Организация в грижите за бебе

• 4 944
  • 112
  •   1
Отговори
Интересно ми е у дома как сте се организирали (говоря за семейства, в които не присъстват редовно баби и дядовци, а само майката и бащата на бебето). За нас е много ново, сами сме тук.
След раждането изпаднах в депресия още в родилното.
Когато се прибрах не ми беше по-леко, заради повръщането на детето, теглото, накрая и кръв в изпражненията, имах чувството, че все нещо се случва и аз съм супер тревожна вече.
До колко и как участва бащата в грижите?
Получавате ли друга помощ от близки?
Как организирате ежедневието си с новородено, когато е неспокойно?
Как вършите ежедневните си дейности - хранене, къпане, готвене, чистене?
Аз за момента единствено мога да се занимавам с нея, има моменти, в които е много неспокойна, има моменти, в които е супер спокойна, но разбира се ден за ден е различно.
За момента все още съм на режим оцеляване - гледам когато мога да спя, ако мога хапвам някой залък, но съм вече много скарана с храненето, при стрес не мога да се храня. Нямам възможност да върша друго, а много ми се иска, в същото време ако ми е свободно времето ще предпочета да си почина и да презаредя за вечерта.
Бащата е по цял ден на работа, отделно и пазарува след работа, я аптека, я хранителен магазин.. като се прибере я поема да мога да се окъпя и да хапна, оправям шишета и тн за следващите хранения, докато се оправя дойде време за следващото хранене и
нямаме квартален магазин, без кола не може да се излезе. Столчето за колата е едно, за момента. Още не съм шофирала с детето, а и ме е страх да сме сами за сега.

На моменти имаме доста добра организация, но на моменти умората и напрежението избива, най-вече при мен и започвам да избухвам, а аз не съм така по принцип. Когато съм се понаспала съм друг човек. Но умората..
не се оплаквам от самото майчинство, обожавам си детето и е най-прекрасното нещо в моя живот.
Обожавам си и мъжа. Страхотен е и е човека, на когото имам най-много доверие, най-близки сме си един на друг. В негово лице съм срещнала най-много подкрепа откакто сме заедно. Ако не беше той през бременността най-вероятно щях да полудея, защото не беше леко и тогава. Но явно раждането ме промени. А не го искам. Снощи и сутринта от умора пак бях на ръба на отчаянието.
Няма да ми помогнат коментари от рода на ‘лесно майка се не става’, ‘да не си го правила като не ти е добре’ и тн.
Очаквам съвети за справяне с организацията и умората.
Все имам чувството, че не се справям. Знам, че това е и много труден период за отношенията в двойката, искрено се надявам да не ги прецакаме с това напрежение.
Той също е уморен, когато се чувствам добре и съм отпочинала гледам да не го занимавам.
Бебето е с рефлукс, отнема време да се нахрани, оригне, да се подържи права, понякога се буди скоро след като е заспала.. отделно и едната баба с нейното ‘не я свиквай на ръце, не я свиквай да спи в теб’, а аз виждам, че това помага на дъщеря ми да е по-спокойна в момент на колики и други неразположения..

# 1
Ами как, нареждаш приоритети за всеки ден. Няма как, трудно е, но с времето ще става по-лесно. Не чистиш маниакално, осигуряваш си до колкото са ти възможностите уреди, които да вършат голяма част от нещата, например- прахосмукачка робот, съдомиялна, сушилня за дрехи, кухненски робот и тн.
Няма нищо да стане, ако един ден не изчистиш или поръчаш готова храна за вкъщи. Таткото като почива да помага в домакинството.
Аз лично гледах всеки ден да върша по нещо, да не ми се натрупват много неща за уикенда и да става кочина навсякъде. Таткото, когато можеше помагаше, но основно си го изледах детето аз.
Дишаш дълбоко, радваш се на бебето, че много за кратко е малко, почивай си повече и скоро ще стане по-лесно.

# 2
  • Ю Ес ъф Ей
Първо, вярвай, че ще се справите. Мога да кажа как се организираме ние - направете си изводите. Раждането беше през пролетта.
Раждането беше много трудно (рисково) и стояхме седмица в болницата. Като цяло нямаме помощ от никого. Тъщата беше тук в първите 2 седмици след раждането и идва веднъж на 3 месеца да помага за по седмица. Помощта е да ни готви и дундурка бебока. За повече не й се доверявам - жената е на възраст. Нямаме близки за съвет наоколо освен 2 колежки на жена ми, които имат деца.
Ние сме направили сериозно разделение на труда. Първите 4 месеца жената беше в майчинство. Аз си взех отпуска за първите 2 седмици след раждането и след това се върнах на работа. Аз работя от вкъщи, така че през деня мога да помогна с едно две, но като цяло жена ми се справяше сама през деня. След като жена ми се върна на работа, аз си взех отпуск по бащинство и сега аз гледам бебока.
Разделението е - жена ми изцяло се занимава какви дрешки, пособия и играчки трябват. Аз купувам и правя АМ, мия и стерилизирам бутилки. Тя се занимава с прането, аз чистенето на апартамента. Тя готви, когато може, аз мия чинните. Аз съм единствения, който шофира в момента и това е може би най-големия проблем. Тя се занимава със здравословната част и развитието на бебока, аз се уча в движение.
Сега се готвим за ясли и да почваме твърди храни, защото няма кой да я гледа след като моята отпуска свърши и това ще е следващото голямо предизвикателство. Стъпка по стъпка. Бебешки размер. Това ни е стратегията

Книгата, която нашата педиатърка препоръча е Baby 411: Clear Answers & Smart Advice for Your Baby's First Year.  Първите няколко седмици четяхме основно в интернет и каквото ни казаха от болницата.

Късметлии сме със здраво бебе, което започна да спи по 10 часа още от 3-4 месец. Обаче през деня е много активна и трябва да се държи на ръце доста често, за да се успокои. Майка ми казва, че сме я разглезили, но според жена ми това са глупости - на никое бебе прегръдките не са му в повече. Аз я местя от леглото, на друсащо столче, та през playmat. Всичко й омръзва до 30 минути или час. Само носенето на ръце не й омръзва.
Като цяло четем доста да сме информирани, но почти всичко необходимо за бебето купихме последния месец от бременността, някои неща като кошчето буквално дни преди раждането. Така, че не сме от тия, които се подготвят още от зачеването.
Искам да кажа, че човек се мобилизира, когато трябва.

Нещо много важно - не подценявай следродилната депресия!Потърси професионална помощ, ако има нужда. Може би в България има някаква стигма, не знам. Обаче това не трябва да е решаващо. Знам за няколко случая, близки и далечни в които майката просто стана друг човек и стигна до специализирана психиатрична помощ.

Последна редакция: нд, 07 сеп 2025, 00:09 от Татко Непохватко

# 3
Започвам отзад напред - няма да я “свикнете”. Синът ми до 4месечен спеше върху мен/баща си, включително и нощно време, еми не “свикна”. До 6 месеца, че и до повече, не им е заложено да “свикват”. А и около 4тия месец е първия “прозорец” за научаване как и къде да спи.
Щом спи добре и щом не Ви пречи - нека си спи върху Вас. Бебе е! Има нужда от майка си.

Ние сме в друг град с мъжът ми. Нямаме никой, който да ни помогне.
Изговорили сме го още по време на бременността, както и след раждането сме говорили - правя каквото мога, за останалото той помага. Имало е дни нищо не съм пипвала, само и само детето да е спокойно (респективно и аз). Нощно време ставахме и двамата! Единия сменя памперси, другия прави и носи мляко. Винаги сме били един екип. И продължаваме да сме. Никога не ме е упрекнал за несвършено нещо, върша каквото мога, за останалото той помага- както той казва “и аз имам ръце”.

Та така.
Ще има лесни дни, ще има трудни, важното е и двамата да знаете, че сте отбор, че това няма да е все така, че нещата ще стават по-добре!

# 4
Благодаря. Знам, че ще се справим, просто и за двама ни е още трудно
Нямаме близки покрай нас, майка му е пенсионерка, но тя е в друг град, както и моите близки. Тя може да дойде, но засега сме решили да я викаме като имаме някакви планове, например ще имаме две събития този месец, едната вечер майка му ще дойде, другата майка му. Но апартамента не е подходящ за повече от двама души. Спалнята е с врата, хола и кухнята са открити и са на едно.
А повивалника, шкафа с бебешки неща са там, кошарата в спалнята. Майка му беше тук две вечери след изписването ни, преди това още няколко дни, за да дооправят, понеже родих спешно.
Еми нито той беше ок, нито аз. И двамата бяхме напрегнати. Свикнали сме си да сме сами или да сме си двамата (откакто сме заедно) и само така се чувстваме добре.

Той не ме притиска, не държим на нещо готвено всеки ден😀 след работа ходи и пазарува и взима храна. За чистенето  и оправянето на мен ми е повече драма, защото съм свикнала да си върша някакви задачи из дома, а сега успявам да се окъпя като се прибере той.
Помага ми, днес сутринта например я взе, изкара я на разходка, после я взе в хола, за да мога да поспя и да се ‘възстановя’.
Проблемът е като на работа. На мен ми падат тотално батериите през нощта.

Бебето има много неспокойни периоди.
От последния месец най-спокойна беше в родилното и още две вечери, но не последователни. Само че като спи тя се опитвам да спя и аз, понеже не знам следващпто й събуждане какво ще бъде и докога ще откараме. Не смея да заспивам като спи върху мен. Някои от дните съм залепена за леглото и бебето за мен.
Не мога да се храня, камо ли да сготвя.

# 5
Ние сме с помощ от мама, която е невероятна просто, стоят си навън с количката всеки ден, за да дремна докато дойде време за следващото хранене, понеже кърмя, а пък приятеля ми всеки уикенд го поема за 2 хранения с АМ или изцедена кърма, за да мога да спя 7-8 чАса (не искам да давам АМ, но това е начина да съхраня себе си, който иска може да ме съди Simple Smile не ми пука)
Мога да разкажа за идея един мой приятел и жена му как са се разпределили - тя е по цял ден с бебето сама, той се прибира от работа към 18ч. И ляга да спи до 12-1ч. след това се събужда и го поема до сутринта в 7, когато пак отива на работа, през това време жена му спи. Този режим работи при тях вече 6 месеца и изглеждат добре и отпочинали.  Дано съм помогнала!
От мен имаш 2 съвета:
1. Опитай се да си максимално спокойна, дори когато не виждаш надежда, защото бебето усеща всичко и то става още по-неспокойно.
2. При всяка възможност гледай да помислиш и за себе си, поглези се - на бебето не му трябва болна и стресирана майка!

# 6
Няма как да дойде който и да е да помага.. както казах и да дойде ще е за някакъв повод, при който няма да ни има и двамата с бащата.
Той се прибира по-късно, докато се нахрани и той. Взима бебето, но аз после мога да си направя следващото хранене и приспиване. Не е това проблема. Проблем са ми среднощните будения. А и ако само се храни не е драма, ама това да има спокойно вечери не се среща често.
Той също и спи дълбоко, докато реагира, че бебето плаче аз вече съм се събудила.. трябва да го бутам да става.

А домашна помощница някой викал ли е? Да почисти, да пооправи някои неща в домакинството? 
Дали е добра идея не знам. Не искам всеки ден, може би 1-2 пъти седмично. Робот прахосмукачка имаме, но я пускаме като изляза навън с детето. После се каня да мина с мопа и в крайна сметка детето решава друго - пак ми е в ръцете.
Като ви казвам, че време нямам да се нахраня, ще спомена само, че преди два часа си стоплих храна, която още си стои в микровълновата.

# 7
  • Ю Ес ъф Ей
Ние викахме doula (не знам как се казва на български) седмицата след раждането. Обаче само веднъж за няколко часа. Основно да види как се грижим и да помогне със съвети. Даде някои полезни съвети, основно за храненето, какви препарати да купим, такива неща.
Знам, че някои хора наемат дула за дни и седмици и за чистене. На всекиму според нуждите.
Аз мисля, че детегледачка на повикване е най-полезна на този етап - някой да те отмени за няколко часа когато имаш нужда. Аз обаче много трудно се доверявам, така че засега нямаме, но ако намеря доверен човек, бих взел.

# 8
А, за детегледачка чак няма нужда😀 още не мога да се доверя така.
Откъм самите грижи за детето нямаме проблеми. Справяме се чудесно, просто организацията през седмицата ни куца. Като е почивка съб/неделя бащата е по-леко.

# 9
Азара,
Първо - честито ти бебче, скъпа! ❤
Сега по въпросите - все едно се виждам себе си преди 9 години, въпреки че аз бях в много по-тежък вариант - с доста тежка следродилна депресия, пък и малкият човек беше освен с брутален рефлукс и с друг здравословен проблем, който изискваше бебешка рехабилитация горе-долу докато проходи… Ужасен период ми беше.
Двете баби и баща ми обаче помагаха доста. Главно им го връчвах да го извеждат навън с количката между храненията, така че да мога нещо да посвърша вкъщи или да отида на лекар/фризьор или нещо си там за час-два. Та всички роднини бяха разхождачи с количката, че той малкият най-добре спеше навън, докато го бутат. Проблем беше, ако някой спреше да поседне, тогава се будеше и ревеше, но това е друга тема на разговор.
И да, в един момент почнах да си викам бабата, която чисти входа у нас да чисти и у нас - 2 пъти в седмицата. Просто нямах ни сила, ни енергия да го правя.
Първите 2 месеца беше ужасен ужас, защото храненето беше на 3 часа… денонощно. Т.е. спане - никакво. Особено с тоя рефлукс, колики и т.н.
После почна да поспива през нощта и някак стана една идея по-добре. Докато не почнаха да растат зъбите и да реве и заради това, но тогава поне не се налагаше да кърмя, сменям памперси и т.н. 2 пъти и през нощта. Изобщо - аз лично след 2-рия месец махнах нощното кърмене. Последното ми беше към 11 ч. вечерта, на другата сутрин беше към 06:30 ч. и се събираха доста часове за сън.
Много е изморително, но няма как - трябва да се избута този период. Няма да е все така, както е в момента.
Иначе - съвет - майн@та му на чистенето, подреждането и т.н. домакински тъпотии. Ако имате възможност (финансова) - плащай на чистачка. Спи, докато бебето спи. Викай баби, винаги, когато можеш. Свеки, щом е наблизко - да идва да разхожда бебето. Не е нужно да ти виси у вас. Таткото уикенда да те отменя, доколкото може.
И да, знам, че е трудно - ама яж. То и аз почти не можех да ям, а седна да ям, а бебето започваше да реве… Та затова 2 месеца след като родих станах 44 кг (не че нормалното ми тегло не е 48, ама все пак).
Никой няма да ти даде медал за старание в домакинството, в липсата на грижи за себе си - затова си мисли кое е най-доброто за бебето ти - спокойна мама или подреден дом. А малките човеченца наистина усещат много емоциите ни.
И да, ако усещаш, че емоционално не можеш да се справиш - задължително търси помощ, най-добре професионална. Следродилните депресии са много ужасно нещо, което се влошава от липсата на сън.
Била съм там… Коства ми много… Здравето ми… връзката с мъжа ми… целият ми живот отиде по дяволите…

# 10
Много ти благодаря, Мила! Имах нужда да чуя(прочета) подобно нещо.
Ще се справим, знам, просто трябва напасване.
С мъжа ми сме страхотен екип по принцип, но това е нещо съвсеееем на различно ниво. 😄
Бабата не е тук, Мила, нямаме никого.
А и живеем в комплекс с млади хора, всеки с деца, няма баба от входа или нещо такова. Ще обмисля поне за някои домакински неща някой да отменя. Хранене, все тая, важното е да има нещо.
Тегаво е и това с половин час хранене, после още толкова оригване, държане да е изправена, че знаеш, а сложиш по-рано в леглото, всеедно нищо не си направил.
Дразни ме и като покажа на близки в какво се изразява дискомфорта на малката като е легнала, за тях си е просто бодърстване 😅 а има огромна разлика, но явно майката си познава бебето и това е.
Тя до втората седмица повръщаше почти на всяко хранене и то доста. Сменихме и формулата, спрях да се измъчвам с кърменето, вкарах новата техника на хранене, антирефлуксна възглавница и бих казала, че нещата са добре, наддава от тогава. Бащата влиза в действие, но му е понякога шашма и на него.
За уикендите явно се справяме, тегавото е докато е на работа през седмицата, а и ние не можем да сколасаме да си легнем преди 22ч. Което е проблем за организацията ни на нощните хранения. А аз за тогава имам най-много нужда от почивка. Тази вечер беше много добре, първото среднощно хранене оправи той, аз оправих сега второто и си лягам да почивам.
То и това, че бебето все още няма режим дори на хранене.
Заради повръщането в началото (а и храненето беше смесено, стигаше ли или не кърмата не разбрах, но не успях да я ‘развия’, додавах АМ, но според мен си я прехранвах).
Тогава ядеше горе долу на 3ч. После обаче, явно като реших да спра да я тъпча с очакваните милилитри (понеже тя беше с по-ниско тегло, пък ме караха да я тъпча с количеството по схема), тя започна да яде по малко, после зачести храненията, вдигах количеството, накрая полудя и пак често се хранеше 😵💫 вчера и днес кара горе долу на 3ч, но все пак……дори самите хранения са непредвидими, като се включат и подготовката за хранене, памперси ( преди, по време, след хранене понякога…), докато я сложа в леглото и стане време да става пак.
😵💫

# 11
Явно аз не съм разбрала за свекърва ти, ОК, отпада явно 🥺.
Относно бабата за почистване, не, тя не живее в нашия вход. Просто чистачката ни е баба, викам я у нас и до днес. Ти си потърси някоя жена, с която да се чувстваш комфортно да идва в дома ти.
Знам много добре колко е тегаво с повръщащо бебе, то наистина, докато го оправиш, става дума за следващото хранене.
При вас е една идея по-лесно, защото и таткото може да я храни, аз изцяло кърмех, тъй че нямаше кой да ме замести. Просто си направете един план график за нощните хранения - една нощ да е той, една ти или нещо такова.
И всъщност - не гледай да правиш дългосрочни планове, защото това в момента е много, ама много кратък период, буквално няколко месеца. Когато стане на 6 м. и почнеш да захранваш - всичко ще се промени. На годинка пък няма нищо общо. Като махнеш нощното хранене, ще видиш, че нещата ще се поуспокоят. За което те съветвам да го направиш в момента, в който бебето само индикира, че е готово. Нощно хранене и рефлукс е много лоша комбинация… А и за мен бебетата не бива да се успокояват нощем с хранене. Има и други начини. Много важно, че ще спи например при вас, както се научават, така се отучват. Бебето си иска мама, всичкото друго са някакви тъпи теории. Снощи съм гушкала моето 9 годишно, докато заспи. Не че не може и сам, но и аз искам да си го гушкам още, че скоро няма да ми дава.
Много бързо порастват, няма да се усетиш кога… Тъй че дишай, и това ще отмине и то скорострелно.

# 12
При нас в началото идваше медицинска сестра и после периодично или ние отивахме, или тя идваше, или по телефона коментирахме килограми, ръст, развитие и от. Беше на свекърва ми някаква позната и просто се записахме при нея, иначе си е нормална общинска услуга, всеки може да се запише. Та даваше съвети за къпане, масажи, кърмене и пр., после имах масажи и от рехабилитатор. Мъжът ми въобще не помагаше, освен за къпането, после се изнервих да го чакам, все закъсняваше за рутинното къпане, и той отказа, та си продължих и с това сама. Ами, както дойде, според бебето се нагласяш. И моята се бъдеше през нощта, все искаше да е залепена за мен. Вземи си слинг или ергономична раница. Аз си нямах доверие за слинг, че ще успея да го слагам, както трябва, затова ергономична раница. Незаменима ми беше. За нощните хранения, щом е на АМ, си дръж предварително топла вода в термос и винаги да имаш чисти шишета в готовност. Само слагаш АМ и вода от термоса, разтръскваш и си готова.

# 13
Кукумицинка, защо медицинска сестра?
Ние нямаме проблем с грижите. АМ така си го приготвям, да, имам набор стерилизирани шишета. За раницата не съм сигурна, че е добра идея преди док да потвърди дали става въпрос за рефлукс, защото ако е - трябва да се види дали ще е удобна и полезна, а не да дразни повече.

# 14
Ами, такава беше програмата, медицински сестри и акушерки, които могат да предложат адекватни съвети и помощ за бебето от раждането му до 3-годишна възраст.
https://www.unicef.org/bulgaria/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D … D1%80%D0%B8%D1%8F

Абе, случвало се е да я търся жената при проглеми със зъбите, с яденето, изхожда ето, пъпки и пр., по-лесно се свързвах с нея, отколкото с личната, която трябваше да съобразявам четни, нечетни дати и пр., по-свободна беше да обсъжда напоително какво що, нямаше проблеми и да идва на посещение винаги, когато поискам, стига някой да я вземе с колата, зото ние сме в село, близо до града, но не с чест обществен транспорт. Била е сестра точно при малки деца, та какво ли не беше виждала.

Последна редакция: нд, 07 сеп 2025, 11:55 от кукумицинка

Общи условия

Активация на акаунт