Аблация на сърцето - 13

• 15 940
  • 533
  •   2
Отговори
# 525
Здравейте, чета ви от известно време, пиша за първи път. Предлагат ми да правя аблация 2 електрофизиолога, доц. Трайков и д-р Протич.
Историята ми е… имам няколко епизода на пристъпна тахикардия, първия път се случи преди 10г докато се къпех, беше много задушно и топло, мина си сам за няма и 5мин, след това поне 4-5г не не се беше случвало. И през последните 5години съм имала още 2-3 пристъпа с много ускорен пулс, обикновенно се случваха като правя нещо вкъщи, като чистене с прахосмукачка или в кухнята докато правя нещо и мисля за още хиляда неща, и отново си минаваха за 5мин, и докато стигна до спешното нищо, всичко е наред. Последния ми и най плашещ пристъп беше през май месец 2025г, случи се след 2-3 дни притеснение, безсъние, стрес.. болеше ме стомаха през тези дни, не минаваше от лекарства и диета и си мислех за най-лошото, на 3тия ден преди обяд станах да правя чай в кухнята и сърцето започна да бие много силно, взех валидол, конкор 5мг, магнерот, студена вода се мокрих, почна да спада за момент и в следващия пак се ускори, тръгнахме за спешното, там пулса показваше 140, и разчетоха надкамерна такихардия, това беше 44мин след началото вкъщи, приложиха ми каротиден масаж на шията и пулса се нормализира. Имам и часовник, който беше отчел пулс 179. Тогава звънях за час при доц. Трайков и ми дадоха час чак за м.Януари. Същия месец на пристъпа направих консултация с д-р Протич, той каза, че не е спешно, но съм за аблация и в някой момент трябва да я направя. Успокоих се, че не е спешно и си изчаках часа и за януари, доц Трайков потвърди, че съм за аблация, но много бързо протече прегледа, и аз още тогава записах час в бързината за аблация за 16.02 и сега като наближава и си мисля дали е правилно да го правя, от месец май не съм получавала пристъпи, не пия хапчета. Притеснявам  се след аблацията да не почна да получавам други симптоми, които в момента нямам и колко ползите надвишават рисковете.
По принцип съм си страхлива много, хипохондричка също, имам страшно много прегледи при кардиолози, всичко наред винаги, холтери в годините също имам и само са засичани прескачания в норма. Мисля си дали е възможно да правя просто паник атаки..
Дали има някоя като мен ?

# 526
Не съм получавала такива пристъпи, но щом докторите ви казват - знам ли. Аз им се доверявам на 100 процента за добро или лошо……

Последна редакция: сб, 07 фев 2026, 18:28 от macadamia

# 527
С такъв пулс и толкова редки пристъпи не бих пристъпила към ЕФИ.
Аз години наред си карах с кратки пристъпи, но при мен пулса скачаше до 240...
Дали е ПА, не мога да кажа.
Последствия може да имаш, никой не ти гарантира 100%. Аз имах много екстраситоли след аблацията, каквито преди нея нямах. Но при мен пристъпите накрая станаха много дълги, по над 2 часа и все до спешното опирах.

# 528
Точно това ме спира, че след последния пристъп, вече 9 месеца не съм получавала, но пък постоянно се страхувам да не се случи пак, страхувам се да пътувам, особенно на малки населени места където може да няма болници в близост, страхувам се да спортувам поради същата причина, а искам да тренирам. На 39г съм, слаба съм, но искам да стягам тялото си. Питах Доц Трайков за тренировки, но ми каза по добре не, за да не предизвикам пристъп. Последният път на пристъпа много се изплаших и паникьосах дали ще издържи сърцето ми. Общо взето това е при мен, искам нормален живот, без да мисля дали ще получа нов простъп, но и се страхувам да поемам риска да не стане още по зле след аблацията.

# 529
Сърцето е много издръжливо, не се страхувай. Simple Smile
Обърни внимание дали ти се случва при навеждане. Ако да, значи не е ПА. При мен най-често от това ставаше, аз също съм слаба и ми казваха, че при по-рязко движение диафрагмата индуцира такива електрически импулси и промяна в честотата..

# 530
А при такива пристъпи ако се вземе например 300 мг ритмонорм или 5-10 мг конкор няма ли да се прекъснат за минути, без да се налага ходене до спешна помощ?

# 531
Сърцето е много издръжливо, не се страхувай. Simple Smile
Обърни внимание дали ти се случва при навеждане. Ако да, значи не е ПА. При мен най-често от това ставаше, аз също съм слаба и ми казваха, че при по-рязко движение диафрагмата индуцира такива електрически импулси и промяна в честотата..

Deva, не ми се е случвало при навеждане, нито в покой, винаги се е случвало като съм права и правя нещо из вкъщи. Единият път се случи след едно силно прескачане на сърцето и се ускори пулса. И аз си мислех дали не правя ПА, но пък при тях възможно ли е да се получи надкамерна тахикардия? Иначе по принцип пулса ми е 70-90, без лекарства, с ниско кръвно съм също.
А за ритмонорм, един кардиолог ми го беше изписал при пристъп да пия, но при последния нямах вкъщи и не съм пила, сега съм си купила и е винаги с мен + валидол. В спешното ми дадоха 2 хапчета конкор и общо с моето вкъщи станаха 7,5мг

# 532
Със сигурност не са ПА, това си е аритмия, щом е засечена с кардиограма. Плюс това паник атаките нямат като основен симптом излизане извън ритъм, обикновено са свързани с определена обстановка която ги предизвиква, например супермаркети, тълпи хора и тн, те няма да се случат просто докато си чистите вкъщи права. Причината е чисто механична, вероятно имате нисък кръвен обем, нестабилна автономна нервна система, и аз съм слаба и висока и разпитах чат ГПТ, когато сте изправена тялото отделя повече адреналин за да ви държи права, оттам сърцето за съжаление става по-податливо на аритмии. Ако пристъпите ви са толкова редки май с моя опит и аз не бих бързала толкова. И при мен не изчезна страхът да пътувам, да се движа, станах болезнено чувствителна към всичко което се случва със сърцето ми.

# 533
А при такива пристъпи ако се вземе например 300 мг ритмонорм или 5-10 мг конкор няма ли да се прекъснат за минути, без да се налага ходене до спешна помощ?

С Ритмонорм хич не се разбирам. В спешното венозно ми вливаха, веднъж ми сложиха Кордарон, но по принцип отказвам.

Общи условия

Активация на акаунт