Смешни чуждици

• 16 212
  • 410
  •   1
Отговори
# 240
Soney, става дума за съвсем друго нещо: инфлуенсърска самозаблуда, че ако си представяш прекрасен живот, вселената ще ти го даде. 😁

Ясно, но е тотална новост за мен, още не мога да го възприема Simple Smile

# 241
# 242
Едно време визуализираха, сега манифестират, утре сигурно ще прокламират или кой знае каква дивотия ще измислят. Simple Smile
Консуматорско общество – всеки иска, всеки е убеден, че му се полага, но когато стане въпрос за даване, никакви ги няма.

# 243
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Едно време визуализираха, сега манифестират, утре сигурно ще прокламират или кой знае каква дивотия ще измислят. Simple Smile
Консуматорско общество – всеки иска, всеки е убеден, че му се полага, но когато стане въпрос за даване, никакви ги няма.

Аааа, не, како Сийке!
Акъл има всеки за даване. Само това се раздава на кило от всеки срещнат, макар че той самият е в серозен дефицит Stuck Out Tongue Winking Eye
Някой по-оборотни го и продават Joy

# 244
Манифестирам. Дори не мога да схвана как точно се манифестира нещо, но доколкото разбирам, седиш, мечтаеш си и то се случва...
А какви манифестации имаше навремето.....Тези сегашните пасти да ядат. Joy

# 245
Включвам се с думички, които не видях назад в темата - фаст фудс, стрийт фудс.

# 246
Не виждам проблем, и двете са навлезли отдавна и звучат по-добре от колкото да кажа бърза храна или улична храна...

# 247
Не виждам проблем, и двете са навлезли отдавна и звучат по-добре от колкото да кажа бърза храна или улична храна...

Това е така и с 90% от думите написани в тази тема. Не случайно навлизат чуждиците. Аз лично не се дразня на никоя от тях.

Има една дума например, която често се използва, но не ми звучи по-лесна за изговаряне : имплементирам-внедрявам.

# 248
Мен пък ме дразнят. Щом е чуждица, значи на български има дума, която означава точно същото. Защо да не се използва тя? Не се заяждам, наистина ми е интересно защо чуждите думи са предпочитани.

# 249
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Защото е "модерно"... Защото е по-яко да се изразяваш с чуждици.
Защото светът се развива, както и езика..

Мен също ме дразнят някои паразитни чуждици, но това е.
И не на последно място, младежта леко презира българският език. Масово имат по-богат речник на чужди езици. Реално те не се стараят да знаят собственият си език, защото не е перспективен... И те така... Та понякога не знаят, че има българска дума със съответното значение...

Тоз пост е и в пряка връзка с последния написан от мен, за даването на акъл Joy

# 250
Айде и аз да не пиша само заяжданки

# 251
Poke bowl не е просто салата, макар че знам ли какво предлага Хепи. Винаги има сурова риба в нея

# 252
Преди време, в тон със политическия режим беше актуално да се използват руски думи. Баща ми хич не беше съгласен с тая политика и оттам непрекъснато се караше с мен ако използвам руска дума, която има български аналог.

# 253
Мен пък ме дразнят. Щом е чуждица, значи на български има дума, която означава точно същото. Защо да не се използва тя? Не се заяждам, наистина ми е интересно защо чуждите думи са предпочитани.
Защото в оригинал се предава точното значение и всеки ще разбере за какво става въпрос - street food, soft skills, WTF... Дори в немския някои филми и изрази на английски не се превеждат - счита се, че на днешно време повечето владеят еаика и не е проблем да го оствят в оригинал. Освен това, в модерния свят, където хора от цял свят общуват помежду си, е по-лесно да има уеднаквен речник и в крайна сметка, един език - английски.
Улична храна, например, на мен нищо не ми говори, просто защото в България нямаме такива традиция, да се продава храна във фургончетата и каравани.

# 254
Улична храна на мен ми звучи като остатъци, намерени в контейнер за боклук.

Общи условия

Активация на акаунт