Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 90

• 26 795
  • 751
  •   1
Отговори
# 735
  • Варна
Аз да напиша в Холандия протокола за тройнонегативен, втори стадий. Паклитаксел 12 вливки dose dence, епирубицин 4 вливки и Кейтруда, 4 вливки.Двойна мастектомия и лъчетерапия. Това е при положителни Браки.

# 736
  • Северозапада
Моята терапия за тройнонегативен е подобна. Само имах 9 вливания Кейтруда след мастектомията и намах лъче. BRCA - отрицателни.

# 737
Преди 7г бях на същата схема, без имунотерапията. Тогава нямаше.  Сега съм на тази, защото епирубицина натоварвал много сърцето, а аз вече съм си взела дозата.

# 738
Имам приятелка, която шокирана ми сподели за диагнозата. После след операцията отбягва да говори за болестта, а и аз предпочитам да избягвам темата. Приемам нейното мълчание, като сила на духа…

# 739
Наближава ми операцията и съм много притеснена. След двойна мастектомия и лимфна дисекция, поставени импланти... Ще имам дренаж и от двете страни... И тук възниква въпросът... Как ще ходя до тоалетна (представям си че няма да мога да се избърша), какво ще ям два три дни в болницата... Ще трябва да излизам да си взема нещо... Как става с дренажите. Как и кога и въобще ще мога ли да се изкъпя... Как ще придържам дренажите... Дават ли специални торбички, или ще ги влача в пластмасово пликче... Извинявам се ако въпросите са ми глупави... Но страхът че няма да мога да извършвам елементарни неща и че няма кой да ми помага (медицинските сестри въобще не се занимават с грижа за пациентите - и това го казеам от опит) ме кара да се чувствам безпомощна. Даже не мога да спя последните няколко дни...

# 740
Дренажите ако са в малки шишета в джобовете на дрехата, ако е залепени торбичка по-добре, но в началото едва ли. Всичко ще е наред. Къпането първите 2-3 дни мисля ще почака.

# 741
  • Добрич
Наближава ми операцията и съм много притеснена. След двойна мастектомия и лимфна дисекция, поставени импланти... Ще имам дренаж и от двете страни... И тук възниква въпросът... Как ще ходя до тоалетна (представям си че няма да мога да се избърша), какво ще ям два три дни в болницата... Ще трябва да излизам да си взема нещо... Как става с дренажите. Как и кога и въобще ще мога ли да се изкъпя... Как ще придържам дренажите... Дават ли специални торбички, или ще ги влача в пластмасово пликче... Извинявам се ако въпросите са ми глупави... Но страхът че няма да мога да извършвам елементарни неща и че няма кой да ми помага (медицинските сестри въобще не се занимават с грижа за пациентите - и това го казеам от опит) ме кара да се чувствам безпомощна. Даже не мога да спя последните няколко дни...

Купуваш си торбичка с дълги дръжки от Пепко или КиК и си готова. Идеална работа върши.

С нея ще се разхождаш извън стаята. Дренажите се събират отлично.

"Бурканите" са с дълги тръбички. В стаята ги носиш за тръбичките и в тоалетната ги пускаш на земята. Никакъв проблем с избърсването.

Дрехи с копчета отпред или много широки тениски.

В доста болници има възможност за покупка на храна, не зная къде ще се оперираш. Съквартирантката ми си вземаше нещо от заведението на партера. В болницата се полагаше и храна.

Колкото повече се движиш, толкова по-бързо се възстановяваш. В Панагюрище има парк с пейки в двора. По два пъти на ден слизах на разходка.

Ставаш и лягаш с коремна преса, не ползваш ръце и крака за опора и махове.

В Уни Хоспитал изписват, когато дренажите спрат да текат, т.е. изписват без дренажи.

Три дни след изписването беше разрешено къпане.

Вода само в шишета от 500 мл, защото не може да вдигаш повече.

В Уни Хоспитал всички са изключително внимателни и отзивчиви. Не зная там ли ще се оперираш, моят опит е от там.

Имам по-особен хранителен режим и съпругът ми по два пъти на ден ми носеше храна. Бяхме наели стая в града. И времето в парка на болницата също прекарвахме заедно.

Всичко се нарежда по най-добрия възможен начин.

Последна редакция: пт, 29 авг 2025, 23:49 от Вела

# 742
  • Sofia
Eyeswideopen, само наминавам да ти дам кураж! Знам как се чувстваш! Имах същите страхове и притеснения. Всичко, ще е наред!
Много я мислих тази операция, също съм с двустранна мастектомия. Благодаря на Бог, че мина гладко и без неприятни изненади. Раните бързо ми заздравяха. Най- тегаво ми беше, че трябваше да спя по гръб, заради дренажите от двете страни и че трябваше да  ги нося в продължение на три седмици. Специално аксиларните, защото все се пълниха.
Вела много добре ти е дала насоки.

Пожелавам ти от все сърце операцията да мине гладко и по план! Бързо възстановяване!

Бог да държи здраво ръката ти!

# 743
Вчера се чух с една жена, с която си карахме терапиите заедно, пратили са я на скенер и беше в притеснение, очаквайки резултатите. Ако ви кажа, че и аз се паникьосах и не можах цяла нощ да спя. И още съм разтревожена. Същия рак като моя, същата терапия, на мен ми изписаха ЯМР три месеца след пет скенера, на нея скенер на гръден кош и бял дроб. Защо различни схеми иди разбери. Професора така решил. Може би защото тя имаше и заразена кожа,като част от гърдата. Иначе пак с ХЕР без хормони. Абсолютно същата терапия мина. И тя даде пълен отговор. Но на нея скенер след пет, на мен ямр на гърди. Не мога да се отърва сега от тая тревожност Sad Случвало ли ви се е?

# 744
  • София
Eyeswideopen, не се притеснявай, не е толкова страшно колкото изглежда. И аз бях като теб и точно заради това се отказах да махна и втората гърда и сега съжалявам. Сега ще го направя зимата и ще мина втори път през това, а можеше да стане на веднъж.
Дренажите са с дълги маркучи и аз лично ги носех в раничка на гърба, с два ципа, много ми беше удобно, защото така не ми заемаха ръцете да си ги ползвам пълноценно. Мъжът ми се бъзикаше, че съм като костенурка нинджа,
Може и както Вела ти е казала в торбичка с дълга дръжка и на рамото.
Аз свободно си движех ръцете и си се обслужвах съвсем сама. След операцията си станах, раздвижих се, ходех си до тоалетната.
Оперирах се във Варна (Вълкан Иванов) и даже ходех на разходка по плажа. Минах го за почивка и така нагласата ми беше положителна. Наистина не боли много и възстановяването не е тежко. И мен ме мъчеше само това, че трябва да спя на гръб (изобщо не съм свикнала).
Вземи си задължително дрехи с копчета - ризи, пижами, които се откопчават отпред и ако ползваш т-шъртки да са широки. Впити дрехи по теб няма да са ти удобни.
Съветите на Вела са пркрасни, ако имаш нужда от още обяснения, спокойно можеш да ми пишеш на лични, ще ти обясня всичко до най малката подробност.

# 745
  • Северозапада
И аз бях на ЯМР в сряда. Опитвам се да мисля положително. Не смятам, че има за какво да се тревожа след чисти скенер и ПЕТ скенер, обаче докато не излезе резултата, ще ми е тревожно. Още повече, че доктора, който ми прави изследването ми пожела успех и сега си мисля защо го каза, видял ли е нещо или го казва на всеки.
За операцията и аз съм с двустранна с реконструкция при Хатър. Тя не изписва преди махането на дренажа, както каза и Вела. Бурканчетата са с дръжки и ги носиш за тях или за тръбичките, а за навън ни дадоха торбички, в които да ги сложим. Аз се бях притеснила, че не ми се пълнят 😀. На другите жени в стаята се напълниха почти, моите - по 10-20мл., а ходех най-много. Свалиха ми ги на 5-6 ден, мисля. Вода в малки спортни или детски бутилки с “биберон” ми бяха най-удобни. Храната в болницата ставаше донякъде, но от втория ден ходехме и до кафето на болницата.
Тези клинични пътеки са много ненормална практика. За ЯМР се налага да ме хоспитализират за 3 дни, а за мастектомия, операция - те изписват на 5тия ден с рани с висящи от теб тръби.

# 746
  • ПЛОВДИВ
Eyeswideopen, и аз стискам палци и много не го мисли. Няколко съвета и от мен когато ти махнат напълно превръзките и дренажите си вземи сутиени без банели, поискай направление за визиотерапия на двете ръце, щом ще имаш операция на ЛВ и е започни най-рано един месец след опарацията, защото аз е почнах 5 месеца след моята операция и много не ми се възтанови ръката и все още имам места на които нямам чувствителност. Пращам Ви морски поздрави, момичета. Тази година имах едно хубаво лято с много пътуваня в Европа. Живи и здрави Октомври месец съм пак на изследвания за хормонотерапията при моята онколошка а Ноември на ЯМР и скенер за черния дроб.

# 747
Благодаря момичета за съветите и подкрепата! Ще се оперерим в Александровска. Ще бъда в болницата за две нощувки и ще ме изпишат... Доктора само ми каза, че възстановяването ще е бързо и нищо повече... А и аз не питах друго... Сигурно ще трябва да ходя за превръзки след това... А за дренажите разбирам, че времето за носене е индивидуално... Остава ми да се надявам на добри съквартиранти, за да си помагаме взаимно 🤗 и на добронамерени сестри и санитарки

# 748
  • Sofia
Хайди, знаеме ли мацката каква операция е правила? Защото, ако е мастектомия без импланти няма как ЯМР и тогава изпращат на скенер.

Eyeswideopen, аз след операцията се оказах сама в стая и ми беше супер спокойно и така до изписването, общо три дни. Единственото отварянето на бутилките. Затова бях помолила съпруга ми да ми отвори всички бутилки, за да не моля персонала.
Отново ти пожелавам всичко да мине гладко!

# 749
  • София
Щом си в Александровска предполагам, че ще те оперира Маслянков. Ще имаш 2 нощувки след операцията и на 3 ден ще те изпишат с дренажите. През 2-3 дни ще ходиш на превръзка. Аз бях почти 2 седмици с дренаж и смених 2 антибиотика. Сестрите нямат време за теб, но санитарките ще ти помогнат да станеш. Аз си бях платила там за ВИП стая и грам не съжалявам. Беше с две легла и мъжът ми остана при мен и 2 нощи спа там и ми помагаше. Просто така на мен ми беше по-спокойно като е с мен. Храната не става, но аз нямах никакъв апетит тогава и карах на плодове и сокове. Всичко ще мине.
Дренажите там са пликове, а не бутилки.

Общи условия

Активация на акаунт