The Gilded Àge HBO

• 1 863
  • 32
  •   1
Отговори
  • пустинен пъпеш
The Gilded Age
Не намерих тема за този сериал и реших да напиша впечатленията си с надеждата,че и други почитатели на поредицата ще откликнат.Още заглавието и началните кадри привлякоха вниманието ми при излъчването на сезон  1.Също музиката и цялата пищност на картината,още от началната заставка,предизвикваща асоциации за бързо прелитащото време и символизираща един от бизнесите на гг и свързаните с това му начинание промени в обществото,в страната,а  загатващо и в семейството му.
Следя с интерес основно действията и двуборствата между Берта и Джордж Ръсел(актьорите правят хубави роли).Интересно ми е и как Мариан ще построи живота си най -вече в любовта.Харесват ми и образите на икономите  в домовете на двете семейства.
Разгледаните други слоеве на американското общество (прислуга,общността на Пеги  и тяхното разделение  по това дали са били роби от юга или свободни от севера,по оттенъка на цвета на кожата си,по това дали са богати от няколко поколения или са новобогаташи/последното е пряко отражение на същото противопоставяне като при светът на белите).само допълват многообразната картина.
До момента не съм търсила информация дали образите на съпрузите Ръсел имат прототипи или са  само обобщени образи ,характерни за конкретното време,показано в сериала.
Харесват ми диалозите с внимателно подбраните кратки изрази ,често казващи много повече.

Последна редакция: пн, 07 юли 2025, 14:12 от rududu

# 1
А в момента по НВО тече новия сезон.
Обожавам сериала, нямам търпение да се събудя в понеделник, за да изгледам новата серия.

Моля, оправете заглавието.

# 2
  • пустинен пъпеш
Да се допълня,доизгледала 3 еп.на сезон 3,че много харесвам и дребните детайли,подчертаващи предстоящо развитие на някое от действията,като честото подръпване на четириредния наниз перли от дъщерята(умишлено пропускам името й за неизгледалите серията)като единствения й негласен протест срещу пътя, по който я тласкат родителите й,съдържащ и намек за задушаващите окови на родителските амбиции,както и скъсването и разпиляването на същия този наниз вследствие на неколкократното му подръпване.
Интересно е и волевото изражение на портрета на Гладис,каквото изражение до момента липсва на лицето й(възприемам го също като загатване на предстоящи събития).А също и ,поне аз така го разчетох ,сгъстяващата се буря от струва ми се отрицателни емоции на бащата.
Надявам се да има и други почитатели на сериала и да се присъединят с коментари и мнения,докато изчакваме седмичния епизод.

# 3
Радвам се да видя темата. Аз в момента гледам сезон 1 и съм напълно обсебена. Ще ви догоня колкото може по-бързо.

Джордж Ръсел е базиран на реалния Джей Голд (Jay Gould), който е бил милиардер за времето си и от т.нар. robber barons, заедно с известните Вандербилт и Рокъфелър--време, когато още не е имало данъци и регулации в Щатите каквито са създадени след това.  Мисис Астор е реална фигура, както и Уорд МакАлистър. Шоуто проследява конфликта между "старите" и "новите" пари. Битката за операта ми е особено интересна и, разбира се, новата опера е сегашният световноизвестен the Met (Metropolitan Opera).

Архитектът на Ръселови, Станфорд Уайт, е реална фигура също. Бил е известен с барокови и разхитителни елементи в сградите му. Животът му е бил доста скандален, a дори по-скандална е смъртта му. Марк Твен е бил личен познат на Уайт.  

Събирам идеи за книги с информация за този период. Има няколко интересни за живота на Алва и Консуело Вандербилт, и мисля, че елементи от живота им може да видим в сериала. Битката за надмощие между Алва и Мисис Астор е била подобна на тази между Бърта Ръсел и старата гвардия.

Meжду другото, има подкаст, който е създаден за всеки епизод и може да се следи свободно, но е на английски.

Последна редакция: пн, 07 юли 2025, 19:06 от Cool_Cat

# 4
  • пустинен пъпеш
4еп.с.3 Харесват ми освен блясъка и лукса  в обстановката(особено в църквата) и в облеклото  също и леките закачки в репликите в някои от диалозите.
Скрит текст:
Бърта Ръсел в разговор със съпруга си  Джордж:
-Върви си легни и се събуди с всичкия си.

Агнес към сестра си,докато последната й обяснява коя е мадам Дашкова(шарлатанката ,общуваща с духове),когато я заварва в дома им:
-Чакам със затаен дъх.
И пак Агнес с лицемерното й твърдение за поканата на сем.Ръсел за семейния им празник  :
.Де да можехме да го избегнем.
Синът й Оскар я репликира:
-Глупости!От любопитство щеше да спиш  на тротоара ,за да седнеш най-отпред

# 5
Изгледах сезон 2. Финалният епизод на сезона е много динамичен и най-добрият от цялото шоу засега.

Сцените в Метрополитан Опера бяха eye candy. Хареса ми как Бърта помахна с ръка на жената, която работи за нея (забравих името й). Дюкът (херцог?) не ми харесва. Беше много уместно, че гледаха "Фауст" и невинната реплика на Гладис, че Фауст си е продал душата, но историята не свършва добре, прозвуча пророчески. Лицето на Джордж Ръсел когато се досети каква сделка е направила Бърта с херцога за да отиде в the Met беше страхотно. Очаквам конфликт между Бърта и Ръсел в сезон 3.

Хареса ми как се променя динамиката в отношенията между Агнес и Ейда. А за Лари и Мариан няма смисъл да споменавам.

Може да не е най-смисленото и добре написано шоу, но пък е истинско удоволствие за гледане. Преплитането с истински исторически елементи е бонус.

Дори не ми се иска да започвам сезон 3 защото знам, че всичко свършва след няколко епизода Sad

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 03:32 от Cool_Cat

# 6
Нещата вървят към оригиналната история. Thinking Не вярвах, че ще го направят, защото се чудех как ще го извъртят, че да се появят пукнатини в такъв стабилен брак.

Нямам търпение Гладис да нарита сестрата на херцога.

# 7
  • пустинен пъпеш
Според инфо в Редит повечето от дрехите на героините в сериала са възстановки или по картини(портрети) или на музейни експонати.

И най-интересното е,че според мен в някои от случаите има и известна прилика с актрисите

# 8
Прочетох, че е потвърден 4ти сезон.

# 9
  • "Аз съм пътешественик и мореплавател - всеки ден откривам нови земи в душата си" Х. Джубран
Момичета и аз се присъединявам към фенките на позлатата People Princess.
Все още съм на началните епизоди на първи сезон, но съм тотално зарибена.
Засега фаворити са ми Бърта и Джордж, страхотен дует са семейството,
най-малката щерка на Мерил Стрийп се справя чудесно в ролята си на младата, красива
и толкова различна от леля си Агнес Мериън Брук. Синтия Никсън към, която бях предубедена
е страхотна като наивната и добродушна Ейда и наистина е пообъркала сериалите и ролите.
Вече имам адекватно обяснение защо Миранда е толкова различна в "And just like that"'.
За момента сина на Агнес ми е много мазен и ме дразни, както и адвоката нещо не мога да го харесам
напълно. Иначе костюми, декори, стари срещу нови пари са ми топ-а. Нетипично за мен, но за момента
съм твърдо на страната на новите пари, а част от старите искам да ги видя как пълзят към Джордж за
прошка и помирение.

# 10
Как благородно ти завиждам!

Аз пък реших, че миналият епизод е последен, защото излезе инфо, че ще снимат 4. сезон, обаче утре и другия понеделник ще е развръзката. Heart Eyes

# 11
  • "Аз съм пътешественик и мореплавател - всеки ден откривам нови земи в душата си" Х. Джубран
Ох, момичета този сериал е голяма зарибявка. Не мирясвам и само за него си мисля
тези дни, до никое време по нощите зяпам и не мога да му се наситя. Декори, пищност,
красиви костюми с ярки цветове в прекрасни комбинации, елегантни мъже и жени, изискана
обстановка и поведение, класа и стил. Това е сериал показващ Ню Йорк и хората му в прекрасна
светлина, а не Сексът и градът, който претендира за същото. Кари Куун е невероятно попадение,
не мога да си представя  Аманда Пийт на нейно място, добре че последната е била заета и са взели Кари,
нейната Бърта е незабравима. Продължавам да харесвам Джордж и цялото им фемили. Леля Агнес от
друга страна е много серт жена с мнение по всички въпроси, на моменти ме дразни как се държи със
сестра си, но и прощавам заради всичко останало. Като заговорихме за Ейда очите ми се напълниха със
сълзи заради нея, много се радвам на щастието и. Преполових втори сезон и направо се плаша, че след
няколко дни ще ви настигна, а никак не ми се иска тези красоти да свършат. Това е американския вариант
на имението Даунтаун, но типично за щатите по натруфен, по блестящ, с по-голям размах и мегаломански,
хем си приличат двата сериала, хем се различават, общото при мен е, че и двата са ми любими.
Костюмите са невероятни.

Леля Агнес в 21-ви век.

Тези двамата толкова ги харесвам, надявам се нататък да си станат близки Heart

# 12
Много сладко... Grinning Аз го гледам от излизането му и в понеделник 7. епизод на 3. сезон ме остави безмълвна. Не смея нищо да коментирам, за да не развалям удоволствието на тези, които още не са стигнали дотам.

Създателят на "Имението Даунтън" е същият, който работи и по "Позлатената епоха". Даже графинята в "Даунтън" е богата американка и бракът й с графа си е бил чиста сделка - от нея парите, от него титлата и общественото положение. После са се заобичали. Grinning

През септември ще излезе последният филм "Имението  Даунтън".

# 13
Настигнах ви, но то не се търпи да има неизгледани епизоди и да стоят.
Това шоу става все по-добро с всеки изминал епизод. Определено сезон 3
последните един, два епизода успяха да ме накарат да се подразня от определени
действия на героите. Мариан ми идваше ту мач с драмата и преиграванията, Бърта
Скрит текст:
заслужено си получи отношението от Джордж и Лари, но пък тя оправи нещата
в Англия. Гладис и херцога са си тамън един за друг, толкова са дресирани и безгръбначни,
че няма докъде повече. Показаха някакви признаци на промяна и у двамата, но да видим.
Ако следват оригиналната история на Консуело Вандербилт, то би трябвало брака им да не
потръгне и не само да се разпадне, но и цялата фамилия да потъне оттам. Честно казано
предпочитам вариант Даунтаун Аби и историята на Кора, ще е интересен четвърти сезон какво
ще решат. Много тъпо ми стана за Джак и заради това, че трябваше да напусне Брук хаус заради предразсъдъците на другите. Момчето за първи път има дом и семейство/близки хора и пак
остава само.  Да може да е за негово добро нататък, но ми е мъчно. Това с разведените жени и
стигмата около  тях е ужасно, толкова харесвам Аурора, дано Бърта се пребори, все
отнякъде трябва да тръгнат. Г-н Макалистър е дядото на съвременните въртиопашки в панталони,
готов да продаде  всичко и всички за пари и мислещ си, че без него света ще спре да се върти.
Е, върти си се и още как,  а той дано изпадне от всякъде, такива жалки предатели и подляри нямат
място сред хората, особено тези с пари, власт и много мръсно бельо.
Пеги не ми е особено интересна, сякаш се стремят да покажат чернокожите по-благородни, смели,
умни и добри от другите и това ме дразни.
Леля Агнес продължава да е топ Sunglasses.

# 14
  • пустинен пъпеш
Аз докато гледам как е представено движението на групата  на Пеги в борбата им за правото на гласуване на жените,си зададох въпроса доколко съответства на историческата истина,защото в сериала ги показват,че именно те са основния двигател на действията,макар и с вметнато уточнение,че още родителите на леля Агнес са поддържали каузата за правата на жените.

Общи условия

Активация на акаунт