Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 13

• 35 589
  • 306
  •   1
Отговори
# 135
  • София
А има ли мнения за 108-мо училище в Дружба?

# 136
За мен пътуване повече от 15-20 минути си заслужава само за някое от т.нар. елитни училища, "неелитни" по - високобалови и училищата на МК. За всички други, бих избрал най-близкото, а за 121-во изобщо не бих причинил на детето си да пътува от Младост.

# 137
Днес ли е последният срок за записване след първо класиране? На мен ми се струва, че мина много време, защото детето се записа в първата възможна минута.
Сигурно не е проблем тогава да се запише, ако ви е по-удобно.
108 имат млада и амбициозна директорка. Дружбенските деца с по-нисък бал го предпочитат пред останалите квартални. И си им е хубаво там.

# 138
Някой знае ли дали паралелките Природни науки изучават в 9-ти клас предметите от ООП на езика? Видях в училището бележка, която гласеше, че в 9-клас на АГ се изучава История, Физика и География. Отговориха ми окончливо, когато попитах това чуждоезичната паралелка ли касае или и другите .
Училището е 7мо СУ.

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 16:17 от КЪДИ

# 139
Някой знае ли дали паралелките Природни науки изучават в 9-ти клас предметите от ООП на езика? Видях в училището бележка, която гласеше, че в 9-клас на АГ се изучава История, Физика и География. Отговориха ми окончливо, когато попитах това чуждоезичната паралелка ли касае или и другите две.
Не сте писали за кое училище, във всяко е различно. Обикновено са малко училищата, в които имат учители, преподаващи на различен от бълг. език Simple Smile
За 1АЕГ ли става въпрос? Там би трябвало да са на англ.

# 140
  • България
Вече не можеш нищо да направиш. Изглеждат сходни като резултати на ДЗИ  - едното 4.33, другото - 4.15. Зависи кой профил ви устройва повече и кое ви е по-удобно като местоположение.
Профилите са й еднакви, общетсвени науки с английски, различават се само по втория език, който не ми е драма. Точно локацията ми е проблемна, до 121во не ходи нищо, та затова се чудя дали не трябваше да си я оставя в 93то и се надявам някой да намине да каже, че средата в 121во, предвид разликата в приемния бал от близо 30т, си заслужава повече и си струва драмата с транспорта.

Имам наблюдения от 121 СУ, дано да ви ориентират, защото касаят 5-7 клас.
Училището определено има предимства - учи се само първа смяна, от 8.00. Има доста добри учители (по математика, биология, физика, БЕЛ, рисуване), но не са нещо изключително като цяло. Децата в този етап се движат на всяко междучасие из 4 етажа, не им остава много време нито за закуска, нито за преобличне по физическо, но май повечето общински училища са по този начин. Като цяло нямаше случаи на агресивно поведение или някакви инциденти, по-скоро атмосферата беше с избор на "любимци" и затваряне на очи пред "по-фини" проблеми между учениците, пак типично за бг. образованието.
За малките класове има отделно "крило" със собствена лафка и много хубави, големи стаи. Имат и отделно пространство навън.
Директорката е много активна, съответно сградата е ремонтирана, уч. стаи са добре оборудвани, имат хубав СТЕМ кабинет (колко го ползват е друг въпрос), коридорите са чудесни. Двора е грамаден, имат и стойки за колела даже. В момента текат още ремонти, сменят се чинове и столове. Всички имат собствени шкафчета пред класната стая.
Наблюденията ми върху големите ученици, обаче, не са никак ласкателни - по всяко време има пушещи групички току до оградата, макар теоретично да е забранено да излизат от периметъра на училището до края на уч.ден. Навън съм била свидетел на напрегнати ситуации между момчета от гимназиален етап, както и на редовни бягства от час. Не съм останала с впечатление, че се скъсват от учене.

Като транспорт - всичко, което минава по бул. България и Тодор Каблешков е удобно, има спирки на по 2-3 минути пеша до училището. Също и транспорта по "Костенски водопад" не е никак далеч.

# 141
  • София
Посочете едно училище, пред което да няма пушещи ученици..... Simple Smile Навсякъде е това.И по наше време беше така.Дайте да си говорим истината Wink  И псевдо елитните училища не са толкова прекрасни и нещата хич не са розови..... Това дали  ще си доволен от дадено училище  е въпрос на множество фактори.И за всеки те са различни.Дано да имат късмет децата и да си намерят тяхното местенце, където да прекарат щастливи  5 години

# 142
  • България
Посочете едно училище, пред което да няма пушещи ученици..... Simple Smile Навсякъде е това.И по наше време беше така.Дайте да си говорим истината Wink  И псевдо елитните училища не са толкова прекрасни и нещата хич не са розови..... Това дали  ще си доволен от дадено училище  е въпрос на множество фактори.И за всеки те са различни.Дано да имат късмет децата и да си намерят тяхното местенце, където да прекарат щастливи  5 години

И това е вярно, пред 2 Англ.  е подобно по време на междучасия, както и пред Полиграфическото (тях ги виждам ежедневно).
Ако ще помогне за взимане на решение - има много млади и надъхани преподаватели в гимназиален етап в 121-во. Моето дете не поиска даже да го пишем в желанията, обаче.

# 143
  • София
Посочете едно училище, пред което да няма пушещи ученици..... Simple Smile Навсякъде е това.И по наше време беше така.Дайте да си говорим истината Wink  И псевдо елитните училища не са толкова прекрасни и нещата хич не са розови..... Това дали  ще си доволен от дадено училище  е въпрос на множество фактори.И за всеки те са различни.Дано да имат късмет децата и да си намерят тяхното местенце, където да прекарат щастливи  5 години
пред 134-то никога ме съм виждала пушещи, вейпващи, гамени и момичета с бюстиета примерно  Simple Smile

пред 18-то елате да видите безкраен панаир и колко пъти зам. директора пуши встрани училището и като ги види се обръща с гръб към трамвая ?!

# 144
  • София
Дъщеря ми завърши 18 СУ .Наясно съм с описвания пейзаж.Но не разбрах пушещите училището ли ги е създало или изведнъж нещо им е станало на милите дечица и са се превърнали в такива.... Simple Smile Малко да се приземим и да излезем от балона ,в който ни се ще да съществуваме,че да няма разочарование.
(Ако детето ви изведнъж разберете че се е изкушило и опитали цигара  ще го превърне ли автоматично в някаква отрепка...?!? И койе бъде набеден за виновен за това? )

# 145
Някой знае ли дали паралелките Природни науки изучават в 9-ти клас предметите от ООП на езика? Видях в училището бележка, която гласеше, че в 9-клас на АГ се изучава История, Физика и География. Отговориха ми окончливо, когато попитах това чуждоезичната паралелка ли касае или и другите две.
Не сте писали за кое училище, във всяко е различно. Обикновено са малко училищата, в които имат учители, преподаващи на различен от бълг. език Simple Smile
За 1АЕГ ли става въпрос? Там би трябвало да са на англ.

Коригирах се

# 146
Мисля, че е за всички, въпреки че синът ми сега завърши 10ти клас и е езикова паралелка.
Но имайте предвид, че учебниците са на български. Плановете, терминологията и някои от изпитванията са на английски.
Някой знае ли дали паралелките Природни науки изучават в 9-ти клас предметите от ООП на езика? Видях в училището бележка, която гласеше, че в 9-клас на АГ се изучава История, Физика и География. Отговориха ми окончливо, когато попитах това чуждоезичната паралелка ли касае или и другите .
Училището е 7мо СУ.

# 147
  • Куциндрел
Ако училището е специализирано в нещо - ок, да пътува, ама да се чудят за обикновена гимназия, само щото в другата имало с 1-2 единици повече резултат по ДЗИ след 12 клас...

# 148
А има ли мнения за 108-мо училище в Дружба?
Като за квартално училище не е лошо, според мен е най-доброто в Дружба. Но иначе не очаквайте кой знае какво нито като среда, нито като обучение и резултати.  Моето дете беше там от 1 до 7 кл, та преките ми наблюдения са предимно от начален и прогимназиален етап. И все пак всичко си зависи и от детето. Има и такива, които са с високи резултати.

# 149
Аз споменах ДЗИ, на 93 СУ резултатите са по-добри, независимо че приемат деца с по-нисък бал. То всъщност това е индикатор дали училището е добро. Дали вдига резултатите на децата. Но не съм проследила във времето как се движи съотношението приемен бал на децата/резултати на ДЗИ.
Проследих си само за тези училища, които нас ни вълнуваха и бяха реалистични за бала на моето дете.
П.П Стимулът понякога се създава от учителите, виждала съм го при големия ми син. Сани знае какво беше с едната учителка по БЕЛ и какво с друга... Имаха такъв преподавател, че буквално ги беше срам да не учат. Страхотна фина жена, много вдъхновяваща.

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 17:45 от Аmanda

Общи условия

Активация на акаунт