Висше образование и студенти в БЕЛГИЯ - тема 2

• 24 122
  • 492
  •   3
Отговори
# 480
  • Пловдив
Писмата идват по пощата, но също така всеки може да провери он-лайн в myminfin

# 481
  • София
Добре че обърнахте внимание.

# 482
  • софия
Оххх, сега звънях в НАП. Попаднах на случаен. Според него трябвало тук да се подаде данъчна декларация и нищо да не се декларира в Белгия.

# 483
  • София
Звънче, в профила на моят младеж има две декларации. В едната няма суми за деклариране и е от миналата година, а в другата има малка сума под формата на възнаграждения за нея не се дължат данъци. Под двете има бутон, натиснахме пуснахме и готово. Само актуализира профила си.  В НАП не съм звъняла.

# 484
  • Бургас
Звънче, в профила на моят младеж има две декларации. В едната няма суми за деклариране и е от миналата година, а в другата има малка сума под формата на възнаграждения за нея не се дължат данъци. Под двете има бутон, натиснахме пуснахме и готово. Само актуализира профила си.  В НАП не съм звъняла.

Профила в myminfin ли имате предвид?

# 485
  • софия
Звънче, в профила на моят младеж има две декларации. В едната няма суми за деклариране и е от миналата година, а в другата има малка сума под формата на възнаграждения за нея не се дължат данъци. Под двете има бутон, натиснахме пуснахме и готово. Само актуализира профила си.  В НАП не съм звъняла.
В профила на НАП или този в myminfin?

Щото неориентираният (според мен) служител ми обясни, че много съм се била объркала с това
Звънче,
по спомени, има регламент за избягване на двойно данъчно облагане.
И ако живееш в една държава над 0,5 г, т.е. мин 183 дни, декларираш всички доходи (от различни държаваи) и плащаш всички данъци в тази държава. Предполагам, че живеенето се брои от първа адресна регистрация в държавата.
и то не било важало. Толкова беше "компетентен", че първо ме пращаше за пълномощно, за да съм питала от нейно име (5 пъти обясних, че тя си има ПИК и КЕП) и накрая ми каза да сме ходели в клон на НАП с писмото да го покажем и питаме.

Друг служител на НАП: "При положение, че живее повече от 183 дни извън Бг, декларираш там, каквото трябва да се декларира. Тук не се изисква деклариране на доходи, ако няма такива."

Последна редакция: вт, 23 юни 2026, 14:08 от zvаnchе

# 486
  • София
my minfin
Извинявайте, че не уточних.

# 487
Всеки чуждестранен студент ли трябва да подава подобна декларация? Как се влиза в Myminfin?
Студентката разполага само с residence card, дадена от общината при регистрация.

# 488
  • София
Приеха ни в Howest DAE и запазихме квартира в близост до университета. После се отказахме да учи в Белгия и сега имаме капарирана квартира за 475 евро /месец с вкл. интернет, ток и вода, собствена баня и тоалетна, мивка и кухненски шкафове, хладилник в стаята. Отделно има общо помещение в сградата, където е общо за всички живущи и си има още кухненски шкафове, печки, фурни, мивки и др. Казахме на хазяите, че се отказваме, но те ще ни възстановят капарото в размер на 1 наем, ако се намери нов наемател на помещението.  Ако някой се интересува от квартирата, нека се свърже с мен на телефон 0888366612.

# 489
  • Бургас
Излязоха резултатите от втория семестър за киберсигурност I-ви курс в Howest - Брюж. Синът ги е взел и тях, и годината приключваме с 12 от 12.
Да се похваля Simple Smile

# 490
  • София
Излязоха резултатите от втория семестър за киберсигурност I-ви курс в Howest - Брюж. Синът ги е взел и тях, и годината приключваме с 12 от 12.
Да се похваля Simple Smile

Браво! Чудесно постижение. Сега заслужена лятна почивка.

# 491
  • София
Здравейте, дойде време да споделя как моята девойка мина семестъра по обмен в KDG, Антверп.
Беше много интензивна програма. Имаше 10 предмета, всеки от които носи по 3 кредита. 8 групови проекта с презентация, 3 теста, 1 устен изпит, няколко индивидуални задания, участие в преброяване на трафика на улиците в определен ден - това е. Плюсове: всички лекции се качват предварително и може да си правят бележки по тях. Преподават им теорията, преди да я приложат на практика в проектите (в изпращащия университет в Нидерландия не е така - там повече се самообучават). Минуси: учи се на блокове - по 4 ч всеки, с малка почивка в средата. Като понякога и двата блока за деня са по един и същ предмет и накрая поради еднотипния материал нищо не влиза в главата Blush. Минус е и големият брой проекти - вместо да "вплетат" знанията от няколко дисциплини в един проект, те правят по всеки предмет отделен проект, при това с различен екип от хора.
Отделно от това й направи впечатление колко много немотивирани студенти има - и това я стресираше при груповата работа по проекти. Направо се чудеше защо са дошли, като нямат желание да научат нищо.
Но не казвам, че всички са такива, де Grinning.
Ми, това е. Ако някой иска нещо друго да пита, с удоволствие ще отговоря.
ПП: много жега беше там тези дни, 42 градуса, ужас. Беше въпрос на оцеляване.

# 492
  • София
Голяма мъка е с груповите проекти. И моят син много се оплакваше от липсата на всякаква ангажираност от страна на другите състуденти.
Отделно заминаването в Будапеща, едно от децата се отказа, едвам наваксаха със задачите и със завършването на проекта.

Общи условия

Активация на акаунт