Как преборих атопичния дерматит

• 107
  • 3
  •   1
Отговори
Чрез този пост ще споделя моята история за битката ми с кожните проблеми и как се справих с тях. Целта ми е постът да достигне и помогне на хората в нужда, които се борят със същия или подобен проблем - онези, които губят надежда и започват да мислят, че ще са така цял живот (аз бях един от тях!).

🚨Внимание: Потенциално графично съдържание - Постът включва неприятни снимки на част от раните, които съм имал.🚨

Здравейте! Казвам се Дилян, на 24 г.
Нека първо споделя малко предистория:
През годините винаги съм имал по-суха кожа, още от ранно детство (вероятно атопична кожа). Няколко пъти през годините съм имал кожни проблеми като мехурчета по пръстите и сухи рани под ушите (на сгъвката), но са отшумявали бързо.

Мъките ми започнаха около Коледа 2020 г., когато ми се появи странно сухо петно на бузата на лицето, при което самата кожа ставаше на люспи и можеше да се отчопли. Тогава сметнах за добре (няма да правя повече така) да махна тази кожа с нокът. В рамките на следващите няколко дни това петно беше почнало да се превръща в рана, а нови рани на други места по лицето бяха започнали да се заформят. От тези “рани” (аз ги наричам така) излизаше прозрачен секрет (серозна секреция мисля, че е терминът), т.е. бяха си открити рани. Беше видно, че се случва някакъв вид инфекция, която бързо се разрастваше.

Нека обиколките по доктори започнат…
На връх Нова година посетих първата си  дерматоложка. Тя ме погледна с нещо като лупа (нямам ярък спомен вече) за две секунди и заяви, че това е атопичен дерматит. Убийте ме, но не знам как може да бъде толкова убедена. Мазах се с разни кремове, които ми предписа (с кортикостероиди естествено), но само след няколко дни прекратих напълно назначеното лечение и се обърнах към една хомеопатичка в града.

Хомеопатичката заяви, че това е стафилококова инфекция и ми даде капки, от които си капех под езика всеки ден и крем шуслерови соли, с който да се мажа. Бях на хомеопатичното лечение 2-3 месеца, тъй като знаех, че то действа по-бавно и съответно му дадох повече време.
През първият месец (януари) инфекцията се разрастна до по-голямата част от лицето ми, голяма част от ръцете ми и по пръстите на ръцете. Имах рани и по устните, и по ушите. От всички рани вече излизаше не прозрачен, а златист секрет, който засъхваше и ставаше на корички, които се измиваха под вода. Това мисля че потвърди, че наистина имах стафилококова инфекция.

Снимки, заснети през периода на (непотвърдената) стафилококова инфекция:
https://imgur.com/a/CkG7lJB
За съжаление не успях да намеря снимките на ръцете ми, които изглеждаха най-страшно от всичко.

След около 2-3 месеца в мъки на постоянно секретиране, болки, сърбеж и т.н., инфекцията започна да преминава. През това време бях на хомеопатичното лечение - от януари до около края на март. През април кожата изглежда се беше оправила, докато не се появи друг проблем, който изглежда вече наистина беше атопичен дерматит. Накратко казано, тази стафилококова инфекция сякаш “пречупи” нещо в организма ми и откакто премина инфекцията години наред се борих с ХРОНИЧНИ ЕКЗЕМИ. Зачервени сухи петна, обхващащи големи области, причиняващи силен сърбеж, много суха кожа, образуване на люспи и белене на кожата.

И обиколките продължават…
С появата на тези нови петна през април 2021 г., посетих друга, втора дерматоложка (трети лекар общо, броейки хомеопатичката). Според нея проблемът ми също беше атопичен дерматит. Даде ми обичайните кремчета с кортикостероиди и до там. Този път дадох шанс на дерматоложката и следвах схемата изцяло и докрай. Ето я суровата действителност обаче: мажа с крема с кортикостероиди, раните минават, спра да мажа - раните се връщат! Ех, само ако знаех в него момент колко си вредя с тези кремове…

Юни 2021 г. е. Подобрение няма, само влошаване. Имах екземи по врата, сгъвката на двете рамене, вътрешната част на двата лакътя (на сгъвката), пръсти на ръцете, суха кожа, лющене, дори на онази ми работа имах рани (да, и там могат да излизат…). Истината е, че тези кортикостероиди и подобни отрови само ЗАМАЗВАХА положението и ВЛОШАВАХА здравето ми, като раните се връщаха все по-обострени! Отидох и на трета дерматоложка, същата схема - мажи с кортикостероиди, хидратирай кожата и се моли! Аз вече бях започнал да хващам модела им на действие и директно и казах, че същото нещо вече съм опитвал и НЕ РАБОТИ. Въпреки това направих каквото каза и, без да е изненада за никого, не успя да ми помогне.

Това ми беше последното посещение при лекар за немалко време. Поглеждайки назад сега, не съм сигурен защо съм спрял да търся отговори в него момент, но е факт. Търпях си екземите всеки ден и се научих да живея с тях - те вече бяха част от моя живот.

През ноември 2022 г. (около година и половина по-късно) реших отново да опитам с хомеопатия и посетих втори хомеопат. Той ми предписа 10 вида гранули на Bouron, които да смуча под езика. Леко поизгубил надежда вече, дадох повече време на хомеопатията да подейства, като посещавах и правих каквото ми каже този хомеопат в рамките на следващите 7-8 месеца - до юни 2023 г. По-късно по пътя си в търсене на здравето разбрах, че този хомеопат всъщност не е бил никакъв хомеопат, защото истинската хомеопатия е ЕДНА и това е класическата хомеопатия. Това, което той ме караше да правя, няма нищо общо с принципите на класическата хомеопатия. Затова и не сработи нищо от това, което този хомеопат ми каза.

През този период от 7-8 месеца опитах какво ли не - спрях глутена, спрях млечни продукти, пих L-glutamine (в опити да поправя предполагаема чревна пропускливост)… Дори опитах интервално гладуване, чрез което целях да предизвикам процес на автофагия (регенериране на клетките на организма) с надеждата това да ме отърве от екземите. Всичко, което получих обаче, беше масивна загуба на мускулна маса (но пък бистър ум!).

Лятото на 2023 г. спрях да приемам всякакви хомеопатични лекарства. През цялото това време аз продължавах да имам хронични екземи и влошено качество на живот.

Има светлина в края на тунела…
В края на септември 2023 г. се наех да търся “най-добрият хомеопат в България”. Рових и рових в интернет и попаднах на множество личности, но една от тях най-много изпъкна в очите ми - д-р Румен Стойчев. Човек, който е основал собствена холистична школа и който е един от основоположниците на хомеопатията в България. Казах си - ако има хомеопат в България, който да може да ми помогне, това трябва да е той!

Октомври беше първото ми посещение при него, т.нар. интервю. Предписа ми гранулки на Bouron - той работи само с такива. Започнахме с прием на малка потенция - 30ch, като в даден период ВИНАГИ съм приемал само едно хомеопатично лекарство. Интересното е, че при него приемах голяма част от същите гранулки, които предният хомеопат ми бе казал, с огромната разлика обаче, че НЕ бяха всички едновременно и не приемах по много.

Това беше състоянието на част от кожата ми около момента на първото ми посещение при д-р Стойчев (октомври 2023 г.):
https://imgur.com/a/M6DLDSL

В този момент се беше стигнало чак до кръв, заради това, че се чешех през нощта докато спя, поради силен сърбеж (да, чесах се докато спя, така че не можех да се контролирам). Сутрин се събуждах с болки, кръв и секрет навсякъде.

От тогава (октомври 2023 г.) до ден днешен аз съм на хомеопатично лечение при д-р Румен Стойчев. През цялото това време съм приемал различни хомеопатични лекарства и от различни потенции (от 30ch до 10M). През целия този период екземата ми премина през много етапи на обостряне и на затишие, но всяко следващо обостряне бе все по-леко от предходното.

Снимки от различни моменти през хомеопатичното ми лечение:
https://imgur.com/a/6FgNjti

След множество посещения и съвместна работа с д-р Стойчев, днес вече кожата ми е в много стабилно, почти безпроблемно състояние. Всякаква поява на екзема е придружена от съвсем лек сърбеж и зачервяване, като екземата преминава до максимум седмица (БЕЗ намеса от моя страна - никакво мазане или пиене на каквито и да е лекарства).
Ситуацията ми вече е овладяна и много отдавна не съм имал сериозни екземи с кръв, секрети, силни сърбежи и т.н. Кожата е видимо в пъти по-хидратирана от преди.

Кожата ми сега, юли 2025 г.:
https://imgur.com/a/VKH1CRJ

Заключение
От всички доктори на традиционната медицина, които посетих, НИКОЙ не успя да ми помогне, като е много вероятно дори и да са ми навредили. От всички т.нар. хомеопати, които посетих, единствено д-р Стойчев ми помогна. И не просто помогна, а бих казал излекува.

Ако някой се интересува от повече подробности относно каквото и да е, съм насреща да отговарям (напр. начин на живот, хранене, приемани добавки и лекарства и т.н. през този период).

Не съм сигурен дали имам право да давам номера и адреси за конкретни доктори в този форум, затова всеки, който се интересува от д-р Стойчев, може просто да го потърси в Гугъл. Препоръчвам да почетете за него, без значение дали имате този проблем или не - ще научите важни уроци относно общото благо на организма и ума.

Финални думи
- Хомеопатията наистина работи и повярвайте ми - НЕ се дължи на плацебо ефект. Аз също бях скептичен в началото, но въпреки това проработи;
- За по-незапознатите с хомеопатията: Имайте предвид, че хомеопатията не е някаква “магия”, която винаги лекува всичко и всеки. Хомеопатията дава тласък на организма да се бори, но за целта организмът трябва да отговаря добре на хомеопатията, което не винаги е случая. Необходими са умел хомеопат, време, постоянство, грижа за организма и разбира се, Божията воля;
- Моят организъм е млад и жизнен. Не пуша, не пия и спортувам. Това несъмнено ми помогна в борбата срещу (предполагаемия) атопичен дерматит;
- През почти цялото време всеки ден след къпане се мазах с емолиента, за да хидратирам кожата;
- За да предотвратя самонараняването си нощем, поради чесането с нокти по време на сън, спах с памучни ръкавици.

# 1
  • София
Здравейте,
Много благодаря за споделената история и поздравления за постигнатото!
Бихте ли споделили, как комуникирайте с д-р Стойчев - на място или онлайн? Виждам, че е в Добрич. И колко време долу-горе продължи лечението Ви при него преди първите резултати? Благодаря предварително!

# 2
Здравейте,
Много благодаря за споделената история и поздравления за постигнатото!
Бихте ли споделили, как комуникирайте с д-р Стойчев - на място или онлайн? Виждам, че е в Добрич. И колко време долу-горе продължи лечението Ви при него преди първите резултати? Благодаря предварително!

Здравейте! С удоволствие бих споделил!

1. Комуникация водим всякак - на място, в телефонен разговор и по Вайбър. На място - при периодичните посещения, които той казва, че е нужно да направим. В разговор - когато сме се разбрали да предприема Х мерки и да му звънна на Y дата, за да обсъдим какво се е случило и как ще процедираме нататък. И по Вайбър - когато имам някакъв бърз въпрос.

2. Първи резултати бих казал че има почти моментално. Но те са на вътрешно ниво в организма и му трябва време да ги “покаже наяве”. Чисто откъм симптоми, екземите ми започнаха да се кротват след около месец, а след 2 бях доста по-изчистен. Но това беше временно - както споменах в поста - имах много периоди на затишие и повторно обостряне. На Ваше място не бих съпоставял колко време ми е отнело на мен с това какво да очаквате Вие - всеки организъм е различен и се лекува с различна скорост и може да реагира различно на хомеопатията.

Доктор Стойчев има кабинет и във Варна, освен в Добрич. Практикува и на двете места едновременно в различни дни от седмицата.

Надявам се съм бил изчерпателен. Всичко добро и късмет!

# 3
  • София
Много Ви благодаря! Успех и на Вас!

Общи условия

Активация на акаунт