Кърмене – да започнеш правилно

Макар че кърменето е най-естественото нещо на света, бебетата не са родени със знанието как да сучат (макар че някои се научават по-бързо от други). Изкуството да кърмиш е нещо, което се научава, като го правиш, и става все по-лесно с практиката. Едно време младите жени да гледали от детство членове на семейството и приятелки да кърмят. В днешното общество много жени никога не са виждали никого да кърми бебе. Идеята да се взимат уроци или да се четат книги, за да се научи за кърменето би накарала прабабите ни да се смеят, но в днешния свят е разумно да научите колкото може повече относно кърменето, преди да се е родило бебето ви. Ако е възможно, посещавайте предродилни курсове по кърмене. Много болници, докторски кабинети и здравни заведения в САЩ ги предлагат безплатно, или срещу малка такса. Отидете на срещи на Ла Лече Лига (www.lllbg.org), докато сте бременни. Те предоставят широк спектър информация не само за кърменето, но и за грижи за бебето, хранене, варианти на раждане, и други. Там има заемна библиотека, и често тези книги не можете да ги намерите в кварталната библиотека. Така също ще имате шанс да срещнете други майки, с които можете бързо да се сприятелите и да ви осигурят система за поддръжка, която да ви помогне да преминете през първите предизвикателни седмици на кърменето. Ако просто видите други майки, които щастливо кърмят бебетата си в спокойна обстановка, може да ви помогне да си повишите самочувствието.

Има много книги за кърменето на пазара, и някои са по-добри от други. The Complete Book of Breastfeeding, Nursing Your Baby, The Nursing Mother’s Companion, и Nursing Mother, Working Mother са добри книги за справка. Ако можете да купите само една книга, Изкуството на кърменете (The Womanly Art of Breastfeeding) е най-добрата. Тя не само съдържа детайлна информация за всички аспекти на кърменето, но навлиза в детайли за храненето, въвеждането на твърди храни, връзката с родителите и отбиването. Това е книга, с която ще правите справки отново и отново, не само през първите дни на кърменето. На нашия пазар можете да намерите книгата на Хана Лотроп “Книга за кърменето” (също издание на Ла Лече Лига), която ще ви бъде безценен помощник през целия период на кърменето.

Едно е сигурно: раждането и кърменето са две преживявания, за които никакво количество четене, курсове или видеокасети могат наистина да ви подготвят. Това, което те най-вече правят е, да ви разкажат какив е ‘средностатистическият’ опит от раждане, или ‘средностатистическият’ опит от кърменето. Трябва да помните, че бебето ви не е чело книги, нито е ходило на тези курсове, и няма представа, че трябва да се държи като ‘средностатистическото’ бебе. Всъщност, няма такова нещо като ‘средностатистическо’ бебе. Всяко бебе е уникално, и заради това всеки опит с кърменето ще бъде различен. Често майките, които са карали най-интензивните курсове са тези, които имат проблеми с адаптацията, когато нещата не стават “по книга”.

В допълнение към четенето на книги или посещаването на курсове, важно е да има система за поддръжка на място, в случай, че имате въпроси (и вероятно ще имате) или ако се появят проблеми. Разберете какви са наличните ресурси във вашата общност. Често група за кърмене или приятелка, която е кърмила може да ви даде информацията и поддръжката, от която имате нужда. Ако се появи медицински проблем, разберете как да се свържете с консултант по лактация във вашето населено място. Вашият доктор, учител от курса за бременни или ръководителят на групата за кърмене може да ви свърже с консултант по лактация. Често докторът ви няма специализираната квалификация по лактация, за да ви даде интензивната помощ, която може да ви предостави консултант по лактация или лидер на Ла Лече Лига.

Има няколко основни неща, които можете да направите отначало, за да дадете добър старт на кърменето.

Започнете да кърмите рано. Сложете бебето на гърдата толкова скоро, колкото е възможно след раждането, докато сукателните му инстинкти са най-силни. Бебетата са най-будни през първия час след раждането, и скоро навлизат във фаза на сън, която може да продължи часове, или дори дни. Помъчете се да се възползвате от ранния период на будност. Ранните кърмения преди да е дошло млякото му позволяват да се упражнява, докато зърното ви е меко и лесно за обхващане. Сученето му помага на матката да контрахира, намалява кървенето и помага за раждането на плацентата.

Кърмете често. Настанете се в една стая с бебето и се научете да разпознавате знаците за хранене, които ви дава (например извиването на бебето, бързи движения на очите, пъхане на ръцете в устата). Опитайте се да не чакате, докато се разплаче, за да му предложите гърдата. Когато плаче и е разстроено, е по-малко вероятно да се успокои и да суче, и може да ви отговори с изключване и заспиване. Плачът е късна следа за хранене – научете се да разпознавате ранните. Новородените обикновено имат нужда от 10-12 кърмения или повече за 24 часа. Колкото по-често суче, толкова по-рано ще ви слезе млякото, и толкова повече мляко ще произвежда тялото ви. Убедете се, че предлагате гърдата поне на всеки 2-3 часа през деня и на не по-малко от 4 часа през нощта. Тъй като новородените са склонни към сънливост, може да трябва да го будите за кърмене. Ако сте разделени от бебето след раждане, или не суче добре, ползвайте добра помпа за кърма, за да стимулирате и поддържате производството на мляко.

Кърмете както за хранене, така и за успокоение. Планирайте да прекарате повечето време през първите седмици в кърмене. Бебетата сучат по много причини, и всички са обосновани. Наистина не можете да го прехраните, така че го слагайте на гърдата винаги, когато стане нервно. Едно от най-хубавите неща на кърменето е, че винаги имате вграден биберон – върши работа ако бебето е гладно, уморено, самотно, болно или уплашено. Не се плашете да използвате гърдата като биберон-залъгалка – върши работа, прави бебето ви по-щастливо, увеличава производството на мляко, и ви принуждава да спрете и да починете. Ако приятели и членове на семейството искат да ви помогнат, нека се грижат за вас, докато вие се грижите за бебето. Макар че всеки иска да подържи бебето, за да ви даде почивка, това, което най-много ще помогне на този етап е, докато вие си почивате и изграждате доставянето на мляко, те да готвят, чистят, да вършат разни неща, да развличат по-големите деца и т.н. По-късно ще имат много възможности да си играят с бебето.

Създайте ‘станция за кърмене’ в дневната и спалнята. Съберете всички неща, от които ще имате нужда, така че да не трябва да ставате веднъж след като сте се настанили: възглавници, памперси, дрехи за смяна, кърпа или парче за изтекло или върнато мляко, подложки за кърмене, кърпички, чаршафчета за смяна, бутилка вода, дистанционно, книга за четене и т.н.

Не ограничавайте времето, което бебето прекарва на гърдата. Оставете го да суче толкова, колкото му е интересно. То има нужда да суче достатъчно дълго, за да получи висококалоричното мляко, което идва по-късно по време на хранене, след като млякото потече. Особено през първите дни на кърменето може да отнеме няколко минути, докато рефлексът за потичане се задейства.

Предлагайте и двете гърди по време на едно ядене. Кърмете бебето поне 10-15 минути от първата гърда, после го уригнете, подсушете го и му предложете другата гърда. Много бебете сучат само от едната гърда, след като доставката на мляко се е установила добре, особено ако имате много мляко, но в началото трябва да стимулирате и двете гърди.

Не се учудвайте, ако бебето ви се храни ‘на подскоци’. Това означава, че то може да суче постоянно в продължение на няколко часа, след това да се изключи и да заспи толкова дълбоко, че да не можете да го събудите четири или пет часа. Това наистина няма значение, стига да получава достатъчно ядене. За повечето бебета това означава да сучат поне 8 пъти за 24 часа. Въпреки това, ако бебето ви е възвърнало теглото си при раждане на третия ден, няма причина да навивате часовника си и да го будите на всеки 2 часа за кърмене. Стига да следите колко урина и ако отделя и как наддава, наистина няма значение дали суче на всеки час и половина или на четири часа, дали суче от едната или от двете гърди, или дали суче пет или тридесет минути. Помнете, че митичното ‘средностатичтическо’ бебе всъщност не съществува.
Избягвайте изкуствените зърна и биберони, както и дохранването през първите седмици на кърменето. Макар че някои бебета лесно превключват от гърдата на бутилката и обратно с лекота още от първия ден, много бебета ще объркат зърното, ако им дадете изкуствени зърна и биберони преди да са усъвършенствали изкуството на сученето.

Коластрата, жълтата течност, която гърдите ви започват да поизвеждат през бременността, е перфектната храна за бебето ви, и ще посрещне всичките му хранителни  нужди през първите няколко дена, докато млякото ви слезе. (Интересна информация: новородените на низшите бозайници умират, ако не получат имунитет от коластрата на майка си. Попитайте някой, който отглежда коне или кучета. Кобилата, която откаже или не може да кърми новороденото си, го обрича на смърт, освен ако не се намери друга кобила, която кърми отскоро в най-скоро време. Слава богу, че това не важи за хората!)
Макар че коластрата не е чак толкова важна за човешките бебета, тя снабдява новороденото с имунни фактори, които то не може да получи от никъде другаде. Тя е лесна за усвояване и е пълна с антитела и имунни фактори. Коластрата често е наричана “първата ваксина на бебето”. През първите дни след раждането си то ще пие само чаени лъжички (не много повече) от тази скъпоценна течност. Незрелите му бъбреци не са готови да понесат големи количества течности за момента, и коластрата има разхлабващ ефект, който изчиства мекониума (първите зеленикаво-черни изпражнения) от системата му. Отделянето на мекониума ще му помогне да няма физиологична жълтеница. Бебето ви е родено с допълнителна течност в тъканите си, и ще я отделя преа първите дни. Повечето бебета губят част от теглото си през първите няколко дни след раждането – обикновено три и половина килограмово бебе ще загуби около 7% от теглото си при раждане, или около 280-290 гр. Това е нормално и то бързо ще възстанови теглото си за няколко дена, щом ви дойде млякото. Бебетата не се нуждаят от вода, дори когато вън е горещо. Майчиното мляко съдържа много вода.

Дохранването с изкуствено мляко в тази ранна възраст може да доведе до много проблеми, включително намаляване на производството на млякото ви. Изкуственото мляко се усвоява по-бавно от кърмата, затова бебето е сито за по-дълго време и е по-малко ве роятно да суче толкова често, колкото трябва за да стимулира образуването на мляко. Макар че много бебета понасят изкуственото мляко добре, колкото по-малко е бебето ви, когато му давате изкуствено мляко, толкова по-голям е шансът да се появят алергии или храносмилателни проблеми. Колкото по-късно въведете изкуствено мляко (ако изобщо го въведете), толкова по-добре.

Ако дохранването е нужно по медицински причини, най-добре е да използвате алтернативни методи на хранене вместо бутилка – например чашка, спринцовка, сонда, лъжичка или хранене с пръст.

Уверете се, че бебето е поставено правилно на гърдата и суче ефективно. Устата му трябва да е отворена широко, вътрешната розова част на устничките му трябва да се вижда, езикът му да минава над венеца му и под зърното ви, и трябва да държи в устата си не само зърното ви, но и част или цялата ареола (тъмната област около зърното ви). Трябва да го притеглите близо до вас с брадичка и носле докосващи гърдата ви. Цялото му тяло трябва да е обърнато към вас, коремът му да е опрян във вашия така, че да не трябва да извръща главата си, за да суче.

Научете признаците на ефективното, хранително сукане. Следете за продължителни, притягащи, ритмични движения по линията на челюстта му и шаване на слепоочията му. След като млякото ви дойде, трябва да можете да го чувате как преглъща. Някои бебета стоят на гърдата дълго време, но сучат ‘пърхащо’ в съня си неефективно, и не изсукват млякото, от което имат нужда, нито ви стимулират, за да произвеждате повече.

Научете се да познавате дали бебето ви получава достатъчно мляко. Това е много важно, тъй като не можете да измервате кърмата така, както изкуственото мляко. Следете отделената урина и изпражнения, и проверявайте теглото му навреме и често.

Млякото ви ще ‘дойде’ на 2-5 ден след раждането, обикновено на третия ден. Внимавайте да не допускате да се препълнят болезнено.
Първите няколко дни гърдите ви ще произвеждат лепкава жълта или златиста коластра. Щом млякото ви дойде, ще произвеждате преходно мляко – смес от коластра и зряло майчино мляко, което може да е жълтеникаво и кремообразно на цвят. През следващата седмица се произвежда все по-малко и по-малко коластра, и когато бебето ви навърши две седмици, зрялото мляко е заместило преходното и коластра вече не се произвежда. Дори ако кърмите бебето си само няколко дни или седмици, го снабдявате с важни имунни фактори (вж. ‘Ползи от кърменето – какви са те’). Разбира се, много малко майки, които са кърмили първите две седмици ще се откажат сега. Тъкмо сте преодоляли хълма и нещата започват да стават по-лесни. Повечето проблеми, свързани с кърменето (разранени зърна, болезнено препълване, проблеми с поставянето на гръдата и т.н.) ще бъдат разрешени през първите две седмици. Винаги мисля за първите две седмици така: вие сте в “режим на оцеляване”. Правите всичко, което можете, за да преминете през първите две седмици на кърменето/гледането на бебето.

Третият и четвъртият ден са най-трудни, и това е времето, когато повечето майки са склонни да се предадат и да преминат на изкуствено мляко. Има много причини за това: физическият стрес, през който е преминало тялото ви (често просто не се чувствате добре – дори да сте родили нормално и без усложнения, все пак сте физически изтощени, и може да имате допълнителен стрес като запек, хемороиди, шевове от епизиотомия, или да се възстановявате от цезарово сечение), хормоналните промени, малкото сън, и поразителният натиск да сте единственият човек, тотално отговорен за храненето на това ново малко човече в живота ви. Макар че разбирам причините, поради които майките се пускат от болниците след 48 часа (72 в България), не мисля, че много от медицинските работници, които са решили да ви изпратят вкъщи толкова скоро, са свършили добра работа, осигурявайки следродилна подкрепа, особено за кърменето. В повечето случаи вие сте вкъщи дори преди млякото ви да е слязло, и затова подкрепата, което получавате след като напуснете болницата, е от решаващо значение.

През първите 48 часа и вие, и бебето се възстановявате от стреса да родиш и да се родиш. Бебетата са склонни към сънливост през това време, и макар че и вие ще сте сънливи, често е трудно да си починете добре в болницата. Стават толкова много неща – проверка на кръвното налягане, мерене на температурата, посетители влизат и излизат, оправяне на докумвнтите, снимане на бебето, обрязване на момченцата и т.н.
През 48-часовия болничен престой бебето ви ще редува сън със сучене. Тъй като е родено с допълнителна течност в тъканите си, то всъщност не е гладно през това време, но суче за успокоение и защото обича да суче. Бебетата дори смучат пръстите си в утробата. Много майки ми се обаждат през сълзи на третия или четвъртия ден и казват: “Но ние се справяхме толкова добре в болницата! То сучеше и спеше, и всичко беше наред. Сега е нервно, зърната ме болят, гърдите ми са твърди и не знам какво да правя!”

Нормално е бебетата да станат неспокойни и нервни на третия или четвъртия ден, защото за първи път чувстват болки от глад. Малките им коремчета къркорят и ръмжат, и те съвсем не харесват това ново чувство. Те не могат да знаят, че ако са на гърдата, ще получат мляко и отново ще се чувстват добре. Скоро ще го разберат, но процесът подлежи на научаване. Бъдете спокойни и се дръжте.

Правете каквото трябва, за да оцелеете през първите две седмици. Ако трябва да използвате шалове за носене на бебето, люлки, бутилки, биберони, изкуствено мляко, или болкоуспокояващи, използвайте ги и не се чувствайте виновни. Най-важното нещо е да сте сигурни, че бебето получава достатъчно за ядене, докато понижавате нивото си на стрес, наслаждавате се на бебето си, възвръщате си силата и продължавате да кърмите. В далечен план това няма значение, и понякога в използването на тези неща се намира разликата между това да продължите да кърмите или да се откажете в първите дни.

Бъдете подготвени за бумовете в растежа. Това са периоди от време, когато бебето ви иска да суче постоянно и обикновено се случват около 7-10 ден, 3 седмици, 6 седмици, 3 месеца и 6 месеца. Помнете, че те рядко продължават повече от някоко дена до седмица. Ако кърмите на всеки 1-2 часа през цялото време, и бебето не прави по-дълги паузи от тези в рамките на 24 часа, и това поведение птродължи повече от няколко дена, консултирайте се с консултант по лактация. Бебе, което суче ‘постоянно’ няколко часа, после спи 4 или 5 часа, вероятно също получава минимума от 8 хранения за 24 часа, и вероятно получава достатъчно храна. Но ако суче ‘постоянно’ през цялото време без по-дълги паузи от 1-2 часа между храненията и никога не изглежда задоволено, може да не получава достатъчно мляко поради ред причини, и една консултация може да посочикаква е причината.

Знайте кога да поискате помощ* Бебето ви не захапва добре гърдата, или чувствате, че кърменето “не върви както трябва”
* Гърдите ви са препълнени, или имате болки в гърдите или зърната, особено през първите няколко седмици. Кърменето не трябва да боли!
* Бебето ви е на няколко дни и не мокри 6-8 памперса и не ака няколко пъти на всеки 24 часа.
* Бебето ви е сънливо и ви е трудно да го събудите за хранене. Суче по-малко от 8 пъти за 24 часа.
* Има особени обстоятелства като жълтеница, недоносеност, малко наддаване на тегло, цепната устна/небце, или неврологични проблеми.
* Развиете инфекция на гърдата (мастит) или запушени канали.
* Възнамерявате да се върнете на работа или на училище, или ще бъдете разделени от бебето заради пътуване или болничен престой.
* Имате въпроси или проблеми, свързани с кърменето.

Статии, които могат да са от полза, са “Препълване”, “Как да разберете дали бебето ви получава достатъчно мляко”, “Инфекции на гърдата и запушени канали”, “Плоски и хлътнали зърна”, “Увеличаване на кърмата”, “Болезнени зърна”, “Въвеждане на бутилки и биберони при кърмено бебе”, “Събуждане на сънливо бебе”, “Жълтеница”, “Събиране и съхраняване на кърма” и “Събуждане през нощта” (в Библиотеката на форума/сайта).

Помнете, че почти всички проблеми с кърменето могат да бъдат разрешени, ако наистина сте решени да кърмите бебето си, и ако получите съвет и окуражаване от знаещ професионалист по въпросите на кърменето. Никога не се страхувайте да искате помощ.


превод от www.breastfeedingbasics.com

Последна редакция: чт, 13 яну 2011, 09:20 от Бу