Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 90

• 28 001
  • 751
  •   1
Отговори
# 570
Eyeswideopen, имах два заразени лимфни възела, които се видяха на ехограф и обикновен скенер. Доколкото знам, има ли съмнения за заразени, директно дисекция се прилага. Сентинелна биопсия правят, ако няма съмнение за засегнати. Поправете ме, ако бъркам! Да не те притеснява дисекцията - по-добре да са чисти лимфите и да се рискува лимфедем, отколкото да има останали ракови клетки, нали така?! Така се самоуспокоявах и тогава, и сега.

# 571
Eyeswideopen, имах два заразени лимфни възела, които се видяха на ехограф и обикновен скенер. Доколкото знам, има ли съмнения за заразени, директно дисекция се прилага. Сентинелна биопсия правят, ако няма съмнение за засегнати. Поправете ме, ако бъркам! Да не те притеснява дисекцията - по-добре да са чисти лимфите и да се рискува лимфедем, отколкото да има останали ракови клетки, нали така?! Така се самоуспокоявах и тогава, и сега.
След ХТ може да се баправи сентинелна и при заразени ЛВ. При мен беше така

# 572
  • София
Eyeswideopen и аз като теб много се терзах и накрая прежалих само едната гърда - цялата и зърното и сложих имплант. (Ако знаех че толкова леко ще мине възстановяването при мен, щях да прежаля и другата гърда). При мен имаше пълен терапевтичен отговор на ХТ и биопсията на гърдата и ЛВ показа че няма туморни клетки. След операцията, Щерев ми каза, че по протокол при моите показатели не е нужно лъче. Ходих на консултация с д-р Георгиев, той ми назначи пет скенер и понеже и той излезе чист и за да не ми вдигат риска за контрактура не ми сложиха лъче. Но Георгиев ми каза на 6 м.пет скенер, а Йорданов на 6 м.ЯМР.
Даже и като се махне цялата гърда остава малко тъкан. При мен е отдолу в двата края където е закачен импланта. Така че наблюдение пак си трябва.
Но да ти кажа, сега 3 м. след операцията съжалявам, че не махнах и втората гърда. Сега мисля да го направя зимата, а можеше вече да е свършило. Така че според мен си взела правилното решение, ще мине и ще замине и всичко ще бъде наред.

# 573
  • Sofia
Eyeswideopen, аз също съм с двустранна мастектомия с лимфна дисекция. С тази разлика, че реших да не слагам импланти. Моите гърди бяха малки, химиотерапията ги смали съвсем. Не ми липсват. Не ме притеснява отражението в огледалото, не съжалявам за решението си. 
 Вероятно лъчетерапия, ще имаш. Дори лимфните възли да са се изчистили от химиотерапията, ще ти назначат и лъчетерапия, въпреки мастектомията. Това да не те притеснява. Имплантите не пречат на облъчването.

# 574
Здравейте момичета. Минах 6 хт и днес бях на консултация с хирург. Такаа... Двойна масектомия и импланти в една операция. Лимфна дисекция цяло първо и второ ниво. Плащам само имплантите и избор на екип.
Може и органосъхранвваща... Но.... Първичния тумор е голям и трябва да се реже половин гърда почти... Аз имам доказани метастази в лимфни възли и ако правим сентинелна биопсия и излезе че не са изчистени всички пак трябва да се прави операция. И ако се направи пълна мастектомия може да  няма лъчетерапия защото няма да има какво да се облъчва ако дам пълен отговор след хт...
Надявах се на органосъхранвваща... Но... Този хер 2 е много коварен... И доктора каза, че щом го е имало един път... Много вероятно е пак да тръгне, а също така да се появи и на другата гърда...
В крайна сметка по-радикална операция от тази няма...
Надявам се да съм взела добро решение... Харесвам си гърдите, и никога не бих сложила изкуствени, но този рак е много коварен...
Бог да с нас!
Здравейте, може ли да ми кажеш при кой хирург ще правите операция. На мен също ще се налага пълна масектомия, но ми обясниха, че добре първо да се сложи експандер и след това да се сложи имплант. Било по сигурно и безопасностно.

# 575
Katty.. най-много се притеснявам от това имплантите да не попречат на облъчването или да стане беля (четох че може да се деформират, кожата да се опъне... Такива неща... Докторите ме уверяват, че това е малко вероятно... Но... Все едно... Притеснено ми е. Успокоително е да чуя, че няма проблем)

Pippi  операцията ще я прави проф. Маслянков (Александровска болница - втора хирургия).

# 576
  • Sofia
Katty.. най-много се притеснявам от това имплантите да не попречат на облъчването или да стане беля (четох че може да се деформират, кожата да се опъне... Такива неща... Докторите ме уверяват, че това е малко вероятно... Но... Все едно... Притеснено ми е. Успокоително е да чуя, че няма проблем)

Pippi  операцията ще я прави проф. Маслянков (Александровска болница - втора хирургия).

Аз ти пожелавам да не се наложи лъчетерапия, за да си спокойна. Иначе да, знам че имплантите не са пречка. Поне според д-р Георгиев от Софиямед. Екипа му работи с отлична апаратура! Изключително умна и прецизна машинка.

# 577
Привет,
Защо оцет не се препоръчва?
Направих си изследване на костната плътност в Александровкса - много ми била ниска. Ще ходя на ендокринолог. В тази връзка имате ли препоръки за София? Чудя се дали от лъчето се повлиява тая плътност (малко след средата на терапията съм). Вероятно и дългото кърмене се е отразило. Защото около 4 месеца след като спрях да кърмя, започнах золадекса и тялото ми не е имало време да се съвземе :/ вит Д също под долна граница, казаха ми по 2000 единици да взимам 3 месеца и после контрола. Поне калцият е в норма...
За ендокринолог - аз съм доволна от д-р Горчева от Токуда. Следи ме за друго, винаги е била внимателна и обстойна. Витамин Д се стреми да е към горната граница. Аз го постигам с 4-5 капки Вигантол на ден. В началото бях около долната граница, но бързо влезе в норма.

# 578
Здравейте, аз миналия ноември имах мастектомия с едновременна реконструкция на дясна гърда. Понеже имах заразени ввсички ЛВ на дясна мишница нямаше как и имах и лимфна дисекция. Прави ми я д-р Хатър, доволна съм много, по план този ноември планирам мастектомия с реконструкция и на лява гърда, тъй като съм с лобуларен /невидим/ карцином. Исках още тогава да махна двете гърди, но Хатър каза, че с оглед на сложността на операцията, предпочита да правят по една гърда. След операцията д-р Захариев каза, че нямало нужда да се облъчва гърдата с импланта. Обаче проф.Михайлова в Дървеница даде препоръка, че трябва да се облъчат трите зони - гръдна стена, ключица и мишница. Аз като цяло съм по радикалните методи и правя всичко, каквото ще понижи риска и се навих, направих си лъчетерапиите. Абсолютно никакъв проблем не съм имала с импланта, в Дървеница имат опит, облъчват на томограф и съм доволна. Докато примерно в Пълмед знам за доста изгаряния и проблеми, независимо, че имат нов и модерен апарат. ТАка, че е важно къде ще направите лъчетерапиите, за да може всичко да е наред

# 579
  • София
И аз като jjjenq по препоръка на хирурга (Вълкан Иванов) реших да махам гърдите една след друга. Планирам и аз тази зима, да махна и втората (за сега е чиста, но аз пък имам ген и ме иска да си спестя втора серия удоволствие).
И при мен имаше колебание за лъчето, но решихме с д-р Георгиев (Софиямед) да се следя изкъсо за сега и да ми спестят лъчето. Надявам се че докторите и аз сме взели правилното решение. Пък каквото е рекъл Господ!

Аз съм си записала час за ендокринолог при Влахов за края на август, не съм го посещавала още. Ще кажа след като мина.

# 580
За ендокринолог, аз също посетих д-р Горчева в Токуда миналата есен. След като 4 години живях с диагнозата "Хашимото", тя каза, че нямам такова нещо🙂.  Мисля пак да я посетя...такива новини ми харесват 😉. Шегата настрана, тя държи да пия вигантол, 15 капки 3 пъти седмично. Също каза да отслабна🙂. Откри ми някакви образувания на щитовидната жлеза, 4 мм, за следене. Тогава не знаех за РМЖ. Надявам се, да няма връзка.

# 581
За ендокринолог, аз също посетих д-р Горчева в Токуда миналата есен. След като 4 години живях с диагнозата "Хашимото", тя каза, че нямам такова нещо🙂.  Мисля пак да я посетя...такива новини ми харесват 😉. Шегата настрана, тя държи да пия вигантол, 15 капки 3 пъти седмично. Също каза да отслабна🙂. Откри ми някакви образувания на щитовидната жлеза, 4 мм, за следене. Тогава не знаех за РМЖ. Надявам се, да няма връзка.
Еха, това се казва добра новина Simple Smile

# 582
  • Варна
Момичета какво означава 6цикъла химиотерапия ЗЕС-3Т.Изписани са 3 лекарства през 21 дни. И трите заедно ли се вливат. Епирубицин, Циклофосфамид, Паклитаксел.

# 583
3 броя от първите 2 смесени и 3 вливки таксан.....стандартна химия само дето не са по 4 вливки общо 8 а са по 3 общо 6

# 584
Момичета какво означава 6цикъла химиотерапия ЗЕС-3Т.Изписани са 3 лекарства през 21 дни. И трите заедно ли се вливат. Епирубицин, Циклофосфамид, Паклитаксел.
Стандартна линия, мисля, че първата ми химия беше такава или много подобна, бях с Her -, естроген + и прогестерон +.
След всяка вливка Неуласта, отличната премедикация на Токуда и всичко беше ок.

Общи условия

Активация на акаунт