Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 90

• 28 074
  • 751
  •   1
Отговори
# 240
В България (а и според мен не само) д-р Вълкан Иванов е един от най-добрите хирурзи, които правят сентинелна биопсия. Той оперира във Варна, но не по здравна каса. При мен използва и радиoизотоп, и синьо багрило – за по-голяма сигурност. Знам, че по проучването, в което участвах, спонсорите бяха изискали двойна маркировка, за да няма пропуски. Мисля, че има възможност и само с едно от двете, но при мен решиха да се презастраховат.

Също така бях на консултация при д-р Слави Лавчев в Токуда, София и останах с отлични впечатления. Той също прави сентинелна биопсия и беше вторият ми избор.

Ще се самоцитирам от предишен пост как точно мина процедурата при мен При д-р Вълкан Иванов:

“ Отговарям и тук, ако ще е от полза и за другите момичета в темата, относно операцията ми (Лумпектомия) със сентинелна биопсия при д-р Вълкан Иванов. Най-добрият хирург за мен. Думите са малко, затова просто ще споделя фактите, така както ги помня.
*Преди да взема решение точно д-р Иванов да ме оперира, четох много, както и се срещнах още 3ма други много добри хирурзи.

Операцията ми през 2024 г. струваше 4500 лв. – това включва самата операция и премахването на 2 сентинелни възела. Имах допълнително здравно осигуряване към Булстрад, което ми възстанови 900 лв. за избора на екип.

За да се стигне до самата операция, трябва да се направят няколко важни стъпки и предварителни изследвания, особено ако се планира органосъхраняваща операция. Звучи сложно, но не е. На разположение съм да помогна с координацията и логистиката, ако някой има нужда.

Необходимо е предварително записване на преглед при д-р Иванов – обикновено 1–2 месеца преди планираната операция, за да се обсъди случая и насрочи дата, съобразена с хода на лечението. Той обяснява всичко ясно и ще потвърди какво е приложимо в конкретната ситуация.

Ако се цели органосъхраняваща операция:
– Туморът трябва да е бил маркиран с клипс още преди началото на химиотерапията – за да се знае къде точно е бил, дори ако напълно изчезне в хода на лечението.
– След края на лечението, в рамките на т.нар. четириседмичен прозорец, се прави ЯМР за прецизиране на оперативния план. При мен беше направен и разчетен от д-р Виктор Йорданов в Сити Клиник, София, по препоръка на д-р Иванов.

В деня преди операцията се правят:
– Вливане на технеций (радиоактивен изотоп), който маркира сентинелните лимфни възли
– Лимфосцинтиграфия, а понякога и оцветяване със синя боя, за да се ориентира хирургът по време на операцията
– Маркиране с тел (т.нар. провеждаща тел) – особено важно при органосъхраняващи операции, когато туморът е намалял или изчезнал
Всички документи и дискове от тези изследвания се носят при приема в болницата. Телта си стои в гърдата, обезопасена със симпатична лепенка.

Част от тези изследвания – като ЯМР и сцинтиграфия – могат да минат по Здравна каса, но само ако си насочена от личен лекар → онколог → хирург → обратно към онколога и се спазят срокове и ред. Иначе трябва да се платят допълнително. При мен кръвните изследвания и кардиологичният преглед бяха назначени от онколога и успях да ги използвам.

Отделно хистологията на премахнатата тъкан струваше 600 лв. – това изследване е важно, защото показва дали има остатъчни туморни клетки, дали лимфните възли са засегнати и как е реагирала тъканта на терапията.

Целият процес изисква добра организация, търпение и понякога… добър шофьор, ако се налага пътуване от/до София. Но усилията наистина си заслужават – заради шанса да се запази гърдата, да се действа навреме и да се даде най-добрият шанс за трайно възстановяване – и физически, и емоционално.

Възстановяването - Няколко прекрасни дни на разходки в прекрасна Варна. Слънце, въздух, море… и усещането, че всичко отново е възможно.

P.S. Миналата седмица минах контролен ЯМР – 6 месеца след операцията, при независим специалист. Той не можа да определи къде точно е била операцията – нито по образа, нито при физикалния преглед. Нямаше следа от туморни клетки( Слава на Бога!).Но - нямаше и постоперативни деформации. Само две драскотини за спомен. За мен това е най-силният атестат за професионализма, човечността и майсторството на целия екип, който беше и продължава да бъде до мен.”

DZ, милата, прегръдки Heart

Момичета, чета, че имало няколко вида сентинелна биопсия. Едната се прави преди операцията чрез радиоизотоп и гама сонда, други - по време на самата операция със синьо вещество, друга пак по време на операцията със зелено...
В София ( и извън нея ) кой прави с радиоизотоп, освен Мариела Василева? По - конкретно Ваня Митова ме интересува, но и за други, ако знаете ще съм благодарна Simple Smile

# 241
Здравейте ! Откриха на баба , която е на 76 рак. Правихме биопсия - излезна инвазивен умеренодиференциран лобуларен карцином G2. Последна пет скенер , който показа , че няма метастази и засегнати лимфни възли , след което и операция . Хистологията потвърди биопсията и сега очакваме баба да мине на комисия за последващо лечение . Според доктора има малка вероятност да изпишат лъчетерапия - по - скоро само хапчета . Някой сблъсквал ли се е с това чудо и как премина при вас ?

# 242
Silver, без никаква симптоматика бях аз. На профилактичен преглед, на каквито ходех веднъж на година след като родих, откриха рака. Д-р Сечанова е чудесен избор, според мен, така че търпение и сили до прегледа. Аз не съм оперирана от нея, но се преместих преди време за следене там.
Silvushka, всички тук сме минали или минаваме през това в различни стадии и с различни лечение. Има и роднини на нас, онкодругарчета тук, които са с ценен принос към дискусиите също. Всеки случай е различен и последващите терапии се решават от онкокомисия. Решението зависи от характеристиките на карцинома, от общото състояние на пациента и т.н. Химиотерапията, ако има такава, като цяло е най-тежката част от лечението. Лъчетерапията и хормоналната терапия се понасят доста по-леко от нея, ако това е въпросът.

# 243
Calm, благодаря за отговора.
Като цяло не ме е страх, но чакането ме убива. Не съм от търпеливите, искам всичко да се случва сега и веднага 🫤
Спрях се за преглед при др Сечанова след доста положителни мнения из пространството, но четох и че при всеки е различно. Едни започват с ехография, други с мамография. Без значение какъв ще е прегледа, се надявам да се види хубаво на какво се дължи това уголемяване.
И да попитам, има ли нужда да пускам някакви кръвни преди прегледа, ПКК или нещо друго

# 244
Ирен, доктор Василева използваше синьо багрило за сентинелната биопсия. Кое те притеснява в двата подхода?
С технеция  те маркират предния ден, с метиленовото синьо същия ден. Може и да се комбинират двата метода, може и само единия.
Целта е да се намери сентинелния възел.
По принцип по клинични проучвания препоръчват двойно маркиране, за да не се изпусне сентинелния възел, но той може да бъде открит и само с технеции, или сано със синьото
 Дали ще е зелено или синьо багрило,няма значение, все оцветява.
Да вмета, че който има баба/майка с рак на гърдата, задължително трябва да ходи на ЯМР на гърди два пъти в годината, за да се преглежда. Съществува силна фамилна обремененост и даже някаква вероятност за носителство на онкогени.

# 245
Здравейте, за жалост се включвам в темата. Изследванията са на майка ми, според д-р Сечанова 70-90% е сигурна, че е тумор и препоръчва операция. Съвсем се ошашках. Моля споделете след хистологията ли се разбира каква терапия следва и задължително ли има такава? Казала е още, че лимфните възли са ок и смята, че няма разсейки. Това как и кога се разбира?

# 246
  • Добрич
Здравейте ! Откриха на баба , която е на 76 рак. Правихме биопсия - излезна инвазивен умеренодиференциран лобуларен карцином G2. Последна пет скенер , който показа , че няма метастази и засегнати лимфни възли , след което и операция . Хистологията потвърди биопсията и сега очакваме баба да мине на комисия за последващо лечение . Според доктора има малка вероятност да изпишат лъчетерапия - по - скоро само хапчета . Някой сблъсквал ли се е с това чудо и как премина при вас ?

За лобуларния карцином по-подходяща образна диагностика е ЯМР.  Този тумор се разпространява дифузно, често е мултифокален и според лекарите с ЯМР се засича по-добре, отколкото с ПЕТ КТ.

За e-cadherin какво излезе на умунохистохимията? Той поддържа клетките на карцинома заедно и е добре да бъде положителен. При отрицателен e-cagherin по-лесно се откъсват клетки... При лобуларния карцином обикновено e-cadherin е отрицателен...

DZ, пожелавам ти бързо възстановяване и следващите вливки да ги минаваш леко!

Dalinda82,

първо кор биопсия,

после хистология, ако е злокачествено образувание и имунохистохимия,

образни изследвания за стадиране на рака ( ЯМР, КТ, ПЕТ КТ) и чак тогава лечение (операция, терапия и пр.)

Не се започва с операция.

Д-р Сечанова с ехограф ли прави прегледа? Ехографът и мамографът са само, за да насочат вниманието, ако има нещо. Задължително се правят още образни изследвания, биопсия и хистология.

Не се филмирайте предварително, докато не излезе хистологията, винаги може да е доброкачествено образувание.

Скрит текст:
Според съвременната медицина се прави:

-   Кор биопсия – дебелоиглена биопсия под ехографски контрол (не тънкоиглена, не отворена). Кор биопсията е с местна упойка и не е болезнена. Остава белег, като от убождане и мястото посинява, но няма болка.

-   Пробата се изследва за да се определи вида на тумора (Не с гефрир, той дава много грешки и не се прилага в напредналите държави. Дамата, осъдила болницата в Русе за отрязаната гърда е била с гефрир. За съжаление у нас все още много лекари го прилагат).

В случай, че се окаже злокачествен се прави имунохистохимия . Това е изследване за отнасяне към
•   Естроген,
•   Прогестерон
•   и HER 2 (трансмембранен растежен хормон).
•   Определя се ki67 - полифератна активност, която определя скоростта на нарастване на тумора и може да бъде до 100. За ниски стойности се приемат под 20 (преди са се приемали под 14)
•   Обикновено се гледа и E-cadherin – трансмембранен белтък, при чиято липса или ниски стойности по-лесно се откъсват клетки.

-   Освен мамография и ехография задължително се правят още образни изследвания (с контраст) – ЯМР,  КТ(скенер), ПЕТ КТ – едно или няколко от изброените. Това е необходимо, за да се стадира ракът.

Едва тогава се определя лечението – операция, химиотерапия, хормонална терапия, лъчетерапия и т.н.

При чисти лимфни възли с ниско ki67 и хормонозависим тумор, но Her 2 негативен световните протоколи не препоръчват химиотерапия, защото е неефективна. В такива случаи някъде правят теста Ендопредикт, който у нас не се поема от здравната каса, а  е сериозна сума (около 4900 лв).

При чисти лимфни възли най-добрият вариант е сентинелна биопсия. При нея се махат само 1-2-3 стражеви лимфни възли и после ръката може да се натоварва. Повечето лекари у нас работят по старата школа и правят лимфна дисекция - махат всички лимфни възли от първи и втори ред и после ръката трябва да се пази до живот, за да не се получи лимфедем.

При заразени лимфни възли се прави лимфна дисекция.

При мултифокален карцином най-често се прави мастектомия.

За медицинските специалисти:

Биопсията се прави от хирург онколог (по-рядко от специалист по образна диагностика).

Хистологията от патолог.

Лечението е при медицински онколог.

Това са различни специалисти.

За да се лекува човек от медицински онколог, трябва да има доказан карцином. Т.е. почва се с хирург онколог и кор биопсия.

После хистологията.

Ако излезе злокачествено образувание, се търси помощ от медицински онколог.

Следва лекарска онкокомисия (мултидисциплинарен екип) и после терапия/лечение/операция,  каквото решат...

В случаите,  в които ще има неоадювантна (предоперативна) химиотерапия е добре туморът да се маркира предварително. Така ще се знае точно къде е бил и ако се повлияе напълно от "химията" и изчезне, после хурургът ще се ориентира по маркираното място точно  къде да реже.

Диспансеризирането е след като приключи активното лечение.

Живеем в 21. век и е редно да се възползваме напълно от постиженията на съвременната медицина. Не сме в миналия век, че да се оперираме след ехограф и да правим тънкоиглена и отворена биопсия. За съжаление много от българските лекари работят по старата школа. Не зная дали нямат нужната апаратура или умения или двете…

Последна редакция: чт, 24 юли 2025, 15:04 от Вела

# 247
Ох обърках се. Мамограф и ехограф да.

# 248
Вела , благодаря за изчерпателната информация - ще попитам мама за въпросното изследване . По спомен беше казала , че е доброкачествено образувание казал докторът , но вече ми се сливат моментите .
Иначе по повод следенето лично аз на 6 месеца ходя да ехографски прегледи на гърдите - на този етап следя два фиброаденома и кистички , но никога не са и предлагали ЯМР или биопсия и докторът казва , че няма нужда .

# 249
  • Добрич
Ох обърках се. Мамограф и ехограф да.

Dalinda82, в предния коментар си написала

Здравейте, за жалост се включвам в темата. Изследванията са на майка ми, според д-р Сечанова 70-90% е сигурна, че е тумор и препоръчва операция. Съвсем се ошашках. Моля споделете след хистологията ли се разбира каква терапия следва и задължително ли има такава? Казала е още, че лимфните възли са ок и смята, че няма разсейки. Това как и кога се разбира?

Доброкачествените тумори нямат разсейки. Явно лекарката се съмнява, че образуванието е злокачествено.

(Рак - злокачествно образувание/тумор. Може да има метастази, но може и да няма. За него е най-добре лимфните възли да са чисти.

Не е рак - доброкачествено образувание/тумор. То не образува метастази/разсейки).

Дали има разсейки се разбира със 100% сигурност при операция и биопсия с последвала хистология. С ЯМР и КТ (скенер) с контраст също може да се види, но няма 100% сигурност. ПЕТ КТ също открива разсейки, но и при него може да има грешки.

Добре е, че на ехограф лимфните възли изглеждат чисти.

☆  
silvushka, първо си писала

Цитат

Правихме биопсия - излезна инвазивен умеренодиференциран лобуларен карцином G2. Последна пет скенер , който показа , че няма метастази и засегнати лимфни възли , след което и операция . Хистологията потвърди биопсията

А сега си писала:

Вела , благодаря за изчерпателната информация - ще попитам мама за въпросното изследване . По спомен беше казала , че е доброкачествено образувание казал докторът , но вече ми се сливат моментите .
Скрит текст:
Иначе по повод следенето лично аз на 6 месеца ходя да ехографски прегледи на гърдите - на този етап следя два фиброаденома и кистички , но никога не са и предлагали ЯМР или биопсия и докторът казва , че няма нужда .
Няма как хем да е лобуларен карцином, хем да е доброкачествено образувание.

Лобуларният карцином е злокачествено образувание (рак). Затова е имало и ПЕТ КТ.

# 250
Нлагодаря за бързия отговор. В тотален шок сме, тя почти нищо не е запомни Ла от това, което док е казала. За лимфните възли го пише на листа от ехограф, че не са увеличени. Размера на нещото е 16/13 мм. Док била сигурна на 90% че е раково образувание. Но дали злокачествено или не.....

# 251
Извинявам се - явно мама не е разбрала правилно, че поспорихме на тази тема . Ще проверя и за нещата , които казахте за изследванията дали са правени и какви са стойностите 🍀

# 252
  • Добрич
Нлагодаря за бързия отговор. В тотален шок сме, тя почти нищо не е запомни Ла от това, което док е казала. За лимфните възли го пише на листа от ехограф, че не са увеличени. Размера на нещото е 16/13 мм. Док била сигурна на 90% че е раково образувание. Но дали злокачествено или не.....

Рак, значи злокачествен тумор/образувание.

Няма доброкачествен рак.

Рак и тумор са различни неща.

Тумор е синоним на образувание и може да бъде:

- доброкачествен ( не е рак и не образува метастази/разсейки);

- злокачествен, т.е  рак (може да образува метастази/разсейки).

# 253
  • Варна
Качвам хистологията от Холандия. Странното е че са правени няколко изследвания за Хер. Доколкото знам тук се прави само при Хер3. Моля който е бил с тройнонегативен, да каже каква е била Терапията. Интересува ме Кейтруда и Олапариб.

# 254
Предполагам, че са правили толкова HER2 тестове (IHC, FISH, CISH, PCR), за да установят дали туморът не е HER2-low или ultralow – това са нови подтипове, които, ако не дай Боже се стигне до метастази, могат да се лекуват с таргетни терапии като T-DXd (trastuzumab deruxtecan) и други конюгати.

Чудесно е, че TILs са високи – 70%! Това означава, че има силна имунна инфилтрация, което е предиктор за много добър отговор на имунотерапия.

Олапариб (Olaparib) се дава само при потвърдена наследствена мутация в гена BRCA1 или BRCA2, и в някои редки случаи при други HRD-гени или по лекарска преценка след приключване на химиотерапия и операция (адювантна терапия).

Знам, че си знаем, но пак да кажа – в абсолютно никакъв случай да не се бърза към операция преди имунотерапия (!) и химиотерапия. При TNBC най-добрият подход е неоадювантно лечение. Туморът трябва да „говори“ с терапията, докато е още там. Това ни дава:
   •   шанс за пълен отговор (което значително подобрява яснотата по отношение на прогнозата и рисковете от рецидив;
   •   възможност да преценим кои терапии действат;
   •   възможност да надградим лечението след операция, ако има остатъчно заболяване.

Качвам хистологията от Холандия. Странното е че са правени няколко изследвания за Хер. Доколкото знам тук се прави само при Хер3. Моля който е бил с тройнонегативен, да каже каква е била Терапията. Интересува ме Кейтруда и Олапариб.

Последна редакция: чт, 24 юли 2025, 19:22 от DaiaD

Общи условия

Активация на акаунт