Отговори
# 45
Здравейте, искам да попитам как се лекува напреднала пародентоза , с джобове с дълбочина 9мм ?
Здравейте,
Обикновенно се започва с нехирургично лечение (дълбоко почистване  на зъбен камък и заглаждане  повърхностите на зъбните корени, за да се предотврати повторното прикрепване на бактерии.
Често се извършва в рамките на няколко посещения.Назначава се и антибиотична терапия(може да се приложат локално под формата на антисептични гелове или системно,чрез прием на таблетки перорално).Често се използват и промивки с хлорхексидин.
След 6–8 седмици се прави реоценка и вашият пародонтолог ще провери отново дълбочината на джобовете.Ако няма подобрение се пристъпва към хирургично лечение(пародонтална хирургия).
Подобни състояния на пародонта изискват доживотна подръжка.

# 46
Моя въпрос е относно дъщеря ми. На 12 години е с дълбока захапка която покрива изцяло долната челюст. Какво ще помогне в нейния случай - някакъв вид апаратче или брекети?
Здравейте,
Дъщеря ви е в най-подходящата възраст за пълно ортодонтско лечение(Фаза 2) с брекети.Този тип захапка изисква прецизно подреждане на зъби,изправяне на дълбоката крива в долна челюст и осъществяване на ортопедична корекция с помощта и на допълнителен екстраорален апарат,която е възможна докато детето е в активен растеж.Момичетата започват да растат по-рано и обикновено до 15 годишна възраст заложеният растеж на челюстите приключва.

# 47
Синът ми носи апаратче за разширяване на горната челюст. На долната обаче не можело и трябва да му извадят два постоянни зъба. Така ли е? Той е на 15 години.
Здравейте,
Това е доста често срещана ситуация при ортодонтските лечения.
Горната челюст е изградена от две кости, съединени с шев, който може да се разширява при растящи деца и тийнейджъри - особено преди 15-16-годишна възраст, когато шевът започва да се слива.
Долната челюст  е една кост и не може да се разширява по същия начин. Ето защо експандерите не работят за долната челюст.
Защо може да се наложи екстракция на зъби:Ако има голямо струпване,няма място за правилно подреждане на  зъби,има несъответствие между ширината на горната и долната зъбна дъга.Заложеният оставащ растеж е ограничен,предвид възрастта.Изваждането на зъби(обикновено на премолари),печели пространство за правилно подреждане,предотвратява прекаленото и нежелано накланяне на зъбите напред и балансира захапката.

# 48
Здравейте и благодаря за възможността да задам въпросите си.
Какво ортодонтско лечение препоръчвате за пациент с парадонтоза? И колко често трябва да се почиства зъбен камък по време на лечението?
На колко годишна възраст е препоръчително да се направи ортодонтски преглед, за да се прецени дали ще има последваща нужда от корекция? (За деца, чийто родители са с неправилно подредени зъби.)

# 49
Здравейте,

Детето ми е на 8 години е не е имало никакви проблеми със зъбите досега. Виждам обаче, че постоянният кучешки расте отгоре сякаш над другите зъби. Може ли с годините да се оправи?

# 50
Здравейте, долните ми зъби (тоест само един) са леко криви и бих искала да сложа алайнери или брекети. Проблемът е, че един от зъбите е леко напред и по този начин натиска съседния и изглеждат криви 4 от долните ми зъби. В този случай може ли да се  направи корекция само на проблемните зъби или трябва да се слагат алайнери/брекети на цялата челюст, включително и горните зъби?

# 51
В практиката имате ли случай в който сте сгрешили лечение и сте признали грешката си? Бихте ли ми казали давате ли гаранция за услугите които извършвате?

# 52
В практиката имате ли случай в който сте сгрешили лечение и сте признали грешката си? Бихте ли ми казали давате ли гаранция за услугите които извършвате?
Благодарим за вашия въпрос. В нашата практика, със стотици активни случаи и множество успешно завършени лечения, със сигурност не сме били безгрешни. Случвали са се вероятно грешки, но честно казано, те никога не са били съществени или такива, които да повлият сериозно на хода и резултата на лечението. Нашият ортодонтски екип внимателно следи всеки случай, което ни позволява бързо да коригираме отклоненията, ако има такива от първоначално заложения план и да осигурим най-добрите крайни резултати.

Относно гаранциите, успехът в ортодонтските лечения зависи в не малка степен от сътрудничеството на пациента – редовните ортодонтски контроли, изпълняването на зададените инструкции /носене на ластици, спазване на хигиена, носене на допълнителни ортопедични апарати и ретайнери/. Това прави абсолютните гаранции трудни, но когато резултатът не е оптимален за нас и пациента, продължаваме лечението, докато постигнем успешен завършек на ортодонтското лечение.

Последна редакция: пн, 21 юли 2025, 01:59 от Ортодент

# 53
Здравейте, долните ми зъби (тоест само един) са леко криви и бих искала да сложа алайнери или брекети. Проблемът е, че един от зъбите е леко напред и по този начин натиска съседния и изглеждат криви 4 от долните ми зъби. В този случай може ли да се  направи корекция само на проблемните зъби или трябва да се слагат алайнери/брекети на цялата челюст, включително и горните зъби?

Здравейте, частична корекция само на проблемните зъби с брекети не е възможна, тъй като за стабилност и ефективност е нужна опората на съседните зъби. Алайнерите също се поставят на цялата челюст, за да осигурят равномерно движение. Ако изкривяването е ограничено до няколко зъба и не засяга захапката, лечението може да се фокусира само върху едната челюст. За постигане на оптимална захапка и дълготрайни резултати обаче често е препоръчително коригиране и на двете челюсти.

# 54
Здравейте,

Детето ми е на 8 години е не е имало никакви проблеми със зъбите досега. Виждам обаче, че постоянният кучешки расте отгоре сякаш над другите зъби. Може ли с годините да се оправи?
Здравейте,
 Когато постоянният кучешки зъб пробива по-високо или над другите зъби,  може да се дължи  на няколко причини;на неправилна позиция на зародиша, на ненавременна смяна на млечния зъб или често е свързано с липса на достатъчно пространство в челюстта . На 8-годишна възраст зъбите и челюстите на детето все още се развиват и се очаква те да нарастнат,в такива случаи, ако има достатъчно пространство в челюстта и другите постоянни зъби изникват нормално, може да се изчака и да се наблдава.

# 55
Здравейте и благодаря за възможността да задам въпросите си.
Какво ортодонтско лечение препоръчвате за пациент с парадонтоза? И колко често трябва да се почиства зъбен камък по време на лечението?
На колко годишна възраст е препоръчително да се направи ортодонтски преглед, за да се прецени дали ще има последваща нужда от корекция? (За деца, чийто родители са с неправилно подредени зъби.)
Здравейте, ортодонтското лечение при пациенти с пародонтит (пародонтоза), трябва да се подхожда с особено внимание. Заболяването на венците трябва да бъде лекувано и контролирано, преди да се започне, каквото и да е ортодонтско движение.
Обикновено в такива случаи работим в тясно сътрудничество с пародонтолог.
Силите, използвани при лечението, трябва да бъдат много леки, защото прекомерният натиск може да провокира допълнителна костна загуба.
В такива случаи алайнерите са за предпочитане пред брекетите, защото са снемаеми и по-лесни за почистване и може да се подържа по-добро пародонтално здраве.

Препоръчваме първото  посещение при ортодонт да се случи на 7-8 годишна възраст за момичета и 9-10 за момчета. Необходима е и панорамна рентгенова снимка, по която се наблюдават наличието и позицията на зародишите на постоянните зъби, които предстоят да пробият.

# 56
Здравейте! Синът ми е на 15 години. Проблемът при него е тясна челюст, дълбока захапка. Знам, че във всяка възраст може да се слагат брекети, но проблемът разрешим ли е в тази възраст? Ходихме на консултации дават различни мнения и за мен е много объркващо. Сега предстои да му направят кариес и се чудя мнението на кой специалист да послушам. Единият казва, че зъби не трябва да се вадят, а другият, че няма да стане без вадене на зъби.

# 57
Здравейте! Синът ми е на 15 години. Проблемът при него е тясна челюст, дълбока захапка. Знам, че във всяка възраст може да се слагат брекети, но проблемът разрешим ли е в тази възраст? Ходихме на консултации дават различни мнения и за мен е много объркващо. Сега предстои да му направят кариес и се чудя мнението на кой специалист да послушам. Единият казва, че зъби не трябва да се вадят, а другият, че няма да стане без вадене на зъби.

Здравейте,
Най-подходящата възраст за поставяне на брекети е в периода на активен растеж, т.е. по време на пубертета, който при момчетата започва около 14-15 години. Според нас сега е момента да започнете лечение с брекети, тъй като когато пациента е в етап на активен растеж лечението протича по-лесно и по-бързо, в сравнение с пациенти, чийто растеж е приключил. Относно ваденето на зъби много зависи от конкретния случай, но вероятността да се избегне е много по-голяма, ако лечението се проведе по време на пубертета.

# 58
На какво се дължи болката в зъби, които са умъртвени и със запълнени канали, но все още необлечени в корони?

Здравейте,
Зависи кога е проведено лечението. При наскоро запълнени канали, може да има остатъчна болка след запълването, която отшумява в рамките на 1-2 седмици и в повечето случаи не е необходимо да се предприемат допълнителни мерки, като прием на медикаменти.
При отдавна извършено лечение болката може да се дължи на недобре запълнени канали и остатъчна инфекция в тях (т.нар. периодонтит), при което е необходимо да се проведе релечение.
В някои случаи болката може да е свързана с пародонтален проблем или проблем със съседен зъб.

# 59
Кои ритейнъри са най-подходящи след сваляне на брекетите - металните телчета или пластмасовите отливки?

Здравейте!
След приключване на ортодонтското лечение е необходимо поставяне на ретенционни апарати - средства чрез които се задържа полученият резултат. Те могат да бъдат фиксирани (телени ретайнери) и снемаеми (тип лингвална пластинка или ESSIX (вакуум ретайнери). Изборът на подходящ ретайнер зависи от много фактори, част от които: видът и тежестта на зъбно-челюстната деформация преди лечението, пародонталното състояние на пациента, дали пациентът е в период на активен растеж или не, дали можем да си осигурим неговото съдействие за стриктно носене и поддръжка на ретенционния апарат и много други.

Общи условия

Активация на акаунт