За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 115

• 23 076
  • 865
  •   1
Отговори
# 195
Не е желателно. Ако държите да дадете малко парче сладка на детето да опита, по-добре ги пригответе с кокосова захар.
Иначе - фурма или малко мед (в случай, че сте го захранили, разбира се) за подслаждане.

Направих сладки със стевия вместо със захар, мога ли да дам от тях на 2 годишно дете, не можах да намеря информация. Повечето бебешки сладкиши ги правят с банани и фурми...

# 196
И според мен по-удачно би било сладките да се приготвят с фурми или малко мед. Аз мисля да въведа меда около 2г възраст. Не защото е алерген, въвела съм всички алергени без него и морски дарове, а заради риска от ботулинови спори. По официална информация след навършване на 1г вече не са опасни, но все пак бих изчакала. А и няма никаква полза да се дават сладки храни на бебе, напълно достатъчни са плодовете. Само празни калории и привикване към пристрастяващ вкус на сладко, няма нужда.

# 197
  • Пловдив
Вкъщи си ползвам бяла захар, ако консумираме стевия, щях да дам да опита. Но аз съм от тези, които не ограничават сладките неща, ядем ли предлагам и на децата, ако ще да е 1 хапка.

# 198
В каква позиция слагате новородено с рефлукс?
Бебето ми е на две седмици, но е с рефлукс, на антирефлуксно АМ е и на АР възглавница. Старая се да я оригвам, не винаги се получава.
Хълца често, на всяко хранене (знам, че е нормално да се хълца, но ми е странно толкова често). Бибероните са против колики, храня я на почивки, оригвам я на 10-20 мл. Или просто я държа изправена повечко. Обаче ми остава страхът като я оставя да легне да не повърне и аспирира.
В неонатология ги слагат настрани. Знам, че вече се казва, да спят по гръб с глава настрани, но ме е страх. Какво бихте ме посъветвали?
Първо настрани, но после по гръб. Устисках и да е само на кърма и без да давам лактаза.

# 199
Аз явно ще съм редовна в тази тема. Направо не мога да се позная, имам чувството, че все нещо ново излиза и тревожността ми расте всеки ден. Освен рефлукса и страха да не повърне и аспирира, от снощи плаче с дрезгав глас.
Идват ми на ума две причини - онзи ден имаше много нервен ден и плачеше доста, а другата причина е от рефлукса да се е раздразнила. Какво мислите?
Давате ли вода на новородените си бебета? Минах я изцяло на АМ сега и се чудя дали да й давам, педиатърката постоянно ми повтаря да й давам вода. А доколкото знам в днешно време не дават, но ми е интересно Вие как процедирате..

# 200
Някоя от мамите дали дава коластра на детето и каква?

# 201
Нашият също седмици му се притеснявах за плача. В болницата едвам проплака, после на моменти беше много дрезгав и пак се случваше да се напъва и да не излезе звук от него, а чак след почти минута да изплаче и то дрезгаво. При нас поне само си мина след първия месец.
Вода започнахме да му даваме някъде след 10я ден, след АМ да си изплакне устата, че АМ седи леко на парченца по езика му, а е добре разтворено в шишето. По препоръка на лекарката му. След кърма нямаше такива парченца. (на смесено хранене караме)
Чай също му даваме още преди да навърши месец, но май след втората седмица да беше. На Bekley - успокоителен заради коликите, защото го разсипваха, там е до 30мл на ден за новородени.

# 202
В каква позиция слагате новородено с рефлукс?
Бебето ми е на две седмици, но е с рефлукс, на антирефлуксно АМ е и на АР възглавница. Старая се да я оригвам, не винаги се получава.
Хълца често, на всяко хранене (знам, че е нормално да се хълца, но ми е странно толкова често). Бибероните са против колики, храня я на почивки, оригвам я на 10-20 мл. Или просто я държа изправена повечко. Обаче ми остава страхът като я оставя да легне да не повърне и аспирира.
В неонатология ги слагат настрани. Знам, че вече се казва, да спят по гръб с глава настрани, но ме е страх. Какво бихте ме посъветвали?

Сложи бебешката възглавничка под матрака на креватчето/кошарката, за да лежи леко под наклон

# 203
Има възглавница антирефлуксна, но я слагаме да спи върху нея, тъй като я сменяме на горната и на долната страна, за да може детето да го обръщам и да е с лице към мен, иначе е с лице към стената.
СЗО Казват да спи по гръб, с глава настрани, но тя я върти.
Допреди няколко дни я слагах на онези възглавници, които са против обръщане, но не знам колко добра идея са.

# 204
Аз явно ще съм редовна в тази тема. Направо не мога да се позная, имам чувството, че все нещо ново излиза и тревожността ми расте всеки ден. Освен рефлукса и страха да не повърне и аспирира, от снощи плаче с дрезгав глас.
Идват ми на ума две причини - онзи ден имаше много нервен ден и плачеше доста, а другата причина е от рефлукса да се е раздразнила. Какво мислите?
Давате ли вода на новородените си бебета? Минах я изцяло на АМ сега и се чудя дали да й давам, педиатърката постоянно ми повтаря да й давам вода. А доколкото знам в днешно време не дават, но ми е интересно Вие как процедирате..

Не давайте вода! Извън споровете трябва или не трябва, тя засилва рефлукса! Изпитано;(
Само АМ, на мен ми препоръчаха Хумана и бях много доволна. Не хранете често, раздалечете интервалите, това също помага, обратно на общоприетото тук. Разгледайте старите теми. От преди години- има доста ценни съвети. Знам какво ви е...колики,запек и рефлукс едновременно беше при нас, придружено с безспирен рев. Първите три месеца са ми пълна мъгла. Неглижиран проблем е рефлукса уви.. а си е сериозно нещо. И не давайте про/ пре и т.н.биотици.
Временно е, спокойно!

# 205
  • София
Мнооого е неприятно това с рефлукса и наистина е неглижирана и подценявана тема.Който не е имал бебе с рефлукс, изобщо не може да си го представи.
Моето беше със тих рефлукс и до ден днешен, имам чувство, че все още не го е израстнал съвсем.
Като малък не го оставях без надзор (въпреки че той рядко връщаше), все пак ме беше страх.Повдигах матрачето и ако не съм в стаята, го следях на камерата.
И стандартните препоръки спазвах, често уригване, хранене в по-изправена позиция ( не съм спирала да го кърмя, но ми е идвало да мина на АР мляко), носене след по-обилно нахранване.

# 206
Някой спирал ли си е кърмата с Достинекс? Утре е последната половинка от таблетките. Не ги усещам напрегнати, даже доста меки. Така ли трябва да е? Стиснах леко зърното си и пръсна кърма. Кога спира? Трябва ли да следя нещо и да проверявам?

# 207
  • София
Някой спирал ли си е кърмата с Достинекс? Утре е последната половинка от таблетките. Не ги усещам напрегнати, даже доста меки. Така ли трябва да е? Стиснах леко зърното си и пръсна кърма. Кога спира? Трябва ли да следя нещо и да проверявам?
Аз си спирах след спонтанен аборт в късна седмица.Недей да стискаш ,няма как да спре от днес за утре.Важното е да не са ти напрегнати гърдите и да не стават буци, останалото е по-бавен процес .
Индивидуално е това със спирането, следи да нямаш бучки, но недей да си стискаш гърдите, евентуално ограничи и приема на течности една идея.

# 208
Отнема няколко дни след прием. При мен по спомен 4-5 мисля.

# 209
Относно рефлукса и аз да споделя моя опит. С близнаци съм и момичето ми беше с рефлукс  до към 3 м беше на нан за недоносени,но после минахме на Ар първо беше нан. Малката беше нот стоп с разстройство, после на аптамил беше постоянно със запек и накрая с фризолак вом. Спеше на страни като ня всяко ставане я въртят ту нагоре ту надолу. На антирефлуксна възглавница спеше и след хранене я държание поне по 30 мин правя. Забелязах,че ми повръщаше повече от топлата вода когато правех храната и започнах да я правя със стайна температура. Бяха на смесено хранене кърма и ам. Трябваше да давам съотношение 40/60 защото,ако дявях повече кърма повръщаше повече. След вода и чай за колики също мн повръщаше.

Общи условия

Активация на акаунт