ, азиатски държави, Австралия и др.
Всеки университет (а на места е и всеки факултет) предварително сключва договори с други университети (за Еразъм пишат общи проекти пред ЕС) и си знаят следващите 5 г. по колко студенти ще разменят.
Поне веднъж годишно университетите обявяват местата и критериите за класиране на желаещите техни студенти, като почти винаги успехът е основен или поне един от критериите.

При дъщеря ми в Холандия, техният факултет обявяваше около 120 места в над 80 университета. Така в края на магистъра учи 1 семестър в Льовен Белгия, но преди това имаше още 2 обмена.
Съседният факултет по икономика имаше двойно повече договори с над 150 унита.

# 258
  • София
Благодаря, biborana, явно сме далеч от този момент, но е полезна информация, която е добре да имаме предвид.

# 259
Светли празници на всички! Минавам да споделя информация за пътуване в Белгия. Имат чудесна ЖП мрежа. Студентите, ако закупят карта за цяла година - Train+ - срещу скромната сума от 24 евро (до 04.01.2026 може да се закупи и за 16 евро), ползват големи намаления - най-високата цена, която ще заплатят е 5,50 евро за дестинация. Билетът важи за целият ден от точка А до точка Б, т.е. купуваш и после хващаш който влак ти е удобен, не е като при нас за конкретен влак. От Кортрийк до гара Шарлероа е 5.50 евро, после до летището се хваща автобус А1 за 6 евро и всичко излиза 11,50, докато Флибко е 20 евро от летището до Гент или Брюксел Миди. Има още една връзка за летището от Лутре с автобус А3 (ако влакът е през Брюксел Миди). Дочух, че закупеният ЖП билет важи и за автобусите до летището, но не съм ползвала, съответно не мога да твърдя, че е така. Може да разгледате приложението SNCB, което е за закупуване на жп-билети, където, ако си направят профил, автоматично им качва и Train+. В общи линии е много по-изгодно да се пътува с влак, отколкото част от пътя с Флибко. При това има достатъчно възможности и връзки за всяка дестинация. И последно - пожелавам на всички весело посрещане на новата година, а на студентите - успешна изпитна сесия!

# 260
  • на странно място ......
Здравейте, случайно да има някой който пътува София Кортрейк, утре 03 или 04.01, че момата си е забравила зарядното за лаптопа. Да го пратим ако е удобно.

# 261
  • Varna
Здравейте, момичета и за много години!
Пожелавам на всимки много здраве, щастие и прекрасни емоции. На всички бъдещи студенти - успешен прием, а на настоящите успешна сесия...
Доста ни е неактивна темата, но предполагам че децата са се прибрали за празниците и сега вече сте ги изпратили? Как мина първия срок, притеснени ли са за изпитите, какво ги затруднява? Споделете впечатления...
Звънче - може ли да споделиш с общежитието всичко наред ли е, кое беше водещото при избора ви и къде кандидатствахте за общежитие. Дъщеря ми засега се е спряла на 3 общежития около университета, но не знам дали изобщо има шанс, как се случва класирането. Смятате ли че има нужда да отидем на място или може и онлайн да се случат нещата?
Надявам се вече да раздвижим темата с нови бъдещи белгийски студенти.

# 262
  • София
Момичета, на някой младеж или девойка налагало ли му се е да се премества адресната си регистрация в друга община?
Моят син ще се мести в Мехелен и има опция за подаване на документи онлайн. Там има графа за отбелязване на белгийски номер по лична карта. Въпросът ми е него ли записва или българското си ЕГН? Ако някой е запознат да пише.

# 263
  • софия
Никъде не е кандидатствала. Университетът няма общежитие в Брюксел. Стаята беше пусната в mykot. Няма класиране. Свързваш се с мениджъра на сградата, обсъждате, подписвате (онлайн) договор, превеждате наем, депозит.
В момента всичко е наред, но първите 3 месеца беше ужасно без преувеличение.
Скрит текст:
Общо взето целия първи семестър се занимавахме с битовизми. Стаята изглеждаше ок, но отивайки да я настаним се оказа, че няма топла вода и парно. Не съм убедена откъде дойде проблемът. Според настоящите мениджъри на сградата - StayC, те са я взели миналата година, предишният собственик не е правил никакви ремонти и поддръжка. Трябваше да сменят цялата инсталация за топла вода и парно. Колкото и невероятно да звучи, но за всяка част се чака по 1 месец. В банята ѝ течеше вода от тръба на тавана 3 дни като из ведро, денонощно изливаше кофи вода, вратата на банята се развали. Преди това активно капеше около 3 седмици, все още няма панел на тавана. Не си вдигаха телефона за спешни случаи, не отговаряха на мейли. Те обясняваха, че разбират, че е неприятно, ходи някакъв майстор и нищо не се случваше. Това беше през ноември. Направо бяхме побелели. Нямаше значение кой какво и с кого говори ежедневно. Накрая намесихме университета и Брик. Не зная дали ако не се беше случило, щяха да предприемат сериозните стъпки. След като направиха ремонт на инсталацията началото на декември, майсторът ѝ каза, че ще има топла вода и парно до 2 часа. Нямаше още 2 дни, докато той не беше минал да я пита дали всичко е наред и отново беше правил нещо по тръбите в стаята ѝ. Абе изтеглихме късата клечка със стата и StayC действаха неадекватно и необяснимо за нас - не си дават зор. И в другите стаи имаше проблеми с топлата вода. Във времето ѝ бяха дали ключ от две празни стаи, за да ползва банята. И в двете топлата вода беше компромисна. Купихме ѝ печка, та поне с топлото можехме да решим проблема. Не знам дали други родители, деца са реагирали като нас. Белгийките ме успокояваха, че по принцип е така винаги и навсякъде. Може и StayC вече да са си създали по-добра организация.
Сега са получили мейл до края на месеца да потвърдят дали ще остават и следващата година. След това ще обявят свободните стаи. Сградата е на добро място, близо е до факултета, в центъра е и не се налага да ползва транспорт ежедневно, долу входът е с контролиран достъп, стаята е светла, просторна. Ако не беше така, вече щяхме да сме я преместили. Вероятно ще потвърдим, че ще остане, като се надяваме StayC да имат по-адекватно поведение и няма да има повече подобни проблеми. Най-силно се надявам да си вземе изпитите, разбира се.

Скрит текст:
Хубавото - сега има сменена инсталация, а най-хубавото - запознах се с прекрасен човек. Не съм вярвала, че все още има хора, които безапелационно и сърцато ще се втурнат самоотвержено да помагат на непознат - pepsun ❤️. Не знам как щяхме да се справим с тази ситуация без нея.

# 264
Момичета, на някой младеж или девойка налагало ли му се е да се премества адресната си регистрация в друга община?
Моят син ще се мести в Мехелен и има опция за подаване на документи онлайн. Там има графа за отбелязване на белгийски номер по лична карта. Въпросът ми е него ли записва или българското си ЕГН? Ако някой е запознат да пише.
Белгийския номер трябва да запише там. Българското ЕГН не го зачитат за нищо в Белгия .

# 265
  • Varna
Благодаря за споделеното и съжалявам за това през което е преминала. Радвам се, че най-накрая са се оправили нещата.
Ние писахме на 2 общежития веднага щом я приеха, писаха ни че ще я включат в някакви списъци, но като ходи на място на отворените врати са я посъветвали студенти от КУ Льовен да подава навсякъде. В тези списъци хич не е ясно колко човека чакат и какви предимства имат.
А как й се струва ученето - има ли нещо, което я затруднява... Ако има време след изпитите и желание да си пишат с моята девойка ще се радвам, ако може да обменят координати. Имаме много въпроси, но засега искам първо да наемем квартира и после ще се фокусира върху другите неща.

Общи условия

Активация на акаунт