Как да намеря дали в някоя болница има определена апаратура

• 342
  • 8
  •   1
Отговори
Трябва ми информация дали в някоя пловдивска болница има апарат - гъвкав фиброоптичен бронхоскоп, но не намирам пълната информация за апаратурата на болниците. Как мога да проверя тази информация, тя ми е много важна?

# 1
  • София
Кажи на cahtgpt, gemini или друг chat tool да прерови интернет и да търси информацията, която те интересува, като наблегне на страници на болниците, новинарски, форуми, специализирани сайтове. И да търси къде има такъв апарат в Пловдив и/иле друг град. Помоли го и за линк към сайта, когато (ако) го намери.

Успех!

# 2
А не може ли да звъннете до  някоя от големите болници?

# 3
Бронхоскопиите не се ли правят само с такива апаратури?
Най-добре питай в клиниките по пулмология

Клиника по Пулмология
https://www.pulmonology-plovdiv.info/vsd.html
Фибробронхоскопия (ФБС)

Клиниката по Гръдна хирургия на УМБАЛ”Каспела“
https://www.thoracicrobotic.bg/services
(Sunglasses. Ендоскопски процедури с флексибилна и ригидна оптики върху трахео-бронхиалното дърво и хранопровода /бронхоскопия/.

Медицински университет - Пловдив Медицински университет – Пловдив
 обучение „Бронхоскопия в гръдната хирургия“.

Университетска болница Пълмед
Отделение по Гръдна хирургия
https://www.hospitalpulmed.bg/%D0%9A%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0% … 3%D0%B8%D1%8F/d32
Ендоскопски изследвания – бронхоскопия и езофагоскопия за директна визуализация и биопсия на дихателните пътища и хранопровода;

То ще излезе, че в Пловдив има повече белодробни болници, отколкото в София.

ПС
Ето какво още ми излезе. Всичките са такива, с изключение на твърдия, който е за определени цели. Би трябвало навсякъде д аразполагат с такъв гъвкав.
https://bg.trando-med.com/info/what-are-the-different-types-of-b … 294400234496.html
Цитат
Какви са различните видове бронхоскопи?
Jun 14, 2023
Има няколко различни вида бронхоскопи, всеки от които е предназначен за различни цели. Ето няколко често срещани типа:

Гъвкав фиброоптичен бронхоскоп: Това е най-често срещаният тип бронхоскоп и се използва за изследване на дихателните пътища на белите дробове. Има гъвкава тръба с камера и светлина в края, което позволява на лекарите да виждат вътрешността на белите дробове. Може също да има канали за изсмукване на слуз или вземане на тъканни проби.

Твърд бронхоскоп: Твърдият бронхоскоп е права метална тръба, която се използва за по-сложни диагностични и терапевтични процедури като отстраняване на чужди предмети или тумори от дихателните пътища. Изисква обща анестезия и обикновено се използва в болнични условия.

Видеобронхоскоп: Видеобронхоскопът е вид гъвкав фиброоптичен бронхоскоп, който има видеокамера в края. Това позволява по-ясен образ и по-добра визуализация на дихателните пътища.

Ултратънък бронхоскоп: Ултратънкият бронхоскоп е по-малка, по-гъвкава версия на гъвкавия фиброоптичен бронхоскоп, който позволява достъп до по-малки дихателни пътища в белите дробове.

Педиатричен бронхоскоп: Педиатричният бронхоскоп е по-малка версия на гъвкавия фиброоптичен бронхоскоп, специално проектиран за употреба при деца. Често се използва за диагностициране и лечение на белодробни заболявания при кърмачета и малки деца.

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 03:15 от Diorela

# 4
Благодаря ти, безценна си! Предстои ми операция на жлъчка, а не мога да бъда интубирана по нормалния начин, защото съм с много напреднал Бехтерев и не мога да държа главата си в положение да ми се постави тръба. Този гъвкав бронхоскоп е начинът да ме интубират, безопасно. Затова търсех коя болница има такъв. Пак благодаря!дано анестезиолога е обучен да работи с апарата.

# 5
Защо не провериш в болницата, в която ще се оперираш? Да обсъдиш проблема и да ги питаш как става интубирането. Аз така бих постъпила. Ще говоря поне с 2 болници, които съм избрала като подходящи.

Желая ти късмет с операцията !!! Heart

ПС Виж тук:
https://medpedia.framar.bg/%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8% … D1%86%D0%B8%D1%8F
Цитат
В зависимост от състоянието на пациента се прилагат различни техники за интубиране

Интубацията представлява животоспасяваща в редица случаи манипулация, която по същество се състои в осигуряване на проходими дихателни пътища чрез проникване с уред, наречен ларингоскоп и ендотрахеална тръба (в трахеята се въвежда еластична тръба, като обикновено основна цел е осигуряване на проходимост на дихателните пътища или изкуствено обдишване на болния).

Пациентите са положени обикновено по гръб с глава, изпъната назад (в максимална флексия), а извършващият интубирането застава над главата им, гледайки по посока краката на пациента. С помощта на ларингоскоп (подходящ по вид и размери) се измества езикът и се повдига епиглотисът, така че да е възможен огледът на гласните връзки. Въвежда се еластична тръба (ендотрахеална тръба) в трахеята на пациента, която се херметизира с помощта на специален балон, прикрепен към нея.

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 19:26 от Diorela

# 6
  • на брега на морето
Ън, стискам ти здраво палци!!! Flowers Four Leaf Clover Trophy

# 7
Намерих и имаше много важно значение. Вече всичко приключи и от вчера съм си вкъщи.

# 8
Браво ,Ън! Добре ли си?

Общи условия

Активация на акаунт