Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 90

• 28 029
  • 751
  •   1
Отговори
# 495
Към момичетата, които са на химия в момента. Аз съм доста фина женица, но на кортикостероида (инжекцията) изпсувах. Не мисля, че някоя от нас, които сме тук би могла да се нарече лигла по какъвто и да е начин.  Да споделя препоръки от онколози срещу афти - жабурене с разтвор вода, сол и сода, или отвара смрадлика и лайка. Срещу задържане на вода - магданозена отвара за пиене.

# 496
На мен също искаха да ми бучнат ккс мускулно при наличие на абокат. Не разреших, пускаха ми го на вливка. Кортикостероида на инжекция е малко по-болезнен. Ако тр да съм честна мен най ми беше неприятна мускулната инжекция в д-то преди вливка. Имам чувствителен гръб и като ме бодяха подскачах до тавана, да не говорим как ме замаяваше това чудо…

# 497
За афти в устата тук получих много хубав съвет, ще ме извинява дамата, коятэ го беше написала, но не помня коя беше.
Ако се познае да си каже.
Сушена синя слива се слага там където е афтата и се държи там да се размекне. Хем вкусно, хем, поне при мен, бързо минаха така.

# 498
  • Варна
Синя слива знам, когато никне мъдрец. Изпробвала съм го, много бързо избива. Логично е и за афти да помага.

# 499
Имам въпрос. Всъщност два.
1. За минали химиото в Надежда, относно растежния фактор.
Днес отидох да си оправям документите разни и една сестра ми подава инжекцията и ми казва - ето ви инжекцията(т. е. да си я взимам и да си ходя) 😳 Аз и казах - ама аз разбрах, че тук ще ми я поставят. И тя - А, така ли, ами добре. Е, би ми я. Така ми я би, че ми изскочиха очите и се разревах. Толкова много ме заболя. Изстреля я за секунда. Така ли е и при вас?!
2. Сега вечерта ме засърбв скала и се почесвам и.. боли ме. Мравучка, сърби и като почеша при допир - боли. Не е ли рано за симптоми за косопад?

Ирен,
За растежния фактор в Надежда:
мен ме наливат в понеделник и във вторник, към 20 часа, ходя в Надежда, досега два пъти е една и съща сестра. Слага ми го в ръката и почти не се усеща.
Забелязах, че са много внимателни , ако ги предупредиш, че имаш навика да колабираш за щяло и нещяло (какъвто е моят случай).
Както ти казах, избягвай молдавката, че й бяга техниката.

Дидона,
 След като зависиш от него, намирай утеха в мисълта, че харчиш парите му. Съответно гледай да харчиш повече, за да имаш по-силна утеха.

# 500
НоваКотка, последният абзац много ми хареса🤣

# 501
Привет момичета,  моята сага с институции  не спира...През Април в местната картотека на ТЕЛК ясно, отчетливо и категорично ми казаха при подаването на обжалване на решение (получих 50 % първа година с диагноза C50.1 съм🙄 ), че щом обжалвам ми е неактивно решението, т.е. няма смисъл да го подавам никъде АСП, НОИ, община...и аз зачаках...2 месеца... Пък взех , че проверих и   не е вярно, изгубила съм си времето в чакане на НЕЛК. В Края на май пуснах в община, АСП, НОИ ...син талон ,   данък , винетка взех веднага, помощ от АСП  за юни. НЕЛК  ще гледат моите документи  на 28.08., НО ДНЕС НОИ ми изпращат пенсионно разпореждане  - отпускат пенсия по чл.98 ал.2 КСО...минимален размер, за хора без нужния осигурителен стаж 303 лв. 😨Гневна съм! На 43 г.съм, имам трудов стаж 22 год., 10 месеца и 8 дни виждам си го в регистъра на НОИ! От 2002 година без прекъсване 🙄Такава некадърност, толкова некомпетентни и не заслужаващи работните си места в тези институции...още нямам произнесено решение на НЕЛК, а трябва да обжалвам и решението на НОИ.
  Благодаря на Бога,че мога да работя, иначе с три деца и българската бюрокрацията до просешка тояга може да стигне човек!

# 502
  • Добрич
manka mg, когато ти излезе окончателното ЕР от НОИ ще ти изплатят разликата накуп ( ама първо 4 месеца ще я смятат).

# 503
manka mg, когато ти излезе окончателното ЕР от НОИ ще ти изплатят разликата накуп ( ама първо 4 месеца ще я смятат).
Вела, Т.е това не е ли решение на НОИ? Разпореждане за отпускане на пенсия?

# 504
  • Sofia
Manka, това което си получила вероятно е решение каква сума, ще ти отпускат всеки месец преди да ти излезе окончателното решение. Разгледай добре писмото, някъде там трябва да го пише. И аз получих такова писмо. Така се зарадвах, че бързо ми е излезнало решението, но не би. 😃 Писмото е от НОИ.
Аз пък се замислих, защо ми го изпращат по пощата, като съм заявила да го получа през ССЕВ....

Последна редакция: вт, 05 авг 2025, 11:34 от Katty D

# 505
Аз пуснах към социалните за винетка и оная помощ от 95 лв електронно заявление с електронен подпис. Винетката ми вече е активна, и чакам решение за онези 95 лв. Т е. Получих си винетката без да съм стъпвала в чиновническа канцелария. Мисълта ми е, че става електронно, ако имате подпис, не се занимавайте да им висите по опашките, пускайте електронно. И аз подадох да ми ги връчат решенията през ССЕВ, ама викат на място. Сега събирам сили да ги подкарам с жалби за това връчване на място и специално НОИ ще ги жалвам, с идиотията им при налични данни в електронните масиви, да те викат да им носиш хартия с данните за трудовия си стаж. Няма такава идиотия,няма. Могат с електронен  подпис да събират осигурителни плащания от работодателя, но същите записи с които се плащат данъци, не ги зачитат на работника и искат хартии. Идиоти. Тотални идиоти.

# 506
  • Северозапада
Аз нали писах запитване защо ми се бави решението и ми отговориха какви са причините и, че когато излезе, ще ми го изпратят през ССЕВ. Та излезе юли първоначалното решение и получих имейл с текста ми, но в ССЕВ нищо. Докато около 10тина дни по-късно получих известие за писмо в пощата 🤦🏻♀.

# 507
Явно е масова практика да се правят на луди и да не връчват през ССЕВ. Ей сега ги почвам, навсякъде ще изпратя запитване и жалби 💀 Много съм се подпалила, откак висях в приемната на НОИ два часа за пет хартии, които ги имат в масивите си и ми разбиха деня.

# 508
  • Sofia
Хайди, права си. За съжаление още си бутаме в 20 век. Опитваме се да сме европейци. Имаме дори претенциите, че сме такива. Но, за бюрокращината - не. Нали, ако оставим бумащината стотици хора трябва да бъдат съкратени?! Затова не виждам в скоро време да преминем изцяло  електронно.
За мен е абсурда, че ти предлагат удобства, ама само на думи. Извадих си КЕП само заради ТЕЛК - а. Поне успях електронно да си подам документите към комисията, защото иначе чакането е голямо пред гише. Може и за ден да не свършиш работа.

# 509
Кати, в ССЕВ има услуга да пуснеш жалба, моля те подай за това връчване, че се правят на луди и не връчват електронно към Министерството на ел управление и към институцията, която се прави на луда. Аз също ще подам. Ако се съберем повече хора, може да вземат да се размърдат.
Който има ел подпис, моля подайте жалба в ССЕВ навсякъде, където ви хрумне,  че не връчват електронно. Нека сме повече хора.

Общи условия

Активация на акаунт