Как действа дуфастона при поликистоза

• 130
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте, от много години имам силно изразена поликистоза с липсващ цикъл по 2/3 месеца. Опитах всякакви хранителни добавки, без резултат обаче. Последното, за което ми спомена гинекологът ми беше дуфастон от 15ти до 25ти ден на цикъла. Аз съответно реших тогава да пробвам с добавките. Та въпросът ми е на какъв принцип действа дуфастона, знам,че го използват за потискане на овулация или при опити за бебе,след овулация, за подпомагане на ембриона. Ще ми помогне ли за редовен цикъл (редовна овулация)? Прогестерон не сме пускали,понеже вече 2 месеца и половина нямам цикъл. Като цяло ме интересува начинът на действие на дуфастона,понеже видях много противоречиви мнения.

# 1
Дуфастона и всеки друг прогестеронов препарат покачва нивата на прогестерон в тялото, което е аналогично на това, което естествено се случва след овулация. Когато човек спре да го пие, нивата на прогестерон почват да спадат. А, отново аналогично на естествения процес, спадащ прогестерон е сигнала за тялото да започне цикъл. Така, че по тази схема ще има редовно кървене, но до там.
Прогестеронов препарат няма как да предизвика овулация и да - покачването на прогестерона преди овулация подтиска хормоните, които са необходими за да се отдели яйцеклетка.
Накратко - тази схема работи ако целта е редовно и предвидимо кървене. Ако целта е забременяване, категорично не. Тогава може да се пробва стимулация на овулация, проследяването и с ехограф (фоликулометрия), изследване на прогестерон точно 7 дни след доказана с ехограф овулация и вече ако е нисък, може са се включва дуфастон или друг прогестерон всеки цикъл след настъпила овулация. Преди стимулация на овулация обаче аз лично бих направила и цветна снимка на тръбите.

# 2
Дюфастон реално може да помогне само за поддръжка на лутеалната фаза. Той не предизвиква овулация, не нормализира хормоналния фон, не помага за забременяване, ако това е целта. Не очаквайте чудеса от Дюфастон - това е само синтетичен прогестерон. На ваше място бих потърсила други решения.

И още нещо - проверете си прогестерона. Ако е в норма, реално няма никакъв смисъл от Дюфастон

# 3
Дюфастон реално може да помогне само за поддръжка на лутеалната фаза. Той не предизвиква овулация, не нормализира хормоналния фон, не помага за забременяване, ако това е целта. Не очаквайте чудеса от Дюфастон - това е само синтетичен прогестерон. На ваше място бих потърсила други решения.

И още нещо - проверете си прогестерона. Ако е в норма, реално няма никакъв смисъл от Дюфастон

Благодаря много за обратната връзка. Целта ми за момента е просто някакъв нормален цикъл,не през 3 месеца. Всякакви хранителни добавки съм изпила без резултат. Не знам вече какво решение да търся. На косъм съм да зарежа просто всичко и да се откажа.☹️ В България това е почти тема табу що се отнася до лекари.

# 4
Ако сега изпиеш Дуфастон по схемата, това може да предизвика цикъл, но не можеш да приемаш този препарат всеки месец, за да имаш редовна менструация. Изследвай всички необходими хормони и вече, изхождайки от резултатите, можеш да търсиш решения. Надявам се да намериш много добър и компетентен лекар

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 11:02 от unserwahnsin

# 5
Аз доколкото знам Дуфастон не помага, в смисъл да лекува или нормализира, в дългосрочен план нещо при СПКЯ. На мен са ми го изписвали, когато дълъг период не съм имала менструация, за да я предизвика и след това да ми пуснат хормонални изследвания спрямо конкретните дни от нея. Може би има някакъв смисъл в такова предизвикване от гледна точка на това, че се прочиства това, което следва да изтече. Поне преди време една гинеколожка, когато се опитваше да ме убеждава да започна терапия с противозачатъчни, ми беше обяснила, че когато това, което всеки месец трябва да се излющи от лигавицата на матката и да излезе чрез менструацията, остане в организма няколко месеца, започва да гние и щом често се случва така след време може да предизвика още проблеми. Та може би това е нещо, с което Дуфастон да е полезен, като просто предизвиква кръвотечението.

Общи условия

Активация на акаунт