Въпрос относно съкращение от работа

• 752
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте, искат да ме съкратят по член 325 , и да ми изплатят само един месец обещетение брутна заплата. Попринцип не съм съгласна да се откажа от работата си, какви опции имам. По този член полага ли ми се борса?  Не искам да ме съкратят по този член не съм съгласна има ли начин да си издействам повече обещетение?

# 1
В чл. 325 има няколко различни основания за прекратяване на ТП, но нито едно от тях не касае съкращаване на длъжността. Изясни какво именно ти предлагат, защото е вероятно да е по взаимно съгласие, при което ще имаш право на 4 месеца минимално обезщетение от НОИ.

# 2
Според този член се прекратява трудовия договор без предизвестие, но ако имат предвид да е по взаимно съгласие, трябва и ти да се съгласиш, нали така. Опцията ти е да не се съгласиш и тогава няма да е по този член.

# 3
Благодаря з отговорите! А ако реша да не подписвам какво може да последва? По кой член могат да ме освободят?

# 4
Могат да ви съкратят по чл. 331 с минимум 4 заплати, пак с ваше съгласие, но ще имате право на 4 месеца минимална борса.

# 5
Едва ли ще ѝ предложат 4 заплати, по-скоро ще закрият щатната бройка по чл. 328.

# 6
Тогава пък ще има право на 1 заплата + пълна борса, така че не е лош вариант.

# 7
По добрия вариант е пълна борса за 1 година и си получава 60% от заплатата, на която е осигурявана. Ако е взимала 2000, от борсата ще взима 1200 за цяла година, а през това време може да заработва на черно и други пари, примерно да продава зеленчуци на пазара, да разнася брошури, да работи при някои роднини и т.н.

# 8
Те всъщност защо искат да те уволнят, имат предвид да назначат някой друг или наистина закриват бройката?

П.П. Виж си трудовия договор. Там би трябвало да пише колко дни е предизвестието за прекратяване на трудовия договор. Ако пише 30 дни, значи за един месец максимум ще получиш заплата, ако прекратяването е с предизвестие.

Последна редакция: ср, 02 юли 2025, 21:18 от Uncommon

Общи условия

Активация на акаунт