Висше образование и студенти в БЕЛГИЯ - тема 2

• 14 164
  • 289
  •   1
Отговори
# 270
Ние избрахме този университет, т.к. таксата е в пъти по-ниска от този в Испания, който гледахме. Проблемът с натоварването е, че през семестъра им дават много задачи, които те успяват да предадат, но с цената на много безсънни нощи. Вярно, два от изпитите можеха да бъдат разработени през семестъра, но то просто не ти остава време да обърнеш внимание на всичко. Пет изпита - програмиране (ей тука сме най-зле - не може и не може да разбере как работи това нещо), анимация - около пет задачи от семестъра и една изпитна в завършен вид, 3д модел - по зададена тема да направиш "сцена" с всички тревички, пчелички, технически съоръжения, къща, дребни предмети от бита - не знам колко на брой, но около 25, всичко се моделира, слагат се текстури и се молиш при обработката, да не ти се счупи програмата, pre-production - цял семестър рисуваха като ненормални, перспектива и всичко що включва този предмет, три дена преди ваканцията дадоха изпитната задача - 14 лунохода, два избираш и развиваш, един от двата трябва да нарисуваш и как се движи, работи, технически как се ползва това нещо. Последен изпит - история на изкуството+история на киното и визуални ефекти - трябва да приготвят 12 слайда с информация по темите, ама да не включват нищо от това, което е казано на лекции, да ползват филми, които са малко известни, изобщо - пълно е с рестрикции. На последния изпит има и тест, който явно включва всичко, което е преподавано и това е единственият изпит където трябва и да се чете. За програмирането - трябваше да напишат код за "игра", на самият изпит им казват други неща, които да добавят към тази игра, освен това им дават още две допълнителни задачи, за които да напишат код. В общи линии е това. Вероятно, който успее да завърши, ще е добре подготвен за бъдеща работа, но според мен са прекалили с обема на предметите, изискванията и сложността на задачите. Имайте в предвид, че дъщеря ми е учила рисуване, ръката ѝ е тренирана, от две години работи с блендер и Фотошоп и пак тотално изтрещя в сряда сутрин, след 20 часа без сън. Малко се оплаквам, но съм сериозно притеснена за здравето ѝ и дали изобщо си струва този кошмар. Не че трябва да е лесно, но е прекалено. Може и да не съм права. Благодаря че ме изчетохте, поне малко да ми олекне.

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 17:27 от T04itsa

# 271
  • софия
Няма нищо общо с изкуствата. Баш много точна наука има. Специалността е хибридна и няма общо с изкуствата, както и гимназиалното ѝ образование (Американски колеж). Но ситуацията в друга специалност е подобна. И проблемът не е в материала, а в това, че нямаш идея, че трябва да се готвиш и за него.
Все едно да се готвиш за математика 1. клас, а да ти дадат задачи от Кенгуру за 3. клас.

# 272
Няма нищо общо с изкуствата. Специалността е хибридна и няма общо с изкуствата, както и гимназиалното ѝ образование (Американски колеж). Но ситуацията в друга специалност е подобна. И проблемът не е в материала, а в това, че нямаш идея, че трябва да се готвиш и за него.
Трябва и да са като роботи - желязна дисциплина. Малко им се иска да отидат кино, да се съберат на раздумка - така разпускат, но в белгийските университети явно не е предвидено това и трябва да си нон-стоп пред компютъра и да работиш, иначе времето не стига и се трупат безсънни нощи. Не ми беше идеята да оплювам университет, а да предупредя от сега бъдещите студенти да се стягат, да си направят строг режим и да знаят, че следващите три години трябва да го спазват, за да са в състояние да следват мечтата си.

# 273
  • софия
Мога да ви уверя, че да завършваш 5 г. с пълно 6 АК не е резултат на случайни и непоследователни усилия. В университета нищо не се е променило. Знае защо е там и със сигурност не приема престоя си в Белгия като ваканция. Не е спирала да се подготвя и учи от първия ден. Явно подходът на обучение е различен и всеки трябва да го научи по някакъв начин.
Два различни университета, различни специалности и общото е, че на изпит получават задачи, които не предполагат, че съществуват. Дори и аз в момента нямам идея каво трябва да направи/промени.

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 17:33 от zvаnchе

# 274
Потвърждавам, че за Право в КУЛ изпитите се вземат много трудно. По някои предмети има огромно количество материал (не за 1 предмет, а за цяла година магистър)  - пример имаха 3 учебника, общо 1200-1300 стр., с включени закони, международни спогодби, ясно е, че не може да ги запомниш до запетайката. Оказа се, че ако са цитирани под линия други документи, те също трябвало да се прочетат, разберат и научат. Да де, ама бележките под линия бяха над 100 бр.!
Не знам как го постигат, но напрежението е огромно, много деца блокират. А тя е стрелян заек - в КУЛ беше по Еразъм през втората година на магистъра, а това и беше 4-ти университет. Не гроздето не е кисело. Тя си взе и петте изпита (на единия даже имаше 18 от 20), но за първи път получи тотален бърн-аут. Добре че следваше лятната ваканция, та можа да се оправи.
Обаче КУЛ е много престижен за правото. Ако минеш месомелачката, потенциалните работодатели гледат с добро око. В момента е на стаж, дано след това намери и постоянна работа

В Белгия много студенти отпадат - по някои данни 50% първата година. Линк към обяснение, преводът в скрит текст, за да не стане чаршаф:https://www.linkedin.com/pulse/understanding-high-dropout-rates- … a-smirnova-pkmdf/
Скрит текст:
Един от най-честите въпроси, които срещам от консултанти по обучение, е свързан с високите нива на отпадане от висшето образование в Белгия. Само тази година проведох стотици разговори със консултанти и консултанти по обучение, обяснявайки образователния пейзаж, процесите на прием и възможностите за обучение в Howest. Повтарящ се въпрос е: Защо има толкова висок процент на отпадане?

Статистически, във всички фламандски висши учебни заведения приблизително 50% от студентите се провалят или отпадат след първата година, с допълнителни 20–30% след втората година. В крайна сметка само около една трета от студентите завършват.

Защо се случва това?

Това е само моята професионална гледна точка.

1. Неселективен прием: Философията на фламандското правителство е, че образованието трябва да бъде достъпно за всички, позволявайки на всеки, който отговаря на законовите изисквания (диплома, даваща достъп до висше образование в родната му страна, и езикова компетентност поне на ниво B2), да се запише. Няма квоти или допълнителни изисквания, като например приемни изпити, тестове по математика или представяне на портфолио, с изключение на специфични програми като медицина или изкуства, които се преподават на нидерландски език и като цяло не са подходящи за чуждестранни студенти.
2. Необмислен избор на обучение: Лесният достъп може да доведе до по-малко обмислен избор на програма. И разбира се, много студенти нямат цялостна кариерна или професионална ориентация по време на обучението си. Например, един студент може да си помисли: „Обичам да играя игри; нека се опитам да ги направя!“ За съжаление, страстта към игрите не се превръща непременно в способности за разработване на игри.
3. Подценяване на академичната строгост: Студентите често подценяват интензивността на учебната програма. В Howest студентите обикновено имат 20–30 часа контактни занятия седмично и се очаква да отделят еквивалентно количество време за задачи, което води до 50–60-часова работна седмица. Какво се случва със студентите, които се провалят или отпадат? Често тези студенти се преориентират. В Белгия студентите, които започват в изследователски университети и не постигат успех, могат да преминат към университети по приложни науки, които предлагат различен образователен подход, който може би е по-подходящ за техния стил на обучение. Независимо от вида на институцията, студентите могат да осъзнаят, че избраната от тях програма не е подходяща и да преминат към друга. Например, в Howest имахме чуждестранни студенти, които се затрудняваха в „Дигитални изкуства и развлечения“ или „Дигитален дизайн и разработка“, но постигнаха успех след преминаване към „Творчески технологии и изкуствен интелект“ или „Индустриален продуктов дизайн“. За местните студенти (тъй като тези програми са достъпни само на нидерландски език) алтернатива е да се състезават за асоциирана степен. След завършването ѝ те все още могат да преминат към бакалавърско ниво. Разбира се, някои студенти избират да се откажат напълно. Но най-често има движение между институции, програми или образователни нива.
Силата на белгийската система за висше образование се крие в нейната достъпност, която позволява на всеки да следва висше образование. Тази откритост обаче поставя отговорността върху студентите да правят информиран избор и да се ангажират със строгите изисквания на своите програми. Въпреки че високите нива на отпадане може да изглеждат тревожни, те отразяват система, която дава приоритет на възможностите и самоопределението. Успехът в тази система изисква учениците да бъдат проактивни, трудолюбиви и адаптивни.

# 275
Мога да ви уверя, че да завършваш 5 г. с пълно 6 АК не е резултат на случайни и непоследователни усилия. В университета нищо не се е променило. Знае защо е там и със сигурност не приема престоя си в Белгия като ваканция. Не е спирала да се подготвя и учи от първия ден. Явно подходът на обучение е различен и всеки трябва да го научи по някакъв начин.
Два различни университета, различни специалности и общото е, че на изпит получават задачи, които не предполагат, че съществуват. Дори и аз в момента нямам идея каво трябва да направи/промени.
Аз не оспорвам качествата на децата, напротив. И моята пет години рисува като луда и за пет години има само две петиции в годишните оценки, а дипломната ѝ работа ѝ докара тенис-лакът и такива болки в китката, че не можеше да държи молив, но трябваше да я завърши - само обяснявам, че не е като да не е подготвена за огромно количество работа. Да не говорим, че част от децата не бяха виждали wacom таблет, а то си е техника да рисуваш и с него, освен на хартия. И това го можеше, така че откъм умения и знания отиде добре подкована. Включително лятото я накарах да мине един курс за базово програмиране,  но не ѝ помогна особено. Поне не го гледаше като голям камък тоя python! Разликата в западните университети е, че се залага на самоподготовка - сам да си търсиш информация, сам да се оправяш, не като тук - да ти изплюят всичко и после - конспект, развий въпрос или попълни тест. Трудно е, не е невъзможно, но трябва да се отдадеш само на това. Изобщо не споменавам битовизмите, с които пак сами трябва да се справят, но това не е лош урок за тях. И аз вече не знам как трябва да се организира и се чудя, като си дойде след сесията какво да говоря, че да съм полезна в наставленията си.

# 276
Дами,
изчакайте резултатите от изпитите. Ще се окажат по-добри от вашите очаквания. Мисля, че въпреки огромния материал на изпитите, скалата на оценяване поне частично балансира нещата.

Разбирам притесненията ви, в края на юни и аз се бях шашнала. Когато детете се чувства много зле и майките са на същото дередже. При нея имаше още 1 проблем - беше по Еразъм и никой не можеше да ни обясни, ако има поправителен изпит какво става - в КУЛ ли ще го взема, в нейното уни ли ще записва друг предмет. На другите 2 Ерзаъма си взе изпитите с лекота. Нейният уни в НЛ също е с репутация труден. В КУЛ на срещата на еразъмчета също им бяха казали от вашето уни всички си вземат изпитите. За някои деца е имало допълнителен инструктаж.

Искам да кажа, че в Белгия на първата сесия успяват да шашнат децата (не знам как), но изчакайте резултатите.

# 277
  • софия
Няма да се отказват след първата трудност, не са избрали случайно специалностите си, университетите, знаехме, че много студенти отпадат след първата година и очевидно трябва нещо да променят. Лошото е, че не знам какво да е.

# 278
Благодаря на всички за споделеното
скритият тест към линка също много ми хареса. Мога да направя същия анализ по друг повод  свързано с друга европейска държава.

Дъщеря ми завърши виенски университет Журналистика и публицистика (бакалавър. Малко кривна встрани към кино и опера журналистика и публицистика като степен магистър). И беше от последната година в която децата с немски биваха приемани без изпит и с ниска степен на немски език (В2). Очевидно от университета вече си бяха направили анализ, че този начин на прием не носи ефективни успехи, на фона на децата приемани с английски, където конкуренцията беше чудовищна и като изпит и като езиков сертификат и съответно отпадането беше минимизирано. И на следващата година ( след нейната) нещата за кандидатстване с немски бяха променени. Летвата повдигната и като език ( заради чужденците) и като условия и като изпит.
Та годината, която кандидатства дъщеря ми, наборът който приеха нейната специалност с немски беше 1200 човека. Наистина толкова приеха. Моля заповядайте.  Но който се провали първата година първи семестър на ЩЕопите ( 4 на брой задължителни изпита, имаха още два изпита по избираеми предмети) повече няма право да кандидатства и да учи тази специалност на територията на цяла Австрия. Първи семестър "цедката" преминаха около 320 студента от 1200. Голяма част от материал беше на самоподготовка и не беше ясно какво точно ще има на изпита. Още по-голямата гадост беше че ако отговориш грешно ти се отнемат точки, натрупани от правилните отговори.Дъщеря ми взе само един Щеоп от първи опит. Два от втори а последния взе на трети опит. Беше едно пръстче до явяване пред комисия. Но се справи.  От там, след 4 години завършиха само 50. От тях нямаше нито едно австрийче. През годините не беше леко, но тя каза че основно студенти от източна Европа са напълно мотивирани и способни да вложат много повече , да се лишат от много повече за да продължат. Местните, ако не се удавят първата година се давеха на втората. Най-честа причина беше, че не са избрали  правилното направление или че им идва вповече. Иначе от нейното обкръжение нямаше нито един източно европеец ( в това число украинци и руснаци) , които да са сменили посоката и да са се преориентирали. Това са и наблюденията й от общежитието, където имаше деца от икономически и техническия университети с немски.

Нея също много я предупреждаваха че е трудно, че направо нетърпимо. И близки все това ни твърдяха. Така че не замина натам с очаквания да е лесно. Но дъщеря ми си го беше решила, както и че няма повече да се върне в БГ и това й беше още по-голям стимул да се интегрира максимално. Имаше и случай в който й се наложи да канцелира три семестъра избираем предмет ( японски) , тъй като не можа да вземе четвъртата част след три опита, и вместо да опитва да го вземе пред комисия,  да го замести  с друг предмет, който да вземе за два семестъра вместо 4,   за да не се препъне.

Затова искам да кажа че дори да имат фейлнати изпити от първия път,  винаги има още допълнително възможности. Децата ще намерят второ дишане, сигурна съм че ще преминат през това изпитание. Ако не те, та кой друг? Белгийчетата ли? Не вярвам.

# 279
  • софия
Отнемането на точки за грешен отговор предстои. Не е разбрала, ако не даде отговор дали пак се отнема точка. Втори курс. Както и условието, ако не си взел изпит/и, не можеш да запишеш същия университет/специалност в същия факултет (?). Разказали са им тези неща, не слушах особено внимателно, защото не аз съм студентът.

# 280
Дъщеря ми се е насочила към КУ Leuven за магистърска програма, но като ви чета се замислям, дали ще успее. Няма ли начин, ако не си вземеш всички изпити да се удължи образованието с още една година.  В нейния университет отпадат само първокурсниците. После може да протакаш. Холадчетата редовно го правят.

# 281
Отнемането на точки за грешен отговор предстои. Не е разбрала, ако не даде отговор дали пак се отнема точка. Втори курс. Както и условието, ако не си взел изпит/и, не можеш да запишеш същия университет/специалност в същия факултет (?). Разказали са им тези неща, не слушах особено внимателно, защото не аз съм студентът.
zvаnchе, по принцип отнемането на точки за грешен отговор е, за да не се играе на лотария. Пак по принцип неотговарянето не се наказва (не се вземат точки). А конкретно - трябва да се четат инструкции на съответния изпит.

Но има изключения и е възможно неотговорил да не отнема точки, но също да пречи.
Скрит текст:
Във връзка с платен стаж прави онлайн "Тест за интелигентност "- или по-скоро е за памет, бързо мислене и логика. Включваше 4 модула по 2 минути. За верен отговор +2 т, грешен - 1 т, без отговор 0т. Но ако не искаш да отговориш губиш 10 секунди, докато отвори следващ въпрос. Тук има 2 стратегии -  
1. чака и запазва резултата, но тестът ще отвори по-малко въпроси и пак не може да постигне висок резултат.
2. играе въпроса на лотария (риск -1 т), но бързо отваря следващ въпрос и може да получи 2 т. с верен отговор (хем наваксваш, хем си на +1).
maslinata, за магистърски програми по принцип навсякъде има удължаване (досега не съм чула за изключения). Но най-добре прочетете целия сайт и питайте в КУЛ писмено.

Допълвам: Системата на КУЛ е по-сложна от нашата, с няколко вида да ги наречем "условно записване" на следващ курс. За магистър мисля, че това е основната страница: https://www.kuleuven.be/english/education/student/academicprogre … ions#examenkansen
Накратко: Всеки изпит може да се пре-регистрираш 3 пъти, но не по-рано от следващата година (стават 3 г.).
Какво става, ако все пак не го вземеш: ако е избираема дисциплина, избираш друга. Ако е задължителен предмет - 3 годишна забрана да учиш тази специалност и други, в които този изпит е включен. След 3 г. всичко се нулира и можеш да продължиш.

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 20:18 от biborana

# 282
  • Sofia
T04itsa, наистина материалът е много и изискванията са много високи. Такава 3D сцена след само 3 месеца навлизане в материята е висока летва... Дъщеря ми първата година взе половината от изпитите, сега пак повтаря някои предмети, вече работи доста по-стегнато и осъзнато и пак предава в последния момент. Втората година в Howest абсолютно всички я разделят на две, за да имат шанс да завършат. Тези, които са последен курс и правят стаж в момента, казват, че на работа е много по-леко.

# 283
T04itsa, наистина материалът е много и изискванията са много високи. Такава 3D сцена след само 3 месеца навлизане в материята е висока летва... Дъщеря ми първата година взе половината от изпитите, сега пак повтаря някои предмети, вече работи доста по-стегнато и осъзнато и пак предава в последния момент. Втората година в Howest абсолютно всички я разделят на две, за да имат шанс да завършат. Тези, които са последен курс и правят стаж в момента, казват, че на работа е много по-леко.
Благодаря ти! Не ме успокояваш много Simple Smile Ако се размине с по две поправки на сесия и после успее да ги вземе, най-вероятно ще раздели втората година. Аз програмирането го отписах, не знам кое още ще отпадне. Притеснявам се, че утре ще се събуди след изпита и всичко отива по дяволите - обърна нощта в ден и обратно. Едно от децата беше с температура и заспало пред лаптопа. Събудило се един час след времето за подаване на 3д. Не признаха бележка от лекар, защото била от деня на изпита и съответно отказаха да ползва отлагане за 27.01. Изобщо няма никакъв толеранс. А знаеш колко труд е хвърлен върху този изпит. Не знам, струва ли си целият ужас, нерви и истерия. Колко да се организират? Трябва да зачеркнеш всичко и да си машина. Вярно че го виждам през очите на възрастен, за тях не е така и все пак...

# 284
  • Sofia
Те и катастрофи, счупени ръце и т.н. не признавали (или едва с много зор признавали), малко трябва да си умрял, за да направят отстъпка. Ваканциите също не са много ваканции, и те се ползват за учене. Аз съм казала, че и да не завърши, няма проблем, ще си има знанията, работа също ще може да си намери...
По програмиране миналата година е била при преподавател, който никак не е обяснявал и повечето от студентите му не са си взели изпита, докато от другата група почти всички са минали. Тази година се е паднала при по-добрия и разликата е огромна, макар че пак програмирането най-много я измъчи. Така че не е само до студента, и преподавателят е изключително важен.

Общи условия

Активация на акаунт