Сериозни проблеми свързани с тревожност и антидепресанти.

• 881
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте, мъж съм на 30 години , преди повече от 10 години преживях стрес след физическо заболяване, след което отключих някаква тревожност която с течение на времето се обостри и след няколко години чакане потърсих помощ от психиатър. Беше ми назначена терапия от Анафранил която колкото и ефективна да беше ми причини отклонения в поведението заедно със целия пакет странични ефекти които дават тези лекарства.2 години след ковид пандемията и общо пет след периодично пиене на анафранила, тъй като всеки път когато го спирах се влошавах и се връщах към него се появиха проблеми със сърцето( тахикардия и кръвно) съответно ми назначиха терапия и за тези неща.Вече не издържам психически и физически, от всичко, нямам ден без болка в гърди , гръб , крака.От малък град съм и стигмата за тези неща си я има което също е натоварващо.Въпроса ми е има ли хора които след дадена терапия с антидепресанти или психотерапия са се възстановили ? Какво бихте ме посъветвали като следващ ход за излизане от тези неща защото наистина не се издържа повече?

# 1
Здравейте, консултирайте се с друг психиатър, за евентуална смяна на лекарството.
За стигма, не мисля, че има вече. Много хора пият антидепресанти.

# 2
Анафранил е доста тежък медикамент и дава много странични ефекти. Да, разбира се, че има хора, които са изпадали в същите ситуации и като цяло животът днес е много напрегнат и много по-интензивен, отколкото преди 20-30 години, така че много хора реагират на стреса и това е нормална реакция.
Съветвам ви да си намерите читав лекар в съседен град, друг по-голям град с повече специалисти и съответно повече опит.
Можете първо да опитате с преглед при невролог - те почти винаги изписват първо по-леки медикаменти, по-пречистени и много по-малко странични ефекти. Психиатрите веднага се хвърлят на сериозната терапия и понякога леко пресилват нещата.
Една подходяща терапия ще вдигне и прага на болката, така че тези всекидневни оплаквания от болки тук-там ще изчезнат.
Може би ако напишете в кой град или поне в кая област живеете, ще може да се препоръчат конкретни лекари.

# 3
Съгласен съм че в днешно време е така, но 20 те ми години минаха в пиене на силна химия и имам чувството че тялото ми не може да поеме още много от въпросното.Опитах и с друг по млад лекар който в момента води терапията, но си мисля че лекарствата освен да притъпят всички усещания и да мога да функционирам като робот друго няма да направят.Също съм и много раздразнителен и вътрешно ми е напрегнато и нервно.А стигма  има за тези неща, може да е 2025 година но в България и специално в провинцията за тези неща се лепи етикет.

# 4
Опитай психотерапия. Има много добри терапевти, които работят и онлайн, така че дава повече избор и възможности. Определено помага при тревожности и депресии, но трябва да е дългосрочно - с една-две срещи няма как да стане, което си го превръща в инвестиция. Въпреки това, заслужава си.

# 5
С уговорката, че психотерапията често е допълваща, а не заместваща лекарствата.

# 6
Психотерапията като допълваща ок, но когато медикаментозната едвам се издържа физически какво се прави ? В момента пия тритико хр по една таблетка и се чувствам много зле физически , със болки в гърдите и проблеми с дишането, а за друг медикамент направо не ми се мисли

# 7
  • София
Трябва да се пробва друг медикамент за да се почувствате добре.

# 8
Психотерапията като допълваща ок, но когато медикаментозната едвам се издържа физически какво се прави ? В момента пия тритико хр по една таблетка и се чувствам много зле физически , със болки в гърдите и проблеми с дишането, а за друг медикамент направо не ми се мисли

Както и да го извъртате - приемете фактът, че трябва да си намерите сериозен лекар, който да ви изпише подходящи лекарства.

# 9
  • София
Въпроса ми е има ли хора които след дадена терапия с антидепресанти или психотерапия са се възстановили ? Какво бихте ме посъветвали като следващ ход за излизане от тези неща защото наистина не се издържа повече?
Да, има такива хора. Възстанових се напълно и вече 9 години не приемам медикамент и нямам симптоми. Да, възможно е да се възстановите. Но лечението е процес, който отнема време, и изисква както търпение, така и да бъдете активен участник в него. От намирането на правилните специалисти, до съвестното изпълняване на техните насоки.

Трябва ви консултация с адекватен психиатър, който да ви смени медикамента с по-съвременен такъв и да ви напасне лечението. Трябва и добре да проучите за психотерапевт, който има опит и успешни случаи с клиенти с тревожни състояния.

Чакал сте с години, докато отидете на лекар първия път. Сега не го правете по този начин. Усещате, че не сте на правилния път. Всичко е във вашите ръце.

# 10
Също съм и много раздразнителен и вътрешно ми е напрегнато и нервно.А стигма  има за тези неща, може да е 2025 година но в България и специално в провинцията за тези неща се лепи етикет.

Потвърждавам, че Анафранил е много тежък антидепресант.
Аз съм от 30 години на АД, но до като се намери кое е добро за мен мина време.
Когато започвах диагностичната медицина беше много зле на тема депресия.
Лекарите стреляха на посоки без никакви изследвания, а само по анамнеза.
Сега е по-лесно. Пускаш си изследване на кетохоламини и го даваш на лекаря.
Като се види какъв е дисбаланса, ти се предписва най-правилният АД или комбинация.
Като си изградите високо самочувствие ще видите, че стигмата се разбива в него.

# 11
Здравейте!Преди доста години преживях тежък депресивен епизод, пия стимулотон и клонарекс, не съм ги спирала.Работя, имам семейство и тн.От две седмици кошмарът се отключи с пълна сила.Отидох на психиатър, вдигна ми дозата на стимулотона от 100 на 200 мг, по следната схема -3 дни по 150 на четвъртия вече 200.Не усещам никакво подобрение, напротив.Битка си е всеки ден.Възможно ли  е да са странични ефекти от антидепресанта, направо не издържам.Натрапливостите са ужасни.Чух се с психиатъра ми каза да търпя и да имам положителна нагласа.Какво мислите?

# 12
Четири дни са малко за да се прояви ефект.
А клонарекса не ти ли увеличи?

# 13
Не.Дали тази засилена тревожност не е от увеличената доза?

Общи условия

Активация на акаунт