Висше образование и студенти в БЕЛГИЯ - тема 2

• 11 161
  • 232
  •   1
Отговори
# 225
При нас във входа на общежитието има един голям дървен сандък. Там оставят пратките за студентите. Дали защото Брюж не е голям град и има само няколко общежития, не знам, но Спиди от Бургас до общежитието отне 6 дни. Вярно, никой не му звънна на БГ номер. Следяхме тракинг номера и отделно му писаха на имейла кога ще пристигне пратката. За късмет беше между 16 и 17ч, когато не е на лекции. Не видя нито кола, нито доставччика. Но в 17ч като е проверил сандъка, кашона е бил там.
Чист късмет. Не е като да няма къде да се остави при нас, освен това тя беше долу и го чакаше. Просто никаква кола не е минавала. Като чета отзиви в цяла Европа за доставки с dpd, направо е страшно. Не бих повторила. Даже този колет вече го отписах - не мога да се боря с машина.

# 226
Не знам преди дали някой е писал как се прави регистрация в ITSME - това е белгийската електронна ID карта. С нея може да се подписват документи онлайн, както и да се сключи договор с телефонен оператор.
Сайта е https://www.itsme-id.com/en-EU/get-started/nfc. Всичко е на английски и е описано подробно. За целта ви трябват БГ паспорт и телефон, който поддържа NFC.
1. Въвеждат се телефонен номер (БГ при нас) и имейл.
2. С телефона се снима страницата със снимката от БГ паспорт
3. После се поставя телефона на гърба на паспорта и чрез NFC се извлича информацията от чипа (не знам ако телефона не поддържа NFC това как може да се случи)
4. Прави се селфи
5. Получавате 5-цифрен код като СМС и го въвеждате
6. Измисляте си 5-цифрен код за достъп, активирате биометрично влизане в приложението
ВАЖНО - приложението има опция за промяна на телефонния номер, така че после може да се смени БГ с белгийския.

Това е всичко. Утре ще опитаме да подпишем онлайн договор за СИМ карта (https://www.heytelecom.be/nl/gsm-abonnementen) и ще пиша как е минало. Абонаментния план ще е този, уж може да се прекрати по всяко време.

Itsme е само за хора които имат белгийска лична карта с чип. С друг вид документи не става регистрацията и това не е вид електронна карта а система за разпознаване и идентификация в която  се съдържат данните от белгийската лична карта.

# 227
  • Бургас
Регистрацията става и с БГ телефон и БГ документи - факт е, аз си направих за тест. Но дотам, повече не съм опитвал какво може да се прави след това.

# 228
Регистрацията става и с БГ телефон и БГ документи - факт е, аз си направих за тест. Но дотам, повече не съм опитвал какво може да се прави след това.
Нямам идея какъв тест сте направили , но itsme  може да се направи и да функционира САМО с белгийски документ за самоличност и белгийски телефонен номер , все пак живея в Белгия и в това съм 1000% сигурна

# 229
Не е вярно, че може да функционира само с белгийски телефонен номер. Влезте в приложението и вижте, че в опциите за код на държава за телефонен номер има всички държави. Мога да потвърдя, че работи с български номер, защото сменихме този на ММ.

# 230
Не е вярно, че може да функционира само с белгийски телефонен номер. Влезте в приложението и вижте, че в опциите за код на държава за телефонен номер има всички държави. Мога да потвърдя, че работи с български номер, защото сменихме този на ММ.
Да видях, съгласна съм за телефона . По-рано нямаше такава опция , но документите с които се прави регистрация са само белгийски. Казвам това само и единствено с цел хората да не си губят времето да пробват.

# 231
Най-вероятно може да стане регистрацията и без белгийска ЛК, въпросът е до какво ще имаш достъп с itsme. Със сигурност до услуги, за които е необходима автентикация, приложението няма да те пусне. Т.е. става малко безсмислена регистрацията.

Но пък, когато си заличиш регистрацията (съответно върнеш личната карта), продължава да работи. Преди не е било така, или са удължили периода, в който след напускане, все още itsme е активно. Хубаво е да се знае, че при напускане на държавата, трябва да се активират и останалите възможни методи на автентикация (имейл, смс и т.н.). Важно е, защото без itsme после активацията на останалите методи става само на място, а винаги може да изкочи нужда от комуникация с администрацията.

# 232
  • Бургас
Нямам идея какъв тест сте направили , но itsme  може да се направи и да функционира САМО с белгийски документ за самоличност и белгийски телефонен номер , все пак живея в Белгия и в това съм 1000% сигурна

В БГ паспорт има чип. Сканира се с телефон с NFC и става, тъй като имам вече направена регистрация в ITSME. Дали може да замени такава с белгийска карта - не съм пробвал, защото не живея там и не ми трябва.
Но определено МОЖЕ да стане такава регистрация с наш паспорт.

Последна редакция: ср, 05 ное 2025, 22:04 от moni74

Общи условия

Активация на акаунт