Сто и шеста плетаческа тема

• 23 764
  • 752
  •   1
Отговори
# 165
Какъв е максимално - оптималният размер за памучно одеало за диван, за да не тежи прекалено много и лесно да се подържа - пране и сушене по тази схема :

и как да изчисля колко прежда от тази ще ми отиде ?

# 166
Аз ще се включа с един въпрос. Как да изчислим с колко бримки да започнем едно изделие, когато ще плетем в кръг плоска плетка, не играчка? Знам че има правило за всеки ред наддавките да са толкова с колкото бримки е началният първи ред. Обаче преди малко например, започнах една плетка с 16 бр. висок пълнеж, след това увеличавах с +16 всеки следващ ред, но плетката взе да се сгърчва, сякаш ѝ идват в повече бримките. Плетох с джинс, памучната прежда, с която често се правят играчки. Та после същото нещо го плетох с една по-дебела прежда, и се получи равен кръг, както трябва.
Също да попитам, при наддаването това правило, което споменах, само за висок пълнеж ли е, предполагам че има значение дали е нисък, полувисок, висок и т.н.
Благодаря предварително!

# 167
Нещо не ти разбирам, но ... ако искаш да плетеш плосък кръг, започваш с 8 бримки, после удвояваш. 16 са твърде много за начало. Какво се опитваш да направиш, ако не е тайна?

# 168
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Донатела, мериш дивана и плетеш по неговия размер.
Колко тежко ще е зависи от преждата и плетката.
Колко прежда ти трябва няма кой да ти каже. Има съвети в нета, но не им вярвам много.
Показвала съм ви одеалцето с лалетата - в мрежата пишеше, че с тази дебелина на преждата, с този номер игли и с тази плетка ще ми трябват 1000 метра прежда. Аз взех 1500 и когато напреднах достатъчно измерих колко сантиметра съм изплела и колко тежи. Оказа се, че преждата няма да ми стигне за около 1/3 от готовото одеалце.
Винаги взимам повече, точно затова взех +50% и пак не уцелих.

# 169
Последният проект, който плетох в "кръг" (беше звезда) - препоръките бяха да започна с примерно 5 мм кука и след няколко реда да премина на 5,5 мм
Скрит текст:
https://bettymcknit.com/patterns/supernova/
Кука
Две куки: едната с 0,5 мм по-голяма от препоръчителната на етикета на преждата и другата с 0,5 мм по-голяма

Ще ви е необходима малко по-голяма кука, отколкото обикновено използвате за това одеяло. Предлагам да започнете с размера на куката, посочен на етикета на преждата, и да имате под ръка две по-големи куки, 0,5 мм и 1 мм по-големи от препоръчителната кука.

Започнете с най-малката кука и ако върховете на вашата звезда започнат да се извиват в редовете за подготовка, увеличете куката си с 5 мм. Аз съм плела одеялата си, започвайки с 0,5 – 1 мм над препоръчителния размер и увеличавайки с още 0,5 – 1 мм по време на редовете за подготовка, ако работата ми се извива. Поставете одеялото си след всеки ред и се уверете, че е поставено плоско . Обикновено е добре да увеличите размера на куката си след първия ред, в който усетите къдрене, без да се разплита. Вижте всички тези съвети сами и оставяйте работата си често и ѝ се „възхищавайте“.

Ако работата ви се разрошва, най-вероятно сте допуснали грешка някъде и сте добавили твърде много бримки. Според моя опит е необичайно да видите одеяло да се разрошва, защото куката е твърде голяма. Почти винаги това се дължи на факта, че плетеницата е разчела неправилно схемата и е добавила твърде много бримки.

# 170
Пропуснах да спомена, че плета на една кука. Започнах с 16 бр. висок пълнеж, защото по клиповете обикновено с толкова започват плетачките. Плетох калъф за очила, това се получи, но с по-дебелата прежда (прави се кръг и се прегъва на две):

# 171
За висок пълнеж по скоро около 12-14, зависи. Зависи от прежда, кука, колко стегнато плетеш. Пробваш.

# 172
Пропуснах да спомена, че плета на една кука. Започнах с 16 бр. висок пълнеж, защото по клиповете обикновено с толкова започват плетачките. Плетох калъф за очила, това се получи, но с по-дебелата прежда (прави се кръг и се прегъва на две):

Ето, тук е описано, ако разбираш английски.

Crochet Circle Formula

# 173
Аз съм ползвала такъв тип диаграми, ясно се вижда през колко бримки се наддава на всеки ред.

# 174
А когато приключихте, блокирахте ли плетивото?

# 175
А когато приключихте, блокирахте ли плетивото?
Не.

# 176
Ако не сте приключили, пък и да сте Relaxed (дано не сте сложили подплатата вече) понамокрете го и го опънете върху стиропор примерно или нещо, забодете топлийки да се поизпъне, оставете го да изсъхне, изгладете внимателно под кърпа/памучен плат; или с ютия с пара (от тези за вертикално гладене) го минете и поизпънете, да се наместят бримките. Можете да потърсите още информация за блокиране на плетива и да си изберете този, който ще е най-удачен за вас.
Последният ред, според мен трябва да е така накъдрен - за ефект и ципа да се постави между белия и черния.

# 177
Според мен не се наддава на всяка бримка, а през една. Достатъчно в да го напръскаш с пулверизатор и да го изгладиш с ютията с кърпа. Има доста схеми за плетене в кръг, но и преждата е дебеличка.

# 178
Да, последният ред умишлено е накъдрен. Иначе спазих правилото от схемата за равномерно наддаване с по 16 бр. на всеки следващ ред.

# 179
Аз бих сложила нещо твърдо , обвито с тънък дунапрен поне отвътре, между подплатата и плетката, за да държи и предпазва очилата. Примерно по-дебела Ева пяна, или в магазините за тапети, за паркети и др. има едни полиетиленови подложки за ламиниран паркет, които изглеждат с малки мехурчета въздух вътре. На руло са, има различни дебелини - примерно 2, 3 мм, ще е ок, продават ги на метър. Има и на листи. Слагала съм такова за подложка на основата на раница и е много добре.
С него вътре ще държи и добра форма.

Като синьото руло тук, на последната снимка
https://gstroy.bg/product/9880-podlojka-za-laminiran-parket-2mm-rulo

Може би и другите от XPS също ще са добри за целта - ето ги двата вида:
https://parketo.bg/aksesoari-za-laminiran-parket/podlojki-za-izravnqvane/xps
https://parketo.bg/aksesoari-za-laminiran-parket/podlojki-za-izr … qvane/polietilen/

https://www.home-max.bg/stroitelstvo-i-jelezariya/parketi/akseso … lojki-za-laminat/

Последна редакция: чт, 21 авг 2025, 12:39 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт