Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 90

• 26 773
  • 751
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Вела, да, но ако нейната работа не е физическа или друга, противопоказна за нашето заболяване, няма как да напусне по този член. А и първо трябва да й предложат друга подходяща работа, и само при невъзможност за такава може да напусне:
1. чл. 327, ал. 1, т. 1 КТ – не може да изпълнява възложената му работа поради заболяване и работодателят не му осигури друга подходяща работа съобразно предписанието на здравните органи;

Според чл. 327, ал. 1, т. 1 от КТ работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато не може да изпълнява възложената му работа поради заболяване и работодателят не му осигури друга подходяща работа съобразно предписанието на здравните органи.

Без значение е видът и степента на заболяването. Необходимо е то обаче да води до невъзможност за изпълнение на трудовите функции на работника или служителя за конкретната работа и да бъде удостоверено от здравните органи. Здравословното състояние на работника или служителя позволява обаче изпълнението на друга работа и затова здравните органи дават предписание на работодателя за осигуряване на друга подходяща работа.

Неизпълнението от страна на работодателя на предписанието на здравните органи за осигуряване на друга подходяща работа (без значение на причините за неизпълнението) дава право на работника или служителя да прекрати трудовия си договор без предизвестие.

https://www.mlsp.government.bg/uploads/1/ot-rabotnika-ili-sluzhitelya.docx

# 706
Tall poppy, стискам палци и вярвай,че накрая всичко ще бъде наред!
Ирен, радвам се, че се чувстваш добре след вливката! Дано и занапред е така!
DZ, нека и при теб всичко мине по ноти! Неприятно е това висене, но явно проверки напоследък навсякъде правят. В болницата, в която съм, е  същото.

Момичета, аз имам казус. Днес ходих за удължаване на болничен от ТЕЛК, но те веднага, на място ми връчиха експертно решение - 80% за първите 2 години с право на работа. Не ми продължиха болничния. До тук добре. Но аз планирам да напусна работа скоро, след като си взема всички отпуски. Говорила съм с ръководството. Искам тотално да сменя работата си, от 20 г работя едно и също. Въпросът ми е, знаете ли по какъв член е добре да бъда освободена, така че да имам право на трудова борса. По взаимно съгласие разбрах,че е само 4 м с минимално заплащане?

Благодаря предварително!

Ако искаш да взимаш максимално обезщетение в зависимост от годините трудов стаж и заплатата на която са те осигурявали - трябва работодателя да те освободи, поради намаляване на обема на работата.

Пипи - и на мен ми го спряха за около 2 месеца, докато мине операцията и възстановяването и след това ми назначиха останалите вливки до 18 (толкова са по протокол). 6 направих преди операцията и сега правя 12те след.
Здравейте,  тъй като и аз съм на същата терапия - доцетаксел и фесго, може ли да поясните какво включват останалите вливки до 18. В средата на септември правя шестата, последна преди операцията и живо се интересувам. Докторът промърмори нещо за последваща терапия, но когато го попитах каза, че още било рано и че е решаваща хистологията след операцията. И още един въпрос: колко време минава от последната химия до операцията?

# 707
Здравейте,
Днес ми е последната вливка преди операцията, която още не е назначена точна дата. Терапията е  доцетаксел и фесго. Онколожката ми каза, че фесго-то ще бъде спряно и чак след операцията ще се вземе решение как да се продължи. На всякъде чета, че не се спира. Моля, някой ако е бил или е на същата терапия да каже как е при него.
Същото е и при мен. Спират фесго до излизане на резултата от хистология след операция за да преценят дали ще се продължи с фесго или с друго таргетно лекарство в зависимост от това дали има остатъчни туморни клетки или не.

# 708
В кои случаи се прави химиотерапия преди операцията? Мислех, че е обратното. Или зависи от случая?

Последна редакция: вт, 26 авг 2025, 16:08 от Tall poppy

# 709
  • Sofia
Tall poppy, и според мен не си разбрала правилно думите на д - р Вълкан Иванов. Което е нормално, заради стреса.
Химиотерапия се назначава задължително преди операцията при:

- размер 2см. и повече
- съмнение за заразени лимфти възли
- тройно позитивен или тройно негативен

при другите може да се реши да е първо операция, може да няма химиотерапия, а само хормонална и лъчетерапия.

Според мен и часа, който си записала при д-р Ваня Митова няма да има смисъл, защото тя е хирург и единствено може да обсъдиш с нея биопсията. За лечението ти трябва онколог, но не преди да си направила биопсия и да ти е излезнала имуно хистохимията.

Пожелавам ти, да се окаже доброкачествено и само да си минеш за операция да го махнеш!

# 710
В кои случаи се прави химиотерапия преди операцията? Мислех, че е обратното. Или зависи от случая?
Зависи от случая, големина на тумора, вид, дали има заразени лимфни възли. Ако е Хер позитивен или тройно негативен винаги има предоперативна химиотерапия. Ако е хормон положителен със заразени възли, също има предоперативна химия. Изчакай биопсията, след нея, с резултатите др.Иванов ще те даде на Комисия, там има онколог който решава какво е лечението. Не се плаши, знам че си в шок, всички сме така, после ще се успокоиш като се поизяснят нещата. Вълкан Иванов е много добър лекар.
Аз бях на вливка Херцептин и Перджета, което е същото като Фесго, ама на банки. Спряха го преди операцията. И след операцията, след един месец започнах пак вливките.
Ако операцията покаже остатъчен тумор, се минава на друго лекарство забравих му името Кадцила май беше, което е комбинация от Херцептин плюс многоооо лека химия, което е 12 вливки, ако имате пълен отговор, продължавате с Фесгото до 18 вливки. Фесго не се спира, ако е започнат пълен цикъл, за пръв път се дава,  след операция. Т.е. ако първо са те оперирали и сетне започваш Фесго, тогава не се спира. Ако с предоперативна химия се прекъсва за времето на операцията.
Кати, при ХЕР без хер без хормони, също се ходи на предоперативна химия, не е само при тройнопозитивен.

Последна редакция: вт, 26 авг 2025, 16:32 от haidi

# 711
Благодаря ви много, изключително полезни сте ми, защото в главата ми е пълна каша...

# 712
  • Sofia
Хайди, да да. Затова започнах да изброявам първо с размер и дали има заразени лимфни възли и после тройно позитивен или тройно негативен, т.е. първите две от списъка се отнасят и ако е хормон позитивен с HER 2 отрицателен. Като например при мен беше така. Хормонален с HER 2 отрицателен, но с размер над 2см. и съмнение за заразен лимфен възел ме пратиха на предоперативна химиотерапия. С цел да се смали малко размера, (защото да изчезне съвсем заради това, че е положителен за хормони е малко вероятно, дори е невъзможно) и да изчисти лимфните възли.
Това го допълвам не, защото не знаеш, а да бъда изчерпателна, защото може би горе не съм била съвсем.

# 713
DZ, нека и при теб всичко мине по ноти! Неприятно е това висене, но явно проверки напоследък навсякъде правят. В болницата, в която съм, е  същото.

Момичета, аз имам казус. Днес ходих за удължаване на болничен от ТЕЛК, но те веднага, на място ми връчиха експертно решение - 80% за първите 2 години с право на работа. Не ми продължиха болничния. До тук добре. Но аз планирам да напусна работа скоро, след като си взема всички отпуски. Говорила съм с ръководството. Искам тотално да сменя работата си, от 20 г работя едно и също. Въпросът ми е, знаете ли по какъв член е добре да бъда освободена, така че да имам право на трудова борса. По взаимно съгласие разбрах,че е само 4 м с минимално заплащане?

Благодаря предварително!
Лейди, мисля, че нямаш право на борса.Ти ще получаваш пенсия. Пенсионерите НЕ получават борса. Както и че нямаш право на повече болнични за основното си заболяване, щом имаш вече ТЕЛК.

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 17:58 от Incantrix

# 714
  • София
Не, това не е вярно!
Тя не се пенсионира, получава %увреждане с право на работа. Означава, че може да работи, ако я съкратят, ще получава обезщетение за безработен, заедно с пенсията за инвалидност. Лично изпитано Simple Smile.
А, и второто не е вярно - възможно е по време на на Телк и пенсия за инвалидност да се влошиш и да получиш и болнични - също лично изпитано заради рецидив - рак на другата гърда. Имах Телк и получавах пенсия и заради новото заболяване и още 1-2 операции бях 9 месеца в болнични. После просто ми вдигнаха % на увреждане.

# 715
  • Добрич
Скрит текст:
DZ, нека и при теб всичко мине по ноти! Неприятно е това висене, но явно проверки напоследък навсякъде правят. В болницата, в която съм, е  същото.

Благодаря предварително!
Лейди, нямаш право на борса! Ти ще получаваш пенсия. Пенсионерите НЕ получават борса. Както и нямаш право на повече болнични за основното си заболяване, щом имаш вече ТЕЛК. Разберете се по взаимно съгласие, за да не е необходимо да иска разрешение от инспекцията по труда.

Не е вярно!

При пенсия застаж и възраст нямаш право на платена борса.

При пенсия за заболяване имаш право на платена борса.

За същото заболяване ако има хоспитализация имаш право на болничен. Например за КТ по клинична пътека е три дни, а за ПЕТ КТ е един ден.

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 15:18 от Вела

# 716
Изчакай си резултата от биопсията.

# 717
  • София
Може ли да ме ориентирате колко струва ИХХ в Александровска болница?

За второ мнение днес платихме 180лв.

# 718
  • Варна
Имах 2 колежки, едната с рак на пикочен мехур, другата с няколко стенда на сърцето и диабет. Бяха няколко месеца в болничен и после Телк. По тяхно желание ги съкратиха по определен член и отидоха на пълна борса 1г.Освен това им платиха по няколко месеца обезщетение от работодателя,но това е една от най големите фирми в БГ. В малка фирма, най вероятно ще има спънки.

# 719
Радвам се, да съм в грешка, но така ми беше обяснено в НОИ. И е логично щом получаваш пенсия, да не получаваш болничен и обезщетение за безработица.
Лейди, моля сподели след това, защото казуса е наистина интересен.
 Аз пускам отпуск, когато съм на скенер, не съм взимала болничен.

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 21:02 от Incantrix

Общи условия

Активация на акаунт