Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 90

• 28 037
  • 751
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте, какво бихте препоръчали след процедурите по лъчетерапия? С какво да се маже мястото след всяко облъчване? Как да се третира цялостно? Благодаря предварително.
На мен засега ми казаха с нищо да не мажа. Да не слагам дезодорант по време на терапията. Къпя се преди да отида. Нищо да не мажа. Ако се появи проблем, тогава. Така ми каза д-р Николай Недев. Утре почвам в Сити клиник Младост. Вие къде сте?

Последна редакция: вт, 22 юли 2025, 08:39 от HristinaI

# 211
  • София
Alatea, стискам палци възможно най-леко да минава!

Проф. Щерев преди около 1-2 години ме консултира и на въпроса ми къде и какво да платя отговори "Нищо, довиждане!". Някой обаче спомена тук, че на регистратурата вече са започнали да взимат пари за него.

# 212
Нека попита лекарите в Нидерландия за това проучване. Вече набира скорост и се очаква да се приеме като нов стандарт на лечение при тройнонегативния рак на гърдата. За жалост, самото одобрение отнема години.

Може да се лекува в БГ, но няма да иска. Там лекарите ги търсят, а не като тук да бягаш от болница на болница. При сестра й реконструкцията и лечението бяха безплатни, сменяха й превръзките в къщи и имаше психолог за децата, което тук няма как да се случи. Имат туморен борд и с пациента, обсъждат кое как ще се случи.

# 213
Оф, в Сити клиник щели да ми издадат болничен чак като приключи терапията след 4 седмици. Било "отработено" и ако искам отсега болничен, да питам личниянили онколога. От къде накъде?

# 214
За лъчетерапия пак да споделя-аз нищо не мажех , само след баня като подсуша кожата пудрех с бебешка пудра.
НО ако се получи леко подсичане или раничка пудрех с този прах за рани-сулфатиазол и за един ден всичко се оправя.
След това вече като приключих мажех с липобаза и мас с невен.

# 215
  • София
Принципно от болница болничен се издава при изписването, не знам коя терапия правиш там, но ако е лъчетерапия например се водиш цял месец лежаща в болницата и затова издават при изписването болничен. Ти, разбира се, изобщо няма да лежиш там. Макар че сега с тези проверки от ДАНС не знам дали няма да помолят болните да остават там, а не да си тръгват с декларации…
Аз утре съм на ЯМР в Сити и силно се надявам да не решат да ме оставят там, ако изобщо тях ги проверяват:
https://dnes.dir.bg/politika/dans-vliza-v-41-bolnitsi-parvi-na-p … vedeniya-v-sofiya

# 216
СофияМед при проф.Иван Георгиев ще почнем лъче, ок ли е, моля за спешно мнение

# 217
Оф, в Сити клиник щели да ми издадат болничен чак като приключи терапията след 4 седмици. Било "отработено" и ако искам отсега болничен, да питам личниянили онколога. От къде накъде?
Аз бях в Сити на лъчетерапия. Така е, издадоха ми болничен след процедурите, защото бях хоспитализирана (по документи). Дадоха ми 31 дена и ако бях поискала можеше още 30.
За мазането-аз се мажех с Biafin през цялото време, след процедурите (20 бр), и продължавам втора седмица след приключването. Така ми каза д-р Ангелов. Имам пигментация под мишницата. Нямам дразнене, но усещам много леко опъване, като вдигна ръката нагоре. Успех и здраве на всички!

# 218
  • Sofia
За болничният при лъчетерапията. Издават едва след, като приключи терапията. Много е важно, че докато си на лъче не можеш да ходиш на преглед по здравна каса. И друго, води се хоспитализация без преспиване - дневен стационар.

# 219
  • София
Не знаех, че има дневен стационар, тоест съвсем законно си е да си тръгваш тогава? А това дали важи за ЯМР? Никак не искам да ме изненадат и да ме оставят там за 3 дни, даже отпуск не съм си пуснала и ще си взема лаптопа да работя оттам.
Много странно, като попитах може ли само 1 ден болничен - не можело, или 3 взимам, или не взимам болничен. Едно време за химията вместо 21 дни ми даваха колкото поискам в Сити, обикновено 5-6 дни взимах, сега за Ямр не исках да си хабя цял ден отпуск и се оказа, че може или 3, или нищо.

# 220
  • Sofia
Не знаех, че има дневен стационар, тоест съвсем законно си е да си тръгваш тогава? А това дали важи за ЯМР? Никак не искам да ме изненадат и да ме оставят там за 3 дни, даже отпуск не съм си пуснала и ще си взема лаптопа да работя оттам.
Много странно, като попитах може ли само 1 ден болничен - не можело, или 3 взимам, или не взимам болничен. Едно време за химията вместо 21 дни ми даваха колкото поискам в Сити, обикновено 5-6 дни взимах, сега за Ямр не исках да си хабя цял ден отпуск и се оказа, че може или 3, или нищо.

Олив, при образните не важи. Хоспитализацията е за три дни. В Надежда се разписваш, че не искаш да спиш при тях и си тръгваш и на третият ден отиваш да те изпишат. Аз реших да си пусна почивни дни и не ползвах болничен и не бях на работа.
За лъчетерапия е така, защото терапията е всеки делничен ден и реално нямат леглова база. И е много важно, като те хоспитализират за лъчетерапията да не ползваш направление за друг специалист, защото нещо се прекъсвала пътеката.

# 221
Здравейте, какво бихте препоръчали след процедурите по лъчетерапия? С какво да се маже мястото след всяко облъчване? Как да се третира цялостно? Благодаря предварително.
На мен засега ми казаха с нищо да не мажа. Да не слагам дезодорант по време на терапията. Къпя се преди да отида. Нищо да не мажа. Ако се появи проблем, тогава. Така ми каза д-р Николай Недев. Утре почвам в Сити клиник Младост. Вие къде сте?
На майка ми препоръчаха да се маже с "BIAFIN Emulition Cream" след всяка процедура. Поръчах го от аптека Промахон. Изпращам заявка на вайбър (+306984247330) и пристига за ден-два.

# 222
Здравейте, момичета!
По-рано писах, че при рутинен преглед откриха образувание в гърдата на майка ми (67 години).
Оперира я проф. Александрова в Пирогов и се оказа лошото.
рТ1аN0M0 IA/3 C50.5
Хистологична диагноза: Бифокален инвазивен карцином /9 мм и 4 мм/, като втория е муцинозен карцином.
Резекционни линии – без туморна инфилтрация
Имунохистохимично изследване:
HER 2 – (3+), но след ревизия в Александровска болница – HER2 по CISH 0,87 отрицателен
E-cadherin - положителен
Ki-67 – 10%
Estrogen -  IS-3, PS-5; TS-8
Progesteron - отрицателен
Веднага назначиха лъчетерапия за месец. Започна в СофияМед Люлин при д-р  Георгиев.
Когато приключи с лъчетерапията, трябва да започне хормонотерапия. И тук вече не знаем как да постъпим.  Направихме консултация с проф. Куртева и тя ни изписа Нолвадекс, който да започне след края на лъчетерапията.
Разбира се, потърсихме и второ мнение и вчера бяхме при д-р Мила Петрова в болница „Надежда“. Тя пък каза, че хормоналната терапия трябва да е с „Летрозол“, тъй като става дума за жена на 67 години.
Бях чула само положителни отзиви за болница „Надежда“ и д-р Петрова, но сега вече се разколебах и се чудя как да продължим.
Мама има много други заболявания и хич не знам как ще понесе хормоналната терапия.

# 223
Здрасти, Валентина Simple Smile Аз по време на лъчето бях започнала с хормоналната, при мен Тамоксифен и Резелиго инжекция, само уведомих да знаят и нямаше проблем двете терапии да са паралелно., но аз тогава бях на 44г.
Всичко ще е наред с майка ти, ще  се подредят нещата, споко HeartBlush

# 224
valentinkag, аз бях на 64 год., когато ме оперираха, но моят случай не позволяваше хормонална терапия. След операцията имах химиотерапия и лъчетерапия. Всеки пациент и видът, който са му открили се разглежда строго индивидуално, съответно и лечението му. Ако толкова те притеснява нещо, направете консултация на 3-то място. Не се притеснявай, майка ти ще се оправи!

Общи условия

Активация на акаунт