Медицински университет - Тема 4

• 59 989
  • 738
  •   1
Отговори
# 645
Имате ли информация какво става с приема под условие (като цяло)? Има ли желаещи, няма ли, станаха ли по-ясни условията? Нещо сякаш заглъхнаха нещата…🤔

# 646
В СУ от 10 места, 5 са заети вече, 5 са свободни за класирането през септември.
 Трябва да се говори с болница от списъка:

Ако болницата е съгласна студентът да работи там, се попълва една бланка за предварително съгласие и се сключва тристранен договор между студента, унито и болницата

Студентът не заплаща такса за обучение, работейки по време на цялото следване във въпросната болница и след дипломирането си като срокът е 5 години след дипломиране.

6+5 = общо 11 години

# 647
  • BG
Имате ли информация какво става с приема под условие (като цяло)? Има ли желаещи, няма ли, станаха ли по-ясни условията? Нещо сякаш заглъхнаха нещата…🤔
Моят син е приет "под условие" в МУ Варна. Договор ще сключи с болницата в Добрич. Всъщност договорите ще са два - един между студента и болницата, и един тристранен - болница, МУ и студент. Кандидатства като подаде заявление и имаше предварително съгласие от болницата. От там бяха раздали поне 20 предварителни съгласия, по думи на директора. Не знам обаче дали всичките са били за кандидат-студенти или и за вече студенти платено обучение. Договорите ще ходим в понеделник да ги подписва и не знам още какво ще съдържа договора между него и лечебното заведение.
Между другото МУ Плевен не бяха посочили, че ще приемат студенти по медицина "под условие", а наскоро четох в сайта им, че ще имат такъв прием тази година.

# 648
Всъщност болницата в Добрич е обявила 10 места за под условие. Т.е. ако са дали 20 предварителни съгласия, само с някои ще сключи договор. Е то не всички кандидатстващи ще са приети.

# 649
  • BG
Всъщност болницата в Добрич е обявила 10 места за под условие. Т.е. ако са дали 20 предварителни съгласия, само с някои ще сключи договор. Е то не всички кандидатстващи ще са приети.
Така мисля и аз. Но явно има интерес, не е като да няма.
В СУ има и свободни места за медицина не "под условие". Моето мнение, е че това се получава заради само двете класирания, които правят. И заради дискриминационното решение в допълнителния прием да не могат да участват хора, които са били приети в друга, не толкова желана специалност. И които или са се записали и отписали след прием другаде, или не са се записали въобще.

# 650
Бройките под условие бяха в 2 списъка:
- за новоприети (1ви курс);
- втори списък с повече места. Предполагам, че разликата е за студенти от горни курсове, които също имат право да сключат такива договори. Приетите държавна поръчка ще спестят само семестриалната такса и едва ли са много мотивирани. Но за студенти платено обучение е добра оферта, реално май нищо няма да плащат.

# 651
Благодаря за информацията. Дано на приетите под условие да им върви по вода, да попаднат в хубава среда и хубав екип, който наистина да ги цени и да желае да ги научи на нещо. 🍀

# 652
liviana, а от болницата предложиха ли някакъв вариант за специализация по време на задължителния трудов договор? Имат ли въобще някакви идеи в тази насока, защото в тристранния договор на МУ-Варна думата "специализация" съвсем липсва? И ясно ли е в какво отделение ще работи през тези 5 години, ако не специализира? Има лекари, които предпочитат въобще да не практикуват медицина, отколкото да работят в конкретни отделения - не само заради специалността, а заради професионална среда, условия и т.н.
Настоявайте тези въпроси да залегнат в договора с болницата. Според наредбата условията на договора се определят на принципа на свободното договаряне, така че както го измислите и доколкото успеете да си защитите интереса - такъв ще е и договорът. Засега няма нито практика, нито нормативни изисквания за тези договори.

# 653
  • BG
liviana, а от болницата предложиха ли някакъв вариант за специализация по време на задължителния трудов договор? Имат ли въобще някакви идеи в тази насока, защото в тристранния договор на МУ-Варна думата "специализация" съвсем липсва? И ясно ли е в какво отделение ще работи през тези 5 години, ако не специализира? Има лекари, които предпочитат въобще да не практикуват медицина, отколкото да работят в конкретни отделения - не само заради специалността, а заради професионална среда, условия и т.н.
Настоявайте тези въпроси да залегнат в договора с болницата. Според наредбата условията на договора се определят на принципа на свободното договаряне, така че както го измислите и доколкото успеете да си защитите интереса - такъв ще е и договорът. Засега няма нито практика, нито нормативни изисквания за тези договори.
Решението да кандидатства "под условие" го взе след разговор на брат му с директора точно по този въпрос. Ще има свободата да избере специалност. Повече подробности ще имам утре, след като прочета какво пише в договора между болницата и кандидат-студента. Предполагам, че ще имат някакви изисквания към студента, да не влачи изпити от първи до шести курс, примерно. Но това са си моите предположения.
Благодаря за съвета, ще четем внимателно:)

# 654
Благодаря за информацията. Дано на приетите под условие да им върви по вода, да попаднат в хубава среда и хубав екип, който наистина да ги цени и да желае да ги научи на нещо. 🍀

Желание за учене трябва да има и от студента/соециализанта. При нас дойде дългочакания специализант, но като разбра, че дежурствата в спешно отделение се заплащат допълнително,  предпочиташе да е там, пък в отделението да отбие времето.  За влизане в операционна   все знаеше операциите и не влизаше. То и лекарите със специалност ги знаят, ама оперират. Не изкара дълго. Три болници досега е сменил, дори и специалността за специализация.

# 655
Оф от това се притеснявах и аз. Да от малка искаше да е лекар, но реално на бойното поле как ще е? Дали ще иска клинична медицина или нещо лабораторно или недай си боже административно. Но децата са различни. Лятото стажува в болницата. Е хареса и много. Даже и в спешното. Инжекции, системи , взема кръв даже и абокат се пробва. Преслушва, прави кардиограми свиква с пациенти, атмосфера. Други не могат да свикнат и се насочват в други поприща.

# 656
каран толкова медицински специалности има, които си чакат докторите. В нашия град например нямаше паразитолог да ми разчете изследванията и да отговори на въпросите ми. И сега няма. Медицинската генетика колко е интересна. Физиотерапия, алергология също са хубави дисциплини.  Кръвните центрове също чакат свойте лекари. /има кръв, но не се губи човешки живот, заради кръвозагуба/. Рентгенологията също има своето място в диагностиката.Не всичко е операции и кръв. Вярно,  някои специалности няма как да се работят в кабинет извън болницата.
Единият колега оперира, но признава,  че  близки  не би оперирал, става му лошо. Години бях работила с него и се учудих като го призна. Поводът беше,  когато видя как без да ми мигне окото сложих абокат на собственото си дете. То това дете само на мен даваше да му взема кръв, да сложа абокат и да правя инжекции.
ПС не отиде да учи медицина.
Успех на детето!

# 657
Обаче така и не става ясно, за тези "под условие" каква е таксата, която Университета плаща -  голямата, все едно си платено (15-16к) или плаща стандартната такса, все едно си държавна поръчка

# 658
  • София
Университетът нищо не плаща, той получава. Държавата плаща таксата, която е равна на субсидията за издръжката на студент, която същата плаща на университетите за студентите държавна поръчка + частта от таксата, която плаща студента държавна поръчка.

# 659
  • до морето
Университетът нищо не плаща, той получава. Държавата плаща таксата, която е равна на субсидията за издръжката на студент, която същата плаща на университетите за студентите държавна поръчка + частта от таксата, която плаща студента държавна поръчка.
Това означава ли, че при нарушение на договора  от страна на студента  същият дължи пълната такса т.е. тази, която плащат студентите в платено обучение?

Общи условия

Активация на акаунт