Аблация на сърцето - 13

• 8 347
  • 343
  •   1
Отговори
# 75
Първата аблация беше на 27.08.2024
Факт е, че всички ме насърчаваха да си живея живота, да забравя, че ми е правена аблация. Спортувам си съвсем любителски от ранна детска възраст до днес- фитнес, кондиционни тренировки, канго-джъмп…..да, ама не….и факт е, че след аблацията бях машина- правех по 500 скока на въже без прекъсване само за загрявка, а в четвъртък направих 40 и повече не успях и тогава ми светна червената лампичка, че нещо се случва…. В петък сутринта в 7:30 бях пред лекарския кабинет…Сега вече втори ден на медикаменти и се чувствам много по- добре и явно толкова непълноценен ми е бил сънят от този висок пулс, че сега само ми се спи. Забраниха ми всякакви интензивни кардио тренировки- само разходки, ходене на бягаща пътека и упражнения във фитнеса с леки тежести….
Април месец усетих някакви епизодични аритмии, но от две- три седмици стана нетърпимо и отидох при моята кардиоложка да види какво се случва….. Иказа се, че отново съм в изходна позиция и като допълнителна екстра пулс 120-130. При първоначалната диагноза / преди аблацията / пулса ми беше 80

Последна редакция: сб, 12 юли 2025, 18:34 от macadamia

# 76
Макадамия, на колко си години?

# 77
Macadamia, а колко време след аблацията изчака и започна да спортуваш?

# 78
Макадамия, бях ти казала, но не можах да намеря видеото, лично д-р Трайков каза, че сърцето не обича спорта. В смисъл на интензивни тренировки. Ходене пеш, статично натоварване, но не и силови, интензивни тренировки.
500 скока е брутално натоварване за оперирано сърце, дори за здраво.
Аз правя планк и ходя пеш. Достатъчно ми е за кондиция и стягане.

# 79
Akekina , на 48, когато ми откриха ПМ.
 Deti13, на третия ден след аблацията обикалях стадиона, а след  още 4 дни бях във фитнеса…. След две седмици започнах и интензивните кондиционни тренировки…. Дали проблема изначално не се е появил от интензивното трениране, но пък първият кардиолог, който ме диагностицира каза, че няма данни ПМ да се провокира от физическо натоварване…..Като се замисля може и от ЕГН- то да се е отключило, или от прекаран ковид, или от ваксините…..Никога не съм била с наднормено тегло, никога не съм пушила, пила съм по напитка, две веднъж на високосна година.
Дева, заклевам се, на вторият контролен преглед ми казаха да спортувам, колкото сили и желание имам….

Последна редакция: сб, 12 юли 2025, 20:45 от macadamia

# 80
И аз съм на 48, получих ПМ и ПТ на 45, почти веднага направих аблация. Всички ми казваха, спорт, спорт. Интуитивно усещах, че не е вярно. Кое оперирано нещо може да започнеш ударно да го товариш..., няма логика. Две години близо се пазих от каквото и да е натоварване. Вече допускам да се преуморя само, ако е животоважно. Аз вярвам, че сърцето освен мускул е и батерия и се хаби. Най-вече около мен спортуващите след 35 г. са болни и изтощени и вяра в спорта нямам.

# 81
Не мога да си представя живота без спорт и движение -  от 3- годишна тръгнах на балет….

# 82
За мен спорт прави по-здрав здравия човек, но за сърдечно болен не е чак толкова препоръчителен.

# 83
Явно трябва да спрем интензивните тренировки,защото натоварването за сърцето е много голямо.Нещата след аблацията не са същите,а и годините също оказват влияние Трябва да се примирим с това,за да пазим сърцето здраво..Спорт и движение, но умерено и разумно.
Аз също спортувам,основно кардио тренировки,не толкова силови. Но май ще трябва да се редуцират след аблацията, а и не знам кардио дали въобще е добре да се прави . Някой запознат ли е.

# 84
Никой не е казал без движение, напротив, много движение трябва, но с умерено темпо. Плуване например е чудесен спорт за сърцето и за тялото. Оформя и стяга всички мускули. Без да е изтощително.

# 85
Аз практикувах йога преди аблацията - растягане, силови асани, дихателни практики със задържане на дъха. При изписването др.Стоянов каза, че може физич.натоварване след една седмица. Започнах полека с йога и дихателни техники, но нещо ме спираше и се консултирах с руски кардиолог и йогатерапевт. Той каза три месеца без натоварване на коремните мускули и без дихателни практики със задържане на дишането. Сега колкото и да ми се иска трябва да се въздържам от това натоварване. Щом такива безобидни натоварвания не се препоръчват, какво остава за интензивно, екстремално натоварване. Иначе преди аблацията винаги излизах от ритъм, когато хапвах в полулегнало положение и гледах филм. Разбирах, че е вреден навик, но..... След аблацията пак пробвах, и сърцето за 3-4 удара излезе от ритъм. Явно това никак не харесва сърцето ми.

# 86
Като прочетох последното мнение се сещам че едно стажант- докторче ми каза, че е много много важно първите 3 месеца след аблация да не излизам от ритъм….. Е да де ама баш Докторите не го ли знаят това- то е логично при физически напън да прескочи сърцето……
Та сега ако се стигне до втора аблация / най- вероятно ще се стигне / първите три месеца само разходки и без коремни преси ли?
Вчера ходих на Пилатес и доста ми хареса като форма на спорт за стягане.

# 87
Аз четох статистики, че ако до 6 месеца след аблация сърцето не излезе от ритъм, вероятността от рецидив е минимална. Докторът ми го потвърди един вид сърцето запомня корекциите по него и трайно си работи нормално. Каза ми така " 6 месеца е номера да го излъжем, къде с режим, къде с лекарства".

# 88
Като прочетох последното мнение се сещам че едно стажант- докторче ми каза, че е много много важно първите 3 месеца след аблация да не излизам от ритъм….. Е да де ама баш Докторите не го ли знаят това- то е логично при физически напън да прескочи сърцето……
Та сега ако се стигне до втора аблация / най- вероятно ще се стигне / първите три месеца само разходки и без коремни преси ли?
Вчера ходих на Пилатес и доста ми хареса като форма на спорт за стягане.
Да, така казва, без натоварване на коремните мускули, без " обърнати " пози - когато тазът е по-високо от сърцето. Явно нищо , което ще причини увеличаване на натиск в областа на сърцето.  При мен и навеждането можеше да причини пристъп, както и хълцане, и усукване, и по-препълнен стомах. Но от какво се образуват тези влакна-проводници, още се чудя. Ще питам на контролния преглед.

# 89
Macadamia, а твоята аблация каква е - криоблация или с ток.
Някой знае ли в кои случаи се прилага едната и в кои другата.
Като бях в Токуда за моята аблация,тя е с ток, при голяма част от пациентите се порилагаше криоблация.Четох,че тя е по-щадяща за пациента.

Общи условия

Активация на акаунт