Отговори
# 1 485
  • София
Нито аз, нито някой покрай мен се е притеснявал когато кандидатствах, защото и да не ме приемат, щях да си продължа в същото училище. Сега има шанс детето да акустира на другия край на София, ако се издъни на НВО, което си е стрес определено...

# 1 486
Чак пък в другия край на София..... Все още във всеки столичен квартал си има поне по една по-нискобалова гимназия.

# 1 487
На някой хора  в темата нещо или напрежението, или самочувствието май им дойде вповече. То не бяха, че децата в провинцията са тъпи, то не беше изтъкване как могат да си правят статистика сами....Ми и аз мога да си я направя сама, ама след като прочетох точно в сайта на Дидева как се прави. Преди това нямаше да се ориентирам. Освен това не виждам смисъл да си губя времето да я правя сама, при положение, че sanaка така усложливо я сметна.
Аз лично намерих много полезни съвети в темата и съм гледала и аз да съм полезна. Дори когато съм давала отрицателни мнения за нещо не е било самоцелно, а за да си преценят родителите, на които това им предстои. Аз лично ползвам форума много като източник на информация - и в добрите, и в отрицателните коментари.
Между другото в офиса сме 4-ма родителя със седмокласници и се оказа, че аз съм най-запозната с всичко покрай кандидастването и като излязоха резултатите ежедневно раздавах съвети - споделях таблици, които съм си сваляла точно от тук, давах съвети как се редят желанията, споделях инфо за училища, което ми е направило впечатление през годината. Просто се оказа, че съм била единствената, която систематично събираше инфо преди изпитите и е подготвена, а останалите тепърва почваха да се лутат какво да правят. Супер ми бяха благодарни колегите за всичко. Сигурно и тези родители можеха да си сметнат баловете сами и да си намерят таблиците и да си подредят желанията, но щеше да им отнеме първо доста повече време ако изобщо знаеха за съществуването на такива таблици. А ако знаете колко невярна информация циркулира наоколо - особено едната майка едва я опазих да не реди бала отдолу-нагоре. Някаква позната усилено я агитираше, че системата тръгвала от последното желание и затова трябвало най-високите балове да са най-отдолу.

# 1 488
Предлагам да се върнем към.снощните алкохолни моменти!
При мен ще класиката този път - хубава шопска салата с ракийка. Бях я позабравила тази комбинация.
А вие днес на какво сте?

# 1 489
В провинцията е по-трудно да се прогнозират минимални балове с приемлива точност. Диапазон мин-макс е много по-голям, "модата" сред децата може да се отрази драстично.  Има училища с разлика от 100+ точки между минимален на отделните паралелки, има и паралелки, в които между последните 1-2 влезли и останалите е такава разликата. Няколко деца с по-висок резултат да поискат дадена специалност, минималният отива доста нагоре.

# 1 490
Да видим дали утре 2 АЕГ ще удари тавана. Grinning
На мен ми е интересно има ли драстична разлика в предпочитанията между 1 АЕГ и 2 АЕГ.
Читавите училища все са ни на далечни разстояния да му се не види! Един списък съм подредила, не си е работа...

# 1 491
Цитат
А вие днес на какво сте?

И аз мисля, че това е чудесна идея!
Аз съм на водка с побългарена гръцка салата и фейк кола от Била.

# 1 492
  • ПЛОВДИВ
sunlight_eli, напълно съм съгласна с думите ти.

Точно като теб се чувствах подготвена сред родителите на седмокласници.

Аз обичам да съм подготвена, да знам, да съм информирана. Информацията и времето са най-ценните ресурси в днешно време.

Планирах пробни, планирах списък с училища, когато детето каза, че е решил само 1 модул по мат.
Списъкът беше 24-25 паралелки. После резултатите ни зарадваха, но статистиката ме притесни.
Санака и wald ме успокоиха... още съм притеснена Simple Smile Smile

Sweat Smile
но утре се надявам да съм спокойна.

Помогнах на няколко майчета с инфо и обяснения.

Много съм благодарна на групата за тоновете информация, която се сипеше ежедневно.

# 1 493

Планирах пробни, планирах списък с училища, когато детето каза, че е решил само 1 модул по мат.
Списъкът беше 24-25 паралелки. После резултатите ни зарадваха, но статистиката ме притесни.
Санака и wald ме успокоиха... още съм притеснена Simple Smile Smile

Аз бях наредила списъка още през май и то във всякакви високобалови и нискобалови варианти, че много на нокти ме държеше с пробните. Реално след излизането на резултатите вече нямах никаква работа, освен да хвана отрочето да си нареди сам желанията по паралелки - и тогава ме изненада, защото цяла година твърдеше, че никога повече няма да учи немски и по-скоро ще иде на руски, а на самото редене изхвърли всички руски паралелки и посочи немските. 100 пъти го попитах сигурен ли е, защото въпреки че прогнозите показват,ч е безпроблемно влиза в първото си желание, все пак може да има изненада накрая.

Но ходенето на дни на отворените училища много помогна. Първото му желание си го избра точно след отворените врати, на които го заведох абсолютно насила в 8 сутринта. Също мисля че помогна и отворените врати на едно по-нискобалово училище (нищо че пак беше завлечен насила и там), защото като сравни базите на другите училища и организацията на деня с това, което видяхме там, му светна лампичката (нищо, че той не си го признава сега).
Интересното е, че аз бях единствената в офиса, която влачеше детето на отворени врати. А на една приятелка дори предложих да водя и нейното дете във 2 АЕГ  с моето и да я улесня и тя твърдо ми отказа, защото детето нямало да учи там - имало друго първо по-високобалово желание. Вярно, че детето и изкара супер и ще влезе и то по първото си желания, ама откъде я изкарваш тази увереност през май, като резултатите от предварителните не предричаха такъв успех - направо не знам. Явно аз съм по-голяма паника и схемаджийка от повечето.

Последна редакция: нд, 13 юли 2025, 21:48 от sunlight_eli

# 1 494
Може ли някой да сподели как се правят прогнозните балове за София, може да се намери някой ентусиаст да направи за Пловдив примерно?

# 1 495
  • Бургас
Стискам палци за нашите деца!

В дните на изпита ми се случиха ужасни неща и си наредих приоритетите.
Да сме здрави и да имаме късмет!

# 1 496
Аз обичам да съм подготвена, да знам, да съм информирана. Информацията и времето са най-ценните ресурси в днешно време.
Учителят ми по История в гимназията обичаше да казва: "Който разполага с информацията, той печели войната".

Последни питиета, преди утрешното раздаване. После пак 🤭

# 1 497
  • София
При мен ще класиката този път - хубава шопска салата с ракийка. Бях я позабравила тази комбинация.
А вие днес на какво сте?
Мии, вчера си бяхме екстра само с най-малкия, детски рожден ден в парка, джинчета, музичка, разговори, хич не се сетих за класирания. Днес се завърна кандидат-гимназистът от море и веднага ме напрегна с въпроса дали не е сгрешил с подредбата. И с тая бира, дето съм я почнала, хич не върви Joy

# 1 498
  • София
Успех на всички с класирането! Flowers Four Leaf Clover

# 1 499
Нека минат по-бързо часовете до заветното класиране! Успех на децата!🙂 Междувременно ме забавлява доста творчеството в темата, много ми е приятно да го чета.
Най-добрата ми приятелка има таланта да пише стихове и да твори текстове. Запознахме се именно след едно такова кандидатстване след седми клас.❤ Дано и децата ни намерят поне по един такъв истински приятел в новото училище.🙂
Аз продължавам да изневерявам на общата тенденция тук и съм на капучино (не ми пречи кафе в този час).😁 Дъщеря ми досега изглеждаше много спокойна, обаче тази вечер ме попита колебливо какво щяло да стане, ако не я приемат в желаното училище...Явно вътрешно си има някакви притеснения, милата.

Общи условия

Активация на акаунт