На море в Гърция 2025 - II

• 41 946
  • 762
  •   1
Отговори
# 420
Преди много години имахме тук в темата готвачка в таверна  - на Парос. Споделяла е някои неща от опита си.

Иначе напълно съм съгласна с теб, Миленка, трудоемки и времеемки са; макар и не много сложни и с внимание и рецепта дори начинаещ готвач ще се справи.

# 421
Здравейте!Търся места за настаняване,около хубав плаж със ситен пясък и постепенно да става дълбоко в Халкидики или около Паралия Катерини.

# 422
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!Търся места за настаняване,около хубав плаж със ситен пясък и постепенно да става дълбоко в Халкидики или около Паралия Катерини.

Най-лесно се търси в Букинг или AirBNB. На първа страница в темата има и други линкове.

# 423
  • София
Пускам ви и последната част от разказа за нашата почивка на Евия. По-късно ще подбера и снимки, че сега нямам време. Но не съм направила някакви уникални тази година, че нещо ме мързеше да снимам. Засега приятно четене!
Скрит текст:
Муртерѝ е малко селце (по-скоро вилна зона) на брега на Евия срещу остров Скирос. Няма пекарна, нито магазин, само няколко бара и една-две таверни (едната е малко преди самото село). Най-близкият супермаркет е на 10 км. в Авлонари. На пътя точно преди селото обаче имаше градина с пресни плодове и зеленчуци с директна продажба на символични цени (цяла торба с домати, краставици и чушки за салата, плюс 2 патладжана и 4  праскови за 8 евро – гръцка скъпотия!)
Наистина няма магазин, но пък Муртери има чудесен плаж – огромен, предимно пясъчен (тук-там има отделни камъни), с прекрасен цвят на водата, с дървета, които могат да се ползват за сянка, със съблекални и 2-3 бийч бара. Затова и го избрах. Единственият недостатък е, че при вятър има вълни. Ние останахме там 5 нощувки, но така и не видяхме морето напълно спокойно. Има доста приятни места за настаняване.
Както вече ви казах, нашето беше една къща на 600-700 м. от плажа (Villa Roses), като накрая има малко изкачване, което обаче осигуряваше прекрасна гледка към морето, на която не можех да се наситя. Апартаментът, който обитавахме, беше превъзходен – чист, с просторна дневна, напълно оборудвана кухня, отделна спалня и директен достъп до двора. Така и не разбрах дали в къщата се отдават и други апартаменти. Домакините – възрастна двойка с голям син (също възрастен Simple Smile )– изключително фини и грижовни хора - живееха над нас, но по никакъв начин не са пречили. Напротив – типично по гръцки ни носеха домашно приготвени бисквити и десерти, а на изпроводяк ни дадоха едно пликче с домашен риган, който ще ни стигне за цяла година. Много спокойно е в Муртери, но не е умряло село. Имаше и групичка тийнейджъри, които се разхождаха насам-натам и ние често ги засичахме. Мисля, че не бяха местни, а май имаше и едно англоговорящо сред тях.
Едната вечер вечеряхме в таверна Кима на плажа - https://maps.app.goo.gl/fbpf2zuFwWSS6hMf7 - поръчахме си октопод, но беше жилав и порцията беше точно от едно неголямо пипало. Цената не си спомням,
може би 13 евро, но не останах доволна. В другите заведения пихме само бира, защото вечеряхме на двора на къщата.
Единствено съжалявам, че не успяхме да ядем в автентичните таверни на близкото планинско село Октония, което е на 6 км. нагоре и има още по-хубава гледка към морето от много високо. Обаче до него се качихме последния ден сутринта и вече нямаше кога да ядем. Пък и моят съпруг не обича да ходим на вечеря с кола,
защото иска да пие, а аз нямах никакво желание да шофирам по витите и тесни планински пътчета и то по тъмно. Иначе Октония е много живописно и приятно селце с пекарна и няколко традиционни таверни.
От плажовете в района ходихме няколко пъти на Каламос, който беше на 30 мин. с кола. Когато на Муртери вълните бяха големи, там беше напълно спокойно за къпане. Каламос е организиран плаж с интересна скала с дупка във водата, но не е нещо особено.
На връщане от Скирос се отбихме и на Агии Апостоли на плаж, но не ни впечатли много това място (на снимки обаче изглежда супер), а и самият плаж (не, че е лош) не беше нищо специално. Там вече имаше доста народ и шезлонгите бяха скъпи, а моята принцеса все иска бийч барове за разлика от скромните си родители, които си лежат безплатно под естествена сянка от тамарикси. Пътят дотам също не беше особено приятен – отбивката от основния път не беше малка, с много завои и голяма денивелация, а имаше и движение. Като цяло мисля, че можеше да го пропуснем.
Преди да напуснем Евия, спряхме за малко в Халкида, но беше 15 часа и жегата беше убийствена, а тийнейджърката отново кисела и недоспала, така че успяхме само да хвърлим един поглед на центъра и да хапнем набързо и се запътихме към Арахова за последна нощувка, за която вече ви разказах.
В заключение малкото, което видяхме от Евия, ни хареса много. Островът не е толкова натоварен от чужди туристи, има прекрасна природа и чудесни плажове. Идеално място за по-лежерна почивка.

Последна редакция: сб, 26 юли 2025, 09:17 от миленка_д

# 424
Съжалявам, че не ви прочетох по-рано и не спахме и ние за междинна нощувка в  Навпактос вместо в Патра на път за Закинтос. Честно казано моите очаквания за Патра бяха други. Може би защото бяхме в неделя и ми се стори много пусто, неподдържано, все едно бяха необитаеми голяма част от жилищата, изоставени. Центъра на града живна чак след 20 часа вечерта.
На връщане спахме в Йоанина/Янина. Там отсядаме за 2-ри път много ни харесва. Много "жив" град е, младежки.
За тези които са все още в Кеафлония, на нас преди две години много ни харесаха заведенията за хранене в Диварата, бяха препоръчани и от други в темата - Мyrtillo, Alexandros Restaurant Grill на път за Миртос.
Относно Закинтос още ми се "бистрят" впечатленията, но като че ли Кефалония повече ми харесва.
Навагио от view point-a е много впечатляващ, разходките с корабчетата до пещерите и скалните красоти си заслужават, плажа Porto Limnionas Beach.

# 425
  • София
Относно Закинтос още ми се "бистрят" впечатленията, но като че ли Кефалония повече ми харесва.
Навагио от view point-a е много впечатляващ, разходките с корабчетата до пещерите и скалните красоти си заслужават, плажа Porto Limnionas Beach.

И ние по време на престоя на Закинтос, и тръгвайки си от него, си разсъждавахме и сравнявахме с Кефалония.
Всичко, което си бяхме набелязали и успяхме да посетим на Закинтос ни хареса, но някак си в Кефалония ми остана в сърцето. С ММ си говорихме, че един ден отново ще го посетим.

Йоанина също ни е много на сърце. Още първия път много ни хареса, въпреки, че бяхме само за няколко часа. Тази година бяхме за Великден и си изкарахме чудесно. Бих се върнала отново.

В Превеза също сме били само няколко часа, но ми хареса и бих посетила за по-дълго време.

По спомен някой се беше запътил към Наксос в края на Юни, началото на Юли. Бих се радвала да прочета разказ и за там, за да си сложа още отбелязки на картата Simple Smile

# 426
Ellie D, и моето сравнение между островите Закинтос и Кефалония е такова.
Природните забележителности и на Закинтос са чудни - зелено, скалите,  морето, пещерите.
Галвният град Занте също не ме грабна. Гледахме скоро клип, като че ли на тъмно изглеждаше по симпатичен от в жегата през деня, както ние го видяхме.
И за да не е само негативно, една супер сладка сладкарничка в Занте - Miretta Gelateria.

# 427
  • В полите на Пирин планина
Град Занте за мен има много специфично излъчване и за вечерна разходка е много приятен, независимо от многото туристи. Ние бяхме миналата година в края на юни.
Самият остров също ми хареса, но не съм била в Кефалония, за да сравня.
Другите гръцки острови, на които сме били (Евия и Тасос) са съвсем различни от Закинтос.

# 428
Закинтос има прекрасна природа и плажове, много е фотогеничен, но като цялостно изживяване не може да стъпи на малкия пръст на Кефалония.
Това е моята лична оценка и не ангажирам никого с нея, но на Занте съм била веднъж и едва ли ще повторя (при наличието на толкова острови), а на Кефалония - четири пъти, и ще продължа да се връщам.

Двата имат сходна история и съдба - опустошени от земетресението 1953 г., което ги лишава от традиционна архитектура, бурно развитие на туризма, международни летища. И все пак са толкова различни.

# 429
  • София
Напълно съм съгласна с Параход, макар да съм била само по веднъж и на двата острова. Кефалония определено очарова и грабва. На Закинтос можеше и да не отида, ако синът ми не настояваше да види Навагио през 2021г., когато навършваше 18 и което май беше и последната ни семейна почивка в Гърция четиримата заедно и затова му уважих желанието. Чак ми стана малко тъжно, като го написах това. Колко бързо порастват децата, а ние остаряваме.

# 430
Ох, толкова ли е зле на Закинтос? Аз  дълго се  чудех между Закинтос и Кефалония и избрах да започнем със Закинтос. Да не съжалявам после. 🥹🥹🥹

# 431
  • София
О да, природата, плажовете, гледките, всичко беше чудесно на Занте. Много успокояващо ми действаше и като се движехме с колата по пътищата през маслините. Така че и моето усещане е като това на Параход.

Самия град го посетихме в деня на пристигането - голям пек и жега, и затова не останахме дълго. След няколко дни отидохме отново, но за вечеря. Определено беше доста по-приятно като атмосфера.
Но в нашата лична класация, главните градове на Йонийските острови, които сме посетили, са подредени така - Керкира, Лефкада, Аргостоли, Занте.
Иначе Корфу като остров не успяхме да го обиколим качествено преди няколо години, защото бяхме с компания на all inclusive, детето беше почти на 4, и ни беше по-трудна организацията. Но не знам дали бих се върнала отново.
На Лефкада не сме почивали в истинския смисъл на думата. Преди 2 години бяхме в района на Парга, но лошото време ни отвя на Лефкада в 2 поредни дни. Единия ден разгледахме града и се повозихме по източния бряг, а на следващия минахме по западния бряг и ходихме до Порто Кацики и Егремни. В последствие решихме, че това ни е достатъчно за този остров.
Сега ме влече към Китира, затова и така се радвам, че има толкова скорошни отзови за там Simple Smile

За Евия също ми е интересно да чета, въпреки, че не ме влече натам засега.

Редактирам:
raf11, в никакъв случай не бих казала зле. Говорим си за лично усещане, а то при всеки е различно. Разгледай мои предишни постове, разказала съм впечатления от миналия месец за Закинтос. Просто ние с ММ неусетно си сравняваме двата острова. Даже миналата година преди да тръгнем за Кефалония ММ ми обясняваше как нямало смисъл, той щял да бъде същия като Лефкада. Питай го сега дали му се струват еднакви Simple Smile

# 432
Raf11,
не е зле на Занте, стига да избягвате Лаганас, Циливи, донякъде Аргаси - стандартизирани курорти за (пияни) англичани, с пъбове, караокета и т.н. Но островът е повече от това, има какво да предложи. Понеже се заговори за класации, за мен Лефкада е по-зле от него Stuck Out Tongue

Йонийските са ми така:
1. Кефалония, с голяма преднина
2. Корфу, но не в пик сезона
3. Паксос
4. Занте
5. Лефкада
Китира я слагам отделно, нищо че се брои към Ептаниса и тя. На Итака само съм спирала, не мога да я "отчета" Simple Smile

И после, като казвам "няма да се върна", аз на повечето няма да се върна, просто животът е кратък Simple Smile Била съм на над 40 гръцки острова, Кефалония е в топ 3, няма как всичките да са там. Всеки има предпочитания, било емоционални или рационални.

# 433
  • София
Параход, може и да си казвала, но кои са ти другите два в топ 3?

На Итака ние стъпихме за 1 ден миналата година. Разходихме се из Вати и Киони, много симпатични градчета и ходихме на един компромисен плаж, но не мога да преценя какво би било преживяването ако се остане на почивка няколко дни.

# 434
Скрит текст:
Съжалявам, че не ви прочетох по-рано и не спахме и ние за междинна нощувка в  Навпактос вместо в Патра на път за Закинтос. Честно казано моите очаквания за Патра бяха други. Може би защото бяхме в неделя и ми се стори много пусто, неподдържано, все едно бяха необитаеми голяма част от жилищата, изоставени. Центъра на града живна чак след 20 часа вечерта.
На връщане спахме в Йоанина/Янина. Там отсядаме за 2-ри път много ни харесва. Много "жив" град е, младежки.
За тези които са все още в Кеафлония, на нас преди две години много ни харесаха заведенията за хранене в Диварата, бяха препоръчани и от други в темата - Мyrtillo, Alexandros Restaurant Grill на път за Миртос.

В Кефалония обиколих доста таверни преди няколко дни с високи рейтинги и много отзиви, включително тази Alexandros Reastaurant Grill, онази близо до Петани, Палагия нещо си и др. и въобще не съм впечатлена от храната, нищо особено, туристически места. Най-ми хареса една, която препоръча Параход, от която може да си вземеш храна за вкъщи, една таверна в Ласи (в Ласи да внимавате, че там има доста туристически капани, един такъв е таверна Nefeli). Миналата година в Парга и района също посещавахме таверни с много отзиви и във всички храната беше топ. В Кефалония е лека греда от към храна, поне за мен. Не знам, англичаните ли свалят така нивото...Най-много ме озадачи високия рейтинг на едно място в Ликсури за гирос, който гирос беше отврат. Другия път ако ходя в Кефалония ще посещаваме по нетуристически таверни с малко отзиви.

Общи условия

Активация на акаунт