91 НЕГ "Проф. Константин Гълъбов" - тема 2

 • 104 156
 • 773
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 17 812
                                                          


За повечето  от най-предпочитаните училища в гимназиален курс в столицата има теми във форума. Нека в тази споделяме всичко за 91 НЕГ. Във форума има много мами, чиито деца са учили или понастоящем учат в НЕГ, така че  можем да си бъдем полезни с информация по всички въпроси, касаещи училището. Полезни ще са  и включванията на децата от Ученическия съвет Simple Smile

Призовавам списващите тук да се ограничават до коментари за случващото се в училището, за нивото на образование в него, за плюсовете и минусите му и за реализацията на учениците му след завършване, без да си позволяват направата на паралели по горните показатели с други училища  и на изводи как стоят нещата при хора, направили различен избор на гимназия.


Тема 1

# 1
 • София
 • Мнения: 564
 HugМного ти благодаря, русалчице! И да, подкрепям призива ти   Hug

# 2
 • София
 • Мнения: 3 606
Русалке, благодаря за новата тема!  bouquet
Точно преди малко и на мен ми направи впечатление, че сме на 92 стр. и реших, че не важи правилото за тези теми. Simple Smile
Този момък, за който спомена в предишния пост,  ще да е бил някой духовен близнак на моя. Mr. Green
Преди да прослуша Рамщайн не му е хрумвала идеята за немски и НЕГ. Виж подходящата музика къде може да те изпрати Wink  Crazy
Иначе за допълнителното учене на английски в 8ми клас съм по-скоро против. Хубаво е децата да се потопят напълно в езика, а и без това имат доста материал и думи да учат. Моят специално си учи до 7ми клас включително, но в 8ми сам отказа и реши да се посвети изцяло в немския. Естествено си зависи и от детето и неговите лични настроения и предпочитания Peace

# 3
 • София
 • Мнения: 392
Много благодаря за новата тема, Русалке  Peace

Дъщеря ми не беше чувала немски дори и като звучене, освен "Цвай гугуткен шпацирен по керемиткен" и този смешния клип. Но искаше да учи 2-ри западен език, от който да има полза в бъдеще. Смята, че с курсове ще го донаучи английския, но евентуално ще пробва най-рано през 2-рия срок.

Вариантите бяха Немски, Френски или Испански. За Математика(СМГ) и Руски не искаше и да чуе! Като трудност прецени, че Френския и Немския са сходни, Испанския уж бил по-лесен и много й харесал заради Деспасито и Виолета Simple Smile

Накрая си избра Първа немска. Немският е майчин за най-много европейци. Има и роднини/познати в гимназията в по-горните паралелки. Имаше щастието да й стигне бала за там. Дано да й е на късмет.

Последна редакция: чт, 06 юли 2017, 17:04 от Uprising

# 4
 • София
 • Мнения: 17 812
Брей, аз за готин майтап го възприех тогава това с Рамщайн, пък то си било сериозен довод и за следващи випуски.. Joy

С английския е малко спорен въпросът. За неучилите го до момента - да, вероятно най-доброто е пълно отдаване на немския. Но НЕГ се избира все пак и от деца, учили до 7 клас интензивно друг език, немски, френски, руски или италиански, за които английският е бил втори език  и нивото му не е чак толкова високо. Малко са на фона на всички, но ги има. И ако от девети клас изберат лайстунг или пък пожелаят да продължат в ДСД с английски, ще бъдат поставани в неизгодна позиция да догонват заради старта от относително високо ниво.  А това рефлектира и върху оценки, в предходната тема е имало оплаквания по този въпрос. Познвам едно-две такива деца и лично, ходеха си на английски в 8 клас, за да дръпнат до девети. Но пък и двете бяха учили 7-8 години немски и натоварването им по първия език не беше толкова осезаемо.

# 5
 • Мнения: 287
И аз благодаря, ще следя темата с интерес и удоволствие Simple Smile

# 6
 • Мнения: 1 159
Благодаря за темата Русалке,

Аз се чудя все още за английския. Все си мисля, че веднъж в седмицата нищо няма да й стане...

# 7
 • Мнения: 56
Благодаря за мненията за допълнителния английски ! Hug

Мнението на моя позната, преподаваща НЕ в школа, която е и майка на дипломирало се от НЕГ дете , беше същото: че е по-добре да го оставя в 8 клас само на НЕ, за да се "потопи" в новия език.
Но това означава, че в 9 и 10 клас ще трябва интензивно да навакса двете пропуснати години АЕ, а се съмнявам в 9 и 10 клас да им е кой знае колко по-лесно - ще се включат и останалите предмети и някои от тях ще са на НЕ....

ще видим...
 newsm78

# 8
 • във фурната
 • Мнения: 593
Здравейте!Благодаря на Русалка за новата тема bouquet,макар че аз още не съм изчела старата.Но попаднах там на дискусия за летни езикови лагери и някой беше дал линк на Integral.Как мислите,има ли нужда от тях(защото цените им не са никак ниски) или подготовката в НЕГ ще бъде достатъчно добра,за да се отиде след 12 клас директно в немски университет?Малко ни е раничко да мислим още отсега за това,но все пак.

# 9
 • София по рождение
 • Мнения: 317
Синът ми освен обучението в НЕГ не е посещавал нито един час немски или английски курсове, изкара С1 и в момента е кандидатстващ архитектура във Виена и два немски университета. Много зависи от детето и организацията, но това, което НЕГ му даде е отлична подготовка и самочувствие, вяра в способностите си и смели крачки напред.
Помня на една от родителските срещи едно изречение от преподавателя по английски език: "Учениците ни идват тук, за да научат немски, а излизат със същото ниво на владеене и на английски".
Ето аз съм, така да се каже извън вълненията отнсно НЕГ, но ми липсва и тайно се надявам малкото ми момченце (което сега ще е първолаче, де) да мине по пътя на батко си! Така, че имам причина и оттърване от мен няма.

# 10
 • София
 • Мнения: 17 812
Здравейте!Благодаря на Русалка за новата тема bouquet,макар че аз още не съм изчела старата.Но попаднах там на дискусия за летни езикови лагери и някой беше дал линк на Integral.Как мислите,има ли нужда от тях(защото цените им не са никак ниски) или подготовката в НЕГ ще бъде достатъчно добра,за да се отиде след 12 клас директно в немски университет?Малко ни е раничко да мислим още отсега за това,но все пак.
Много голяма част от децата, завършили НЕГ, следват в немски/австрийски университети. Не се наемам да казвам ориентировъчен процент, но наистина са доста. От класа на голямата ми дъщеря са почти всички, без 3-4 момчета. После идват тези, които избират английски/холандски или наши университети.  Като и в някои от нашите немският им е от огромна полза, защото следват по билингвални програми с двойни дипломи за висше - бг и немска/австрийска, например "Стопанско управление" в СУ , двете специалности в немски факултет на ТУ и една австрийска май в УАСГ. Определено сред тези много деца, избрали Германия/Австрия, има всякакви - ходили/неходили на уроци, посещавали или не езикови лагери, участвали или не  в обмените на лайстунг и по проектите в Германия на немския отдел/посолство, имащи един/два сертификата по немски. Последното го пиша, защото има деца с  взет ДАФ още от 10-11 клас, много преди взимането на ДСД в 12 клас или съответно завършването на лайстунг. Случаи всякакви Simple Smile А и наистина е малко раничко за тези терзания.

helli_sun, биеш всички рекорди за ранна ориентация към НЕГ с твоето първокласниче Simple Smile Да са живи, здрави и успешни и баткото, и малкият!

NoID, не мисля, че на децата в 9 и 10 клас им е толкова трудно...

Последна редакция: пт, 07 юли 2017, 06:45 от пенсионирана русалка

# 11
 • България
 • Мнения: 2 164
пенсионирана русалка, благодаря за новата тема!  bouquet

# 12
# 13
 • дядовата ръкавичка
 • Мнения: 3 941
Познвам едно-две такива деца и лично, ходеха си на английски в 8 клас, за да дръпнат до девети. Но пък и двете бяха учили 7-8 години немски и натоварването им по първия език не беше толкова осезаемо.

Моето е точно такъв случай. Никога в училище не е учила английски. Силно се надявам да се справя в 9ти клас. Но пък в нейния 8ми клас имаше доста деца, неизучавали немски преди, които междувременно ходеха на курсове по английски за сертификати.

# 14
 • София
 • Мнения: 17 812
Айяла, ще се справи Simple Smile А колкото до училите в 8 клас за сертификати по английски - струва ми се малко прибързано, но всеки си знае. Не става дума само за това как си разпределят силите между двете, децата са различни все пак, едни носят на натоварване, други не толкова,  ами и за това за какво им е примерно САЕ още в 8 клас.. Един ден ще трябва да го държат пак или да отидат направо на СРЕ, за да изпълнят изискванията на повечето университети..

Общи условия

Активация на акаунт