Грешно нанесен грунд преди шпакловка

• 425
  • 14
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте, как може да се коригират получени неравности след грешно нанасяне на грунд. Мазан доволно,без предварително "изстискване" на мечето,има стичания,на места пръски по стените. Гафа е на лице,няма смисъл да се пита кой, защо,ама как.
Може ли да се изшкурят и с какво ? Със стандартната шкурка за финно шпакловане не се получава.. Има ли някакви трикове с които да се оправят стените или трябва нова шпакловка и ново шкурене??

# 1
  • София
Нали е префи шпакловка, за това предполагам са и мацали какво им дойде, с шпакловката ще се оптави, тя все пяк има дебелина, не е боя...
А защо има грунд под шпакловката?

# 2
  • София
Не съм разказала добре. След финна шпакловка, започва нанасяне на груд преди латекса и точно този груд е на точки,линии.

# 3
Шкурка. Ако с най-фината не става с малко по-груба. Увиваш я на трупче и даваш. Може и с някаква машинка. Няма как да не стане накрая, то камък се изглажда, какво остава за грунд. Сигурно само го галите.

# 4
  • София
А виж, това вече е съвсем друго и мн гадно...
Да се върнат да си оправят "работата" безплатно ... Може и да може с  груба шкурка или изрязване с ножче на големи капки... Може и да трябва да се прешпаклова, да кажем само на места... После ще заглаждате с финна.
Аз не бих приела така обекта и не бих доплатила каквото там е било останало за плащане.

Последна редакция: чт, 10 юли 2025, 09:38 от Angel_Dust

# 5
  • София
Не е плащано,абсолютно мечешка услуга от роднина,знаел как се прави и пр... Няма смисъл да го дъвчем "майстора",гафа си е на лице и сега трябва да се излиза от ситуацията, да се върви напред.
Сега прочетох за водна шкурка,днес ще се снабдя с така и ще пробвам.

# 6
  • Пловдив
Кофти. Сега трябва да работите на цял сегмент от стената иначе ще си личи. Ако е бяло може и да го докарате, но ако друг цвят кофти.
Вземете по-финна и една идея по-груба шкурка. Първо с грубата, после с финната. Задължително обезпрашаване на стената.
Работите от ъгъл до ъгъл на стената.
След това отново грунд с валяк, като внимавате да не разтича. На хубавите грундове пише, че може след 2-3 часа да се нанася боята, но изчакайте поне 8 часа, а най-добре на другия ден.
Преди грунда на стената не трябва да има никакви остатъци от прах, никакви.
Шкури се с шкурката с кръгови движения все едно ръката с шкурката е диск.

# 7
  • София
Аз бих се позамислила за водната шкурка, тя прави лепкава кал от водата, падналия прах и собствените си частици.
За да я миеш, ще трябва да мокриш, ако си свалила грунда на места ще мокриш гипсивата шпакловка(а може още по време на шкуренето да я прецакаш с водата) ... Ще трябва да чакаш да съхне, може да стане на петна. Изобщо можеш да нанесеш още повече щети с водна шкурка според мен.
Иначе съм съгласна с горния пост, хубаво обезпрашаване и нов грунд преди боята.

# 8
Кофти. Сега трябва да работите на цял сегмент от стената иначе ще си личи. Ако е бяло може и да го докарате, но ако друг цвят кофти.
Вземете по-финна и една идея по-груба шкурка. Първо с грубата, после с финната. Задължително обезпрашаване на стената.
Работите от ъгъл до ъгъл на стената.
След това отново грунд с валяк, като внимавате да не разтича. На хубавите грундове пише, че може след 2-3 часа да се нанася боята, но изчакайте поне 8 часа, а най-добре на другия ден.
Преди грунда на стената не трябва да има никакви остатъци от прах, никакви.
Шкури се с шкурката с кръгови движения все едно ръката с шкурката е диск.
Как се обезпрашава стена! С влажна кърпа ли? И защо препоръчват нанасяне на грунд с баданарка при положение че оставя следи върху шпаклован гипсокартон например.

# 9
Какви следи всъщност? Никога не съм имала проблеми с нанасяне на грунд. Може визуално да се виждат облаци и неравномерност, но ако като прокарате ръка не се напипват неравности проблем няма. Отделни капки може да се изрежат с макетен нож и да се зашлайфат. Честно казано изобщо не схващам как може да е станала чак такава поразия.  Наистина ли има осезаеми неравности или само ви се привиждат?

Стена се обезпрашава най-добре с моп, от тези правоъгълните. Може мокър, може и сух. Ако ще се нанася латекс върху стар такъв по-добре със сух моп. При вас е все едно. Но идеално обезпрашаване няма и точно затова се слага грунд. След него не се обезпрашава, а грундът стяга и свързва малкото останал прах. Вие измийте добре и толкова.

# 10
Какви следи всъщност? Никога не съм имала проблеми с нанасяне на грунд. Може визуално да се виждат облаци и неравномерност, но ако като прокарате ръка не се напипват неравности проблем няма. Отделни капки може да се изрежат с макетен нож и да се зашлайфат. Честно казано изобщо не схващам как може да е станала чак такава поразия.  Наистина ли има осезаеми неравности или само ви се привиждат?

Стена се обезпрашава най-добре с моп, от тези правоъгълните. Може мокър, може и сух. Ако ще се нанася латекс върху стар такъв по-добре със сух моп. При вас е все едно. Но идеално обезпрашаване няма и точно затова се слага грунд. След него не се обезпрашава, а грундът стяга и свързва малкото останал прах. Вие измийте добре и толкова.
Благодаря за отговора! Ами остават следи като след боядисване с четка например. Тези баданарки на пазара са с някакви твърди изкуствени косми и един вид драскат шпаклования гипсокартон. Имам една стара книга 'Направи си сам' и там пише, че грунд се нанася с баданарка. Може едно време баданарките да са били с мек косъм или мечетата да са били дефицит. Не знам, но втори път с баданарка не нанасям грунд особено върху шпаклован гипсокартон.

# 11
Не знаех, че някой още ползва баданарка. С мечето е бързо, лесно и равно.

# 12
Пробвахте ли да боядисате с латекс върху грунда?
Аз имах подобен случай в предишното жилище, където извиках майстор да боядисва върху венецианска мазилка. Тя е гладка, лъскава и не попива и когато я грундира, изглеждаше точно като това което описвате- капки, вади и очевидни следи от грунда, чак на пода имаше локвички.  След като боядиса с латекс, всичко си стана идеално гладко и бяло.

# 13
  • София

След обстоен преглед има участъци с надигнати капки,на пипане си се усеща като бабунка. Те ще  трябва да се преправят наново. Един участък си е с няколко линии,струйка стичала се надолу и с лека грапавина.

# 14

След обстоен преглед има участъци с надигнати капки,на пипане си се усеща като бабунка. Те ще  трябва да се преправят наново. Един участък си е с няколко линии,струйка стичала се надолу и с лека грапавина.

Не ми изглежда толкова страшно, че да прешпакловате, прегрундирате и прочее.
Резнете капките, позашкурете и толкова. Може да пробвате и с този инструмент, аз успешно го ползвам за капки, Само да е от по-острите, с хубаво ножче:

Общи условия

Активация на акаунт