За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 115

• 15 811
  • 618
  •   1
Отговори
# 600
  • София
За да проверите дали е свързано с храна, можете да вземете бебето, но от легнало положение по гръб и да го сложите седнало във вашите крака. Коремчето се свива при сядането  и ако има силен дискомфорт от газове- ръмженето е един от знаците при толкова малки бебета.

# 601
Кога отпада задължителното оригане след хранене? 🤔 След захранването ли? Имам приятели, които оставят бебето в леглото вечер с шишето само да се приспива на 8-9 месеца🤔

# 602
Аз не знам кога трябва да отпадне, но малко след захранванено в един момент спря да се оригва, колкото и да го потупвах, много рядко оригва и то без помощ.

# 603
При нас отпадна на третия ден, никакъв смисъл не видях от него, а и обикновено не се и оригваше. Някъде към 4-5 месец почна да се оригва сама.

Но бебето в никакъв случай не бива да се оставя само със шишето да се приспива в кошарата. Така се развалят зъбите. На гърда е друго. Но това да се даде едно шише в кошарата бебето само да се приспива си е мързел от страна на родителите

# 604
Zimk02, малко натоварвате вече с изказванията си. Всеки има право да каже какво мисли, но все нещо крайно трябва да кажете. Ако не е по вашия начин анатемосвате.
Аз я оригвах горе/долу до захранването, но то си беше наложително, защото доста връщаше, после намали.
Не смятам, че е до "задължително", а до това кога детето само започне да се оригва или вече усещате, че няма нужда.

# 605
  • София
Самостоятелното приспиване с шише е опасно от гледна точка на задавяне в случай, че родителите не са на близо. Не е коректно да определяме кое е мързел и кое не. Никой не е в ситуацията на другия.

Последна редакция: чт, 02 окт 2025, 18:47 от kene

# 606
Здравейте мами ❤️ имаме голям проблем имам бебче на 3 месеца и половина и от раждането е на аптамил като се изхождаше много рядко и ни посъветваха да махнем капките за колики със симетикон така и направихме и веднага започна всеки ден да се изхожда  от 1 месец обаче пак започна на 5-6 дни да се изхожда и решихме да сменим на аптамил комфорт тя въобще не го хареса и известно време смесвах двете като веднага имаше ефект пак започна да се изхожда но изпражненията станаха като пластелин отново сменихме млякото на хип комфорт и отново същото редовно изхождане но консистенцията е покъртителна направо си е запек плаче доста когато се изхожда не знам вече какво да правя и как да и помогна ще се радвам ако някоя мама със същия проблем сподели как се е справила ❤️

# 607
В болницата,бяха взели бебо за преглед и като отидох да го видя,беше в съседната на сестрите стая,оставен сам с шишето да пие,така настрани подпряно и беше заспал. Може би не е толкова опасно,но никога при нито едно от децата ми не съм го правила.

# 608
  • София
Здравейте мами ❤️ имаме голям проблем имам бебче на 3 месеца и половина и от раждането е на аптамил като се изхождаше много рядко и ни посъветваха да махнем капките за колики със симетикон така и направихме и веднага започна всеки ден да се изхожда  от 1 месец обаче пак започна на 5-6 дни да се изхожда и решихме да сменим на аптамил комфорт тя въобще не го хареса и известно време смесвах двете като веднага имаше ефект пак започна да се изхожда но изпражненията станаха като пластелин отново сменихме млякото на хип комфорт и отново същото редовно изхождане но консистенцията е покъртителна направо си е запек плаче доста когато се изхожда не знам вече какво да правя и как да и помогна ще се радвам ако някоя мама със същия проблем сподели как се е справила ❤️
ХИПП в никакъв случай! Варианти: Аптамил АР - брашното от рожков във млякото тежи на коремчето и бебето се изхожда; Бебелан; Кендамил (последното се купува през ФБ или от Англия ако имате познати, това е млякото на кралските бебета, мирисът и вкусът е буквално като на истински каймак на мляко). ХИПП е възможно най-ниско качественото мляко. В Германия бебетата се хранят със АМ марка на магазини ДМ.

# 609
  • Пловдив
Две деца съм отгледала с шише в кошарата, специално съм ползвала на Хаберман, които капка не пускат, без силен вакуум-засмукване, голямото редовно ходи на профилактични прубегледи при зъболекар, зъбите са си му нормални. Малкото тепърва ще ходи за първи път на зъболекар. При зъбите специално има голяма доза унаследяване  и второ трябва редовна профилактика, все още има много хора, които с години не посещават зъболекар. Зъбен камък също трябва да се почиства редовно, за да не създаде допълнителни проблеми.

И двете деца не съм оригвала специално. Понякога са се опитали, след хранене, понякога не.

# 610
Изобщо не ми се струва редно да се оставя без надзор новородено със забито шише в устата. Това го пише на всички шишета като предупреждение, явно има защо. За мен лично самата мисъл е отблъскваща, бебето е твърде малко да има контрол над процеса, изобщо не е като да заспи със зърно в устата при кърмене. Но всяка майка със собствените си разбирания.
Това, че го практикували в болниците, изобщо ама хич не го прави безопасно или правилно. Особено в българските неонатологии има куп практики, които хич не са ОК, ама начинът на работа не се променя с десетилетия, въпреки препоръки на авторитетни организации и категорични резултати от проучвания.

# 611
Казвам какво съм видяла,изобщо нямам намерение да споря! Написах МОЖЕ БИ,тъй като не съм го практикувала и нямам представа колко е безопасно. Всеки си решава за детето,аз не бих го направила,защото просто ме е страх.

# 612
Здравейте, бебето ми е на 3 месеца. Преди повече от 2 седмици педиатъра препоръча да сменим млякото с антирефлуксно и започнахме фризовом. Бебето много го хареса, изпива всичко и вече не връща мляко. Проблемът е че досега се изхождаше веднъж на ден а от няколко дни започна по 6, 7 пъти и по-рядко. Детето е енергично, усмихнато, има апетит, няма температура. Бяхме при педиатъра и показахме и снимки. Каза,  че не смята че  е от смяната на млякото, но не е толкова рядко и не мисли че е притеснително. Каза да давам ентерол и оризова вода и да изчакаме 2 3 дни и да видим има ли резултат. На някой случвало ли му се е нещо подобно от фризовом?  Възможно ли е да е от него след две седмици употреба? Давали ли сте оризова вода и как я приготвяте?

# 613
Здравейте ! Дъщеря ми е на 12 м. Имаме много голям зор с поникващите зъбки , само плаче и изобщо не спи . Пробвахме Нурофен , панадол , Камилия денто , Тийта бебешки прахчета за зъбки , дентинокс и калгел . Нишищо не ни помага , вече сме отчаяни 🥹

# 614
  • София
Здравейте, бебето ми е на 3 месеца. Преди повече от 2 седмици педиатъра препоръча да сменим млякото с антирефлуксно и започнахме фризовом. Бебето много го хареса, изпива всичко и вече не връща мляко. Проблемът е че досега се изхождаше веднъж на ден а от няколко дни започна по 6, 7 пъти и по-рядко. Детето е енергично, усмихнато, има апетит, няма температура. Бяхме при педиатъра и показахме и снимки. Каза,  че не смята че  е от смяната на млякото, но не е толкова рядко и не мисли че е притеснително. Каза да давам ентерол и оризова вода и да изчакаме 2 3 дни и да видим има ли резултат. На някой случвало ли му се е нещо подобно от фризовом?  Възможно ли е да е от него след две седмици употреба? Давали ли сте оризова вода и как я приготвяте?
АР мляко съдържа брашно Рожков. То тежи на стомахчето и е възможно поради това да са зачестили изхожданията. Особено ако похапва повече мл мляко.

Общи условия

Активация на акаунт