Да ограничим жените, защото мъжете не смогват

• 5 394
  • 104
  •   1
Отговори
# 75
  • Paris, France
Жените може по принцип да не сме много добри в инженерните дисциплини поради пространствено мислене, но и малко жени желаят и отиват да учат такива специалности. Помня, че в МЕИ учеха в пъти повече мъже, отколкото жени и сигурно все още е така. Покрай децата ми, които се интересуваха само и единствено от инженерни специалности, сори момичето, посетихме отворените дни на доста университети и инженерни училища. Жените в абсолютно всички бяха под 30%, макар и % бавно да се е увеличил. Квоти няма. Те и мъжете не стават всички за инженери.

Виждала съм много кадърни инженерки, които работеха в престижни корейски, английски, френски компании и печелеха колкото колегите си мъже, че и повече.

# 76
  • София/Севлиево
Пък около мен е пълно с мъже със средно, които са женени за жени с висше и си живеят много добре.Никой не се чувства зле от този факт .
Доколкото помня навремето имаше някакви квоти колко момчета и момичета да се приемат в дадена специалност,но беше толкова отдавна,че не помня точно (то и за някои средни училища беше така,ама това много отдавна,преди 20- 25+ години, когато бях ученичка и кандидат-студентка).
Мъжът ми е инжинер(по-точно IT) и от целият им випуск(над 100 души) само той и още 2-3 го работят това,другите се занимават със съвсем различни неща.
Аз завърших хуманитарни специалности,но също не съм работила и 1 ден по специалността си (не защото не исках и нямах възможност,а защото ми се падна специално дете и се посветих на него).
Изобщо не смятам,че трябва да се налагат някакви ограничения -който иска нека учи когато му се иска.Деца вече се раждат и на 50 години (имам приятелка, която има син набор 1996 и друг син набор 2021, трябва само желание да имаш и да успееш да забременееш и родиш). Самата аз(набор `83) имам брат роден 2003-та и първа братовчедка родена 2007-ма...

# 77

Ето минималният бал за УАСГ първо класиране.

# 78
Остава обаче да се уточнят бройките приети от всяка специалност и дали при свободен прием няма пак да се получат жени под 1/3 както твърди Невена. За архитектурата нормално жените да са по добри и да има по голям наплив, като цяло жените са по добри там където се изисква творчество и дизайн, но това не обяснява фактът, че най добрите архитекти пак основно са мъже.

# 79
Какво значение имат всички тези балове?
Развитието на жената и мъжа е различно. Както физически, така и ментално и в това няма нищо лошо. Образователната система е такава, че поощрява женския пол. Предимно жени я упражняват и т.н. Не случайно мъжете се развиват до 25, а жените до около 21 годишна възраст. Средно около 2 години е разликата. Жените изостават в заплащане след това и то основно заради раждания и гледане на малки деца, болнични и т.н.
Едно образование не бива да е самоцелно. Какво ще ги правите всички дипломи, ако не можете да сложите хляб на масата с тях.

# 80
Остава обаче да се уточнят бройките приети от всяка специалност и дали при свободен прием няма пак да се получат жени под 1/3 както твърди Невена. За архитектурата нормално жените да са по добри и да има по голям наплив, като цяло жените са по добри там където се изисква творчество и дизайн, но това не обяснява фактът, че най добрите архитекти пак основно са мъже.

Обявените бройки са равен брой мъже и равен брой жени, във всяка от специалностите бяха така. Което значи, че за по-желаните специалности като ландшафт на архитектура, архитектура и урбанизъм, ще могат да влязат мъже с чиста двойка на някой от изпитите, докато жени с пълна шестица на даден изпит е възможно да не влязат. ВиК и пр. приемат и по документи, защото няма достатъчно желаещи.

# 81
Е, доста хора са завършили специалности, които никога не са практикували и не разчитат да ги хранят, което според мен е и чиста загуба на време и ресурси.
Включително и аз съм така, но това ни предоставя милата родина и нашите управници.

# 82
В тази тема се развива в откровен сексизъм и то към жените. Не ставали за инженери, били привилегировани от образователната система, приключвали развитието си по-рано от мъжете...

Пространственото мислене се учи и не може да се приписва като талант само на единия пол.

За жените е по-трудно кариерното развитие, защото има полова дискриминация при наемането на служители.

# 83
Олеее още ли съществува тази дискриминация с квотите?!?? 😒 Що за безумие ..

# 84
Като стана дума за пространственото мислене, че се учи, сетих се за онази състудентка, дето писах за нея по назад. Тва се скъсваше от учене по цели нощи, после злобееше, че аз и още няколко момчета отивахме с махмурлук на изпитите и изкарвахме по добри оценки от нея. Няма да казвам какви глупости е сътворявала по разни проекти и курсови работи.Сигурен съм, че сега същото прави и за заплащането.
Значи такива заблуди не са от полза на никой, особено на жените като цяло. Инженерното мислене може да се доразвие, но не и да се създаде ако го няма. Това , че го притежават някаква част и от жените и са добри във специалностите си не променя общата картина. Най добре е всеки да се развива в това, в което е добър, а не където му се иска без да има нужните способности

# 85
Давате само по някакви откъслечни примери. С един пример не се доказва теза.
Една основна причина да няма толкова жени в СТЕМ доскоро е, че не са подтиквани в тази посока. Няма как да се знае кой и дали е по-добър, ако не може да се направи адекватно сравнение.
Така както и мъжете не са подтиквани да влязат в образователната система, а не че не стават за нея. Смятам, че е добре да има повече мъже учители. Имат какво да дадат.
Средно едно момче прохожда по-бързо от момичето, а момичето проговаря по-бързо от момчето. И това ли е женомразко? Или мъжемразко?
И двата пола в крайна сметка проговарят и прохождат, но с различен таймлайн. Говорим тук просто за различен таймлайн и че това се отразява на баловете също така.

# 86
Накрая пак ще стигнем до - "Възпитаният мъж никога не прави забележки на жена си как да бърка бетона".

# 87
  • София
Брех, още ли вървят тия приказки, че жените не стават за инженери и нямат пространствено мислене? Сигурно и не могат да шофират. Хептен в 18 век са останали някои съфорумци.

# 88
Аз нямам пространствено мислене и бих била опасна като шофьор.
Най-добрата ми приятелка има отлично ориентация и е прекрасен шофьор.
Един пол, различни хора.
По чиста логика, мъжете са хора следователно и те са различни по между си.
Не съм склонна да обобщавам на база ничий пол.

# 89
Понеже темата засяга предимно образованието и "за" или "против" квотите. Преди години в МЕИ-то във Варна имаше специалност "Двигатели с вътрешно горене". Не знам дали я има още, но според вас трябва ли да има квоти там? Излишно е да коментирам до колко е необходима подобна специалност имайки в предвид родната икономика.

Общи условия

Активация на акаунт