Кога се прави цветна снимка на тръби

• 234
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте,
Извинявам се предварително ако вече има подобна тема. Имам някои въпроси относно насочване за цветна снимка на тръби. В момента съм в ситуация, в която аз настоявам да си направя цветна снимка, а гинеколога се опитва да ме откаже, и искам да чуя мнения от други минали по този път - какви бяха предпоставките да ви изпратят на цветна снимка?

При мен ситуацията е следната: с мъжа ми правим опити от 2 години, като през първата не следихме овулация и тн. Следя овулация през последните няколко месеца при репродуктивен специалист и според нея по-скоро изпускаме момента и настоява да продължим така известно време. Да отбележа - аз имам сравнително лека форма на СПКЯ (т.н. lean PCOS) и хормоните ми особено последните 4-5 години са в норма. Цикъла ми е на 35 дни средно и имам редовна овулация. Спермограмата на мъжа ми е перфектна. Поради по-дългия интервал на цикъла овулацията ми е по-късно в месеца и заради това се следим при лекар, за по-сигурно.

Сега обаче понеже доста време минава, започвам да си мисля всякакви неща и искам да изключа някакви по-сериозни причини. Но и двете лекарки при които ходя, ме съветват да изчакам с цветната снимка, понеже " тя и без това няма да даде пълната картина, дори и да има проблем, инвазивна процедура е и си има болка, обикновено правим цветна снимка когато има по-ясно изразен проблем и в повечето случаи си личи на ехографа или от други симптоми". Това са думите обобщено на две различни гинеколожки, които специализират в различни неща. Доста съм объркана, понеже от една страна чета какви ли не неща в нета, от друга искам да се доверя на лекарите. Ако има някоя/и от вас с опит ще съм благодарна да чуя мнения и съвети.

# 1
Със сходен проблем ме насочиха за хистеросалпингография след 4 години неуспешни опити. Изключително трудно за понасяне изследване, при мен беше без упойка, след това имаше кървене, приемах и антибиотици, разбърка ми се съвсем цикъла след това.
В крайна сметка до нищо не доведе това изследване - никакви изводи от него не произлязоха.
Изследвайте хормоните дали всичко е наред, включително пролактин, купете си домашни тестове за овулация или следете сутрешната температура, за да хванете момента.

# 2
Ако правите опити за бебе, следите овулация и имате поне 3-4 месеца опити в деня и около овулацията без бременност е хубаво да си направите цветна снимка за да изключите запушване на тръбите.Изследването не е приятно , но се преживява и усещането зависи от това дали тръбите са проходими.

# 3
Здравейте...според мен си я направете цветната снимка...ще ви видят проходимост на тръбите...по принцип цветната снимка има много важна роля според мен ...аз съм я правила 3 пъти...

# 4
Съгласна съм с последните две мнения. Не разччитайте, че на ехограф ще се види нещо, в случай, че има някакъв проблем.

# 5
Благодаря на всички за мненията! В крайна сметка направих снимката - всичко е наред.. Предстои ми консултация отново със специалиста, но вече се чудя какво друго може да се изледва при това положение. Следя всякакви хормони (отделно и заради поликистозата) - всичко е в норма;  следя овулация (с кръвни изследвания) - пак всичко е ОК. Спермограма - ОК. Някой има ли представа каква е следващата стъпка?

# 6
Благодаря на всички за мненията! В крайна сметка направих снимката - всичко е наред.. Предстои ми консултация отново със специалиста, но вече се чудя какво друго може да се изледва при това положение. Следя всякакви хормони (отделно и заради поликистозата) - всичко е в норма;  следя овулация (с кръвни изследвания) - пак всичко е ОК. Спермограма - ОК. Някой има ли представа каква е следващата стъпка?

Щом тръбите ви са проходими,имате овулация, спермограмата е добра, аз бих пристъпила към инсеминация!Говорете с лекуващия ви АГ като следваща стъпка!

Общи условия

Активация на акаунт