Медицински университет - Тема 4

• 60 027
  • 738
  •   1
Отговори
# 420
След първата година предварително се разбират кой с кого ще е в стая и го заявяват при подаване на документите, по време на годината също има възможност да се преместиш, ако има свободно място.

# 421
Не е задължително да са в една специалност и курс, за да живеят нормално. Съквартирантката на дъщеря ми учи в колежа, нямат нищо общо като режим на учене и ангажираност, но живеят тихо и кротко без да си пречат. То ако някой е проклет, еднаквата специалност няма да ги спаси Grinning
Иначе е хубаво, защото тя си намери колеги от нейния курс, които живеят в същия блок и между тях се породи много хубаво приятелство и те са постоянно заедно, помагат си, вечерят заедно, учат заедно, като някой се разболее, другите ходят до аптеката да купуват лекарства, до магазина да му купят храна. Аз много им се радвам.

# 422
Към майките с опит, моля за съвет, какви електроуреди е удачно да се вземат за общежитието - мини хладилник, еър фраер....

# 423
  • Варненска клюкарка
За Варна и аз писах онзи ден, че след първата година тези от групата на сина ми, които бяаха в общежитие се изнесоха под наем. Ако търсите апартамент под наем, може да е 2-3 стаен, съответно сумата да се разпредели на 2-3. Изобщо не е необходимо да сте в центъра, или скъпия район на университета, даже по-добре стойте далеч от него - много гъсто населен шумен и въпреки синята зона пак ще паркирате на половин километър от там.... В университета и близките сгради студентите по медицина ще бъдат повече през първата година, третата влизат в болницата  и до края са там. В университета ходят веднъж седмично. Болницата е на 3-4 км.от там и цените в района и са по-поносими. Има удобен и бърз ГТ, а студентските карти са безлатни. Някой назад писа за обзаведени/необзаведени - уверявам ви че необзаведен  апартамент под наем във Варна много трудно ще намерите. Но в крайна сметка зависи как ще им понексе на вашите студенти общежитието, доколкото знам са  пълни, но май и доста текучество има.

# 424
Белора, не си търсила квартира в Левски, явно 😁. Това е квартала с най-голямо търсене на квартири и цените не са по-ниски от тези около МУ Варна или ХЕИ. Което е и нормално, Техническия е там, втори корпус на ВИНС, а и медиците се изнасят натам след втори курс.

# 425
Към майките с опит, моля за съвет, какви електроуреди е удачно да се вземат за общежитието - мини хладилник, еър фраер....
На първо време - нищо не взимайте преди да се настани. Дъщеря ми я настаниха в стая, в която другото момиче живееше от предишната година и имаше всякакви уреди, естествено че няма да се сложат по два хладилника, две печки и т.н., то няма и място, ползват си ги заедно.
Иначе хладилник, печка, микровълнова евентуално, някои деца ползват еър фрайер, моята дъщеря каза, че не ѝ трябва.

# 426
  • Варненска клюкарка
.
Белора, не си търсила квартира в Левски, явно 😁. Това е квартала с най-голямо търсене на квартири и цените не са по-ниски от тези около МУ Варна или ХЕИ. Което е и нормално, Техническия е там, втори корпус на ВИНС, а и медиците се изнасят натам след втори курс.
Вярно е, не съм търсила, имам си повече от достатъчно, ама по спомен от познати от Цветния и Победа,  до някой от моловете, или Младост, особено ако си намерят човек с който да си делят наема цената значително пада. Имах колежки, които си търсеха за наематели точно студенти по медицина, дори бяха готови на малки отстъпки, явно с нагласа че ще учат повече и няма да им остава време да вдигат блока във въздуха. Цените в тези райони трудно ще се мерят с тези на Генералите, пък и паркирането е по лесно. Под наем може да се вземе и по далеч, трнспортът е през минути и е бърз, синът ми има колежка живееща във Виница, която е научила пиковете, избягва ги и за 10 минути е до болницата.

Последна редакция: пт, 18 юли 2025, 17:38 от Беллора

# 427

Не купувайте уреди предварително, защото студентът може да е в стая с по-голям съквартирант, който вече да е купил някои от уредите. В такъв случай е нормално да му се предложи някаква малка сума, за да ги ползва и новият без притеснения. А може и да бъдат разпределени в Лозенец, където имат пералня и кухня.
Иначе стандартно какво трябва:
Хладилник, и то не мини, а среден размер, добре е да е с камера. Микровълнова. Моят студент има също кафе машина с капсули и електрическа кана. Купи си и ръчна мини пералня и е много доволен от нея, но други предпочитат услугите на многобройните обществените перални в Студентски град.
Никакви еърфрайри. В стаите не се готви. Всичко се вмирисва - дрехи, чаршафи - и става ужас. Близки от общежитие на друг ВУЗ изгониха един, дето постояно готвеше, а друго дете си смени стаята, заради такъв. Най-много да се притопли някаква храна в микровълновата.
По едно време спешно купихме и кана Брита за пречистване на водата. Беше си сложил дрехите за пране в малката пералня и пуснал отгоре вода, за да се напълни. Там, където беше падала струята вода върху бялата тениска, беше станало кафяво петно от ръжда ... Не очаквах това от софийската вода, аз иначе много я харесвам на вкус.
Може да се наложи да купите нов матрак, някои си купуват дори нови легла от тези с повдигане на матрака или с големи чекджета, за да имат повече място за вещите. Всичко зависи каква стая ще се падне.

Последна редакция: пт, 18 юли 2025, 15:03 от GG*

# 428
Потвърждавам за Варна , ако са в по -голям апартамент не си струва лукса на общака. Така детето беше първата година в двуспален  и то до денталния за 400 лева. Всички екстри имаха. Но сега сме в победа, този квартал ме изненада много приятно, почти всичкия ГТ минава от там. Много удобно и лесно.
Има допълнителен прием за военни лекари и мед. Сестри.
https://www.mu-varna.bg/BG/Pages/kandidatstvane-voenno-napravlen … O9BW1BrY6iwQ2opiQ

# 429
Съжалявам за случилото се.
 Само да вметна, че РУО отговаря за предучилищното и училищното образование, т.к. и да податете сигнал при тях, ще ви отговорят, че Медицинския колеж не е предмет на тяхната дейност.

# 430
Между другото, относно евентуални допълнителни мебели и т.н. - дъщеря ми като я приеха, намери съответните групи - на блока, на университета и т.н. Като си видя стаята, каза, че ще ѝ трябва нещо допълнително за съхранение и писа в тези групи, намериха се с едно момче, което се изнасяше и той ѝ продаде скрина си, който хем беше като нов, хем беше на символична цена, хем беше на съседен етаж и супер лесно стана занасянето до стаята.
Споделям го като идея на някого ако му трябва нещо дребно и не задължително ново, къде може да търси. Нея я поблазни най-вече лесното пренасяне Grinning

# 431
Здравейте. Някой знае ли какъв е редът за сключване на договор с работодател по реда на чл. 95а ал.1 от ЗВО? Аз сам ли трябва да си намеря болница, с която да се договоря, или всеки университет си работи с определени болници? Звънях във великотърновската болница, но те ми казаха, че сключват такива договори само със студенти от МУ-Варна. Интересува ме специално МУ-Плевен и МУ-София.

# 432
  • BG
Здравейте. Някой знае ли какъв е редът за сключване на договор с работодател по реда на чл. 95а ал.1 от ЗВО? Аз сам ли трябва да си намеря болница, с която да се договоря, или всеки университет си работи с определени болници? Звънях във великотърновската болница, но те ми казаха, че сключват такива договори само със студенти от МУ-Варна. Интересува ме специално МУ-Плевен и МУ-София.
МУ-София, МУ-Плевен и МУ-Пловдив не са посочили, че ще приемат "студенти под условие", т.е. по реда на чл.95а ал.1 от ЗВО. СУ, Тракийския университет, МУ-Варна и университета в Бургас сключват такива договори, ако не се лъжа.

# 433
МУ-Плевен и МУ-София нямат такъв прием по чл.95а за спец. Медицина.

Последна редакция: сб, 19 юли 2025, 00:22 от marinadp

# 434

Общи условия

Активация на акаунт