Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 90

• 29 032
  • 751
  •   1
Отговори
# 375
Оранжево цвете, би ли припомнила какъв беше твоя стадий и вид. Точно Виктор Йорданов на мен ми каза един път в годината ЯМР на гърди е достатъчно, защото аз исках да ходя през 6мес да редувам ехограф и ЯМР. За мамография ми каза категорично НЕ.

# 376
  • София
Оранжево цвете, би ли припомнила какъв беше твоя стадий и вид. Точно Виктор Йорданов на мен ми каза един път в годината ЯМР на гърди е достатъчно, защото аз исках да ходя през 6мес да редувам ехограф и ЯМР. За мамография ми каза категорично НЕ.

Ами при мен нали всичко беше объркано, защото нищо не се виждаше. Хванаха ми карцинома случайно от едно възпаление на киста, САМО 6 месеца след рутинен преглед, на който всичко беше добре. И на кор биопсията на това "възпаление" и излезе карцином. Оказа се HER 2 - 3+ и PR+ ER+ (добре че сестра ми откри Вашата група) и тогава ме спасихте от още грешки. Та при мен даже и на ЯМР нищо не се виждаше. Наложи се  два пъти ЯМР на гърди и Виктор Йорданов беше категорично че нищо не се вижда. Никой не вярваше че имам карцином, даже смятаха че е сбъркана пробата, ама аз лично си я занесох на Факирова та това ги разколебаваше. Заради всичко това си прежалих гърдата. Махнаха ми я по мое настояване.  След операцията на хистологията при Факирова се оказа пълен терапевтичен отговор на ХТ, но на хистологията Факирова беше описала точно къде е бил карцинома и ми обясни как се виждат промените след лечението.

Та може би заради всичко това с мен се презастраховат малко и затова Виктор Йорданов ми каза на 6 месеца ЯМР и никакви ехограф и мамуграф (при мен на тях нищо не се виждало). Гърдите ми са плътност Д.
Щерев ме натиска да си махна и другата гърда и яйчниците, заради всичко това, при наличие на чист ПЕТ скенер.
И даже вчера на чистия ми ПЕТ скенер ми каза - да ти напомня - това е САМО 90% - винаги има възможност да не сме видяли нещо. 
Аз му отговорих че предпочитам да се радвам на 90% чист скенер, отколкото да се притеснявам за 10% евентуална вероятност.

Стана дълго, за което се извинявам!

# 377
Дуктален или лобуларен е бил карцинома? Имаше ли заразени възли?
И моите гърди са плътност Д и на 18 август съм на ЯМР, защото при тази плътност се ходи на ЯМР задължително, така ми каза др. Ганчева, само че при мен не уточниха колко пъти годишно.
Не разбрах защо Щерев иска да се махат яйчниците, имате ли генетични изследвания и носителство?

# 378
  • Sofia
Оранжево цвете, ако проф. Щерев ти дава препоръчва за махане на гърда и яйчници, помисли си дали да не го направиш наистина. Познавайки му начина на работа и споделено от негови пациенти, когато препоръчва има причина. Ако имаш положителни за генна мутация или имаш в рода си рак на гърда или яйчници? Може и заради HER - а. Разбира се, направи си и консултация с някой друг.

Хайди, за ЯМР може и повече от два пъти годишно, защото контраста не е като при ПЕТ и КТ. С повече прием на течности се изпишква за 12 часа. Преди операцията имам два ЯМР през 4 месеца. Но, ако няма причина да се следиш на кратък период, защо да го правиш?

Момичета и аз да попитам нещо. Имам направен КТ с контраст в началото на юли. Кога най-рано мога да си направя изследване за костна плътност? Д-р Ал Халаби от Надежда ми каза, че мога и веднага Grinning. Дали е така? Аз така или иначе не си го направих веднага, защото не ми е зор. И затова реших  да попитам и вас, защото сме на тази тема.

# 379
Кати, няма.връзка между двете изследвания, когато искаш може да си направиш.

# 380
  • София
Хайди, инвазивен дуктален е карцинома. Нямам заразени ЛВ. И на мен Виктор Йорданов ми каза че с тази плътност САМО ЯМР.

Щерев ме кара да махам другата гърда и яйчниците, заради генетичните изследвания. Имам RAD51C
Имам и баба с махната гърда, заради рак (ама тогава никой не е правил генетични изследвания, та не знам какво е било).

Но Вълкан Иванов каза че е SUV и се въздържа от махане на втората гърда. Сигурно ще я махна, аз се уплаших, но сега реконструираната ми е по-красива от истинската. Сигурно първо ще махна втората гърда, че в нея имам нещо - уж фиброаденом, който нося от поне 20 години, но според Виктор Йорданов не е никакъв фиброаденом, ами е киста. Но от както ви чета, се убедих че по-добре да я махам и нея.

Момичета, къде правите изследвания за костна плътност. И аз трябва да си направя.

# 381
Кати, ХЕР няма отношение към махането на гърдите. По скоро, ако има генетично носителство, се препоръчва. За ЯМР ми е ясно, че е безвреден контраста, само че ми е интересно какви са препоръките за след рак на гърдата, на година, или на 6 месеца да се прави. Аз също имам фибром, но моят даже е намалял в сравнение с предния път. др. Инков е категоричен, че фиброаденом с качествен ехограф може да се отсее от раково образувание. Не всеки умее да вижда в гова се убедих. Др Инков ми разправяше за куриозен случай,където  ребра били объркани на ехограф и помислени за кисти от лекар титулувал се за мамолог.

# 382
orange_flower, ако преди 7г бях по-настоятелна с искането ми да махнат и втората гърда, сега нямаше пак да съм на химия.
Щом имаш генна мутация не го мисли, а действай 🤗

# 383
  • София
Според ендокринолога в Александровска апаратът за костна плътност почти не облъчва, така че може по всяко време. Аз там правя и понеже съм с остеопения на прага на остеопороза, ходя при доц. Попиванов за консултация веднъж годишно:
https://alexandrovska.com/bg/Екип-костна

# 384
Здравейте, прекрасни момичета ❤️
Утре ми е първа вливка. Хем ме е стегнала шапката, хем си казвам - Ирена, не се лигави, това е пътят и ще го минеш. Та ми е леко емоционално. Ще ги правя в Надежда, ако имате каквито и да е препоръки, ще съм благодарна 🌸
Иначе тази седмица маркирах малкия звяр. При Виктор Йорданов.
С други думи - започва се 😑

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 18:17 от i.r.e.n.

# 385
  • Добрич
Кураж, i.r.e.n.!

Всичко се нарежда по най-добрия възможем начин. С всеки следващ ден ракът напуска твоето тяло и ти ставаш все по-здрава. (Задължително в сегашно време.)

# 386
Кураж, i.r.e.n.!

Всичко се нарежда по най-добрия възможем начин. С всеки следващ ден ракът напуска твоето тяло и ти ставаш все по-здрава. (Задължително в сегашно време.)

Точно това се опитвам да си повтарям през цялото време! Благодаря ти Flowers Hibiscus

# 387
  • Sofia
Опосум, благодаря ти!

Хайди, на мен ми казаха през първата година през три месеца, че трябва да се прави образно. Аз съм хормонален и таргет на таблетки с HER отрицателен.

Ирен, пожелавам ти лека и спокойна химиотерапия.
За Надежда протича така:
- отиваш и си теглиш номерче на регистратура и чакаш да те повикат.
- като те повикат и те регистрират отиваш да дадеш кръв ( стационара е точно до регистратура)
- преди да дадеш кръв се мериш на кантара до вратата.
- след взимането на кръв, ще ти направят ЕКГ
 според назначената химия, може да те изпратят при техният кардиолог за ехокардиография
 - след, като дадеш кръв и ЕКГ имаш час, час и половина свободно време. Можеш да закусиш и да пиеш кафе/чай.
- след това се качваш отново в отделението и чакаш във фоайето да те извикат по име лекарят, който ще ти води консултацията.
- след, като минеш през него и той се увери, че всичко е наред с изследванията ти пуска заявка към болничната аптека да ти забъркат коктейла.
- отново чакаш в чакалнята да ти дойде химията и след, като я качат те извикват в стационара ( ако не лежиш в болницата, ако лежиш - те настаняват в стая).
Ще ти предложат психолог, консултация с диетолог ( това е нещо ново, аз когато бях нямаше такава екстра).

Това е общо взето.

Задължително си носиш вода, колкото повече приемеш вода, толкова по-добре. Ако ти е червена химията, ще пишкаш червено първият ден, да не се шашнеш.
Може да си вземеш нещо за ядене, докато ти текат банките. Солетки, бисквитки...
Можеш да четеш, да слушаш музика, да цъкаш на телефона, да поприказваш със съседите по стол или просто да дремнеш. Столовете имат няколко позиции за максимален комфорт.
Сестрите, ще те питат, но като седнеш на стола, кажи, че ти е за първи път.

Леко и спокойно да ти минат химиотерапиите!

# 388
Katty D, страхотна си! Много ти благодаря!!

# 389
i.r.e.n., успех! Леко да минат при теб химиите🤗

Брака мутациите ми са положителни. Получих си ги днес на мейла... Знаех, че щом на майка е + и моя ще е такъв, но при мен са и двата... Малко се спекох🙄

Информативно
Скалпа от два дни започна да ме боли и косата тръгна да пада. Имам дни в които нямам особени сили. Батериите ми бързо свършват.
На 6 август е следващата вливка.

Общи условия

Активация на акаунт