Студенти в Нидерландия - 26

• 42 631
  • 741
  •   1
Отговори
# 690
  • Бургас
Познато момче си беше закарало колата и караше с български номера

# 691
  • София
Има ли студенти в Нидерландия, които са си "пренесли" някакво БГ превозно средство (кола или мотор)? И ако има може ли малко информация:
1. Сменят ли рег. номер или карат с БГ номер?
2. Как стои въпросът със застраховките? Важи ли вече сключената гражданска отговорност в БГ или трябва да се сключи на място там?
Дъщеря ми изкара една година с българската си кола 3 месеца в белгия и 9 месеца в Холандия. Повече не може защото трябва да се върне в БГ за преглед. Както се сещате 2 отивания и връщания с колата са по-скъпи от самата кола:-). После си купи холандска, която продаде преди стажа в Тайланд. БГ кола на практика не може да се регистрира там поради огромната еко - такса,  за Евро 4 е 9000 евро. С бг кола не получаваш повечето от глобите, можеш да ползваш винетка за паркомясто по адрес на квартирата, добре е като цяло , но както споменах макс 1 година. Полицаите, ако те спрат няколко пъти за проверка, почват да дуднат за книжката и тя си я смени с холандска. При тази процедура оставаш 2 седмици без книжка, старата заминава в БГ и се унищожава. Холандска кола може да се намери за 2000 евро нещо на 20 год с голям, но реален пробег. По-евтините коли са  за експорт - т. не могат да минат преглед. в Холандия. За малолитражка (Mitsubishi Colt)  пътния данък е 90 евро на тримесечие, гражданската е 90 евро на месец и се смята според стажа на шофьора в холандия без произшествия, винаги почвате от 0 години, съответно най-скъпите застраховки. Преглед 250 евро + задължителни ремонти, защото изобщо не е формален. При по-големи и по-мощни коли нещата ескалират значително като задължителни разходи. Средно на нея и струваше 250 евро на месец удоволствието да се вози, за 2 години около 1000 евро за глоби за паркиране и скорост (например 57 км при позволени 50). Сега ползва услуги подобни на СПАРК в БГ когато се налага да вози багажи, излиза около 30 евро за 2-3 часа. Например колета с дрехите стигна до депо на 40 км от Грьонинген и отказаха да го развозят, защото е над 30 кг. Наложи се да наеме спешно кола за да си го прибере.

# 692
Здравейте 😃
Моят син направи месец и половина в Ротердам и слава богу, много е спокоен и щастлив. Страшно много му харесва в университета.
Съквартирантите му от другите стаи били много свестни и хората, с които вече се движи в университета, били много яки 😂.
Взе си сим карта, изкара си електронен подпис, изкара си дебитна карта и си взе колело и му направихме застраховка. С рецептата от алерголога му тук, само преведена на английски, спокойно си взима лекарството за алергията там. Излиза ми по-евтино от България 😊
При мен мина добре с НАП - занесох документа от университета, който му пратиха, че е записан и само го преведох на английски, без легализация. Платих за 2 месеца здравните и всичко стана за 5 мин. Сега започваме част 2 🤣. Търси си работа и за Коледа ще си го видя 🤗 Много ми се иска да съм на негово място, ама уви, мина времето 🤣

# 693
За пътуващите от Амстердам до София - не е ли по-удобно да пътуват до Айндховен с влака и оттам с нискотарифните дикетно, вместо с прекачване?

# 694
  • София
аз вече много се напрегнах,че нали към 20.09.трябва да преведем първата вноска към университета
Не се напрягайте чак толкова. Превод към ЕС е два лева. Може и от БГ банка да се плати. Има и револют. Въобще, да харчиш пари днес не е проблем. Вижте първата поръчка от Амазон от БГ. Доларите скрити в дискета, пусната по пощата.
Аз се извинявам,че отново повдигам темата за холандска сметка.Но в указанието на Унифай пише специално,че таксата на части се плаща само от нидерландска сметка-може би това важи само за Аванс.
А срокът за плащане наведнъж беше до 31.08.-та затова се притеснянам.
Както и да е-от админст.отдел са посъветвали днес синът ми да плати накуп от бълг.сметка,макар и със закъснение.
Имаме Час за среща в сряда отново в Rabobank...да видим какво ще стане.
В Ing bank подобна ситуация-заявление подадено и мълчание,"ще се свържем с вас,ако има нужда"🙄

# 695
  • София
За пътуващите от Амстердам до София - не е ли по-удобно да пътуват до Айндховен с влака и оттам с нискотарифните дикетно, вместо с прекачване?
Ако се върнете да прочетете поста ми (с цитирани цени), ще стане ясно защо правим тези гимнастики.

# 696
И моят още чака да си получи картата от банка,посетиха го на адрес ,защото и той имаше проблем със откриванетон на сметка,но още не е получил нищо!

# 697
Здравейте,колко време отнема откриването на сметка?Синът ми вече 3 седмица чака...първо се опитал през приложението та Rabobank да сканира л.к.-не можело.Отишъл до офиса им-някаква девойка му казала,че ще му се обадят като отстранят проблема.Подал и в ING  Bank-получил е само потвэрждение,че са му потвърдили държавата на пребиваване😒..и до там...чакаме...ама аз вече много се напрегнах,че нали към 20.09.трябва да преведем първата вноска към университета...не знае той да чака ли или нещо трябва още да задейства.
Също така изпращат ли от унито писмо колко точно е първата вноска,защото освен год.такса÷9 има и административна някаква...и не знам колко да преведа.То се е видяло,че няма да успеем с холандската сметка до седмица,та първата вноска аз ще я нареждам.
Иначе купона тече, събират се постоянно в общежитието, прават бартер-"свари ми ориза в твоя райскукър,а ти ще печеш в моя фрайер😆", прави си сметката на прането-3,50евро е едно пускане на пералнята и тъпче до краен предел.
Все още не усещам нотки на тъга, жадува за нови контакти, и да му се спяло, ходел на купони,защото много му се говори с останалите студенти.Всички му харесват(за сега),само за парите намеква,че май нямало да му стигат в началото...
ABN AMRO -15 минути, картата се получава до седмица в пощенската кутия

# 698
Здравейте,колко време отнема откриването на сметка?Синът ми вече 3 седмица чака...първо се опитал през приложението та Rabobank да сканира л.к.-не можело.Отишъл до офиса им-някаква девойка му казала,че ще му се обадят като отстранят проблема.Подал и в ING  Bank-получил е само потвэрждение,че са му потвърдили държавата на пребиваване😒..и до там...чакаме...ама аз вече много се напрегнах,че нали към 20.09.трябва да преведем първата вноска към университета...не знае той да чака ли или нещо трябва още да задейства.
Също така изпращат ли от унито писмо колко точно е първата вноска,защото освен год.такса÷9 има и административна някаква...и не знам колко да преведа.То се е видяло,че няма да успеем с холандската сметка до седмица,та първата вноска аз ще я нареждам.
Иначе купона тече, събират се постоянно в общежитието, прават бартер-"свари ми ориза в твоя райскукър,а ти ще печеш в моя фрайер😆", прави си сметката на прането-3,50евро е едно пускане на пералнята и тъпче до краен предел.
Все още не усещам нотки на тъга, жадува за нови контакти, и да му се спяло, ходел на купони,защото много му се говори с останалите студенти.Всички му харесват(за сега),само за парите намеква,че май нямало да му стигат в началото...
ABN AMRO -15 минути, картата се получава до седмица в пощенската кутия
От там чака все още

# 699
  • София
аз вече много се напрегнах,че нали към 20.09.трябва да преведем първата вноска към университета
Не се напрягайте чак толкова. Превод към ЕС е два лева. Може и от БГ банка да се плати. Има и револют. Въобще, да харчиш пари днес не е проблем. Вижте първата поръчка от Амазон от БГ. Доларите скрити в дискета, пусната по пощата.
Аз се извинявам,че отново повдигам темата за холандска сметка.Но в указанието на Унифай пише специално,че таксата на части се плаща само от нидерландска сметка-може би това важи само за Аванс.
Както и да е-от админст.отдел са посъветвали днес синът ми да плати накуп от бълг.сметка,макар и със закъснение.
В Ing bank подобна ситуация-заявление подадено и мълчание,"ще се свържем с вас,ако има нужда"🙄

И от Револют може. Ще видим де, на 25.09 чакаме да дръпнат първа вноска.

# 700
  • Шумен
Здравейте, може и да е обсъждано и се извинявам, че питам.
Синът ми преди седмица си е прискрипал пръста на ръката и сега мястото било болезнено и леко подуто. Иначе нокътят не изглеждал променен.
Тъй като няма личен лекар, казах му да потърси начин да се запише за рентгенова снимка онлайн и да я прати да я разчитаме в България. Но си мисля дали все пак да не пробва в спешното в някоя болница. Или да тръгне да си търси личен лекар.

# 701
  • София

И от Револют може. Ще видим де, на 25.09 чакаме да дръпнат първа вноска.
Аз останах с впечатление,че трябва да е холандски Револют, да не започва с LT сметката.Поставих задача на синът ми да проучи как се открива такава сметка. Иначе и ние сме въвели точно Револютна сметка при потвърждаване на мястото в университета.Ще платя днес цялата такса накуп,да не го мисля повече,пък са видим утре какво ще се случи в Rabo.

Последна редакция: вт, 16 сеп 2025, 08:12 от perunika77

# 702
Първокурсникът с банковата карта се справи бързо, на ING му е, но има проблем с кандидатстване за помощта за наем. Момичето преди него не се е отписало, прибрало се е в Белгия и сега се занимава с общината, уж до края на тази седмица ще коригират проблема.Днес, ще ходи до основната сграда на университета да си смени сметката за плащане на таксата. За сега е доволен от избора на университет, малко се беше притеснил, че имало двама човека, които повтарят годината заради не взет изпит по математика, но казва че за сега няма неясноти и няма нужда от помощ.

# 703
Здравейте! Имам син, който в момента е 12 клас в БГ и планира кандидатстване в Делфт с изпит по математика. Търся курс или уроци за подготовка за изпита в Делфт, но засега не мога да открия. Учи в МГ и има мн.добра профилирана подготовка, но само по материала, който се изучава в БГ. Как се подготвяха вашите деца за приемния изпит?
Моля, препоръчайте школа/частни уроци(онлайн), от които сте доволни насочени специално за подготовка за Делфт.

# 704
Вижте на сайта на университета мисля, че имаше информация за онлайн курс (по спомен), както и някакви материали.

Общи условия

Активация на акаунт