Висше образование и студенти в БЕЛГИЯ - тема 2

• 11 151
  • 232
  •   1
Отговори
# 195
  • Бургас
Добре, а този Партенамут само за Брюксел ли е?

# 196
  • софия
Разбира се, че не е само за Брюксел - https://www.partenamut.be/fr/assurances-sante

# 197
  • Бургас
Не можах да намеря друг език освен френски. С автоматичния преводач горе-долу разбрах за какво става въпрос. Но ако все още няма ITSME, може ли да се направи?
И друго, на едно място трябва да се определи какъв тип е човека, искащ застраховката. Ако е студент, трябва да е като допълнителен, а не основен. Но без основен няма допълнителен. Малко като омагьосан кръг се получи, ама с гугъл преводач...
Накрая ми изкара 27-28 евро на месец. Това ОК ли е?
И последно, ако имаш застраховка при тях (Партенамут), това достатъчно ли е за университета? И личен лекар сам ли си търсиш, или от застраховката ти предлагат избор?
Май много станаха въпросите, но материята ми идва в повече...

Последна редакция: нд, 28 сеп 2025, 11:13 от moni74

# 198
Ако не е партенамут или друга здравна каса където всичко е в една система с лекарите и автоматично, става като при застрарховките - плащаш си на лекаря и после си правиш иск с документите към застрахователя и той взима решение какво да възстанови /трябва всичко да е изрядно по условията на полицата/.

Благодаря за отговора.
Оставам с убеждението, че човек може да се запише към тяхната здравна каса след като е получил
белгийската си карта за пребиваване.
Чудя се обаче доколко е смислено към момента, да се записва към здравната им каса, след като вече има направена застраховка пълно покритие.

# 199
Ами верятно няма, защото тогава ви изгаря смисъла от застраховката.

# 200
А да попитам тези от Кортрейк с някой свързаха ли се вече от общината за регистрацията?
Минавала ли е полиция за проверка на адреса, тъй като синът ми се пререгистрира в университета
на 12.09, но досега няма никаква информация от общината, нито са минавали от полицията.

А за оригиналите на дипломи и др. останаха ли при тях и ще им трябват ли за нещо.

# 201
  • Burgas
Здравейте, синът ми  имаше записан час на  5.09 и на 18.09,почти 2 седмици след това го извикаха отново. Ще ходи и 3 път, този път последно на 3.10 за финалната регистрация.
Получи имейл, че полиция няма да го проверя в общежитието, тъй като е студент.

quote author=Purely link=topic=1790750.msg50261600#msg50261600 date=1758996304]
А да попитам тези от Кортрейк с някой свързаха ли се вече от общината за регистрацията?
Минавала ли е полиция за проверка на адреса, тъй като синът ми се пререгистрира в университета
на 12.09, но досега няма никаква информация от общината, нито са минавали от полицията.

А за оригиналите на дипломи и др. останаха ли при тях и ще им трябват ли за нещо.
[/quote]

# 202
  • Бургас
Не знам преди дали някой е писал как се прави регистрация в ITSME - това е белгийската електронна ID карта. С нея може да се подписват документи онлайн, както и да се сключи договор с телефонен оператор.
Сайта е https://www.itsme-id.com/en-EU/get-started/nfc. Всичко е на английски и е описано подробно. За целта ви трябват БГ паспорт и телефон, който поддържа NFC.
1. Въвеждат се телефонен номер (БГ при нас) и имейл.
2. С телефона се снима страницата със снимката от БГ паспорт
3. После се поставя телефона на гърба на паспорта и чрез NFC се извлича информацията от чипа (не знам ако телефона не поддържа NFC това как може да се случи)
4. Прави се селфи
5. Получавате 5-цифрен код като СМС и го въвеждате
6. Измисляте си 5-цифрен код за достъп, активирате биометрично влизане в приложението
ВАЖНО - приложението има опция за промяна на телефонния номер, така че после може да се смени БГ с белгийския.

Това е всичко. Утре ще опитаме да подпишем онлайн договор за СИМ карта (https://www.heytelecom.be/nl/gsm-abonnementen) и ще пиша как е минало. Абонаментния план ще е този, уж може да се прекрати по всяко време.

Последна редакция: нд, 28 сеп 2025, 11:12 от moni74

# 203
  • Varna
Хей, момичета споделете как се чувстват децата след първите 2 седмици в Белгия! Тук е голямо затишие в темата. Моята дъщеря вече е готова с всичко, остава само да преведе акодемичната справка и по предварително информация на 16 октомври като отворят системата смята да подаде веднага документи. Но изобщо не иска да мисли други варианти, други специалности, държави и т.н.
А мен естествено всичко ме притеснява и благодарение на вас успявам да се събера и подготвя и физически и психически...

# 204
  • софия
Мисля, надявам се, че моята студентка е ок. Постоянно говорим и се виждаме.Пускаме си камера, тя си прави нещо, ние си правим нещо и все едно сме заедно.  Аз дудна, тя мрънка от и за почти всичко (признак, че е в нормално състояние). След едномесечна битова сага и огромна помощ и подкрепа от белгийските майки, може би битовото ниво се подреди (не смея нищо да кажа, че брюкселчани са странни хора с необяснима за мен организация). Продължаваме да харесваме настаняването, въпреки проблемите. Готви си няколко пъти под постоянен контрол, пазарува си някакви неща. Следя я да яде плодове и зеленчуци, въпреки че няма много избор.
Вече с приятели са си купили билети за концерти в Брюксел и Париж до пролетта. Ще си гостуват и пестят от настаняване. Явно няма намерение да не учи. Тази седмица ще има гости от гимназията.
От университета бяха организирали еднодневни посещения в Гент и Брюж.
Мина подаването на документи в общината. Там доста е чакала - попаднала е на неориентирана служителка, но след 2 дни беше минал полицаят и следващия месец ще ходи да си взима картата. След това има да довърши регистрации, където трябва.
За университета казва, че голяма част от нещата вече била учила в профил. Ядосва се на някаква "теоретична" математика, която по принцип не харесва. Казва, че професорката нищо не проподава, чете от слайдове и понякога се обърква, не обяснява. Решила е да отиде още 1-2 пъти и повече да не ходи. Може и сама да си чете слайдовете. Същата преподавала много добре в друга специалност. На 17. ще се види какво, що. Имат първи тест по мат, май (?). Никога не съм била от родителите, които стриктно следят учебната програма и материал. Помагаме само, когато има нужда.
Ние сме планирали да отидем следващия месец за 3-4 дни, че има празник. После ще си дойде за Коледа. После ще има изпити и то свършил първия семестър.

Последна редакция: ср, 08 окт 2025, 12:00 от zvаnchе

# 205
На 14/10 ще има национална стачка и всички обществени услуги ще са засегнати. Ако студентите не са разбрали още, предупредете ги. Добре е да следят местни медии, за да разбират навреме и да не са неприятно изненадани в последния момент.

Лично аз, след едно пренасочване на самолета към Маастрихт, без осигурен транспорт оттам, избягвам полети вторник, сряда, четвъртък (наблюденията ми са, че тогава най-често се провеждат).

# 206
Здравейте, бихте ли ми помогнали с малко информация. Не се ориентирам още как стои въпроса с посещение при лекар.
Синът ми е студент в Кортрийк и има Европейска здравна карта и застраховката предложена от Университета.
Налага се посещение при офталмолог тъй като постоянно ползва капки за очи за регулиране на очното налягане. В началото на учебната година когато бях там попитах в аптеката може ли да ги поръчаме там и ми казаха,че няма проблем, но да си носи винаги рецептата. Днес обаче след закупуването на капките са му взели рецептата и са казали, че следващият път трябва да е от белгийски офталмолог. Погледнах офталмолозите в Кортрийк, но има часове след март 2026.
Опитахме се да изпратим колет, но още с пристигането в Кортрийк е върнат за неточен адрес и вече си мисля, че е заради посочения български телефонен номер.
Моля ви за съвети, всяка информация ще ми е от помощ.

# 207
  • Бургас
Ние изпратихме колет с DPD (Спиди) и нямаше проблем с БГ номер. Но писахме в забележка да го оставят пред общежитието, ако го няма

# 208
  • софия
Пращахме два пъти пратки със Спиди до офис в Брюксел, който предварително сме избрали. Не е имало проблем. Малко е бавничко (около 10-ина дни), но всичко е наред.

Доп. С белгийски номер. Не сме пробвали с български.

Последна редакция: чт, 16 окт 2025, 08:32 от zvаnchе

# 209
  • София
Dimans, на първа страница има контакт на лекар офталмолог. Звънни, за да запишете час.
Иначе Спиди е доставяло до адреса на моят младеж само с белгийски номер.

Общи условия

Активация на акаунт