Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 90

• 28 063
  • 751
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте, момичета!
По-рано писах, че при рутинен преглед откриха образувание в гърдата на майка ми (67 години).
Оперира я проф. Александрова в Пирогов и се оказа лошото.
рТ1аN0M0 IA/3 C50.5
Хистологична диагноза: Бифокален инвазивен карцином /9 мм и 4 мм/, като втория е муцинозен карцином.
Резекционни линии – без туморна инфилтрация
Имунохистохимично изследване:
HER 2 – (3+), но след ревизия в Александровска болница – HER2 по CISH 0,87 отрицателен
E-cadherin - положителен
Ki-67 – 10%
Estrogen -  IS-3, PS-5; TS-8
Progesteron - отрицателен
Веднага назначиха лъчетерапия за месец. Започна в СофияМед Люлин при д-р  Георгиев.
Когато приключи с лъчетерапията, трябва да започне хормонотерапия. И тук вече не знаем как да постъпим.  Направихме консултация с проф. Куртева и тя ни изписа Нолвадекс, който да започне след края на лъчетерапията.
Разбира се, потърсихме и второ мнение и вчера бяхме при д-р Мила Петрова в болница „Надежда“. Тя пък каза, че хормоналната терапия трябва да е с „Летрозол“, тъй като става дума за жена на 67 години.
Бях чула само положителни отзиви за болница „Надежда“ и д-р Петрова, но сега вече се разколебах и се чудя как да продължим.
Мама има много други заболявания и хич не знам как ще понесе хормоналната терапия.
Мнението на Мила Петрова е по-адекватно според мен. При жени в менопауза се изписва ароматазен инхибитор, какъвто е Летрозол. Дори при жени , които изкуствено са вкарани в менопауза с инджекция , трябва да се изпише  АИ. Факт е , че масово изписват тамоксифен там където трябва и не трябва, а той е по-слаб препарат. Може би, защото има и по-слабо влияние върху костната плътност и защото рака и не е много агресивен, първия лекар е избрал Тамоксифен.

# 226
Всъщност, точно това е колебанието. Да се доверим на младостта, или опита. До вчера бяхме уверени, че ще се доверим на д-р Мила Петрова, но попрочетох последните коментари за болницата като цяло и се разколебах. Когато се сблъскваш с това чудо, някак е по-лесно и оздравително, ако ти обяснят, какво предстои, кога предстои и т.н.  При майка ракът в епикризата беше на лявата гърда, пък реално е на дясната. Обадихме се, промениха епикризата, ама решението на комисията е пак за грешната гърда. Някак е трудно да се довериш и да преминеш спокойно през това изпитание.

# 227
Не че се заяждам, но при 100 положителни мнения за д-р Мила Петрова и нито едно положително за проф. Куртева, как точно решихте, че ще се чудите между двете?
Проф Куртева е динозавър от лошия вид, лежи на стари лаври, използва връзки и протекции, за да създаде отделение, на което да е началник
Д-р Мила Петрова е блестяща ученичка на проф Тимчева, чете и непрекъснато се развива.
В България е такова положението - не се доверяваш, всичко сам си следиш и проверяваш, ходиш на второ и трето мнение.

# 228
Не че се заяждам, но при 100 положителни мнения за д-р Мила Петрова и нито едно положително за проф. Куртева, как точно решихте, че ще се чудите между двете?
Проф Куртева е динозавър от лошия вид, лежи на стари лаври, използва връзки и протекции, за да създаде отделение, на което да е началник
Д-р Мила Петрова е блестяща ученичка на проф Тимчева, чете и непрекъснато се развива.
В България е такова положението - не се доверяваш, всичко сам си следиш и проверяваш, ходиш на второ и трето мнение.
Благодаря за мнението! Макар и грубо поднесено, си е мнение.
Написала съм, че до вчера бях категорична за д-р Мила Петрова, но няколко странички по-назад в темата прочетох, че поради високата натовареност са станали по-небрежни в болница "Надежда". За това си позволих да попитам. Зная какво е положението в България, баща ми беше с рак, та съм наясно, че сами се оправяме. Ама тук поне можем да се подкрепяме и споделяме неволи, та да си помагаме и да не откриваме топлата вода.

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 16:08 от valentinkag

# 229
Майка ми пие Летрозол от 3 седмици. При нея стадия и лечението е друго, но в момента го пие. Тя е на 78 г. Аз пък се притесних от листовката на Тамоксифен (Нолвадекс), където се описва повишен риск от рак на матката.

# 230
Антихормоналната терапия може да се сменя, ако трябва. При мен така се получи - аз съм по-млада, но съм без матка и яйчници. Сменяха ми препаратите докато се нагоди и в зависимост от хода на заболяването и други състояния.
Valentinag, вземете трето мнение и което надделее, според мен.
Olive, била съм по три дни хоспитализирана и за ЯМР, и за КТ. Говори се от известно време в общественото пространство, че ще го отменят, но не знам на практика дали се случва - пълно безумие и излишен стрес!

# 231
https://bg.approby.com/%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B … %B8-%D0%B7%D0%B0/
Дано ви помогне в избора .
Ароматазните инхибитори са по-добрият избор. Може би при тежка остеопороза не са добър вариант, но пък има решение - бифосфонатите, които дори предотвратяват костни метастази.

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 14:05 от Incantrix

# 232
https://bg.approby.com/%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B … %B8-%D0%B7%D0%B0/
Дано ви помогне в избора .
Ароматазните инхибитори са по-добрият избор. Може би при тежка остеопороза не са добър вариант, но пък има решение - бифосфонатите, които дори предотвратяват костни метастази.
БЛАГОДАРЯ! МНОГО БЛАГОДАРЯ!

# 233
  • Добрич
Валентина, можете да потърсите трето мнение. Не е необходимо пациентът да ходи лично, онколозите работят с документите. Например доц. Консулова също е млад лекар и има онлайн консултации. Медицинската документация се изпраща онлайн.

# 234
Валентина, можете да потърсите трето мнение. Не е необходимо пациентът да ходи лично, онколозите работят с документите. Например доц. Консулова също е млад лекар и има онлайн консултации. Медицинската документация се изпраща онлайн.
Благодаря Ви! Ще проверя!

# 235
Осми ден от химията ми е и съм като сгазена от бързия влак. Предния път на 4-5 ден бях добре. Сега съм жълта, нямам сили и спя постоянно Sad
В петък си правих изследвания  заради порта и са супер.
Днес вече усещам водата и няма гаден вкус. Вкусово всичко ми е едно, но се насилвам да ям. Стомахът ми е свит и обикновенно след храна, бърза да се разтовари. Лупедиум не помага... Тази вечер имам напредък, изядох 3 парчета пица. Обикновено  ям по две, та може и да има шанс, да се оправям вече 😶‍🌫️

# 236
DZ, за стомашното разстройство по време на химиотерапията ми помагаше Диаростад.
С одобрението от онколога.

# 237
valentinkag, аз бях на 64 год., когато ме оперираха, но моят случай не позволяваше хормонална терапия. След операцията имах химиотерапия и лъчетерапия. Всеки пациент и видът, който са му открили се разглежда строго индивидуално, съответно и лечението му. Ако толкова те притеснява нещо, направете консултация на 3-то място. Не се притеснявай, майка ти ще се оправи!
...и колко години НЕ прилагате хормонална терапия?

# 238
DZ, милата, прегръдки Heart

Момичета, чета, че имало няколко вида сентинелна биопсия. Едната се прави преди операцията чрез радиоизотоп и гама сонда, други - по време на самата операция със синьо вещество, друга пак по време на операцията със зелено...
В София ( и извън нея ) кой прави с радиоизотоп, освен Мариела Василева? По - конкретно Ваня Митова ме интересува, но и за други, ако знаете ще съм благодарна Simple Smile

# 239
Здравейте
Първо, пожелавам на всички ви здраве, кураж и дълга и прекрасна ремисия и само чисти резултати. Изчетох тази и предишната тема, разлистих и няколко по стари но, така и не намерих това което търся. Ето и защо съм тук, преди няколко дни забелязах доста явна разлика между двете гърди. Едната е с видимо по голям размер и всякаш и формата е различна, големината и на аеролата също се е увеличила (предполагам, че това се дължи заради уголемяването на самата гърда).  Няма болка, не напипвам и бучки, няма хлътване на зърно или секреция. Имам записан час при д-р Сечанова в Софиямед за понеделник.
А сега и въпроса, Има ли някоя сред вас която да е била само с такава симптоматика или ме тресе параноята? На 41 год съм ако това е от значение, баба ми беше диагностицирана с РМЖ преди малко повече от 30 годнини.
Предварително благодаря на всички ❤️
И отново, бъдете здрави момичета ❤️

Общи условия

Активация на акаунт