Медицински университет - Тема 4

• 60 047
  • 738
  •   1
Отговори
# 585
  • Сандански
Здравейте, тези от вас, които сте кандидатствали за общежитие в МУ София през онлайн платформата, получихте ли някъде потвърждение, че успешно сте подали формуляра.
Дъщеря ми като подаде и накрая й изписа, че й благодарят и нищо повече, нито имейл, нито позвъняване, а минаха две седмици от тогава и незная дали да се притесняваме, че нещо не е наред. Благодаря!
Чак в края на август ще излезе класиране за общежитията. По електронен път получихме информация и също я публикуват в сайта на МУ София.
Да това ми е ясно, но при самото подаване, дали ви изпращат потвърждение, че заявлението е получено при тях.
Това ми е въпроса. Благодаря все пак Simple Smile

# 586
  • София
Само онлайн атласи ползва и има 6 на всички колоквиуми по анатомия досега, ако това има някакво значение. Ще видим обаче накрая изпита.

аз може би тъпи въпроси задавам, но на какъв език се учат термините по анатомия?
очевидно на латински и български.
тези, които ползват онлайн атласи на английски - как се справят с намирането на българските термини?
Справят се, при това отлично. Те освен атласи, имат и учебници, лекции.

# 587
Здравейте, интересувам се от учители по химия и биология в Бургас. Ще съм благодарна, ако споделите (може и на лично съобщение) за добри учители, които подготвят ученици за специалност медицина.

# 588
  • София
Атласите на Синелников ги купихме по искане на младежа в 8ми клас, тогава ги ползваше, сега - не.
Няма проблем с английския, още от училище ползва информация по Биология на АЕ, страхотна Ботаника имаме от онзи период (от Амазон)
Към момента е по подобие на казаното от Санака - Анатомията на Грей и други приложения за таблета, както  и някакви карти има, но не мога да цитирам издателство автор.

# 589
  • Бургас

Да това ми е ясно, но при самото подаване, дали ви изпращат потвърждение, че заявлението е получено при тях.
Това ми е въпроса. Благодаря все пак Simple Smile

Не си спомня синът ми за подобно потвърждение за съжаление.

Последна редакция: ср, 06 авг 2025, 21:44 от Z-Тина

# 590
  • Анкх-Морпорк
въпрос към студенти по медицина в МУ София (и запознати родители, разбира се) - необходим ли е за подготовката многотомният атлас по анатомия на Синелников, превод и редакция на български от проф. Овчаров?
изисква ли се, полезен ли е, нужен ли е?
За кандидат-студентска подготовка - не е нужен и не се изисква. Изискват се учебниците за 8 клас, обаче да се познават в детайли, т.е. не само зубрене, а и да се осмислят картинките с органите, разположението на органи и системи и тн. Ако нещо не е много ясно от учебниците, може да се потърсят още картинки в интернет.
Атласите са за студенти, там всичко е с много детайли.

Само онлайн атласи ползва и има 6 на всички колоквиуми по анатомия досега, ако това има някакво значение. Ще видим обаче накрая изпита.

аз може би тъпи въпроси задавам, но на какъв език се учат термините по анатомия?
тези, които ползват онлайн атласи на английски - как се справят с намирането на българските термини?

На латински ги учат. Английските термини са почти същите като латинските, така че лесно се разбира. Примерно на български казваме щитовидна жлеза, на латински е glandula thyroidea, на английски е thyroid gland.
Свястната нова литература най-често не е на български.

Последна редакция: ср, 06 авг 2025, 13:10 от firebird

# 591
  • Стара Загора
Здравейте! Къде мога да видя какви са учебниците, по които се прави подготовката на кандидат-студентите за МУ София? За МУ Пловдив има конспект и какви са учебниците, но за София не намирам. Там е работата, че намерих учител на дъщеря ми по биология.Казано е на госпожата, че основно иска в Пловдив, т.е. София е резервен вариант. Тя е казала, че ще ги подготвя за София, и че разликата в изпитите с Пловдив е малка и , че тя ще им ги каже. Само че тази година племенника ми кандидатства и каза, че има огромна разлика в учебниците за Пловдив и София. Сега започнах да се притеснявам. Наясно съм, че биологията си е биология , нова няма да се измисли, но ако има някой , който се е явявал на двете места моля да каже по кои учебници се е подготвял за София.

# 592
  • Варненска клюкарка
Скрит текст:
въпрос към студенти по медицина в МУ София (и запознати родители, разбира се) - необходим ли е за подготовката многотомният атлас по анатомия на Синелников, превод и редакция на български от проф. Овчаров?
изисква ли се, полезен ли е, нужен ли е?
За кандидат-студентска подготовка - не е нужен и не се изисква. Изискват се учебниците за 8 клас, обаче да се познават в детайли, т.е. не само зубрене, а и да се осмислят картинките с органите, разположението на органи и системи и тн. Ако нещо не е много ясно от учебниците, може да се потърсят още картинки в интернет.
Атласите са за студенти, там всичко е с много детайли.

На латински ги учат. Английските термини са почти същите като латинските, така че лесно се разбира. Примерно на български казваме щитовидна жлеза, на латински е glandula thyroidea, на английски е thyroid gland.
Свястната нова литература най-често не е на български.
[/quote]
Така е, новите учебници на български не допадат много на студентите. Синът ми често тегли учебници на английски, за конкретен пример се сещам за биохимията, че не случиха ни на доцентка, ни на асистентка. Казва, че в чуждите учебници е обяснено много по-добре - хем с по-малко думи, хем веднага ти става ясно, хем изборът от учебна литература е огромен. Другото конкретно, за което се сещам за сравнение с български учебник е че нашите нямаха изображения, или като издания са толкова древни, че ако има някаква замазана картинка е черно-бяла, а учеха примерно за някакви обриви и без изображения само по описание не става. Но тези неща не бива да ни тревожат нас родителите, децата много бързо се ориентират и няма нужда ние да им казваме от какви източници да четат. Обменът в групата е огромен, понякога и преподаватели им подсказват за литература, но никой не е настоявал купете това, или онова конкретно издание. От колежки чувам, че в други университети, не медицински, издал някой си някакво книжле с пълни глупости, изречения по половин страница и с въпросното книжле трябва да ходят на изпит и то така, че добре да се вижда, Пред Великотърновския дори  изнесли маси  пред университета, с такива новоиздадени книжлета, че и с автографи от автора ги продавали, разбира се преподаващ в същия университет. Слава Богу че такива извращения няма в медицинските университети.
Единственото което могат да купят студентите предварително и да го имат от първия учебен ден са 2 бели престилки, всичко останало, което ще им трябва ще си го набавят в следващите дни.

Последна редакция: ср, 06 авг 2025, 20:44 от Беллора

# 593
А, има има. И в София се ходи на изпит с конкретен учебник. Закупен в оригинал! Фотокопие не може Joy Joy

# 594
  • Варненска клюкарка
А, има има. И в София се ходи на изпит с конкретен учебник. Закупен в оригинал! Фотокопие не може Joy Joy
А, ти да видиш! СУ ли?

# 595
# 596
  • София
Пред Великотърновския дори  изнесли маси  пред университета, с такива новоиздадени книжлета, че и с автографи от автора ги продавали, разбира се преподаващ в същия университет. Слава Богу че такива извращения няма в медицинските университети.

а, има, има. е, не точно на сергия, но се изисква закупуване на учебника от самия автор даже. няма да казвам в кой медицински уни. информацията е достоверна. и не е за СУ. значи, станаха поне 2 университета.

# 597
Беллора миналата година не видях такива маси. Поне щях да купя учебника и да не го търся по библиотеки. Конкретния преподавател е бил повикан отново да преподава, учебника не е преиздаван с години. Намерих го във филиала на библиотеката в нашия град и както казваш ти беше с автограф. Не беше отварян. Голяма находка се оказа. Преподавателят като го видял в сина ми му станало мило и си спомнил коя година е идвал и в кой хотел бил. Хотелът вече го няма,  дори сина не го помни. Учебника не е дебел,  пресниман е за две колежки.  Ще видим какво ще е след октомври.

# 598
Относно социалния живот, основно с групата си ли се движи човек? Има ли повече общи лекции с другите групи през първата и втората година, където да се намериш с повече хора с близки интереси? Може ли да се местиш от една в друга група?

# 599
  • Бургас
Относно социалния живот, основно с групата си ли се движи човек? Има ли повече общи лекции с другите групи през първата и втората година, където да се намериш с повече хора с близки интереси? Може ли да се местиш от една в друга група?

Може да се прехвърляш в друга група преди началото на съответната година , при условие че има места в желаната група.
Лекциите са общи, (ако не се лъжа разделение има в два потока) но като цяло не се отличават с висока посещаемост. Според мен всичко зависи от комуникативните потребности на студента. Винаги може да изгради контакти - в библиотеката, в часовете с допълнителните дисциплини, по конгресите и мероприятията, в читалнята на общежитието, в дисекционната зала дори 🙂

Общи условия

Активация на акаунт