Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 90

• 28 748
  • 751
  •   1
Отговори
# 60
Да,благодаря,аз знам същото.Ще ходим лично,чаках да получа решението . Понеже,като отидох в НОИ и попитах,дали да го получили,служебно,ме гледаха неразбиращо...и на практика,ме отпратиха..
Но,вече съм наясно.

# 61
Да,благодаря,аз знам същото.Ще ходим лично,чаках да получа решението . Понеже,като отидох в НОИ и попитах,дали да го получили,служебно,ме гледаха неразбиращо...и на практика,ме отпратиха..
Но,вече съм наясно.
[/quote

Неда, за да има решение от НОИ, трябва да се подаде заявление, че искаш инвалидна пенсия. Защото може и да не се възползваш от това право. Те не отпускат автоматично пенсия за всяко ЕР.
Но ги получават.

# 62
Много благодаря за включванията ви Hug Heart
Понеже Байчев е отпуск, ще се срещнем на 28 - ми и очаквам да ми се издаде направление за образни - ЯМР, или пет скенер. Дори не знам дали ще ми ги даде веднага. А и те също отнемат време...
Да ги чакам ли, за да отида при друг онколог, или без тях да записвам час и да ида само с мамографа и биопсията? Не знам за кога да запиша час ..

# 63
  • Варна
Понеже Байчев е отпуск, ще се срещнем на 28 - ми и очаквам да ми се издаде направление за образни - ЯМР, или пет скенер. Дори не знам дали ще ми ги даде веднага. А и те също отнемат време...
Да ги чакам ли, за да отида при друг онколог, или без тях да записвам час и да ида само с мамографа и биопсията? Не знам за кога да запиша час ..
iren.обади се утре в патологията и питай, кога ще е готова хистология та. Като ти кажат ориентировъчно, звъниш и пак питаш. Ако е готова, отиваш и я вземаш. Ние така направихме. С един хвърчащ лист, обиколихме, друг хирург, онколог и Пет скенер. Епикризата я взехме след ПЕТ. Всеки онколог, може да те изпрати на образни.

# 64
iren.обади се утре в патологията и питай, кога ще е готова хистология та. Като ти кажат ориентировъчно, звъниш и пак питаш. Ако е готова, отиваш и я вземаш. Ние така направихме. С един хвърчащ лист, обиколихме, друг хирург, онколог и Пет скенер. Епикризата я взехме след ПЕТ. Всеки онколог, може да те изпрати на образни.

Много ти благодаря!! ❤️

# 65
Storytime, на мен ми бяха казали ако вдигна температура или нещо друго необичайно, да им звънна или до им пиша. Естествено вдигнах, по закона за всеобщата гадост. Писах съобщение на вайбър и ми казаха да взема парацетамол. Но ми казаха, че ако се влоша, пак трябва да им кажа, за да ми обяснят какви изследвания да отида да си направя. От парацетамола ми минаваше, така че не се наложи да правя изследвания. Ако можеш да се свържеш с онколога ти, говори с него утре дали да вземеш температуропонижаващо или е необходимо и нещо друго, или пък нищо да не правиш.

Нова Котка, в Надежда миналата година при мен беше така - отиваш сутринта, малко по-рано от часа, който са ти написали, вземаш си номерче от регистратурата, стоят в една кутия отстрани. Чакаш да ти дойде реда, извикват те, подписваш съгласие и ти дават листчетата на кръвните изследвания. С тях отиваш в стаята, където се правят вливанията и ти вземат кръв. После вече може да отидеш да хапнеш нещо навън, защото се чака около 1 час да излязат резултатите.
 Като излязат резултатите, онкологът те вика в кабинета и говори с теб, казва ти какво предстои и лист с час за следващата вливка.  Може да ти дадат и рецепта за хапчета, ако трябва да изпиеш нещо предварително. Купуват се от аптеката на първия етаж. После пак се чака, за да направят химията в аптеката, там вече сестрите си действат за това. Като станат готови, те викат в стаята за вливанията, сядаш на стол и ти включват банки с физиологичен разтвор и премедикация. На мен ми се доспиваше от премедикацията. Облечи си нещо удобно за боденето и седенето. Да не е рокля, ако се наложи да се събличаш за кардиограма или преглед.
Носи си вода, може с лимонче вътре. Нещо за хапване, ако искаш, може нарязана краставичка, сандвич, плод, солетки. Вече ще видиш какво ти се иска. Аз само пиех вода с лимон и джинджифил, преди това закусвах сандвич с масло и сирене. Вземи си нещо за четене, зарядно за телефона, защото много се чака и вливането е дълго. Слушалки, ако обичаш да слушаш.
Като приключи вливането ти дават един лист с описание какво са ти правили, ако има инжекция растежен фактор ти дават и нея опакована с лед и това е. Тръгваш си.
Това е ако не оставаш да нощуваш там т.е. не искаш болнични и не те приемат в отделението. Ако ще те приемат в отделението за три дена, тогава вече процедурата е друга, но аз никога не съм оставала и не я знам.
След това ми е било замаяно, заради премедикацията. Не ми е било лошо, а съм пътувала. След първите вливания леко ми се гадеше, ама наистина леко, туширах го с кисела или солена храна, главно посолени репички.  Два, три дена ми беше отпаднало, после се чувствах добре.
Вечерта след вливането умирах от глад и си хапвах добре, обикновено месо.
След четвъртата червена ми беше много лошо, взех си и пих деган. Не съм повръщала, просто лежах повечко по гръб и си почивах.
След белите не ми е било лошо, но ме болеше тялото навсякъде и имах разстройство.
Общо взето очакването е по-страшно от химиотерапията. Едно по едно ще мине всичко.

Iren, аз веднага след като взех резултата и отидох на онколог. Това ме посъветва и моя хирург, да се свържа с онколог, а не той да ми казва какво да направя.
Онкологът ми каза какво образно да направя и ми даде съвет за незабавна операция.
На твое място не бих чакала да се върне Байчев, защото така губиш време.
А и е добре да чуеш още едно мнение, за да можеш да съпоставиш с това, което ще ти каже Байчев. Вярно, че каза, че си с връзки при него, но на пангара си ти, не той, не някой друг, а именно ти и твоят живот зависи от решенията, които вземаш сега. Така че, аз бих отишла подготвена при хирурга с мнение на онколог.
Все пак онкологът е този, който лекува рак, а не хирургът.
За хистологията, аз правих и на биопсия, и на операция второ мнение, но пък д-р Факирова е голям специалист.
Може да изчакаш и операцията, и ако има разминаване в двете хистологии - от биопсия и операция - тогава да дадеш на трето място.

Последна редакция: нд, 13 юли 2025, 19:42 от Opossum

# 66
Ирен... Както казаха и другите... Отиваш незабавно при онколог с разултат от хистологията, след това онколога може да издаде направление за ЯМР и ПЕТ скенер. Няма нужда да чакаш хирурга.
Относно второ мнение - патолог...Прецени сама... Аз не занесох блокчетата на друго място. При мен разултата беше 100% категоричен и онколога каза че няма нужда от второ мнение и веднага назначи лечение. След операцията пак ще се прави хистологично изследване и вече тогава ако нещата се разминават ще търся и друго мнение.

# 67
Момичета, прекрасни сте! 🌸
Вече се поразясни кашата в главата ми.
Категорично ще отида при някой онколог от препоръчаните. Засега ще замълча по темата ВМА, но скоро ще разкажа какво видях там. Само ще кажа, че съжалявам,, че не отидох при Йорданов!

# 68
Aelita_62, еха, влязоха и те в 21век.
Викаха всички в 7:30ч. Куцо, кьораво и сакато седяха прави (щото столовите са кът) и чакаха да ги повикат на столчето.
И лекарите пред теб започват да коментират състоянието ти и колко е напреднал... ама ти в диалога не се включваш. Искаш ли да кажеш нещо, те прекъсват. В коридора 40 болни и техните придружители чакат с часове. Може и в 11ч да минеш. Абе красота...
Явно като смениха прецедателя, са сменили и начина на работа. Браво на тях.
Сега ти казват на коя дата между 11-12ч да отидеш да си вземеш решението. От гледна точка на преди години може да изглежда по-добре, но пък незнам колко е правилно онкоболен да има решения, без да е виждал онколог и онкологът  него. Да, в Св.Марина  отиваш първо на частен преглед при онколог, който си избереш и после той те пуска на комисия, но и там нямаш наблюдаващ онколог. Диспансеризират те в Каб.111 и всичко се въртяло после около него. Аз с лъчетерапията приключих активното лечение, но още не съм се диспансеризирала и не съм решила къде. Добрата новина е, че ПЕТ скенера ми отпреди седмица е чист, но трябва да продължа с наблюдението.

# 69
Aelita_62, честит ПЕТ скенер❤️

То преди комисията само външно оглеждаха пациента. Нито преглед, нито ги интересуваше нещо друго. Четяха си епикризите и си вземаха решенията🙄 Обаче народа седи и с часове чака да го извикат🤕🤒

# 70
  • Sofia
Aelita_62, прекрасна новина че е чист ПЕТ скенера! Пожелавам ти все така да е и занапред и всичко лошо да остане в миналото!

Ирен, можеш да отидеш на онколог само с мамография и имунохистохимията. Всъщност второто им е най-важно, за да видят какъв точно рак е и какво да ти е лечението. Според мен ЯМР не ти трябва, а направо ПЕТ скенер. ЯМР е само за гърди, а на ПЕТ скенера, ще ти видят цяло тяло и оценката, ще е съвсем пълна.
Аз не съм ходила при други онколози, само при този който избрах в началото и се доверих напълно. За второ мнение за имунохистохимията, при положение, че ти е направена от д-р Факирова, също можеш да ѝ се довериш.

На всички момичета, които са стартирали лечение и на тези, които им предстои, пожелавам всичко да върви гладко, спокойно и по план с минимално неразположение!

А на тези, които вече са преминали активно лечение и в момента са на хормонална, таргетна терапия или диспансер, бъдете здрави мили момичета! Само добри резултати, чисти образни, пълни с енергия и радост!

Бог да бъде с всички нас!

# 71
Пет скенер за да се види за далечни метастази (дано не прозвучи плашещо, целта е да се докаже, че няма, а не че има).
Но на мен д-р Консулова ми каза, че е добре да има и ямр на гърди, за да може после да има с какво да се сравнява, като се направи следващия след лечението.
Аз нямах нито едно от двете, минах само със скенер с контраст, но го отчитам за грешка сега.
Ако имам рецидив, не дай Боже, бих направила и двете, ако трябва дори ямр да е платен (и имам възможност, разбира се).

# 72
  • Sofia
Опосум, вероятно ти е препоръчано ЯМР, защото не е имало мамография? Мамографията никак не е точна, но за сравняване как се повлиял тумора от лечението би свършила работа. Иначе и аз нямам ПЕТ скенер, само ЯМР преди биопсия и скенер с контраст в началото на химиотерапията. На мамограф никога не съм ходила. После преди операция отново ЯМР точно, за да се направи сравнение с първият. Ако бях направила друго образно, щяха да ми назначат него. Така или иначе, за да не се губи време, ще ѝ направят едно от двете и все си мисля, че ще е ПЕТ скенер. Особено, ако е в Сити или Дървеница. Ако е в Надежда ... Ти знаеш. Ще е вероятно само скенер с контраст, ако пациента изрично не настоява за друго. Мога и да бъркам.

# 73
Имах мамография и ехография. И не съм имала неоадювантна химиотерапия, а направо операция (такова беше решението и на комисията, и на онколога, и мнението на хирурга).
Така че, при мен ЯМР нямаше да е за да се проследи дали тумора намалява, а за сравняване, ако се появи друг тумор.
Знам за скенера в Надежда, но също така като казах, че искам ямр защото имам мастопатия в другата гърда, веднага ми дадоха направление.
И за пет дават, ето сега веднага ми дадоха като видяха нещо на костите.
И аз си мислех преди, че е защото имат само скенер, от пресметливост, но не е така. Не дават (поне професор Щерев), защото наистина мислят, че не е нужно.
И може и да са прави. Само нерви имам с тези образни, а лечението не се промени.
Но ми хареса много консултацията с д-р Консулова и затова споделям какво ми каза тя. Някак за това ми звучи логично.

# 74
  • Добрич
Да се включа и аз в обсъждането на образните изследвания.

Имах ехографии, мамография, ЯМР с контраст и КТ с контраст. Според всичките с чисти лимфни възли.

ЯМР проследява добре областта на млечни жлези и аксили. (ЯМР е подходящ за определена област.)

КТ е на цялото тяло.

Когато лимфните възли изглеждат чисти, се очаква, че не е необходим ПЕТ КТ.

Освен това туморът ми беше лобуларен, а за него се препоръчва ЯМР с контраст, не ПЕТ КТ (според д-р Виктор Йирданов).

Сентинелната биопсия потвърди чистите лимфни възли.

След операцията няколко пъти правих ПЕТ КТ.

В общи линии  това е информацията, която имам от лекарите.

Общи условия

Активация на акаунт