Организация в грижите за бебе

• 2 184
  • 78
  •   1
Отговори
# 45
Останала съм с впечатление, че ако биологичният часовник на бебето не съвпада с предписаните интервали на сън и будуване, то трябва да бъде будено или приспивано, за да пасне на схемата. Реагирам много негативно и бурно на всякакви такива полуказармени методи за вкарване на ред и предвидимост в ежедневието на бебето, понеже първоначално бях твърдо убедена, че прилагането им е за добро - успяха да ме убедят както прочетените книги и статии, така и съветите на персонала в АГ комплекса в който раждах: хранене на бебето на 3 часа и през нощта - почивка от 6. Стриктното придържане към тази схема в продължение на седмица и половина ми скъси живота с 10 години сигурно. За себе си знам, че подобен род ограничения и графици не работят добре за моето дете и са неприложими за моето семейство. Колкото и да ни се иска, понякога се оказва, че редът и дисциплината по-скоро пречат на спокойното съжителство с бебе.

# 46
В момента сме я оставили сама да си регулира хранене и сън. На един месец какво да очаквам. Да става по часовник - едва ли.
Достатъчно ми е за момента, че сама си махна едното нощно хранене, без да се чудя как да го направя аз.

# 47
Останала съм с впечатление, че ако биологичният часовник на бебето не съвпада с предписаните интервали на сън и будуване, то трябва да бъде будено или приспивано, за да пасне на схемата. Реагирам много негативно и бурно на всякакви такива полуказармени методи за вкарване на ред и предвидимост в ежедневието на бебето, понеже първоначално бях твърдо убедена, че прилагането им е за добро - успяха да ме убедят както прочетените книги и статии, така и съветите на персонала в АГ комплекса в който раждах: хранене на бебето на 3 часа и през нощта - почивка от 6. Стриктното придържане към тази схема в продължение на седмица и половина ми скъси живота с 10 години сигурно. За себе си знам, че подобен род ограничения и графици не работят добре за моето дете и са неприложими за моето семейство. Колкото и да ни се иска, понякога се оказва, че редът и дисциплината по-скоро пречат на спокойното съжителство с бебе.
Няма такова нещо. Всичко се води от естествения ритъм на бебето. Нито се държат децата насила будни, нито се будят, за да съвпадат с някакви схеми. Има препоръчителни норми, както има за всичко останало, свързано с хората.
Или не сте попадала на подходящ консултант по сън, а ако не сте разговарял с такъв, нямате правилната информация.
Специално за съня, например едно новородено, трябва да има 7 часа сън през деня и 6 часа будуване. 10 часа нощен сън (в който се броят и ставанията за хранене). Общо около 17 часа сън и 6 часа будуване. Ако не си взима будуването през деня, ще си го взима през нощта. Също и ако не е спало достатъчно едно дете, това противно на очакванията означава, че още повече няма да спи, ще плаче и ще е изнервено. Уморените деца плачат и се тръшкат, не спят. Ако детето се буди вечер и не е в период с колики, зъби, болно, скок  в растежа, то значи че или не будува достатъчно през деня, или пък будува прекалено много и не спи достатъчно. Има едно приложение Napper, в него може да се следи и колко мл мляко е изпило детето (ако е на АМ) и съответно дали приема достатъчно, също и си проследява съня на детето. Родителите въвеждат информацията. Така можеш да си видиш дали детето си взима достатъчно сън и будуване. И сънят и будуването са еднакво важни за развитието на детето. Вече, когато свикнете, ще започнете да намирате зависимости между съня и храненето, съня и настроението, да установявате за вашето дете кое е най-добре като часове сън и часове будуване. Например, моят син се чувства най-добре, когато е спал 10 часа и половина през нощта и 3 часа през деня. Тогава е в най-добро настроение и се храни най-добре. Ако не спи достатъчно, не се храни достатъчно няколко дни след денят, в който не е спал достатъчно. Също и става кисел и нервен и започва да се буди през нощта.
Никой не говори за часове и графици, а за норми и индивидуален ритъм. Така опознаваш детето си и неговите навици и съответно какво то предпочита и как се чувства най-добре и здраво.

Последна редакция: ср, 10 сеп 2025, 12:50 от KPP

# 48
Кръв в изпражненията не е нещо нормално по принцип, първата ми мисъл е АБКМ, но може и да е нещо друго

# 49
Да, знам, за това имаме час при гастро.

# 50
Стискам палци всичко да е наред. Пиши като мине прегледа.

# 51
Между другото, ние някъде към третия месец май почнахме да ползваме нощен памперс за през нощта, преди това си го сменяхме, а и тя си акаше през нощта. Като се спря с нощното акане, почнахме с нощния памперс. Сега на 10 месеца вече няколко пъти в седмицата се събужда със сух памперс или само с малко напишкано и чака да се изпишка в гърнето. Не знам защо според КРР точно на 8 месеца трябва да се почне с гърнето - може да се почне веднага след като бебето може да седи с помощ от възрастния. Ние почнахме на 6 месеца. А преди да може да седи бебето, може да се държи над тоалетната или мивката - още от новородено.

Периодът в първите няколко месеца определено е доста труден и е много трудно сам човек да се занимава. Вечерното реване също не е хич лесно - казват му witching hour - новородените са най-кисели вечер.

За мен консултантите по детски сън са си самозванци и са напълно излишен разход. Изобщо не бих си губила времето и не бих си давала парите на някой консултант, който е изкарал някакъв си измислен курс.

Най-добрият съвет за такова малко бебе е наистина бебеносенето. Слинг, раница, каквото е удобно. На мен на скоро ми излезе реклама за някакви блузи с вграден слинг за слагане на бебе. Ако бебето ми беше все още новородено, определено щях да пробвам да си взема, изглежда супер удобно

Последна редакция: чт, 11 сеп 2025, 14:40 от Zimk02

# 52
Бебето си махна едното нощно хранене, засега задържа пишканото памперса. Ама няма още килограми за нощен памперс, соколкото видях има 3ка размер, което е за след месец поне да й стане
Да отбележа, че педиатърката знае и е ок с това, не държи задължително да будя бебето (още повече като си хапва през деня стабилно, има мокри и пълни памперси редовно). Та поне това е по-малък проблем вече. Само че не се знае кое хранене точно ще пропусне, но не я будя под час.
Откакто я оставихме сама да си регулира храненето, много по-добре се чувства, по-бързо и ефективно започна да наддава.
Не повръща вече, разбира се гледаме и да не я прехраним.
Ще вземем раница, ще пробваме и така.
Снощи беше будна. То целия ден почти не спа, явно научава нови умения. Много й е интересно, гледа лампи(не са пуснати), пердета, стената.. заглуших светлини снощи, даже ги изгасих, шумове, всичко..
При положение, че целия ден почти не е спала :/ имаше дрямки, но не както досега.
Книжки й показвах с контрастните картинки, говорих й, разказвам й разни неща, гушкам, галя.. не плачеше освен като да се напъва да се изака (не е със запек), ама и нещеше да спи.
От 1 хранене сигурно към 2:30 заспа.
Не знам дали е нормално.
Скоро не е имала силни колики.
По календар от приложението, в което следя показва, че е в криза на растежа.
Възможно е и това да е, защото вчера пък искаше малко по-често да яде.
Предните пъти, когато имаше нужда да й кача количеството мляко го правеше, 1-2 дни с по-често хранене и накрая си регулира.
Ще ми се пръсне главата от мигрени.
Ако спи ще спя и аз, не се напъвам да правя нещо из дома, правя основни неща, обачеее тя като не спи..
бабата ще идва тези дни, аз грам сили нямам да оправя 🫣 хем не би трябвало да се притеснявам от това, ама ще си каже, че сина й не живее добре 🙂↔
Уикендите са по-леки, тогава бащата я взима сутрин като стане и до обяд е с нея. Ама през седмицата..

# 53
Да, рано е за нощен памперс още. Те е хубаво да са малко по-големи, но дори и така, още е рано.

На поискване е най-добре да се хранят всички бебета.

А някъде към 6-8 седмици най-много плаче бебето, после постепенно се успокояват нещата. Помага да се изкара навън - дори да е само на терасата или пред блока на ръце. Също и белият шум е като някаква магия, но трябва да е по-силен, за да има ефект. Прахосмукачка, сешоар - бебетата на тази възраст се успокояват, като ги чуят, помня моето как беше като изпаднала в транс. Даже и бял шум от телефона, ако няма друго. Напомня им на звуците които чуват в корема на мама - кръвта в кръвоносните съдове. След 3-4 месеца вече не реагират така на белия шум, но пак им помага да спят. Даже и на мен ми помага и като преместихме малката в нейната стая, пак си пускам бял шум за мен.

Хубаво правиш вечер почти да няма светлини а през деня да се излага на възможно най-много светлина. Така най-добре се регулират хормоните за сън и будуване и към 8-12 седмици вече почва да има някакъв циркаден ритъм. Това и за по-големи важи, че даже и за нас възрастните. Червената светлина е най-добре нощем

# 54
Да, четох разни неща. А и поне вече не спи само в мен, четох за силни и слаби асоциации за съм и малко по малко ги вкарвам. Вече и я къпем вечер, да я поотпуснем. Не очаквам да й създам режим отсега, а да е по-лек прехода после.

# 55
Ежедневното къпане за мен е напълно излишно, а и в периода на новороденото, вреди на кожата и я изсушава. Веднъж, два пъти седмично. Ето един начин да се спести време - по-рядко къпане

# 56
За мен къпането на бебето не е с цел да се изчисти, то няма от какво толкова да е мръсна, правим го с цел да се успокои, особено ако е будувала повече през деня и помага, както и масажа после с подходяща хидратация.
А и с баня и без, къпането е по-малко от 10 мин. Не виждам драма с времето. За тия 10 минути няма да успея да сготвя нито да изчистя нито себе си да окъпя.
Това е решение на родителите кога и как. Те и в неонатологията ги къпят всяка вечер.

# 57
Аз си къпех бебето всяка вечер. Имаше един период, в началото, в който пропуснах и така се подсече, че направи гъбички.
Свеки не спря да ми повтаря, че не е нужно да си къпя бебето (после детето) всяка вечер.
Моят отговор беше - “Ние къпем ли се всеки ден? Къпем се. Бебето/детето се цапа дори повече от нас”.
И да, правех го, въпреки че сама ми беше трудно и ми се налагаше да моля (буквално) таткото да ми помага. Но си му създадох хубав ритуал преди лягане. Като стана маалко по-голям започнах да чета книжки за приспиване и той и до днес си е така - вечеря, къпане, книжка, лягане да спи. И си ляга рано, без някакви драми тип “детето не ще да си ляга, стои до 12 ч.”. Защото има и много такива… но това е вече тема на друг разговор”.
Азара, къпи си я всяка вечер 😉.

# 58
Голямото момченце съм къпала всяка вечер, хубаво е защото става част от вечерната рутина, детето свиква с баня, хранене, сън и нещата се получават лесно, стига да няма зъби или нещо друго, което да го дразни. С малката сега не мога да си позволя заради атопичен дерматит, но измиване дупето и пак се получава вечерна  рутина. Косичката мия два пъти седмично.

# 59
Е, то при бебетата дупето е частта за миене най-вече. Просто за мен тогава беше почти еднакво усилие да го изкъпя целия или да се опитам на му измия само дупето, все ставаше целия мокър, както и аз. Така че - просто го къпех.

Общи условия

Активация на акаунт