Споделяме ви съвети от момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика, който през 2021 г. направи вълнуващ пробив в историята на българския спорт. В Токио нашият ансамбъл завоюва първия олимпийски медал за родната художествена гимнастика. При това нашите момичета грабнаха златното отличие, оставяйки отборите на Русия и Италия със сребърния и бронзовия медал.
Четири от гимнастичките, донесли на България тази изключителна гордост, споделят как се грижат днес за себе си и как поддържат тонуса си. По покана на Банкя и Роса, четирите грации разкриват своите съвети за ежедневна хидратация. Както самите те напомнят, водата е важна за самите нас, но и за най-малките. Затова е важно да създадем своите ежедневни ритуали за прием на достатъчно вода – за себе си и за децата.
Симона Дянкова: Хидратацията влияе на фокуса ни
"Признавам си, трудно ми е да пия достатъчно вода, но започнах да си създавам малки навици", казва Симона, която е капитан на българския отбор по гимнастика от Токио.

Днес тя организира майсторски класове и лагери за млади гимнастички по цял свят и води мотивационни срещи. Как се справя с тази нова и различна динамика в ежедневието си? "Сутрин, още преди телефона, изпивам чаша вода. Преди или след тренировка хидратацията е задължителна. Истината е, че хидратацията е много по-важна, отколкото си даваме сметка. Забелязала съм, че може да повлияе на фокуса, на енергията и дори настроението ми. Понякога трябва просто да спреш за миг, да вдишаш и да отпиеш."
Лаура Траатс: Без телефон след събуждане
"Хидратацията не би трябвало да е допълнителна задача в ежедневието ни. Но пък за много от нас, включително и за мен, това е така", споделя Лаура.

Тя е изградила в ежедневната си рутина няколко навика, за да се чувства по-заредена и пълноценна. "Не използвам телефона си поне 30 минути, след като се събудя. През това време пия чаша вода и добавям лимон или други плодове за допълнителна свежест. Подготвям тялото и ума си за деня и записвам задачите, които трябва да свърша. Старая се да нося бутилка вода навсякъде с мен – то ми напомня колко е важно да се хидратираме, когато работим, когато се разтоварваме и в най-специалните ни моменти."
Ерика Зафирова: Зареждане чрез силата на природата
След завоюването на олимпийското злато за Ерика идва и радостта от това да даде нов живот. Като майка тя преоткрива това колко важно е да се грижиш и за самата себе си.
"От малка мечтаех да бъда професионален спортист и това ме научи да бъда отговорна, да мечтая смело и да се грижа за своето тяло по време на тежките тренировки. Знаех, че хидратацията е важна и е ключът към успеха", споделя състезателката.
Разходките сред природата ѝ дават енергия. "Винаги съм обичала да бъда близо до природата и да усещам нейната сила, това ме прави истински щастлива", категорична е Ерика. "Сега съм на следващия етап от живота ми. Станах майка и това е най-вълшебното нещо, което ми се е случвало, но с майчинството дойдоха и някои промени. Разбрах, че трябва винаги да се грижа за себе си, за да бъда полезна и за моето бебе."
Мадлен Радуканова: Хидратация за двама
След покоряването на историческото олимпийско злато Мадлен сбъдва мечтата си да бъде млад родител. В момента тя и половинката ѝ Божидар се радват на първородна дъщеричка.
"Хидратацията винаги е била част от ежедневието ми– и като спортист, и сега вече като майка", споделя Мадлен. "Разликата е, че преди не обръщах внимание на водата, която пия, а сега взимам такава, която да е подходяща и за Карина, каквато е “Роса”. Навсякъде е с нас, навън, вкъщи, на плажа. Когато напомням на нея да пие вода, напомням и на себе си, защото хидратацията е важна."