Медицински университет - Тема 4

• 60 903
  • 738
  •   1
Отговори
# 135
Нали автоматично избират по-високата оценка в МУ Сф за класирането?
Да.

# 136
Какъв беше миналогодишния минимален бал за момичета?

# 137
  • БУРГАС
Честито на печелившите. Ние сме с 5,70. Отлична оценка, но фактора време е лиши от по-висока. После не били ощетени. На предварителния 5,75. Нейната приятелка по 22 нищо не разбрала оставила я за накрая, но нямала време без това и има 5.93.

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 21:06 от anita_anita

# 138
  • София
Какъв беше миналогодишния минимален бал за момичета?
39,03 на първо класиране.

# 139
Фармацевтичния факултет са качили новина с нужните документи за записване. Утре със сигурност значи ще има класиране!

# 140
Някой дали разбра броя оценки, по-високи от твоята, дали се отнася само за редовния или и  за двата? Както и има ли разделяне по пол? В СУ си пише, че са за твоя пол…

# 141
  • BG
Някой дали разбра броя оценки, по-високи от твоята, дали се отнася само за редовния или и  за двата? Както и има ли разделяне по пол? В СУ си пише, че са за твоя пол…
Според мен няма разделение по пол, за оценките не мога да кажа.

# 142
  • Пловдив
Опит от кандидатстване медицина в Белгия на френски, т.е. Валония и Брюксел (общо 5 университета). Подобно е кандиадатването във Фламандската част (Льовен, Антверпен и Гент). Изпита е един за цялата област (химия, биология, физика, математика и етика), няма да разказвам подробности да не ви занимавам, но често се случва да анулират задача от изпита и съответно информират веднага всички кандидати. Класирането е от най-висок бал и всеки кандидат избира само един университет. Няма квоти за момчета и момичета, но има 10% прием за страни извън Белгия, основно идват от Франция и Мароко. Осен това този семестър имаше неточно зададен въпрос по анатомичния, моята дъщеря е отговорила правилно, но го анулираха за всички. Между другото всички студенти  се явяват заедно на изпит и така се избягва субективното оценяване.
Кандидатстването в Нидерландия е друго ниво и изисквания, но там вече минават само на нидерландски и закриват английския тракт.
Успех на всички кандидат студенти.

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 20:41 от pepsun

# 143
  • София
Ако доказано е неправилно/заблуждаващо зададен конкретен въпрос, нормално е да се анулира.

Въпросът в случая с МУ София си остана за мен  като страничен  наблюдател някак неизяснен - подвеждащо ли е бил зададен или напротив,  съвсем  еднозначно и ясно, а просто някои хора не са се усетили какво  трябва точно да се пише.

# 144
  • София
Опит от кандидатстване медицина в Белгия на френски, т.е. Валония и Брюксел (общо 5 университета). Подобно е кандиадатването във Фламандската част (Льовен, Антверпен и Гент). Изпита е един за цялата област (химия, биология, физика, математика и етика), няма да разказвам подробности да не ви занимавам, но често се случва да анулират задача от изпита и съответно информират веднага всички кандидати. Класирането е от най-висок бал и всеки кандидат избира само един университет. Няма квоти за момчета и момичета, но има 10% прием за страни извън Белгия, основно идват от Франция и Мароко. Осен това този семестър имаше неточно зададен въпрос по анатомичния, моята дъщеря е отговорила правилно, но го анулираха за всички. Между другото всички студенти  се явяват заедно на изпит и така се избягва субективното оценяване.
Кандидатстването в Нидерландия е друго ниво и изисквания, но там вече минават само на нидерландски и закриват английския тракт.
Успех на всички кандидат студенти.
Стана ми интересно как протича изпитът по анатомия там. Защото тук е в 5 части - тест, практически с трупове, препарати с микроскоп, три писмено развити въпроса и три устно. На която и да е част, ако имаш две, приключва изпитът. Продължава с часове и няма как да се явят всички заедно.

# 145
  • Пловдив
С удоволствие, хистология е първи семестър и тогава изпита е в две части, теория и препарати. Втория семестър е анатомията, изпита е от 50 въпроса, включва кости, мускули, артерии и вени и всички вътрешни органи, отделителна и полова система. Всеки въпрос е комбинация от учените системи, има снимка от атлас по анатомия, разрез различен от този показван на лекция, но черно бяла. Обикновенни студентите не са виждали този разрез никъде. Студента трябва да посочи два или три грешни или верни отговора. По принцип всички отговори могат да са верни, но в малките детайли е разликата и ако не се  посочат двата или трите, тогава въпроса не се брои и няма точка. Следващи семестър в отново анатомия, топографска и клинична. Това е при Католически университет Льовен ла нов в Брюксел, а на 15 км се намира университета в Льовен, където учат на фламандски приятелите на дъщеря ми.
В Католически университет Льовен, анатомията е в първи семестър е комбинирана с хистология, включва мускули и кости, и втора част е съответно втория семестър. Но там имат отделно модули за различните системи, например отделителна и полова система. При тях пък ако посочиш грешен отговор тогава ти взимат точка.
Една страна а два различни подхода. Съпруга ми е възпитаник на МУ Пловдив и той все сравнява подходите и изпитите. Освен това понякога има колоквиуми за да се освободи част от изпит в България, поне в МУ Пловдив.

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 21:56 от pepsun

# 146
  • София
А устен ли е теоретичният изпит?
Това разделяне е по-добре, доколкото знам и в Германия е така. В България анатомия и хистология е един общ изпит върху всичко учено през двете години - близо 300 въпроса и обемът е страховит.

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 22:07 от sanaka

# 147
  • Пловдив
Нямат устни изпити, поне не първите три години. Всички се явяват в деня на изпита 2,5 часа е. Имат три седмици за 7 изпита, преди сесията за почти две седмици в блокус, това е времето межди последната лекция и първия изпит. След като минат всички изпити, една седмица чакат резултати. Така, че се чете и минава изпит след изпит без да знаеш минал ли си или не. Поправката е август и имат три дни да се запишат след като излезнат резултатите. Имат право да се явят само два пъти на поправка и ако не го вземат прекъсват и мята право да учат медицина в Белгия.
Първите три години се броят само взет невзет изпит, точките с които минават са си за тях, нямат тежест. След това вече се броят за евентуална специализация. Втори курс са първите стажове по една седмица в болница и една в старчески дом. Университета ги разпределя по местожителство. Ние живеем във фламандската част и при нас е с фламандски, затова тя ще е в Брюксел на стаж в уни болницата.

# 148
  • София
Доста е различно от при нас.

# 149
Здравейте, имате ли някаква идея в София разписването на теми трябва ли да е стриктно по изречения и абзаци както в учебника. Чувала съм ,че намаляват много от оценката когато не е буквално назубрено абзац по абзац. Дали това, че се подготвям главно по учебниците за Пловдив намалява шансовете ми? Моля някой, ако е наясно с нещата да ми отговори, защото това е голямо притеснение за мен. Благодаря!

Дословно, със запетайките.
И човешкия фактор - зависи кой го проверява.
Момиче в Пловдив изкара 6.00, в София имаше 4.75.
Според мен, писмените отговори, особено тези с детайлно разписване, вероятно се оценяват със специализиран софтуер. Смятам, че е малко вероятно проверяващ да извършва директно сравнение с информацията от учебника.

Общи условия

Активация на акаунт