Медицински университет - Тема 4

• 59 967
  • 738
  •   1
Отговори
# 660
Университетът нищо не плаща, той получава. Държавата плаща таксата, която е равна на субсидията за издръжката на студент, която същата плаща на университетите за студентите държавна поръчка + частта от таксата, която плаща студента държавна поръчка.
Това означава ли, че при нарушение на договора  от страна на студента  същият дължи пълната такса т.е. тази, която плащат студентите в платено обучение?

Да, цялата такса за платено обучение плюс лихви. Не пише обаче как се изчислява лихвата и колко е.

# 661
  • София
Дължи това, което държавата е платила за обучението му, така че, да, това означава. Лихвата е мораторната такава - 10 пункта над основния лихвен процент.

# 662
Аз се чудя, сега СУ има 6 бройки незаети места за редовно обучение. И примерно съм се записал вече платено в МУ Сф. Мога ли да се отпиша от платеното и да кандидатствам за редовното? И ако не се класирам, мога ли да се върна в МУ Сф платеното, или оставам от два стола по средата...

# 663
Аз се чудя, сега СУ има 6 бройки незаети места за редовно обучение. И примерно съм се записал вече платено в МУ Сф. Мога ли да се отпиша от платеното и да кандидатствам за редовното? И ако не се класирам, мога ли да се върна в МУ Сф платеното, или оставам от два стола по средата...
Уви може да се кандидатства и без да се отписва от МУ, ноо класирането в СУ излиза на 16 септември, а годината в МУ почва на 15 септември. Ако тогава се отпише няма да бъде върна % от платената такса.
Веднъж отписан студентът не може да се върне пак, защото си губи придобитите студентски права. Трябва наново кандидатстване догодина.

# 664
каран толкова медицински специалности има, които си чакат докторите. В нашия град например нямаше паразитолог да ми разчете изследванията и да отговори на въпросите ми. И сега няма. Медицинската генетика колко е интересна. Физиотерапия, алергология също са хубави дисциплини.  Кръвните центрове също чакат свойте лекари. /има кръв, но не се губи човешки живот, заради кръвозагуба/. Рентгенологията също има своето място в диагностиката.Не всичко е операции и кръв. Вярно,  някои специалности няма как да се работят в кабинет извън болницата.

За жалост, повечето изброени (Алергология, паразитология, медицинска генетика) са доста бутикови специалности, които могат да се специализират на много малко места. Една справка със списъка за акредитирани ЛЗ, излиза че има около 7-8 лечебни заведения в цялата страна, които са акредитирани да обучават специализанти. И ако някой си мисли че често пускат места, жестоко се лъже.

Иначе физиотерапията е популярна и доходоносна. Образната диагностика също е много добре за който му се мисли клинично, но не му се занимава директно с пациенти. Може и да се работи от вкъщи. Поне докато не нахлуе сериозно изкуствения интелект.

А трансфузионна хематология е според мен доста кофти специалност. Ниско заплащане, нито могат да работят в кабинет, нито въобще правят кой знае какво освен бумащина, определяне на кръвни групи и наблюдение на хората докато им взимат кръвта.

# 665
каран толкова медицински специалности има, които си чакат докторите. В нашия град например нямаше паразитолог да ми разчете изследванията и да отговори на въпросите ми. И сега няма. Медицинската генетика колко е интересна. Физиотерапия, алергология също са хубави дисциплини.  Кръвните центрове също чакат свойте лекари. /има кръв, но не се губи човешки живот, заради кръвозагуба/. Рентгенологията също има своето място в диагностиката.Не всичко е операции и кръв. Вярно,  някои специалности няма как да се работят в кабинет извън болницата.

А трансфузионна хематология е според мен доста кофти специалност. Ниско заплащане, нито могат да работят в кабинет, нито въобще правят кой знае какво освен бумащина, определяне на кръвни групи и наблюдение на хората докато им взимат кръвта.

Но пък имат други екстри, уредени с постановление на министерски съвет - като намалено работно време, голям платен отпуск, ваучери по наредба 11 и други.

# 666
Патоанатомите са кът. Няма дежурства, регламентиран 6 часов работен ден. Платени консултации на препарати.
Иска държелив стомах, че миризмата е...  /не че напоследък се правят кой знае колко аутопсии- масово близките подписват откази/, и здрави очи, да се взираш в микроскопа.

# 667
Патоанатомите са кът. Няма дежурства, регламентиран 6 часов работен ден. Платени консултации на препарати.
Иска държелив стомах, че миризмата е...  /не че напоследък се правят кой знае колко аутопсии- масово близките подписват откази/, и здрави очи, да се взираш в микроскопа.
И това,  че няма аутопсии,  пък пречи на болницата да бъде акредитирана за обучение за специализация.
Med123 знам,  че изброените от мен специалности се специализират на малко места. Вярно е, че специалностите, които после ще се практикуват в кабинет са най-желани.
Колкото и обществото да повтаря, че лекаря е полагал Хипократова клетва, тази клетва сметки не плаща. Наясно съм и със средствата необходими за учене,  учебници и специализации. Както казва един колега "само от специализацията мога да наредя кутии от маргарин от тук до Варна "т.е 130 км.

# 668
Аутопсиите в патоанатомията пак биват, все пак са пресни, дори да има доста дебели и доста миризливи хора. В съдебна медицина с разложените трупове вече е върховната гадория. Аз няма да забравя как гледахме една аутопсия на един престоял 1-2 седмици на парно труп.... Миризмата е неописуема.

Иначе има доста специалности без дежурства. Всичките имунологии, лаборатории, микробиологии и прочее. Има и неклинични специалности, да преподаваш в университета хигиена например.

Но да, общо взето хората като записват медицина най-често си представят работа в кабинет или болница.

# 669
Цикъл патоанатомия- имало една аутопсия за целия цикъл, към 2 мес, в МУ. Та...
Море, късана съм на патоанатомия, наложи се да ходя по аутопсии, тогава имаше. Чаках да почнат, да отворят, че да излезе голямата миризма и тогава влизах. Дебнех през ключалката Simple Smile
От съдебната не помня някаква впечатляваща гадория, не че няма, не сме я уцелили.
И тия са на 6 часов работен ден

# 670
Аз наистина не разбирам що за човек си, за да учиш 6 години, да специализираш, и най накрая да се хванеш патоанатом?!? Дори не знам колко са в БГ, дали има 10 човека? Сигурно в пенсионна възраст. Млад патоанатом не съм чувал

# 671
Защо да не? Въобще не е моето ама не виждам какво е лошото? Супер яко работно време, спокойствие. А реално са едни от най-важните специалисти в диагностиката на много заболявания.

# 672
Здравейте, отново ще ви досаждам със сайта за минималните балове. Разработих преди няколко дни калкулатор за шансове спрямо минималния бал от предходна година. Понеже още е в ДЕМО ще се радвам, ако го погледнете и споделите идеи или видите някакви проблеми при работата с него. https://medpriem.sabev03.eu/calculator/

Даже може и в момента да ми помогнете. Според вас изчисляването на шанса да е спрямо минималния бал от последното проведено класиране или според минималния от първото класиране?

А относно как ще се хванеш да си патоанатом - има хора всякакви. Всеки по време на следването разбира какво му е интересно. Някои от фармакологията се насочват към анестезиолог, други пък им става интересно патологията. Всеки според вижданията си.

# 673
  • София
Не вярно това с пенсионерите..Преди време бях попаднала на някакво радиопредаване  с млади патоанатоми, две момчета и момиче. Мотае ми се нещо за Русе, но може и да греша. Един от въпросите към тях беше защо няма интерес към тази специалност.Едно от момчетата, със сигурност още специализант, сподели, че младите лекари често не са добре ориентирани какво им предлага патоанатомията ( а би трябвало да знаят).Битувала заблудата ( ето тук сериозно се учудих, понеже обяснение може да се наложи  само за странични наблюдатели, не за медици), че патоанатомите се занимавали предимно с аутопсии.

Последна редакция: вт, 26 авг 2025, 17:53 от Просто русалка

# 674
Има си млади патоанатоми, в Пловдив се сещам за поне 4 специализанта. Иначе времето им минава над микроскопа, не в аутопсии.

Общи условия

Активация на акаунт