Спад в теглото на 5 мес бебе

• 498
  • 14
  •   1
Отговори
Здравейте, имаме голям проблем с храненето и вече съвсем се отчаях! Синът ми се роди голям- 3959гр и до преди 2 седмици беше изцяло на кърма. До 3месеца си наддаваше прекрасно и всичко беше наред. В един момент започна много да се разсейва като яде, но мислех, че просто яде бързо. На 4 ти месец бяхме задържали теглото от 6500 и педиатърката каза да започваме захранване. Така се почна сагата със захранването и резултатът беше -300гр и + 3см. Започнахме ходене по лекари, но всеки казва- малко ви е кърмата- дохранвайте с АМ. Но аз виждам, че бързо губи интерес от яденето и после има още в гърдата, но той не иска. Спи по 10 часа и не изглежда като гладно бебе.  Категорично отказва шише и с пюретата е голяма мъка. От целия стрес и малко цокане, кърмата ми също намаля. Сега се цедя и давам с пипетка, но не иска да изяде повече от 90гр, а трябва да яде поне по 160гр. Стопява се пред очите ми.
Звънях много пъти на телефона на Ла Лече Лига, но никой не вдига.

# 1
Какво захранване сте му правили на 4 месеца, с храна (зеленчуци, месо, плодове и пр.) ли?

# 2
  • София
Имат на 4месеца нещо, като стачка, защото се разсейват. Хранене на тъмно, хладно и спокойно място.
Захранване на кърмено бебе към 6месец.
Жеги са, ядат по-малко, предлагайте по-често.
Период е, но ако искате да кърмите още, по-често предлагане.

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 21:54 от Erinne

# 3
Какво захранване сте му правили на 4 месеца, с храна (зеленчуци, месо, плодове и пр.) ли?
На 5 месеца започнахме захранване със зеленчукови пюрета. Вече сме вкарали 6 зеленчука, каша и 1 плод, но върви бавно.

Излезе ни и бъбречна инфекция и от вчера сме на антибиотик ( но според нефролозите не е това причината да няма апетит)
Наплашиха ни много за този спад в теглото и се чувствам безсилна, защото трябва да го храня на сила

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 19:28 от slun4iceto

# 4
Не е трябвало да захранват толкова рано. Лятото често ядат по-малко бебетата и малките деца, моята на един сладолед, малко кисело мляко и няколко резенчета домат или краставица имам чувството, че кара. А и наистина на тази възраст имат кърмачески стачки, пък щом има и инфекция, още повече е нормално да не яде много. Лекувайтв се, стойте на хладно, давайте кърма, захранването го забравете колкото можете до 6-месечна възраст.

# 5
  • София
Здравейте, имаме голям проблем с храненето и вече съвсем се отчаях! Синът ми се роди голям- 3959гр и до преди 2 седмици беше изцяло на кърма. До 3месеца си наддаваше прекрасно и всичко беше наред. В един момент започна много да се разсейва като яде, но мислех, че просто яде бързо. На 4 ти месец бяхме задържали теглото от 6500 и педиатърката каза да започваме захранване. Така се почна сагата със захранването и резултатът беше -300гр и + 3см. Започнахме ходене по лекари, но всеки казва- малко ви е кърмата- дохранвайте с АМ. Но аз виждам, че бързо губи интерес от яденето и после има още в гърдата, но той не иска. Спи по 10 часа и не изглежда като гладно бебе.  Категорично отказва шише и с пюретата е голяма мъка. От целия стрес и малко цокане, кърмата ми също намаля. Сега се цедя и давам с пипетка, но не иска да изяде повече от 90гр, а трябва да яде поне по 160гр. Стопява се пред очите ми.
Звънях много пъти на телефона на Ла Лече Лига, но никой не вдига.

Имах същото дете. Захранено рано като вашето, защото просто не искаше да си яде адаптираното мляко. Смених ги всичките и ефект 0! От там бяхме препратени към ендокринолог заради растежа и теглото. Съветвам да се консултирате и с такъв за ваше спокойствие. Също така може да се консултирате с д-р Бояна Петкова. Добре е да се пуснат изследвания за дефицити, защото понякога деца с дефицити така си спират изведнъж яденето.

# 6
Просто се успокойте и си кърмете детето.
6,5 кг на 4месеца е ОГРОМНО бебе. Моите и двете бяха с такова тегло към 7-8-9 месец чак. Кърма си имате явно предостатъчно, щом не изпива всичко. Сам ще си я регулира за да не е в излишък.
Още повече че на ръст е нарастнало, няма повод за притеснение. Бебетата не са роботи, всеки месец еднакво да наддават и растат.
Бебето щастливо ли е, смее ли се, играе ли, предполагам че да.
Щом спи по цяла нощ със сигурност не е гладно. Развива се прекрасно.

# 7
  • UK
6.5кг на 4 месеца никак не е огромно бебе особено предвид, че се е родило почти 4кг. Бих пробвала да включа хранене с бутилка докато бебето спи. Съветът за ранно захранване е предполагам даден от педиатър, завършил през 80-те.
Наистина адекватно би било да се свържете с педиатър, който е в час, например именно Бояна Петкова.

# 8
6.5кг на 4 месеца никак не е огромно бебе особено предвид, че се е родило почти 4кг. Бих пробвала да включа хранене с бутилка докато бебето спи. Съветът за ранно захранване е предполагам даден от педиатър, завършил през 80-те.
Наистина адекватно би било да се свържете с педиатър, който е в час, например именно Бояна Петкова.

Не е огромно, разбира се. Дъщеря ми на 8 месеца беше 8 кг, и беше в средните стойности за момиче. За момчета са по-високи. На 4 месеца беше около 6 кг, а не се е родила 4 кила. Не е била дебело или едро бебе. 6.5 кг за 8-9-месечно бебе, момче (?) е или в долния персентил за тегло, или  даже притеснително ниско.

# 9
Просто се успокойте и си кърмете детето.
6,5 кг на 4месеца е ОГРОМНО бебе. Моите и двете бяха с такова тегло към 7-8-9 месец чак. Кърма си имате явно предостатъчно, щом не изпива всичко. Сам ще си я регулира за да не е в излишък.
Още повече че на ръст е нарастнало, няма повод за притеснение. Бебетата не са роботи, всеки месец еднакво да наддават и растат.
Бебето щастливо ли е, смее ли се, играе ли, предполагам че да.
Щом спи по цяла нощ със сигурност не е гладно. Развива се прекрасно.

На 5м и 10 дни сме, не на 4. Щастлив е, енергичен, но видимо си личи спада в теглото- вече няма коремче като преди, бузките спаднаха. Ако всичко вървеше като в началото, след 3 седмици (на 6м) трябваше да сме си удвоили теглото и да е към 8кг.
Започнахме да го мерим на всяко ядене и установихме, че цока максимум 60мл и се държи като нахранен, не иска повече, трябва на сила да го дохранваме, защото това е крайно недостатъчно.
Проблемът е, че не иска никакво шише, бута го с език и не зацоква.

# 10
Възможно е от опитите да яде насила да е развило нежелание да яде от шише или от гърда.

Пробвайте насън да го храните

# 11
Според мен е безумно да се очаква да храните бебе насила. Може да иска да яде по 60мл по често заради жегите, или конкретното сучене да е било жажда.. Или да кара някакъв растежен скок.
Може да пробвате и пюре да му давате между храненията. Без да замествате още, а като допълнително количество храна.

# 12
Ако бебето има спад в теглото и спи по 10 часа през нощта, трябва да се храни и през нощта. Бих го хранила поне 2-3 пъти през тези 10 часа. Съненото бебе по-малко се противи да яде така или иначе. На тази възраст един цикъл на съня е към 45-50 минути и по-лесно се разбуждат бебетата, когато са в края на единия цикъл и в началото на новия. Не е нужно да се събужда напълно, а просто да се сложи на гърда, това може да е достатъчно. Ако не е, тогава може леко да се разбуди.

За всеки случай не бива бебето да не наддава, това си е сериозно положение

# 13
  • София
Хубаво е да се разбере обаче причината защо не наддава. И аз съм "за" да се слага на гърда докато спи и е сънено, защото не малко пъти съм хранила и аз дъщеря си така, но от шише.

# 14
Искайте си консултация с добър педиатър или ендокринолог. И аз кърмя, но започнах захранването една седмица преди да навърши 4мес. и не е имало такъв проблем. Никога не съм будила да яде (пробвах само като новородено, но тя е с характер и си спеше, без да я интересува гърдата Smirk

Общи условия

Активация на акаунт