Любители на котки - Тема 207

• 25 001
  • 758
  •   1
Отговори
# 480
Сменям чаршафите с двама помощници:

# 481
Rox и лято!, благодаря ви, че отговорихте на моя въпрос. Ще му потърся храна без зърнени култури и с по-малко мазнини. И вечерният пауч вместо на две, ще делим на три части.

# 482
Днес отново намерих повърната топка косми от Мока... В понеделник имаше повърнато, днес имаше повърнато... От понеделник насам всеки ден им давам малцова паста - дали тя е помогнала да изкара каквото е имала? Много беше твърдо това "топче", даже не беше топче, а дълго едно такова, малко като аки ми заприлича отначало... Явно голямо количество сплъстени косми има из чревцата си някъде.

Не е ли притеснителна тази честота? Само този месец 3-4 пъти е повърнала топка косми. Откъде ги вади толкова Sad Дали да не я заведа на вет, или да продължавам с малцовата паста ежедневно и да я изчакам да се "прочисти"... Много ми е мъчно, надявам се да не се мъчи и се надявам това да не е предпоставка за някакво по-сложно здравословно състояние.

ПП: А дали новите гранули, които им взех, да не й дразнят стомаха? Малко ме съмнява, тъй като всеки път има изхвърлени и косми. Само веднъж имаше изхвърлено без косми. Аз им сменям често гранулите, защото иначе им доскучава и спират да ги ядат. Може би да спра да ги сменям редовно. Объркана съм...

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 22:30 от Barbara_Millicent

# 483
  • София
Barbara, аз бих се притеснила и бих завела котето си на вет.
Ние тук обменяме опит, но...
Лео, 😻

# 484
Здравейте Simple Smile
Да попитам, дали има сред вас, които хранят с домашно приготвена храна?
И ако да, имам желание да приготвя и се интересувам от пропорции на протеин/въглехидрат/мазнина?
Изобщо как се формира правилна дажба?

Зависи какво точно имате предвид. Ако говорим за барф (замразена сурова храна), мога да споделя основни насоки: около 70% нетлъсто мускулно месо (телешко, пиле, заек, пуйка), 28% месни субпродукти (дробчета, сърца и др.) и около 2% добавки – варени или пасирани зеленчуци (тиква, морков, спанак), яйце, боровинки, малко варен ориз също може (макар да съдържа малко фибри, е безопасен въглехидрат). Всичко се смила, разбърква добре с малко вода и се дозира в кутийки за замразяване. Размразява се предварително до стайна температура преди хранене.

Важно е да се знае, че каквато и домашна диета да се избере, тауринът в естествените продукти не е достатъчен - задължително се добавя като хранителна добавка. Ако не се включва, се стига до недостиг още в рамките на няколко седмици. Най-лесно е с готова добавка, например тази:
https://www.zooplus.bg/shop/kotki/specialna_hrana_dobavki/vitami … eVariant=351993.1

Може и самостоятелна смес (таурин, ниацин, тиамин, витамин А – но не бета-каротин, калций от стрити черупки и т.н.), но това вече е по-специфично и е добре да се спазва конкретна рецепта с конкретни количества. В групи като:
https://www.facebook.com/groups/1430771443827023
"Raw Feeding for IBD Cats"
има доста инфо по въпроса.

Размера на индивидуалния порцион се определя както при комерсиалните храни на база възраст и тегло:
https://www.bellaandduke.com/cats/raw-cat-food-calculator

Днес отново намерих повърната топка косми от Мока... В понеделник имаше повърнато, днес имаше повърнато... От понеделник насам всеки ден им давам малцова паста - дали тя е помогнала да изкара каквото е имала? Много беше твърдо това "топче", даже не беше топче, а дълго едно такова, малко като аки ми заприлича отначало... Явно голямо количество сплъстени косми има из чревцата си някъде.

Ако е нещо подобно:
Скрит текст:
си е точно топка косми и несмляна храна.

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 23:07 от negat1ve_

# 485
DreamingOfSummer - LaughingЕвала на Бау Бау , че търпи, или просто така е хванат в кадъра? Sweat Smile

Ох, тази сутрин намерихме аки в едната стая. Не знам коя от двете е.
Нали причината да се изхождат другаде освен в тоалетните им беше, ако нещо не им харесва един вид там?

Много акат този месец, чистим редовно. Лошото е, че банята последно време не "ухае хубаво", нещо не може да се проветрява като хората и не знам дали това може да е причината? И фактът, че от вчера тази стая, където котката се е изходила е празна (няма човек вече) може да е допринесло, да се престраши? Не знам. Не са го правили това преди

*обаче това аки не изглеждаше баш от нормалните, малко на части ако мога така да се изразя, но може би заради липсата на бетонит, но със сигурност не е повърнато.

# 486
За мравките. Уважавам всяко едно животинче и насекомо извън дома ми. Вътре обаче нямат място. С фендона мравките изчезнаха вече година и половина. Безвредно, пръсках си навсякъде, без да съм пазила котката. Даже пръсках на мястото, където се храни, че се появиха първо там и беше страшно нашествие. Евтино и ефикасно.
Извинявай, не разбрах за кой препарат против мравки споделяш.

Flowers Hibiscus

# 487
Здравейте Simple Smile
Да попитам, дали има сред вас, които хранят с домашно приготвена храна?
И ако да, имам желание да приготвя и се интересувам от пропорции на протеин/въглехидрат/мазнина?
Изобщо как се формира правилна дажба?

Зависи какво точно имате предвид. Ако говорим за барф (замразена сурова храна), мога да споделя основни насоки: около 70% нетлъсто мускулно месо (телешко, пиле, заек, пуйка), 28% месни субпродукти (дробчета, сърца и др.) и около 2% добавки – варени или пасирани зеленчуци (тиква, морков, спанак), яйце, боровинки, малко варен ориз също може (макар да съдържа малко фибри, е безопасен въглехидрат). Всичко се смила, разбърква добре с малко вода и се дозира в кутийки за замразяване. Размразява се предварително до стайна температура преди хранене.

Важно е да се знае, че каквато и домашна диета да се избере, тауринът в естествените продукти не е достатъчен - задължително се добавя като хранителна добавка. Ако не се включва, се стига до недостиг още в рамките на няколко седмици. Най-лесно е с готова добавка, например тази:
https://www.zooplus.bg/shop/kotki/specialna_hrana_dobavki/vitami … eVariant=351993.1

Може и самостоятелна смес (таурин, ниацин, тиамин, витамин А – но не бета-каротин, калций от стрити черупки и т.н.), но това вече е по-специфично и е добре да се спазва конкретна рецепта с конкретни количества. В групи като:
https://www.facebook.com/groups/1430771443827023
"Raw Feeding for IBD Cats"
има доста инфо по въпроса.

Размера на индивидуалния порцион се определя както при комерсиалните храни на база възраст и тегло:
https://www.bellaandduke.com/cats/raw-cat-food-calculator

Ако е нещо подобно:
Скрит текст:
си е точно топка косми и несмляна храна.

Ами по-скоро готвена храна ме интересува.

# 488
Роси, Кардю, Шарлотче, и всички останали момичета списващи в темата:
Скрит текст:
благодаря ви за милите думи на съпричастност, момичета.
Роси, Кардю, последните ви постове ме докоснаха по невероятен начин, момичета Heart. Живи и здрави да сте, вие, вашите близки и най скъпите до сърцата ви същества.
Пп Кардю, когато писа, че момента дядо Кардю да си тръгне наближава, не спирах да отварям темата с надежда, че има още път пред него. После прочетох, че си е отишъл. Плаках, но не писах. Бях морално и мислено с теб, с вас, но не писах. Сега искам и моля, да приемеш моите най искрени съболезнования за загубата и да ми простиш, че не писах в темата или на лично, макар мислено да бях с теб. Извинявай, че те върнах към тежък момент, но исках да знаеш, че бях съпричастна, просто не го споделих. Сега знам колко е важно да си до човека изпитал загуба и искам да ти благодаря. Вече знам, че не трябва да пропускам моментите. Broken Heart
Пп Момичета, тия дни ще споделя(както и Шарлотче помоли в пост) как протекоха симптомите при Мая, за да мога да помогна с инфо и ако мога да бъда полезна да се знае за какво да се следи, за да сме в помощ на домашните ни любимци и космати дечица Heart. Няма да е много, но ще е от полза, надявам се.
Бъдете здрави, момичета прекрасни и вашите космати дечица също. Heart Искам да знаете, че дори да не споменавам всички поименно, съм благодарна на всяка от вас персонално. Heart

Последна редакция: чт, 24 юли 2025, 15:15 от Джаста Праста

# 489
Ами по-скоро готвена храна ме интересува.

В интернет има доста рецепти и за готвена храна, но лично се въздържам да давам линкове, понеже не съм достатъчно компетентен в тази посока и не мога да преценя доколко са адекватни.

Бих обърнал специално внимание и тук на важността от добавянето на таурин и други хранителни добавки - при термична обработка съдържанието на таурин в месото допълнително намалява. Хранене с готвена храна без добавки не е добра идея в дългосрочен план. Става въпрос за продължителна диета - седмици и месеци, не за еднократни лакомства като варени дробчета или пилешки гърди, които всички сме давали понякога.

# 490
  • Варна
Жега е и Магчето се търкаля по земята:
Скрит текст:
Да я похваля, че плешивият корем вече не е плешив. Ама повече от година беше. Не знам защо. Но пък очичките и пак пускат кафяви сълзи и промивам с чай от лайка или сребърна вода.
Маги все така съска по Женя и Тигре и днес Женка не издържа и също изсъска. Помилвах, успокоих, даже бяха легнали за малко близо една до друга, но докато си взема телефона да снимам, Женето се премести.

# 491
АniNe, Кастиел е винаги мил с нея, тя е неговата котка. Те са заедно от първата му вечерна разходка, тя дойде при него, а на мен ми беше важно да не реши, че всички котки, са проклети като Грейси и раздават шамари. И така на всяка вечерна разходка го оставях да поиграе с нея и като покажеше го питах "Кас, къде е твоето коте" и той започваше да върти опашка. Като я прибрах със счупеното краче, той не се отделяше от нея. И сега си се търсят двамата. Тя и в устата му бърка като играят, той всичко й позволява. Обичат се и това е.
Ето снимка от първата вечер на Мег у нас.

# 492
  • Между гори и планини
Жегата продължава, но Чери като опитен и умен котарак, денем си седи на хладно вътре, пред вентилатора.
Само ми кажете, каква е тая поза 😂😂😂

# 493
Поза на жегите ли казахте? Някои си разхлаждат д-то, други - подмишниците...

# 494
  • Варна
Двете тиквички на сутрешна дрямка на терасата, преди да е напекло:

Общи условия

Активация на акаунт